27 februarie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Justitia - putere in stat - bataia de joc a tuturor. Si cu banii luati?

Scris de: Gheorghe MOROSANU, fost judecator | pdf | print

23 ianuarie 2020 12:15
Vizualizari: 2969

Despre echilibrul, egalitatea si controlul reciproc al celor trei puteri ale statului - cu regret o spun, ar fi prea mult sa teoretizam in atentia guvernantilor si parlamentarilor. (Am auzit chiar judecatori spunind “Justitia - a treia putere in stat” - No comment.) Puterea concreta si decizia fiind exercitate mai ales de catre guvernanti, prin ordonante si asumari, parlamentarii devin un fel de anexa inutila care ridica mina cum le spune seful de dimineata, iar in rest, guvernanti si parlamentari isi vad linistiti sau agitati de afacerile si averile lor - uriase, monstruoase pentru noi, judecatori, procurori si grefieri, indiferent cit de mari si nesimtite pensii si salarii am avea, dupa cum spun unii si altii si au grija sa accentueze cei dinainte.


 

Va sa zica noi, judecatori, procurori si grefieri, cum stam? Va spun eu cum stam: avem salariile si pensiile mari/mici, asa cum ni le-au acordat legile - legi pe care nu le-am facut noi. Avem slujbe si atributii nici mai stresante, nici mai usoare ca ale altora. Dar avem o raspundere imensa, si mai avem tot felul de interdictii, astfel: daca profesorii pot da meditatii, iar medicii pot, si au, cabinete private, noi nu avem voie sa cistigam nici un leu gaurit, de nicaieri; dar ce ziceti de parlamentari si guvernanti, care sint bogatii bogatilor, altfel nici nu ajungeau in functiile respective - nu cred ca trebuie sa explic. Si care au voie, si au toate inlesnirile, sa faca tot felul de afaceri, legale, bineinteles.

 

Ei bine, acesti parlamentari si guvernanti au o mare problema sa se lege mereu de salariile si pensiile noastre, si sa stirneasca impotriva noastra profesorii, medicii, presa, opinia publica si pe toata lumea. Mai nou, au reusit sa introduca intre noi tot felul de infiltrati, care sa ne submineze din interior (Am ceva semnale recente, naivul de mine nici nu m-am gindit vreodata la asta.)

Dar, eu fiind un om al prozaicului, va propun o comparatie mai concreta: stiti in ce conditii traiesc si muncesc parlamentarii si guvernantii? Stiti unde si in ce conditii iti petrec vacantele si concediile? Sa incercam un rezumat: au cabinete cu personal, staff, secretare, soferi; au tot felul de decontari, au bufet si masa la preturi de asistati; au un sistem intreg de vile de protocol in care isi sorb fresurile departe de ochii indiscreti ai altora, inconjurati de garduri si paziti de SPP-isti.

Si-acum, atentie: stiti ce au judecatorii, procurorii si grefierii (putere a statului) din toate astea? Cred ca banuiti: nimic, dar nimic, nu mai intru in detalii; doar va spun ceva despre complexul Flamingo, cica hotelul justitiei, din Eforie Sud: e un hotel modest, fost comunist, gerat de Administratia penitenciarelor, conform stilului penitenciar, astfel: camere mici, inghesuite si modeste, mic dejun piine, dulceata si un cremvurst, fix dupa reteta de la puscarie, cu respectarea drepturilor omului privind mc de aer de respirat, hrana dietetica etc. Eu cu familia mergem acolo in fiecare vara, pentru ca sint in personal niste fete simpatice si serviabile, iar noi nu avem alte mari pretentii. Dar stiti citi judecatori, procurori si grefieri mai merg acolo? Noi nu am intilnit neam. Nu mai zic de vreo organizare speciala, sa se simta ca acolo e un local al justitiei - nici vorba. Ei bine, asta e tot loisir-ul oficial al puterii in stat care sintem noi.


Pauza. Am facut o pauza pentru ca nu-mi era clar ce urma sa mai scriu. Mi-am amintit: nu mai scriu nimic de la mine: in loc de concluzie, introduc aici un text primit pe Fb de la venerabilul profesor Mihai Emilian Mancas, fost parlamentar care in anii '90 a cizelat limba romana din Constitutia in nuce: La un text al meu despre proiectul de taiere a pensiilor din justitie, domnul Profesor, persoana care s-ar fi putut lasa influentat de zizania bagata de altii, dar nu s-a lasat, mi-a scris asa:

Geo, dragul meu om destept, iar vrei sa faci ce nici Dumnezeu nu a facut, adica sa dai bun simt si cinste mincinosilor din politica si sa faci din ... oameni destepti. Pai iata cum poti câstiga alegerile! Spui ca iei de la bogati si dai la saraci. Si daca nu mai sunt bogatasi, iei de la cei care, prin munca lor, câstiga mai mult la pensie si dai la cei ce nu au facut ce facura ceilalti, ori ca nu au vrut, ori ca nu au putut, treaba lor. Dar nu spui ca de fapt nu le dai nimic, fiindca ce poti lua de la niste pensionari, vreo 8000 in cauza, ca sa imparti la vreo cinci milioane ... e praful de pe toba. Si merge politica, merge ... fire-ar sa fie de ... ! Sazi ghinisor!

 

Cu tot respectul, Domnule Profesor, nu pot sta binisor. Bataia de joc la adresa justitiei inseamna distrugerea tarii si triumful panglicarilor, al arivistilor... Cred ca vor intelege care ar fi normalitatea in sistemul celor trei puteri nu numai judecatorii, procurorii si grefierii, ci si marea majoritate a tuturor celorlalti cetateni, alegatori, public.

Daca nu si nu, stim si noi sa iesim pe scari, sau in Piata, nu numai hastagienii infiltrati.

Comentarii

# nae din dealul feleacului date 23 ianuarie 2020 18:22 +1

Perfect de acord cu D-vs.D-le Judecator Gh.Morosanu!D-vs. fiind un om cu pregatire si cu frica lui D-zeu ,va cred pe cuvint.Dar ce facem cu o majoritate considerabila dintre colegii D-vs.care au distrus si distrug in continuare vieti si destine ,ca nu fara temei, D-na Judecator Gabriela Baltag-membru CSM-spunea ca "populatia este pusa in fata unei justitii razbunatoare"!?Daca Justitia ar "merge brici"nimeni nu ar avea ceva impotriva salariilor si pensiilor magistratilor ori a grefierilor.Din pacate e total pe dos,ca nu-i asa "anticoruptia ne-a costat mai mult decit coruptia"!

# ?????? date 24 ianuarie 2020 19:04 0

@Remarcați deci că se simte nevoia de Stabor și Sfat al Bătrânilor, instituții tradiționale ale justiției autohtone, care judecau pricinile pentru, o oaie, o capră, o găină, etc., dreptul "judecătorilor" , ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Se va reface campul tactic al SRI din Justitie prin numirea Gabrielei Scutea la PICCJ?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.02.2020 – Planul de saracire a populatiei. Panica la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva