10 August 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

STATUL, BUN DE PLATA - Fostul adjunct al Aeroportului Bucuresti-Otopeni, Valentin Vasilescu, acuzat pe nedrept in notoriul dosar "Tigareta 2", va primi, in urma Deciziei ICCJ din 30.01.2014, daunele morale si materiale stabilite de Curtea de Apel Bucuresti. Cuantumul daunelor si despagubirea pentru durata excesiva a procesului se ridica la 358.000 lei

Scris de: A.A.S. - R.S. | pdf | print

31 January 2014 13:31
Vizualizari: 7821

Dupa ce s-a batut cu autoritatile timp de peste zece ani, fostul comandant adjunct al Aeroprotului International Bucuresti-Otopeni, Valentin Vasilescu (al carui nume a devenit cunoscut opiniei publice in urma scandalului "Tigareta 2", acuzarea sa fiind dovedita ca eroare judiciara a procurorilor PICCJ) a primit decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in procesul civil ce are ca obiect repararea prejudiciilor erorii judiciare. ICCJ a respins, in dosarul 8230/3/2010, ca nefondate, toate recursurile solicitate in cauza, incluisv pe cel al Ministerului Public, astfel ca ramane valabila, definitiv, decizia Curtii de Apel, din februarie 2013, prin care Statul roman va trebui sa-i dea lui Valentin Vasilescu (foto) un total de 358.000 lei! Aceasta suma este formata din daune morale si materiale de 98.000 si prespectiv 250.000 lei, plus 10.000 lei acordate pentru durata nerezonabila a procesului.


Dosarul civil in care fostul comandant adjunct al Aeroportului Bucuresti-Otopeni a solicitat instantei daune morale si materiale, dar si constatarea unei durate nerezonabile a procesului, a luat sfarsit. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in data de 30 ianuarie 2014, sa respinga recursurile declarate atat de partea vatamata cat si de parati, astfel ca ramane definitiva decizia Curtii de Apel Bucuresti, data in 2013. Prin aceasta decizie, CAB a marit cuantumul daunelor morale si materiale ce fusesera stabilite, in iulie 2012, de Tribunalul Bucuresti, "la plata catre reclamant a sumei de 98.662 lei cu titlu de daune materiale si a sumei de 250.000 lei cu titlu de daune morale - pentru prejudiciul cauzat prin eroare judiciara, precum si a sumei de 10.000 lei cu titlu de daune morale - pentru prejudiciul cauzat prin durata nerezonabila a procesului penal".

Iata si Decizia 292 data de ICCJ in 30.01.2014:

"Respinge exceptia nulitatii recursului formulat de reclamantul Vasilescu Valentin, invocata de recurentul parat Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice. Respinge ca nefondate recursurile declarate de reclamantul Vasilescu Valentin, de paratul Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice si de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti împotriva deciziei civile nr. 51A din 21 februarie 2013 a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a III-a civila si pentru cauze cu minori si de familie. Irevocabila".

Valentin Vasilescu, fost pilot de MIG-uri, a trait o mare drama dupa ce s-a trezit pus sub acuzare in controversatul dosar "Tigareta 2" de catre procurorul Arthur Dumitrescu, la acea vreme magistat militar la Parchetul Curtii Militare de Apel. S-a dovedit, in sfarsit, ca a fost vorba de o eroare judiciara, dar pentru ea nu a platit niciun magistrat. Asa ca azi, Statul Roman va fi cel care va suporta plata acestor daune. Cu alte cuvinte, ca si in cazul altor erori judiciare, tot contribuabilul va plati pentru greselile magistratilor incompetenti sau a celor care s-au "onorat" profesia cu rea-credinta sau crasa incompetenta. Pe de alta parte, Valentin Vasilescu trebuia reincadrat in schema AIBO pe postul pierdut ca urmare a abuzului procurorilor, dar acest lucru nu s-a intamplat din cauza refuzului sistematic a conducerii Aeroportului Bucuresti-Otopeni.

Comentarii

# JURYST date 31 January 2014 13:50 +23

Ministerul Finantelor trebuie sa introduca in termenul legal actiune in regres si sa ia banii de la magistratii care au lucrat in aceasta cauza. Daca nu face acest lucru M.F. sa fie tras la raspundere atat M.F. cat si Ministrul. Asta sub aspect civil. Sub aspect penal respectivul sa introduca plangere penala impotiva celor care l-au acuzat in dosarul respectiv. Numai asa vom termina cu abuzurile acestor magistrati. Acestui om i-a distrus magistratii viata, familie, cariera profesionala si nu tebuie iertati. Ptr. abuzurile comsise impotiva lui Parchetul ar putea sa se autosesizeze intrucat sunt infractiuni comise ptr. care se poate autosesiza Parchetul. Acestea sunt adevaratele fapte penale ptr. care autoritatile Statului trebuie sa se autosesizeze nu cele cu uite votul multiplu, nu este votul Dar traim in Romania si numai \"plevusca\" este trasa la raspundere juridica, \"pestii mari\" au \"protectie.  

# archangel of justice date 31 January 2014 14:15 +11

In fata fiecarui magistrat trebuie sa stea in primul rand , raspunderea sa ca om fata de lucrul judecat si abia mai apoi raspunderea sa ca functionar al statului. Cand un magistrat se va ghida dupa acest principiu, este sigur ca actul de justitie va fi unul corect, negrevat de vreun interes pecuniar sau de vreo relatie cu cutare sau cutare

# unul din lumea cea mare date 31 January 2014 13:57 +6

pentru juryst//de data asta sint de aceiasi parere cu tine.in aviatie nu te mai baga,daca ai mai citit ai observat ca s/au confirmat banuielile mele!!oare de ce?

# Andrei date 31 January 2014 14:00 +16

Astept ca acesti politruci care fac politie politica sa plateasac din salariile si privilegiile lor nesimtite pentru eroare.M-am saturat ca tot noi cei saraci sa le platim si salariile nesimtite,si privilegiile si luxul si vacantele cu agenti de paza.Acum ca s-a schimbat conducerea csm,dar vor sa dovedeasca faptul ca nu sunt politruci basisti sa treaca la actiune.Insa nu va fi asa si vor ramane aceeasi poltruci si impreuna cu politrucii basisti din dna condusi de cea mai mare politruca kovesi vor face in continuare politie politica.Ce daca au tecut 550 de zile de la plangerile depuse de guvern.Ei politrucii basisti au un singur scop sa extermine adversarii basisti si imediat.Din averile dobandite ilegal de mafia basiste probabil,spun se vor infrupta si ei mai tarziu.

# archangel of justice date 31 January 2014 14:11 +7

VOX DEUS, VOX JUSTITIA! :-)

# email date 31 January 2014 16:46 +7

Procurori, judecatori si avocati, fiinte care au ales sa traiasca pe seama infractorilor! Deci: Apara-ne doamne pe noi oamenii cinstiti de procurori, judecatori si avocati, ca de criminali, hoti sau escroci ne aparam singuri!

# Corneliu Riegler date 1 February 2014 00:27 +12

Suma desi pare mare este o compensație mica pentru suferințele îndurate de acest om din partea Statului Român timp de peste 10 ani. Fiți convinși că este urmărit în continuare de poliția politică, cea căreia i-a fost frică de Valentin Vasilescu, prietenii știu DE CE! Această recunoaștere este insuficientă dacă aceia care l-au trimis în judecată și condamnat deși era nevinovat rămân nepedepsiți.

# mafiotul ba-su vinovat aici date 2 February 2014 12:49 +10

am urmarit aseara 1 feb.2o14 la a 3 cazul zigareta 2 mosita de basescu criminalul ,care facea trafic de arme cu bot rusneagul ce esta aici in usa inchis,ma intreb cand va fi arestat si basescu traian si fratele lui mircea mondialu de catre c i a ???? cazl se stie vasilescu a gresit cand sa dus la basescu mafiotul 8) sai ceara acesul la arhiva pentru a demonstra ca nui vinovat el :-* daca intri in mafie ei te termina normal despagubirii trebuia sa plateasca basescu la acest pilot cinstit acuzat pe nedrept ,cariera distrusa de banditul international basescu cel demis de popor cu 53%asta a condamnat poporul nostru 1o in lagarul auswiz sa mora dracul cu gasca lui dna,csm,ccr,sri,sie,opris general facut din rahat basist :lol:

# Moshu\' date 3 February 2014 19:37 +7

Am fost coleg cu Vali  (Cinescop - porecla de pilot), in anii \'91 - \'93.  In aparitiile televizate de saptamana trecuta am vazut o ruina a barbatului tanar si frumos de odinioara, cu sanatatea de fier necesara exercitarii profesiei de pilot de supersonic. Acesta este rezultatul \"justitiei\" intr-un stat democratic ??? Distrugerea sanatatii, carierei, imaginii si familiei de catre  asa-zisi oameni ai legii care nu dau socoteala pentru incompetenta si reaua lor credinta?  Il salut cu respect pe Vali-Cinescop pentru ca a luptat cu statul securist si mafiot cand altii ar fi renuntat; tortionarilor nu le urez nimic,  nu sunt capabili de jena sau rusine. Sau mai concret, acestia nu fac parte din specia umana - din punctul meu de vedere...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 9.08.2022 – Incurcatura in legea lui Predoiu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva