Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

LAXATIVUL LUI NISTOR – Adjunctul DNA Calin Nistor recunoaste ca atunci cand nu puteau incadra o tinta la mita sau trafic de influenta procurorii o bagau fortat la abuz in serviciu pentru ca “textul era destul de lax”. Nistor confirma ca DNA tine la sertar sute dosare cu magistrati, dupa ce colegul sau Marius Iacob a dezvaluit ca parchetul are in lucru 300 de cauze cu judecatori si procurori: “In toate cauzele decat 6 persoane au calitatea de suspect si 2 calitatea de inculpat”

Duminică, 5 august 2018 15:51 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Adjunctul DNA Calin Nistor (foto) a recunoscut practicile abuzive ale procurorilor din parchetul anticoruptie, explicand cum acestia nefiind capabili sa incadreze tintele la infractiuni de mita si trafic de influenta le bagau fortat la abuz in serviciu. Iar asta intrucat definitia abuzului in serviciu putea fi interpretata asa cum isi doreau procurorii.


Calin Nistor a acordat, vineri seara 3 august 2018, un interviu jurnalistei Sorina Matei de la B1 Tv, ocazie cu care a dezvaluit ca atunci cand procurorii DNA nu puteau proba o infractiune de mita sau de trafic de influenta, persoana vizata in dosar era acuzata de abuz in serviciu, caci aceasta infractiune lasa mai multe urme, iar “textul era destul de lax”. Halucinant, dupa ce ani de zile mii de vieti, mii de oameni si mii de familii au fost distruse de procurorii DNA prin intermediul dosarelor de abuz in serviciu, Calin Nistor insusi trimitand in instanta rechizitorii pe aceasta infractiune, adjunctul DNA a admis ca parchetul anticoruptie a facut excese. La fel de halucinant, dupa ce ani de zile nu a avut nicio problema cu definitia abuzului in serviciu care permitea comiterea de “excese”, Calin Nistor sustine acum ca decizia CCR – care a stabilit ca abuzul in serviciu este comis doar cand se incalca o legislatie primara – este una corecta. Si nu doar atat. Dupa ce ani de zile Calin Nistor nu a scos un cuvant despre practicile anumitor procurori, adjunctul DNA s-a trezit sa acuze ca exista colegi de-ai sai, nu doar din parchetul anticoruptie, care forteaza trimiteri in judecata pentru abuz in serviciu.

Pe de alta parte, in acelasi interviu, Calin Nistor a mai facut o dezvaluire extrem de importanta. Mai exact, el a recunoscut ca DNA tine la sertar dosare in care sunt vizati judecatori si procurori. Dosare ce pot fi activate, afirmam noi, atunci cand magistratul cu dosar la DNA deranjeaza interesele parchetului anticoruptie.

In acest sens, intrebat fiind despre dezvaluirea facuta de celalalt adjunct al DNA Marius Iacob, conform careia la parchetul anticoruptie sunt in lucru 300 de dosare cu magistrati, Calin Nistor a precizat ca in aceste cauze “decat” 6 persoane au calitatea de suspect si 2 persoane calitatea de inculpat. Restul sunt aflate in faza de cercetare pe fapta (in rem). Adica, in opinia noastra, tinute la sertar si scoase atunci cand situatia o impune.

Iata declaratiile lui Calin Nistor privind dosarele pe abuz in serviciu:

Sorina Matei: De ce o treime din dosarele DNA pe un singur an le-ati facut pe abuz in serviciu, care nu e infractiune de coruptie?

Calin Nistor: Care e o infractiune asimilata celor de coruptie, si discutam de abuzul in serviciu cu obtinerea unui folos necuvenit. Ratiunea legiuitorului pentru care a introdus acest abuz cu folos necuvenit este aceea ca la momentul sesizarii...de multe ori sesizat dupa savarsirea infractiunii de coruptie, si nu mai poti proba infractiunea clasica – o mita, un trafic de influenta – abuzul in serviciu lasa mai multe urme, gasesti documente nelegal intocmite, poti identifica o paguba, poti gasi folosul necuvenit obtinut fie de functionar, fie de o alta persoana, asta e motivul pentru care sunt mai multe cercetari pe infractiunea de abuz in serviciu.

Sorina Matei: A parut cel putin la nivel public, citind comunicate si rechizitorii DNA, ca in DNA orice zboara e abuz in servciu. Adica, ati parainterpretat aceasta infractiune la nivel intern al DNA, incat orice ati incadrat pe abuz in serviciu, si asa s-a ajuns cu abuzul ca efect la CCR.

Calin Nistor: Eu nu contest ca uneori au existat interpretari excesive. Oricum textul era destul de lax. A venit CCR si a precizat ca abuzul s-ar savarsi doar prin incalcarea normei de legislatie primara, OUG sau lege, si in conditiile astea practic conduita ilicita a functionarului public trebuie sa rezide doar din incalcarea normei de legislatie primara. Anterior, practica judiciara era tot timpul...puteai sa ai o incalcare a unei atributii de serviciu derivand din fisa postului, dintr-o Hotarare de Guvern, dintr-un ordin de ministru, dintr-o dispozitie a conducatorului autoritatii respective. (…) Decizia este normala, pentru ca nici nu trebuia sa vina Curtea sa spuna ca raspunderea penala este ultima ratio in astfel de situatii, avem raspundere administrativa, avem raspundere disciplinara, raspundere civila. Legiuitorul poate introduce si un prag... Punctul meu de vedere e ca abuzul s-ar putea consuma printr-o incalcare grava, indiferent ca exista prag sau nu, a legislatiei primare. Am mai observat o tendinta, nu neaparat in DNA, vorbim de alte parchete, ca procurorul sa identifice o norma destul de generala, care ar reglementa conduita si sa caute incalcari ale legislatiei primare dupa aia pentru a justifica acuzatia. Nu, Curtea Constitutionala practic, asa se intelege in acea decizie, norma de legislatie primara trebuie sa fie cu relevanta directa in conduita infractionala a faptuitorului. (...) Infractiunea de abuz in serviciu asa cum a interpretat-o Curtea Constitutionala, pentru ca e o decizie interpretativa, este in regula asa”.

Iata declaratiile lui Calin Nistor privind cele 300 de dosare de la DNA in care sunt vizati magistrati:

Calin Nistor: Ca sa fim mai precisi, la acel serviciu de care spuneati dumneavoastra (n.r.- Serviciul de combatere a coruptiei in Justitie din cadrul DNA) cred ca in cursul anului 2018 nu au fost decat vreo 70 de dosare din acestea, care aveau in lucru magistrati. Celelalte dosare sunt inregistrate la celelalte sectii sau servicii teritoriale din cadrul DNA. Avem si la Sectia a II-a dosare cu magistrati (n.r. - Calin Nistor coordoneaza Sectia a II-a din DNA). Pare un numar mare de dosare, dar eu va pot justifica de ce e atat de mare. In Dreptul procesual romanesc esti obligat sa inregistrezi orice sesizare penala care ar indeplini conditiile de la art. 294 Cpp, practic daca cel care sesizeaza iti indica fapta, faptuitorul, isi da datele de stare civila esti obligat sa inregistrezi acea sesizare in registrul cauzelor penale, si astfel va fi constituita o cauza penala. Cele mai multe cauze din cele de care discutam sunt inregistrate in urma unor sesizari facute de parti din dosare civile sau subiecti procesuali din dosare penale care sunt nemultumiti ca procurorul l-a trimis in judecata, procurorul nu stiu ce i-a mai facut. In aceste 300 de cauze sunt 6 suspecti si 2 inculpati. In toate cauzele decat 6 persoane au calitatea de suspect si 2 calitatea de inculpat.

Sorina Matei: Si in restul cercetarea e pe fapta, in rem?

Calin Nistor: Da.

Sorina Matei: Si cate cauze au cercetarea in rem?

Calin Nistor: Toate celelalte, ca aceste persoane sunt in patru cauze.

Sorina Matei: De cat timp le tineti in rem, acolo la dospit?

Calin Nistor: Volumul e destul de mare pe Directia Nationala Anticoruptie. Anul trecut au fost solutionate cred ca vreo 370 de cauze cu magistrati. Anul acesta au fost trimisi in judecata, vorbim de la 1 ianuarie 2018 la 1 iulie, doar doi magistrati: un judecator in doua cauze, de la o judecatorie din raza Curtii de Apel Timisoara, si un procuror din DNA. Si in lucru, doar 6 magistrati au calitatea de suspecti si 2 calitatea de inculpati.

Sorina Matei: Mai raman cele 296 de dosare.

Calin Nistor: Nu stiu daca cifra e exacta. Eu nu am facut o statistica.

Sorina Matei: Si cu celelalte ce faceti?

Calin Nistor: Se vor da solutii in ele”.

*Vedeti aici integral interviul acordat de adjunctul DNA Calin Nistor

Accesari:17124

Comentarii

# ana date 5 august 2018 16:09 +9

TREBUIE FACUTA CURATENIE LA DNA ! AM CONVINGEREA CA MINISTRUL JUSTITIEI, PROFESORUL UNIVERSITAR DR TUDOREL TOADER, VA FOLOSI CA LAXATIV PENTRU EJECTAREA DIN MAGISTRATURA A PARAZITILOR STALINSTI, UN PROCUROR PROFESIONIST, UN PROCUROR DE TEMUT PENTRU BINOM.

# nu prea ati inteles, mai uitati-va o dată date 5 august 2018 18:33 0

A zis că functionarii iau mită ca să comită abuzuri, dar că nu tot timpul mai poti proba retroactiv mita, ci doar abuzul pentru că în acest caz rămân mai multe urme (ex:se semnează documente). De aia sunt asa multe dosare pe abuz in serviciu. Nu a zis nimic de încadrări ”forțate” a mitei în abuz în serviciu, juridic nici nu e posibil să încadrezi o mită ca abuz, nu a reușit nimeni niciodată in istoria dreptului.

# steluta date 6 august 2018 04:43 +1

Sunteti ILOGIC - pai daca nu se dovedea mita atunci nu era competenta DNA. Fara proma mitei se putea incadra ca "abuz in serviciu" aproape orice greseala in serviciu indiferent cat de mic era prejudiciul

# of, of, măi, măi date 6 august 2018 16:56 0

Vezi răspunsul de mai jos pentru Stefi. Încă ceva, cercetarea abuzului în serviciu în niste forme agravate, e de competența DNA. Nu orice greșeală e abuz, iar pentru prejudicii minore nu am văzut trimiteri în judecată. Știi vreun exemplu? Te rog să-l dai. Nu există în istoria Romaniei condamnări pentru prejudicii derizorii, ci de sute sau de milioane de euro. Dar se rezolvă acum, PSD-ALDE va legaliza totul...Se poate face jaf.

# stefi date 6 august 2018 08:16 -1

Daca e mita, prinde-l cu mita. Nu ca n-a respectat culoarea verde a semaforului. Daca nu  poti , lasa pe altii sa fie procurori. Pe cand un concurs de angajare ca procuror DNA ?  Tot pe pile vreti sa va angajati  si in continuare ?

# culoarea verde pe perete date 6 august 2018 16:47 0

Stefi, funcționarii iau mită ca să încalce legea. Încălcarea legii se vede, nu se poate ascunde. E vorba de contracte păguboase, ilegale prin care s-au adus prejudicii mari statului; asta se poate proba, e pe înscrisuri. Nu e vorba de ”culoarea verde a semaforului”. Abuzul în serviciu nu se poate face pe ascuns. Mita nu tot timpul se poate proba. Cum dovedești retroactiv, ceea ce s-a întâmplat între două persoane când nimeni nu a fost de față? Asta spunea și Călin Nistor, că abuzul în serviciu, care este de regulă consecința mitei, se vede și poate fi anchetat. De ce ar încălca un funcționar legea ca să îmbogățească un om de afaceri? Probabil pentru mită. Ei!, mita asta nu tot timpul o poți dovedi, dar poți dovedi că funcționarul a încălcat legea și că a produs o pagubă. Sper că te duce mintea să le pricepi. Chestiile sunt elementare, nu trebuie să fi mare procuror...

# și b) date 5 august 2018 18:36 -13

Nistor nu a zis că sunt ținute la sertar dosarele cu magistrati, ci că ele s-au constituit că se plânge lumea, nu că se sesizează din oficiu DNA. Iar sute de dosare sunt scoase anual, dar se și înregistrează altele. Multe sunt cu procurori sau cu judecători de civil, nu neapărat cu judecători de penal. Dar ce mai contează ce a spus omul, e mai frumos ce spuneți voi că a spus omul. :lol:

# Retrocedari Total retrocedat comparat cu suprafata existenta date 5 august 2018 20:52 +4

Pe cei care ar trebui sa ancheteze ... daca nu ancheteaza cine ii controloeaza ? Declaratii Ministru Elena Udrea , Coreea de Sud, dupa vizita la Samsung Corporation... Avea Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara in subordine si sustinea ca prin ceea ce au inscris in acte prefectii s-a depasit suprafata tarii... Intrebare: daca  s-a depasit... titurile de proprietate pentru suprafetele retrocedate in exces s-au transformat in drepturi de despagubire / actiuni la Fondul Proprietatea ? Cine a detinut din 2005 drepturi de despagubire semnificative la acest Fond (evolutiv, pe luni)? De unde le-aa achizitionat, de pe piata "gri" prin anunturi la ziar ? Romanii platesc despagubiri necuvenite datorita unor "inginerii financiare bazate pe retrocedari in exces" ?

# Nu mai suport prostia crunta date 5 august 2018 22:42 +7

Cu tot respectul, deci nu se mai poate trai in tara asta din cauza unor persoane cu un coeficient de inteligenta extrem de scazut ca al tau #si b). Pai bai hand********e, lumea care se plange e tot lume pusa de astia de la DNA. Iti doresc din TOT SUFLETUL sa treci prin asa ceva, sa ti se faca un dosar abuziv bazat pe un denunt al unui colaborator al DNA sau DIICOT si apoi sa faci dragoste la dus cand iti cade sapunu pe jos. Prostii pamantului ce sunteti, putini, violenti dar lasa ca putin cate putin va punem noi cu botul pe labe, noi astia majoritatea sanatoasa la cap. Nu statul paralel, DNA si SRI si restul au distrus tara asta, ci sobolanii astia rezistenti ca voi impreuna cu cealalata parte a populatiei care pur si simplu isi ignora propriile drepturi! Traiasca Romania si oamenii corecti, muncitori si cu capul e umeri. Noi suntem singurii care pot schimba ceva in tara asta! Mult succes!

# Edelweiss - repost calupul I al postării de mai jos date 5 august 2018 23:42 +3

Mic tratat de ticăloșie judiciară bukowineană: Săptămâna asta, în data de 31 iulie, V. S. - pădurețul-șef al Direcției silvice Suceava, confirmându-și statutul de BOW CU BMW de SERVICIU, în localitatea suceveană ILIȘEȘTI A OMORÂT PE TRECEREA DE PIETONI O FATĂ DE 12 ANI! https://www.monitorulsv.ro/Local/2018-08-02/Valerian-Solovastru-pus-sub-control-judiciar-pentru-accidentul-mortal-de-pe-trecerea-de-pietoni După 24 de ore reținere, procurorii de la PJ Suceava nu au considerat util să solicite judelui luarea măsurii arestului preventiv împotriva BOWLUI, considerând că măsura controlului judiciar este suficientă. Acum, în loc de o expunere consacrată de motive, care să elucideze bizareria blândeții măsurii preventive aplicată de porcușorii PJ Suceava, propun cetitorilor LuJu un scurt questionar de ticăloșie judiciară bukowineană: a) Care este județul din țară cu cele mai mari suprafețe împădurite?

# manele date 6 august 2018 04:49 +2

impresonalul "se plange lumea" trebuie inteles prin" denunturi comandate" pentru ca orice magistrat care indraznea sa constate amatorismul DNA sa fie "rezolvat"

# Edelweiss – Der Anaytiker von Bukowina date 5 august 2018 20:58 +3

b) Cine este cel mai venal și mai controversat prelucrător de material lemnos din Suceava și nu numai? c) Ce naționalitate au cei de la Schweighofer? d) Cine e cea mai consacrată Österreicher slugă wallachă, cocoțată în cea mai înaltă demnitate statală? e) Care este Partidul Miau al Österreicher slugii? f) Cărui partid îi aparține sluga Österreicher? g) Cultul idolatric al cărei Huidume Slujitoare îl promovează sluga austriacă h) Câți dintre procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava sunt infractorii semnatari ai Memoriului ce instigă la Nerespectarea Deciziei CCR ce impune slugii austriece s-o revoce pe Huiduma Slujitoare? Concluzia e clară cum se poate să rămâi UCIGAȘ ÎN LIBERTATE? Totul este să aparții de cârdășia neonazistă a slugilor peneliste, promotoare ale Trădării Naționale de rit austriac.

# Neanae date 6 august 2018 00:36 +3

Mei Edelweiss, mulțam pentru gimnastica mentală la care ma supui. Ca cica creierul e un mușchi care ... trebuie antrenat! Ia zi te rog mai bine decât mine ce explicație o fi pentru salariile scârbos de nesimțite ale procurorilor ăstora care aduna hârtii și fac dosare cu nemiluita ca sa facă ce? Ca sa justifice salariul scârbos de nesimțit. Namila aia de Kovesi Laura și Codruța - 3 entități diferite care viețuiesc in același corp - are un salariu de 30.000 de lei, paza, apartament ocupat abuziv (doar n-o avea dreptul care amărâtă) plus indemnizații de minuni = peste 6.000 de euro in mâna plus vreo 2000 de diverse. Sunt bogați romanii ca sa plătească asemenea salarii unor canalii ... Olguțaaaaa, taieeeee și la astia ca e cazuuuuul! SRI E DE VOMAAAA!

# justitiarul date 6 august 2018 09:31 +1

Hai ca am trait sa o vedem si pa asta! Tocmai unul din procurori care au nenorocit vieti si cariere in Arges este pus sa faca curat in sistem. Cred ca el ar trebui sa fie sub lupa celor care ancheteaza activitatea D.N.A.

# 1 date 6 august 2018 11:00 +3

Pai daca 6 sunt suspecti si 2 inculpati, restul de 292 ce sunt? :eek: :eek: :eek: Si ce cauta in dosarele alea????? ;-)

# Dorina date 6 august 2018 13:53 0

Mi-a fost imposibil sa imi imaginez ca o astfel de ... cloaca … modernizata… construieste statul de drept… in ritmuri lautaresti si chiar lupta cu anticoruptia! I N I M A G I N B I L ...

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Lipsa adeverintei CNSAS pentru sefa ICCJ Cristina Tarcea ascunde colaborarea acesteia cu Securitatea?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 11.12.2018 – Werner are o noua ocazie sa faca parada de ipocrizie

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER