22 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SRI SFIDEAZA JUSTITIA – Judecatorul lt.col. Gabriel Tanasescu de la Tribunalul Militar Bucuresti se roaga de SRI sa desecretizeze probele din dosarul capitanului Constantin Bucur. In urma condamnarii Romaniei de catre CEDO, capitanul Bucur, fost ofiter SRI, condamnat abuziv pentru divulgarea unor interceptari ilegale efectuate in regimul Iliescu, a cerut revizuirea. Judecatorul: "Daca SRI nu declasifica documentele, nu le voi lua in considerare" (Cererea de revizuire)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

14 October 2014 19:08
Vizualizari: 10964

A fost scos din Serviciul Roman de Informatii pe usa din spate pentru ca nu a vrut sa faca politie politica si pentru ca a avut curajul, in 13 mai 1996, sa demaste incalcarea Legii fundamentale chiar de catre cei care ar fi trebuit sa supravegheze la respectarea ei. Doi ani mai tarziu, in 20 octombrie 1998, a fost condamnat la 2 ani inchisoare cu suspendare pentru incalcarea Legii privind siguranta nationala dupa ce a dezvaluit ilegalitatile SRI si a dat publicitatii inregistrarile unor convorbiri telefonice realizate abuziv de SRI care vizau jurnalisti si oameni politici. La patru ani de la condamnare, in 11 noiembrie 2002, a reclamat la CEDO ca nu a avut parte de un proces corect si ca i-a fost incalcat dreptul la libera exprimare. Dupa alti 11 ani, CEDO i-a dat dreptate, obligand Statul roman, in ianuarie 2013, sa ii acorde suma de 20.000 euro cu titlu de prejudiciu moral.


In prezent, dupa 18 ani de procese, izolare si suferinta, Constantin Bucur (foto stanga) fostul capitan SRI, ofiter activ in cadrul sectorului de supraveghere-inregistrare al Unitatii Militare de Transmisiuni 05026, serviciu condus la acea vreme de Virgil Magureanu, si fost deputat in legislatura 2000-2004, se plimba prin salile Tribunalui Militar Bucuresti pentru a-si repara imaginea terfelita cu buna stiinta de cei care candva ii erau colegi si subalterni si care au dispus la doua zile dupa dezvaluirile facute, trecererea sa in rezerva fara cercetare administrativa si explicatii, iar mai apoi, pentru a-l umili si mai mult, diminuarea semnificativa a pensiei care i se cuvenea de drept dupa anii de lucru.

Ex-capitanul SRI, Constantin Bucur, a formulat la Inalta Curte de Casatie si Justitie o cerere de revizuire in care solicita admiterea cererii si rejudecarea cauzei pentru a se dovedi ca nu a incalcat cu nimic prevederile legale in momentul in care a dezvaluit in cadrul unei conferinte de presa organizate, in 13 mai 1996, ca SRI efectua abuziv inregistrari ale convorbirilor telefonice ale unor personalitati politice si ziaristi precum Nicolae Dide, Dan Voiculescu, Corneliu Vadim Tudor, gen. (r) Dumitru Cristea, Mircea Toma, Sorin Rosca Stanescu, Tana Ardeleanu, Doina Cornea, Simina Mezincescu etc..

Nefiind de competenta ICCJ, Cererea de revizuire formulata de fostul capitan SRI Constantin Bucur a fost declinata spre solutionare catre Tribunalul Militar Bucuresti formand cauza dosarului nr. 38/1/2014, avand ca obiect furt (art.228 NCP) – revizuire Sp. 177/20.10.1998, in care Serviciul Roman de Informatii are calitatea de parte civila.

SRI isi face de cap in instanta

De-a dreptul halucinat este insa ca si in prezent SRI reuseste sa ii produca prejudicii ex-capitanului Bucur, punand in continuare bete in roate in demersul acestuia de a-si apara onoare si reputatia.

La termenul de marti, 14 octombrie 2014, Serviciul Roman de Informatii prin reprezentantul sau, a reusit sa amane, pentru a treia oara, procesul ex-capitanului Constantin Bucur.

Mai exact, SRI reuseste sa tergiverseze procesul lui Constantin Bucur, refuzand sa puna la dispozitia acestuia si a instantei documentele care ar dovedi ca ex-capitanul SRI a incalcat legea. Motivul invocat de SRI este acela ca este necesar certificat ORNISS pentru studierea acestor documente, existand riscul, sustin cei de la SRI, atingerii singurantei nationale. Intrucat solicitarea judectorului pronuntata la termenele trecute a fost trecuta cu vederea de reprezentantii SRI, judecatorul Tanasescu a avertizat Serviciului Roman de Informatii ca nu va tine cont de documentele clasificate, daca nu le vor prezenta la termenul urmator.

Sedinta pe repede-inainte

Dupa ce judecatorul Gabriel Tanasescu a declarat sedinta deschisa, aparatoarea lui Constantin Bucur, avocata Greti Cazan, aparatorul ex-capitanului SRI (foto dreapta), a solicitat instantei declasificarea documentelor sau accesul ex-capitanului Constantin Bucur la acestea, invocand ca acest aspect este extrem de important in cauza si reprezinta intr-adevar o problema.

Reprezentantul SRI a invocat in replica faptul ca nu se poate efectua declasificarea intrucat in speta trebuie analizat in ce masura s-ar putea aduce atingere singurantei nationale: Declasificarea nu se poate face. Exista Hotararea de Guvern nr. 585 care prevede trei cazuri pentru declasificare, respectiv:

(1)informatiile sunt clasificate secrete de stat sau secrete de serviciu, in raport de importanta pe care o au pentru securitatea nationala si de consecintele ce s-ar produce ca urmare a dezvaluirii sau diseminarii lor neautorizate.

(2)informatiile secrete de stat sunt informatiile a caror divulgare poate prejudicia siguranta nationala si apararea tarii si care, in functie de importanta valorilor protejate, se includ in urmatoarele niveluri de secretizare prevazute de lege:

(3)informatiile a caror divulgare este de natura sa determine prejudicii unei persoane juridice de drept public sau privat se clasifica secrete de serviciu.

In acest caz, doua dintre situatii nu se regasesc, insa in speta trebuie analizat in ce masura pot aduce atingere sigurantei nationale”.

In urma precizarilor facute de reprezentantul SRI a urmat avertismentul transmis de judecatorul Gabriel Tanasescu, care a precizat ca in cazul in care SRI nu dispune clasificarea documentelor solicitate de ex-capitanul Constantin Bucur, instanta nu va tine cont de acele documente, cerand reprezentantul SRI ca la termenul urmator sa fie comunicate si numele persoanelor responsabile cu intocmirea adresei SRI:

Daca SRI nu declasifica documentele, instanta nu le va lua in considerare. In cat timp credeti ca se pot analiza documentele pentru a ne putea preciza daca se poate aproba declasficarea documentelor?” - l-a intrebat judecatorul Tanasescu pe reprezentantul SRI.

Raspunsul acestuia a fost halucinant si a urmat un schimb de replici in sala aproape goala, care s-a incheiat cu stabilirea unui nou termen pentru data de 4 noiembrie 2014, data la care SRI va trebui sa comunice analiza efectuata asupra documentelor.

"Judecatorul Gabriel Tanasescu: In cat timp credeti ca se pot analiza documentele pentru a ne putea preciza daca se poate aproba declasficarea documentelor?

Reprezentantul SRI: Eu sunt aici doar sa transmit.

Procurorul col. Octavian Opris: Partea civila sa solicite un nou termen pentru declasificare.

Judecatorul Gabriel Tanasescu: Sunteti mandatat in acest sens?

Reprezentantul SRI: Da.

Procurorul col. Octavian Opris: Propun sa se revina cu inca o adresa la SRI pentru declasificarea documentelor, iar raspunsul SRI sa se faca si in scris intr-un termen cat mai scurt.

Avocata Greti Cazan: Trebuie sa precizez ca in acest caz avem sprijinul UNBR pentru desecretizarea documentelor si pentru intra in ORNISS. In acest sens exista documente doveditoare pe care le vom inainta instantei.

Judecatorul Gabriel Tanasescu: In acest conditii instanta dispune ca Serviciul Roman de Informatii sa transmita in scris un raspuns fata de desecretizarea documentelor pe care le are in posesie. Mentionez ca pana la acest moment au fost acordate doua termene pentru SRI pentru a da curs solicitarii instantei, insa pana la acest moment nu s-a intamplat nimic. Fac mentiunea ca in cazul in care la urmatorul termen nu vor fi transmis raspunsul SRI se vor lua masuri sanctionatoare. Totodata, sa se precizeze numele persoanelor responsabile cu intocmirea acestui raspuns din partea SRI". Urmatorul termen in dosar va avea loc in data de 4 noiembrie 2014, ora 12.00.

*Cititi aici cererea de revizuire formulata de ex-capitanul SRI Constantin Bucur

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 14 October 2014 19:39 -25

Pentru ca ma pricep si la SRI si la Justitie si la Avioane si la masaj m-am hotarit sa postez un comentariu, dar pina sa-l scriu am uitat ce-am vrut sa spun. Si toate astea de cind imi fac singur vaccinul antigripal in cap cu un cui ruginit. Ma doare putin, da' beau o tuica si ma scol ca nou. Cuvint de cod // frectie la trenul de aterizare// ghici unde este si la ce foloseste?

# Traian Bășină, stăpânul slugilor securiste proaste date 14 October 2014 20:22 +22

Mai ai o lună să-l cureți în băs pe idolul tău chior, bețiv, chel, schimonosit, hoț și tot mai dement.

# unul din lumea cea mare date 14 October 2014 20:34 -20

Matrafoxatule, daca te votezi singur se cheama ca esti onanist. Cuvint de cod //laba iute

# Traian Bășină, stăpânul securiștilor lăbari date 14 October 2014 23:00 +16

Nu te mai vota singur. :-*

# un oarecare date 14 October 2014 21:30 +18

Traficul de influenta este perpetuu, acel iliescu ar trebui bagat la carcera vreo doua luni( este vorba de fostul presedinte de 3 mandate!) sa simta... Altfel, in aceasta Romanie nedemocratica, membra cu drepturi depline in U.E., nu ai la ce sa te astepti...

# un oarecare date 14 October 2014 21:46 +16

Pai, de ce nu ar fi trebuit sa ne asteptam la asa ceva...? SRI nu a inteles vreodata ca ar fi trebuit sa fie in slujba cetatenilor si a statului roman, chiar daca i s-a alocat acestui serviciu o gramada de bani, si degeaba! Il sustine pe demsul si puscariabilul basescu traian! Romania este foarte vulnerabila din cauza serviciilor secrete coordonate puscariabilul mentionat mai sus!

# agentul mulder, alias 3,14 date 16 October 2014 09:15 +2

SRI = FLORIAN COLDEA + BASESCU TRAIAN, restul (civili si cadre militare) se "chinuie" sa nu fie dati afara daca ar LUCRa cum trebuie si asteapta SCHIMBAREA primilor. MAIOR a promis ca isi da demisia, dar SLUGA SUPREMA - COLDEA FLORIAN??? ce va face oare? RaspunS:il va pupa undeva pe noul COMANDANT SUPREM!

# Corneliu Riegler date 15 October 2014 07:37 +19

Capitanul Constantin Bucur este un adevarat patriot. Si-a sacrificat cariera demonstrand ca SERVICIUL ROMAN DE INFORMATII - SRI face politie politica pe banii cetateanului. Deranjat de demascarea practicilor fostei Securitati, SRI i-a inscenat capitanului Bucur un proces de ... furt de casete audio. Justitia supercorupta a statului roman l-a condamnat pe nedrept de la fond si pana la recursul la Inalta Curte. Constantin Bucur abcastigat insa la CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI unde POLITIA POLITICA SRI nu a putut influenta un ,,proces echitabil'' judecatorii CEDO dandu-i dreptate capitanului Bucur in unanimitate.

# Corneliu Riegler date 15 October 2014 07:50 +19

Statul roman a fost condamnat sa plateasca despagubiri morale de 20.000 EURO. Nu exista o ancheta care sa stabileasca vinovatii de abuzuri.

# Corneliu Riegler date 15 October 2014 07:57 +17

SRI a devenit o clasa parazitara a societatii romanesti. O sleahta care traieste pe spinarea unui popor prea prost ca sa inteleaga, prea las ca sa se revolte.

# Corneliu Riegler date 15 October 2014 08:05 +29

SRI este cel mai mare dusman al ,,sigurantei nationale''. Banii destinati sanatatii si educatiei sunt pompati in aceasta masina totalitara care este SRI. Bugetul SRI depaseste bugetul intregii sanatati din Romania.

# agentul mulder 3,14 date 16 October 2014 17:42 +7


Citeza pe Corneliu Riegler
SRI este cel mai mare dusman al ,,sigurantei nationale''. Banii destinati sanatatii si educatiei sunt pompati in aceasta masina totalitara care este SRI. Bugetul SRI depaseste bugetul intregii sanatati din Romania.
Mai tb completat si cu faptul ca banii alocati INVATAMANTULUI se apropie de X (necunoscuta) pt ca poporul roman tb sa fie un popor de dobitoci, o masa de manevra, care se bucura de: mariri de salariu minim, de cresterea punctului de pensie cu 0,00001% etc. si care sa voteze cand primeste o galeata de 10 litri pe cel care i-a dat-o, in defavoarea celui care i-a dat una de 5 l...........

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.04.2024 – Acuzatiile impotriva judecatoarei din cazul Pascu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva