4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LAZARICA, LASA VRAJEALA – Procurorul General cauta motive sa nu trimita dosarul “Sufrageria lui Oprea” la Parlament: "Ministerul Public nu are intentia de a sfida alte institutii, in pofida speculatiilor sau interpretarilor emotionale lansate in spatiul public... Solicitarea Comisiei este in analiza, urmand sa fie clarificata in perioada urmatoare... Decizia CCR nr. 430 din 21 iunie 2017 prevede ca: 'activitatea unei comisii de ancheta nu are nici o tangenta cu o ancheta judiciara'”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

27 July 2017 17:00
Vizualizari: 5951

Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar (foto) vrea cu tot dinadinsul sa se puna de-a curmezisul in fata Comisiei parlamentare de ancheta a unor aspecte privind alegerile prezidentiale din 2009. Cel putin asta reiese din anuntul pe care Ministerul Public l-a facut la o zi de cand presedintele Comisiei deputata Oana Florea i-a transmis lui Lazar, din nou, solicitarea de a pune la dispozitia membrilor Comisiei dosarul “Sufrageria lui Oprea”. Potrivit unei postari pe pagina de Facebook a Ministerul Public, institutia condusa de Augustin Lazar este preocupata de “respectarea principiului cooperarii loiale intre institutiile si autoritatile statului si nu are intentia de a sfida alte institutii, in pofida speculatiilor sau interpretarilor emotionale lansate in spatiul public". Cu toate acestea, sustine ca este necesara clarificarea unei probleme de drept referitoare la accesul pe care comisia parlamentara de ancheta l-ar putea avea la un dosar al parchetului.


In opinia Procurorului General Augustin Lazar, pana a se da curs solicitarii comisiei de comunicare a unei copii a dosarului “Sufrageria lui Oprea”, este necesar sa se clarifice “definirea limitelor legale si a cadrului cooperarii loiale, care trebuie sa se faca cu respectarea Constitutiei si a legilor in vigoare, avand in vedere specificul activitatii judiciare". In acest sens, Lazar invoca paragraful nr. 38 din Decizia Curtii Constitutionale nr. 430 din 21 iunie 2017 care prevede ca: “activitatea unei comisii de ancheta nu are nici o tangenta cu o ancheta judiciara".

Tehnica lui Augustin Lazar

In opinia noastra, profesorul Augustin Lazar face o mare confuzie, ca sa nu spunem ca invoca smechereste si scoate din context o fraza din paragraful 38 al Deciziei CCR nr. 430/2017, lasand sa se inteleaga ca membrii Comisiei parlamentare de ancheta nu ar avea dreptul sa solicite o copie a dosarului “Sufrageria lui Oprea”, intrucat “activitatea unei comisii de ancheta nu are nici o tangenta cu o ancheta judiciara”. Paragraful 38 al Deciziei CCR nr. 430/2017 este mult mai amplu si face insa referire la un cu totul alt aspect: Anume ca ancheta judiciara nu impiedica desfasurarea unei anchete de catre o comisie parlamentara.

Iata ce prevad paragrafele 37 si 38 din Decizia CCR 430/2017:

"37.De aceea, Curtea constata ca reglementarile constitutionale referitoare la autoritatea judecatoreasca, Curtea de Conturi sau Curtea Constitutionala nu se opun ca, spre exemplu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul-general al Romaniei, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, presedintele Curtii de Conturi, presedintele Curtii Constitutionale sa ia parte la lucrarile comisiei de ancheta. Insa, aceleasi reglementari se opun participarii persoanelor care compun aceste autoritati in fata comisiilor de ancheta in legatura cu activitatea lor jurisdictionala, judiciara, de urmarire penala sau de audit, dupa caz.

38. Prin prisma celor de mai sus, este evident ca activitatea unei comisii de ancheta nu are nicio tangenta cu o ancheta judiciara. Gasirea solutiilor optime pentru buna functionare a institutiilor statului, descoperirea/ analiza/ evaluarea/ determinarea cauzelor unor evenimente importante in viata statului, prezentarea acestora publicului, transparenta informatiilor obtinute, dezbaterea acestora, remedierea deficientelor functionale/ sistemice constatate sunt tot atatea elemente care caracterizeaza si, in acelasi timp diferentiaza ancheta parlamentara de ancheta penala. Asadar, nu exista niciun motiv pentru care ancheta parlamentara trebuie sa inceteze atunci cand este demarata o ancheta judiciara. In caz contrar, de multe ori unele subiecte de interes general ar ramane intr-o sfera lipsita de vizibilitate pentru societate, pe motiv ca in curs s-ar afla o ancheta judiciara, ceea ce este inacceptabil intr-o societate democratica in care informatiile care privesc comunitatea, fiind de interes general, trebuie aduse la cunostinta publica, informarea corecta a cetatenilor fiind un deziderat al statului de drept. Mai mult, Curtea retine ca o procedura judiciara penala are in prima sa faza un caracter nepublic, iar, ulterior, in faza de camera preliminara si judecata se realizeaza publicitatea procedurii judiciare penale, fara, insa, ca aceasta sa ii asigure o vizibilitate publica atat de intensa precum o procedura parlamentara. Ele sunt proceduri cu natura juridica diferita, se pot exercita in paralel si nu se exclud una pe alta. Curtea mai retine si faptul ca exista teme de larg interes public, care niciodata nu ar putea face obiectul unei anchete parlamentare pe motiv ca exista proceduri judiciare in curs [defrisarea padurilor, retrocedarea unor bunuri imobile, Revolutia din 1989, poluarea apelor, colectarea deseurilor, traficul de fiinte vii, furtul din conductele de petrol, cauzele evaziunii fiscale etc.], ceea ce este inadmisibil."

Facebook nu este canal oficial

Augustin Lazar, la fel ca toti sefii de institutii, trebuie sa inteleaga ca, oricat de avansata este tehnologia, nu pot raspunde unei adrese oficiale pe facebook sau pe orice alta retea de socializare. Normele nu prevad aceasta modalitate de comunicare, cu atat mai mult cu cat Parlamentul Romaniei i-a transmis lui Lazar o ADRESA OFICIALA, nicidecum nu l-a anuntat prin sms sau printr-o postare ca a incurcat legile si ca argumentele aduse pentru a refuza comunicarea unei copii a dosarului "Sufrageria lui Oprea" sunt eronate.

Iata postarea de pe Facebook a Ministerului Public:

"Declaratie a domnului Augustin Lazar, procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, referitoare la comentariile aparute in spatiul public in legatura cu solicitarea Comisiei parlamentare de ancheta a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009

Ministerul Public este preocupat de respectarea principiului cooperarii loiale intre institutiile si autoritatile statului si nu are intentia de a sfida alte institutii, in pofida speculatiilor sau interpretarilor emotionale lansate in spatiul public.

Solicitarea Comisiei parlamentare de ancheta a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 este in analiza, urmand sa fie clarificata in perioada urmatoare. Cererea ridica o problema de drept, respectiv definirea limitelor legale si a cadrului cooperarii loiale, care trebuie sa se faca cu respectarea Constitutiei si a legilor in vigoare, avand in vedere specificul activitatii judiciare.

Ma mult, la paragraful nr. 38 din Decizia Curtii Constitutionale nr. 430 din 21 iunie 2017 se prevede ca: “activitatea unei comisii de ancheta nu are nici o tangenta cu o ancheta judiciara”.

*Cititi aici integral Decizia CCR nr.430/2017

Comentarii

# PANDELE date 27 July 2017 17:47 +21

Normal că AG răspunde pe Facebook, doar acolo se face convocarea TeFeLeilor la proteste autorizate au ba, cu GEACA ROȘIE excitîndu-i să apere DNA + Mika Plagiatoare (doar 4%).

# TeFeLeii date 27 July 2017 17:58 +3

Tinerii frumoși și liberi sunt ... SCLAVII Ciordutzei. Discreți, nu suferă de curiozitatea de-a ști cît de legitimă e acțiunea lor :P :P :P .

# Adica ce???? date 27 July 2017 21:20 +4

Sa iasă în strada "tinerii frumoși și liberi" și pt dublul standard referitor la calitatea produselor alimentare. Voi credeți ca tarile vestice , nordice occidentale nu vad ce tara second-hand Hand e România,  asa ca o tratează ca atare, în general în afara tot ca atare ești tratat dacă ești românașii.  Credeți ca tarile occidentale nu vad bătaia de joc din justiție, decimarea po******ției și interceptările interminabile . Nu vad ca po******ția românească nu prea are drepturi? Din moment ce justiția DNA DIICOT ,  procurorii, anaf, SRI ÎȘI BAT JOC DE proprii cetățeni adică nu vad ce PRETENȚII AVEȚI DE LA ALTE STATE? care e problema? Ce nu va convine? România tara second hand in care oamenii nu au drepturi. Stat in stat, mafie in politica si justitie.Vedeți-vă de treburile voastre și taceti.

# Ralu date 28 July 2017 11:47 0

Ai dreptate. Atâta timp cât statul prin toate instituțiile  ( DNA, DIICOT, SRI, ANAF,) se comporta în bătaie de joc cu po******ția propriei tari , ce pretenții sa ridici fata de alte tari? Este chiar ridicol. Emisiunea lui Gadea de aseară cu albanezul și romanii "sclavi" care lucrează la spalatorie; pai dacă era în tara lui papura (România) era ridicat albanezul de mascați, anaf,interceptat, vrajeala românească cu evaziune fiscala,etc. Asta asa sa comparati  mentalitatea occidentala cu mentalitatea absolut toxica românească.  Și va mai mirati de ce alte tari vad România ca o tara de mana a zecea!? Marea majoritate a romanilor plecați în afara le este rușine sa zică ca sunt romani și toate astea numai din cauza" justitiei", politicienilor și a tuturor instituțiilor statului.

# REMEMBER date 27 July 2017 18:18 +4

Jenant că o personalitate trecută binișor de vrîsta TeFeLeilor sare vioaie să protesteze deși n-a citit OUG 13. E de așteptat ca personalitățile artistice să aibă habar de maxima lui Apelles - „Cizmarule, nu mai sus de sanda!” :-)

# gelu date 27 July 2017 20:06 +1

Nici macar niste ochelari de soare pe masura capului sau nu e in stare sa aleaga.

# DODI date 27 July 2017 17:47 +8

Zdreanță a ajuns să ne dea nouă lecții de semnatică și analiză pe text? După ce își acoperă capul cu o pălărie second hand și se ascunde în spatele unor ochelari tip anii 50 are impresia că este o figură emblematică a justiției române? Din păcate pentru noi este un rateu profesional și așa va rămâne. A fost, ca toate proiectele lui ciolanis, un rateu. Acceptând propunerea prunei uscate și a sfertodoctei luluța și urmând pilda bețivului național, ciolanis a promovat pe această importantă funcție pe cel mai .... procuror din România.

# penal la penal nu-și scoate ochii date 27 July 2017 18:04 +3

Ciolannis poate n-a știut că AG avea dosar penal cînd a fost propus la cel job. Dar acum să iasă în repetate rînduri să susțină că e foarte mulțumit de penalul Lăzărică, e o sfidare a românilor de rînd și o recunoaștere tacită că se bazează pe Lăzărică Azorică să-l scoată basma curată la matrapazlîcurilor sale.

# INCREMENTA... fără decrementa, deocamdată date 28 July 2017 09:47 +1

De la deschiderea dosarului penal în sept. 2015, astrele l-au protejat pe AG. Feb. 2016: dosarul preluat de DNA Buka_le. Păcăleală de 1 april 2016: PRUNA trimite la CSM propunerea de procuror general. 21 april 2016: CSM trimite la Ciolannis propunerea. 28 april 2016: Ciolannis emite decretul de numire. MAI 2016: dosarul penal al lui Lăzărică potcovit cu NUP. secundatv.ro

# Omu de paie al Ciordutzei date 28 July 2017 11:46 0

MUSAI ca parlamentul să ceară o anchetă pt. scamatoria cu AG din penal în al 5-lea om în STAT! Mica odisee a dosarului: de la DNA Alba Iulia la Secția 1 DNA Buc. Din coroborarea dovezilor, era cazul ca dosarul să fie soluționat cu trimiterea în judecată a lui AG în stare de arest! A fost schimbat procurorul de caz. Cea mai curajoasă femeie decide că AG merită răspăltit pt. deranj și-l propune la MJ ca procuror general, fără detalii porno din viața sa mai mult sau mai puțin intimă :P . DUPĂ ce AG fu uns, dosarul închis cu NUP, nu penalu Lăzărică...

# SNOBU date 29 July 2017 15:23 0

Parlamentarii îs în vacanță așa că tot pe Plesoianu cade măgăreața, ca-n ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI!

# milogu Lăzărică date 28 July 2017 09:30 0

Vrăjeală? Nici pomeneală! Milogului AG (ce penibil se gudură pe lîngă musiu Klemm la sindrofii) îi e clar ce opțiuni „faine” are în urma cîrdășiei cu duo Ko-Co la măsluirea Mapei profesionale: „Dacă spune ADEVĂRUL procurorul general al României trebuie să demisioneze; dacă MINTE, va face pușcărie pentru obstrucționarea Justiției!”, secundatv.ro

# secret... arzător (plagiat ZWEIG) date 28 July 2017 10:04 0

Romanticul duo Ko-Co n-a intrat în amănunte nesemnificative din viața lui AG și a trimis Mapa profesională cu Lăzărică curat ca ... LACRIMA LUI HRISTOS (cînd cel vin nu e botezat) la madam PRUNA. „Presa ticăloșită” încearcă să descîlcească tărășenia. Hellvig Securistu acoperă cu mult sîrg rahatul: „secret de stat”, 11.11.2016. secundatv.ro

# BULĂ date 27 July 2017 17:55 +4

De ce-l supraevaluați pe Lazăr? Indicația provine de la cea care-l săltă-n post, prin măsluirea Mapei sale profesionale. Doar se știe că Azorică nu e-n stare să lege două vorbe. Pildă: „Este adevarat ca a existat un protocol care nu mai exista.”; „deontologie profesională”...

# BOLONDITO BELENDEK date 28 July 2017 10:13 0

LCK s-a pretat la măsluirea Mapei profesionale a lui AG? Or asta e o minciună și cucuveauamov e prea ocupată cu corupția să-și piardă timpul ei prețios cu lămuriri or îl tot dădăcește pe impotentul Lăzărică cum să evite căderea lor de atît de suuusssss...

# Ideea e ca... date 28 July 2017 07:24 +3

ar fi ciudat ca Ministerul Public sa trimita Parlamentului o adresa oficiala cu poza lui A.Lazar langa steaguri. Pe Facebook insa, ministerul se poate lauda publicului cu ministrul lui privind cu demnitate fotograful. I se citeste clar pe chip ceea ce traduce Ministerului Public in postare :ca e preocupat de respectarea principiului cooperarii loiale intre institutii, fara intentia de a le sfida, in pofida speculatiilor sau interpretarilor emotionale lansate in spatiul public. In plus, comentatorii de pe FB, incarcati astfel de onoare si respect, pot chiar sa-i descarce poza ca sa si-o puna poster mare pe perete ori s-o imprime pe tricou sau pe insigne impreuna cu mesajul #rezist .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva