6 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt

JUDECATOR CU AVERE DE 1,5 MILIOANE EURO SI PENSIE DE 6000 EURO – Trai pe vatrai: secretarul general al CSM, judecatorul George Catalin Serban, va fi nevoit sa supravietuiasca tot restul vietii cu o pensie ce se duce spre 30.000 lei lunar. Daca nu ii va ajunge, Serban poate apela la agoniseala de-o viata stransa de-a lungul carierei de judecator impreuna cu sotia: 7,4 milioane lei si 104.640 euro. Daca tot nu se va descurca, poate vinde unul dintre cele sase apartamente. O fi rau? (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 October 2021 16:40
Vizualizari: 12787

Iata cum arata un pensionar de succes in Romania. Secretarul general al CSM, judecatorul George Catalin Serban (foto), care tocmai ce a obtinut eliberarea din functie prin pensionare, va fi nevoit sa traiasca pentru tot restul vietii sale cu o pensie de circa 6000 de euro. Daca banii nu ii vor ajunge, atunci judecatorul George Catalin Serban va putea apela la agoniseala de 1,5 milioane euro pe care a facut-o de-a lungul carierei sale, impreuna cu sotia sa notar in Calarasi. Si daca tot nu ii vor ajunge banii, George Catalin Serban isi va putea vinde unul dintre cele sase apartamente pe care le detine.


 

Sectia pentru judecatori a CSM a aprobat joi, 21 octombrie 2021, iesirea la pensie a judecatorului George Catalin Serban de la Tribunalul Calarasi, in prezent detasat la CSM, unde ocupa functia de secretar general al Consiliului. Iar pensia pe care o va incasa George Catalin Serban in fiecare luna se situeaza undeva intre 22.000 si 30.000 de lei. Informatia privind cuantumul exact al pensiei nu a fost oferita de CSM, dar o estimare minima, la cel mai de jos nivel al pensiei pe care Serban o va incasa, se poate face pe baza veniturilor indicate de secreterul general al CSM in ultima declaratie de avere.

Astfel, conform declaratiei de avere existente pe site-ul CSM si depuse de judecatorul George Catalin Serban in 14 iunie 2021, acesta a incasat in ultimul an fiscal, in calitate de secretar general al CSM, venituri de natura salariala in valoare de 340.540 lei. La aceasta suma s-au adaugat si veniturile obtinute in cadrul unui proiect pe fonduri europene, de 33.420 lei (vezi facsimil 1).

 


Sa ne referim doar la salariile primite de Serban intr-un an, de 340.540 lei, cele din 2020 mentionate in ultima declaratie de avere, care in mare au ramas cam aceleasi si in 2021. Un calcul simplu ne arata ca Serban a primit pe luna 28.378 lei, adica aproximativ 5.600 euro. Potrivit art. 82 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, pentru magistratii cu o vechime de cel putin 25 de ani pensia este de 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara sau de salariul de baza brut lunar, dupa caz, si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii. Pe scurt, 80% din ultimul venit salarial brut.

Art. 82 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

“1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, magistratii-asistenti de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel putin 25 de ani in functia de judecator ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si in functia de judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi se pot pensiona la cerere si pot beneficia, la implinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara sau de salariul de baza brut lunar, dupa caz, si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.

(2) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, si beneficiaza de pensia prevazuta la alin. (1), daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functia de judecator, procuror, magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor, precum si in functia de judecator la Curtea Constitutionala, judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau in considerare si perioadele in care judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si judecatorul de la Curtea Constitutionala, judecatorul, procurorul financiar si consilierul de conturi la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult”.


Pensionar cu 6.000 euro

 

Sa facem asadar un calcul simplu raportat la venitul salarial lunar incasat de George Catalin Serban de 28.378 lei. Raportandu-ne la aceasta suma si aplicand modul de calcul de 80% din ultimul salariu, pensia pe care George Catalin Serban ar trebui sa fie de de 22.770 lei. Ceea ce inseamna aproximativ 4.500 euro.

Totusi, pensia judecatorului George Catalin Serban va fi mai mare de 4.500 euro. Asta intrucat calculul de mai sus l-am facut avand in vedere salariul net, dar art. 82 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor se refera la 80% din ultimul salariu brut. Or, in conditiile in care salariul brut este mai mare cu 30-40% decat cel net, este limpede ca pensia lui George Catalin Serban va sari de 5.000 euro, mergand spre 6.000 euro (deci 30.000 lei). Cat este pensia cu exactitate nici nu mai conteaza. 5.000 euro sau 6.000 euro sunt cam acelasi lucru.


Daca ajunge la ananghie, Serban are la dispozitie 1,5 milioane euro


Asa cum am precizat in nenumarate randuri, este cat se poate de normal ca magistratii sa aiba pensii mari, dupa o activitate cu restrictii, mai ales ca o pensie mare ar trebui sa reprezinte o frana in fata altor tentatii aparute de-a lungul carierei.

Oricum, cu 6.000 euro pe luna, viata nu ar trebui sa fie foarte grea din punct de vedere financiar pentru George Catalin Serban. Daca insa va ajunge candva la ananghie, ceea ce nu ii dorim, judecatorul Serban are o plasa de siguranta extrem de mare. Ne referim la cei circa 1,5 milioane euro pe care ii are in conturi, depozite, obligatiuni etc si la care oricand poate apela. Caci la 1,5 milioane de euro se rezuma agoniseala de-o viata a lui George Catalin Serban si a sotiei acestuia, avere asupra caruia nu avem niciun dubiu ca a fost cat se poate de legal facuta. Concret, in declaratia de avere a lui George Catalin Serban sunt insirate sume ce totalizeaza 7,2 milioane lei (aproximativ 1,4 milioane euro) si 104.640 euro (vezi facsimil 2). Adunat: cam 1,5 milioane euro.

Iar daca, Doamne fereste, nici economiile de-o viata nu ii vor ajunge pentru un trai decent, atunci Serban isi va putea vinde fie terenul pe care il detine in Calarasi, fie casa pe care o are tot in Calarasi, fie unul dintre cele sase apartamente din Calarasi si Bucuresti. Si daca tot nu va fi de ajuns, George Catalin Serban poate sa scoata pe OLX sau Autovit la vanzare autoturismul Audi A3 cu an de fabricatie 2020.

 


* Cititi aici integral ultima declaratie de avere a judecatorului George Catalin Serban existenta pe site-ul CSM

Comentarii

# maxtor date 21 October 2021 17:13 +92

nu-i ajunge,nu-l ajuta D-zeu!https://www.luju.ro/static/smiles/normal.gif

# Totul a plecat de la sasaitu` de Stoica V. date 21 October 2021 17:28 +220

Ala a marit nemasurat veniturile magistratiilor ca, sanki, sa nu poata fi corupti ! E o debandada totala : justitia si serviciile sunt la salarii de America ! Trebuiec luate masuri represive si punitive chiar de urgenta ... :eek:

# Ăştia-s de-a lui PĂDUCHE... date 21 October 2021 20:24 +8

Nu vă e ruşine, scârbavnicilor?! Ați ajuns ca paraziții şi luați înmiit mai mult decât vi se cuvine, că breasla voastră e putregaiul pe care țara nu poate construi, că sunteți POVARĂ grea pentru POPORUL ROMÂN! Şi pentru ce vă îmbuibați peste măsură, că la capătul vieților voastre meschine, vă aşteptă doar doi metri de pământ... ?!

# un ,,NIMENI" din lumea larga date 22 October 2021 09:53 +1

:-x :-x DUMNEZEU ia dat ce merita,probabil?! Cat despre mine,doresc sa va supun atentiei si,,reversul medaliei",astfel: -am o mostenire compusa din teren agricol(cu investitii facute de familia mea)si o casuta.Din anul1992 am incercat recuperarea proprietatii.Suntem in anul de gratie 2021. Am recuperat definitiv terenul(2021),dar inca nu casuta,deci mai am.In acesti ani,cu toate documentele de proprietate in original(inclusiv actele de transformare a terenului in original cu schite )mi-au fost opozabile documente ,,RECONSTITUITE".Am facut plangeri in penal,dar,politia(colegii partii adverse) nu au vazut nimic, parchetele de judecatorie,tribunal,curte de apel au dat NUP.La instante s-a admis furtul proprietatii mele.La CEDO am castigat si dupa 11 ani s-a facut-in parte dreptate-ca nu se vrea. Cadastrul a fost modificat pe Reconstituiri,toti tac-OMERTA?Tot aud de apartenenta la SISTEM(mai pe limba nostra?)cert este ca faptuitorii cat si beneficiarul IMI RAD IN NAS.Dreptatea e EURO/SISTEM!! :-x :cry:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.11.2024 – Bine ati venit la DNA! (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva