luju luju luju

Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

SE CLATINA EXECUTIA DIN DOSARUL ROMPETROL – Inalta Curte a admis in principiu recursul in casatie formulat de fostul senator PNL Sorin Rosca Stanescu. Judecatoarele Cristina Craiu si Mihaela Nita de la Curtea de Apel Bucuresti l-au condamnat pe Rosca Stanescu la 2 ani si 4 luni inchisoare, in conditiile in care inclusiv procurorul DIICOT a solicitat constatarea interventiei prescriptiei. Instanta suprema a admis in principiu si recursul in casatie formulat de Sorin Pantis (Minuta)

Vineri, 17 aprilie 2015 17:34 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Fostul senator PNL, jurnalistul Sorin Rosca Stanescu (foto), condamnat la inchisoare in dosarul “Rompetrol”, a obtinut o victorie la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta suprema a admis in principiu, in data de 9 aprilie 2014, recursul in casatie formulat de Rosca Stanescu impotriva deciziei din 7 octombrie 2014, prin care judecatoarele Cristina Craiu si Mihaela Nita de la Curtea de Apel Bucuresti l-au condamnat pe acesta la 2 ani si 4 luni inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de utilizare a informatiei privilegiate si constituire de grup infractional organizat. Desi vorbim despre o admitere in principiu, este clar ca hotararea instantei supreme este una extrem de importanta pentru Sorin Rosca Stanescu, avand in vedere ca mai toate recursurile in casatie sunt respinse de Inalta Curte. Evident, exista toate sansele ca in final recursul in casatie sa fie respins.


Tot in 9 aprilie 2015, ICCJ a admis in principiu cererea de recurs in casatie formulata de fostul ministru al Comunicatiilor, Sorin Pantis, condamnat la 2 ani si 8 luni de inchisoare, dar si recursul in casatie formulat de alti doi condamnati din dosarul Rompetrol, Petrica Grama si Claudiu Simulescu. In schimb, ICCJ a respins recursurile in casatie formulate de patru inculpati si de Rompetrol SA.

Iata minuta ICCJ:

In baza art. 440 alin. 4 Cod procedura penala, admite in principiu cererile de recurs in casatie formulate de inculpatii Sorin Rosca Stanescu, Simulescu Claudiu, Grama Petrica si Pantis Sorin impotriva deciziei penale nr. 1156 din 7 octombrie 2014 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia I Penala. Trimite cauza in vederea judecarii recursurilor in casatie, completului C7. Fixeaza termen de judecata in sedinta publica, la data de 28 aprilie 2015, ora 9,00, cand se vor discuta cererile de suspendare a executarii hotararii si exceptia de neconstitutionalitate ridicata de inculpatul Sorin Rosca Stanescu. Dispune citarea inculpatilor Sorin Rosca Stanescu, Simulescu Claudiu, Grama Petrica si Pantis Sorin.

Respinge cererea de sesizare a Curtii Constitutionale formulata de recurenta inculpata Anghelache Gabriela Victoria, constatand inadmisibilitatea exceptiei.

Respinge, ca inadmisibile, cererile de recurs in casatie formulate de inculpatii Anghelache Gabriela Victoria, Rus Cerasela Elena, Miclaus Paul Gabriel, Eros Victor si partea responsabila civilmente SC Rompetrol SA. Obliga inculpatii Anghelache Gabriela Victoria, Rus Cerasela Elena, Miclaus Paul Gabriel, Eros Victor si partea responsabila civilmente la plata sumei de cate 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Cu drept de apel in 48 de ore de la pronuntare numai in ceea ce priveste cererea de sesizare a Curtii Constitutionale. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi 9 aprilie 2015”.

Condamnari de tip alba-neagra. La fond toti inculpatii fusesera achitati

Amintim ca, in 7 octombrie 2014, Sorin Rosca Stanescu a fost condamnat la 2 ani si 4 luni de inchisoare cu executare in dosarul “Rompetrol”. De asemenea, alti cinci inculpati au primit condamnari cu executare, iar cinci inculpati au primit condamnari cu suspendare.

Iata condamnarile din dosarul “Rompetrol”:

Sorin Rosca Stanescu – 2 ani si 4 luni cu executare

Sorin Pantis – 2 ani si 8 luni cu executare

Alexandru Bucsa – 6 ani cu executare

Petrica Grama - 2 ani si 4 luni cu executare

Florin Iulian Anghel – 5 ani cu executare

Claudiu Simulescu - 4 ani cu executare

Cerasela Rus - 3 ani cu suspendare

Gabriela Anghelache - 3 ani cu suspendare

Irina Popovici - 3 ani cu suspendare

Victor Eros – 2 ani cu suspendare

Paul Miclaus - 2 ani cu suspendare

Pentru Dinu Patriciu procesul a incetat, in conditiile decesului acestuia.

Interesant este ca in acest caz, asa cum s-a intamplat si in alte dosare, avem de-a face cu o condamnare de tip alba-neagra. Spunem asta in conditiile in care, la fond, toti inculpatii fusesera achitati de Tribunalul Bucuresti. Mai mult, Sorin Rosca Stanescu a fost condamnat la 2 ani si 4 luni de inchisoare cu executare, desi aparatorul acestuia, avocatul George Papu, a aratat si a solicitat instantei sa constate implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale cu privire la cele doua infractiuni retinute in sarcina clientului sau senatorului. Avocatul a depus in acest sens concluzii scrise in care a explicat ca cele doua fapte, pretins a fi fost comise in luna aprilie 2004, s-au prescris inca din octombrie 2012 si, in plus, ca legea pe care parchetul isi intemeiaza acuzatiile (Legea nr. 297 din 28 iunie 2004 privind piata de capital) a intrat in vigoare la 29 iulie 2004, data la care presupusele fapte incriminate, respectiv, utilizarea de informatii privilegiate si aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional organizat, fusesera deja pretins savarsite.

Nu in ultimul rand, de precizat este ca la ultimul termen de judecata, invocand acelasi temei - anume, prescriptia - chiar si reprezentantul Ministerului Public le-a cerut judecatoarelor Cristina Craiu si Mihaela Nita de la CAB sa constate incetarea procesului penal in ceea ce ii priveste pe Sorin Rosca Stanescu si pe fostul ministru Sorin Pantis.

Accesari:5782

Comentarii

# acuzatul date 17 aprilie 2015 18:18 +22

Iata alt caz concret pentru care se impune cu celeritate adoptarea raspunderii pentru magistratii care condamna la plezneala.Iar aceste doua creaturi de la CAB(acolo unde doreste Savonea sa mai ramane stapana inca un mandat) se incadreaza perfect constituie un exemplu graitor.

# vbv date 18 aprilie 2015 15:54 0

De acord stimabile atunci cand o sa apara si raspunderea parlamentarilor pentru legile proaste pe care le fac

# apolodor date 19 aprilie 2015 04:05 0

stimabile, nu are nici o legatura cu prefectura, articolul si comentariul anterior. raspunderea magistratilor nu poate fi conditionata de raspunderea parlamentarilor

# DOREL date 18 aprilie 2015 21:24 +4

Reinterpretarea prescriptiei a fost pentru condamnarea lui Nastase. SRS and co. au fost victime colaterale. Asteptam provincia. Parerea mea ... 

# unul din lumea cea mare date 17 aprilie 2015 18:39 +19

este si era la mintea cocosului sa/l condamne pe srs din moment ce a facut dezvaluiri despre banii imperiului raului si traficul de armament a lui ala ,,de la apa mica,, cit si alte mijmasuri ale clanului tiganesc basescu basca banii din iraq.

# obiectiva date 17 aprilie 2015 20:40 +14

si contestatia in anulare a lui VOICULESCU fusese admisa in principiu si apoi respinsa....in fond...... :cry: eu NU cred pana nu vad solutia finala.....

# Corneliu Riegler date 17 aprilie 2015 21:09 +10

Politie politica. Asta face Codruta Kovesi. Anii 2010 vor rămâne in istorie ca anii 50.

# Valeriu Mangu date 18 aprilie 2015 22:05 +1

Articolul  "De ce autorul cărții "Pas cu pas" este (totuși) Klaus-Werner Iohannis", pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu 

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - In cazul crimelor de la Caracal avem de-a face cu:

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 21.08.2019 – Werner a dat gazele pe o sapca

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER