20 septembrie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAI EXISTA PRESA LIBERA IN ROMANIA? – Fenomen alarmant pentru libertatea presei. Scena in care presedintele Klaus Iohannis a fost huiduit in timpul paradei militare de la Arcul de Triumf a fost nevazuta si neauzita de mass-media. Cat se mai promoveaza imaginea de iubit conducator? In comparatie, la parada din 2018 toata presa vuia ca Dancila a fost huiduita. In 2019, singurul politician huiduit oficial la parada de 1 decembrie este un lider PSD din Moldova. Ce stiu serviciile? (Video)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

3 decembrie 2019 15:44
Vizualizari: 6126

Cat mai tine fenomenul asta din presa in care, din diverse motive – politice, economice, servicii – se trece cu vederea peste importante evenimente care au loc in Romania, pe modelul "nu vorbim de ele, nu exista"? In ultimele luni, si mai cu seama din campania pentru alegerile prezidentiale castigate de Klaus Iohannis pe un morman de tacere din partea presei si pe o campanie exclusiv pozitiva, ori cel putin nederanjanta, mass-media a reusit sa ii creeze lui Iohannis imaginea de "iubit conducator". Desi, o tara intreaga stie ca nu este si desi in acest timp au avut loc evenimente care au demonstrat antipatia multor romani pentru "iubitul conducator" al patriei. Cu toate acestea, s-a continuat campania pozitiva pentru Iohannis. Iar totul cu un pret: stirbirea libertatii presei! Merita? Noi zicem ca nu!


 

Cel mai recent exemplu care ne demonstreaza ca se atenteaza vadit la libertatea presei pe diverse canale este cel din 1 decembrie 2019, de Ziua Romaniei, cand toti cei care au fost in Piata Arcului de Triumf din Capitala, precum si cei care au urmarit la Tv ceremonia de comemorare a eroilor au putut auzi huiduielile indreptate impotriva presedintelui Klaus Werner Iohannis.

Surprinsa de moment, mass-media a avut reactii dintre cele mai diverse: unii au ales sa lase evenimentul sa se desfasoare, fara sa il comenteze ulterior, altii sa intervina peste huiduielile din piata cu diverse explicatii de ordin militar legate de eveniment, iar altii sa comenteze la final ca "parada s-a desfasurat fara incidente". Si asta a fost!

Problema este ca au trecut deja doua zile de la parada militara si tot atatea zile de cand nu s-a scris ori vorbit despre incidentul cu huiduielile din Piata Arcului de Triumf. Doar doua, trei publicatii au redat momentul cu huiduielile la adresa lui Iohannis. Un incident care a existat, oricat au vrut unii sa il treaca cu vederea. De ce? Cui profita si care este interesul ca romanii sa nu stie, sa nu citeasca, sa nu auda cum Iohannis a fost huiduit in Piata Arcului de Triumf de un rezervist MApN intru-un moment de maxima solemnitate?

Scena pe care o prezentam mai jos a avut loc cand presedintele Klaus Iohannis a depus la Arcul de Triumf din Capitala o coroana de flori si a tinut un moment de reculegere pentru eroii care au murit pentru Romania.

Pentru cine nu l-a auzit, redam mai jos huiduielile la adresa lui Iohannis:

"O sa vindeti tara asta... De prietenii tai Iohannis, de spionii germani si alti... Sunteti slugi! Nu va mai bateti joc de istoria noastra, de eroii nostri. Am fost ofiter radar pe radarele NATO. Criminalilor!"

 


 

Doar liderii PSD sunt huiduiti

 

Stupoare insa! Desi Iohannis a fost huiduit, asa cum se poate observa in video de mai sus, in spatiul public, oficial, exista un singur politician care a fost apostrofat in piata. Si acela nu a fost Iohannis. Concret, tot la un eveniment organizat cu prilejul Zilei Nationale, de data aceasta in Vaslui, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, important lider PSD, a fost huiduit de un cetatean. Momentul a fost filmat (la fel ca si huiduielile la adresa lui Iohannis) si postat imediat pe mai multe publicatii online, facand rapid turul internetului, chiar din 1 decembrie sub titluri precum "lider PSD huiduit". In acelasi timp, despre Iohannis nimic!

La fel este cazul sa ne amintim huiduielile de la Focsani la care a fost supusa pe 1 decembrie 2018 fostul premier Viorica Dancila in timpul ceremoniilor organizate cu prilejul Centenarului Marii Uniri. Atunci presa a titrat si dezbatut zile intregi despre huiduielile la adresa lui Dancila. In acest an, despre Iohannis nimic!


Iohannis, huiduit si in 2016


Totusi, trebuie sa tinem cont de faptul ca nu e pentru prima data cand Iohannis este huiduit de 1 decembrie. S-a mai intamplat la parada militara din 1 decembrie 2016, cand presedintele a fost apostrofat de oamenii din Piata Arcului de Triumf imediat ce a coborat din masina. Scena a fost suprinsa in direct si comentata inca de atunci de intreaga presa, timp de mai multe zile (Click aici pentru a vedea filmarea). In 2016 s-a putut comenta, acum, in 2019, nu se spune nimic despre huiduielile la adresa lui Iohannis.


De ce? Cine se afla in spatele acestor jocuri care risca sa transforme presa in biroul de comunicare al Administratiei Prezidentiale? Cui profita o presa depersonalizata? Ce implicare au serviciile in aceasta chestiune? In fond, este vorba despre o problema de siguranta nationala, atata vreme cat vorbim de o forta care atenteaza la libertatea presei, la libertatea de exprimare, dar si la libertatea constiintei.

Pentru a semnala gravitatea fenomenului la care este supusa presa, amintim ce prevede Constitutia Romaniei in dreptul presei si al rolului pe care a patra putere in stat il are:

Iata ce prevede articolul 29 din Constitutie:

"(1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale.

(2) Libertatea constiintei este garantata; ea trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si de respect reciproc."

Iata ce prevede articolul 30 din Constitutie:

"(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.

(2) Cenzura de orice fel este interzisa.

(3) Libertatea presei implica si libertatea de a infiinta publicatii.

(4) Nici o publicatie nu poate fi suprimata.

(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare in masa obligatia de a face publica sursa finantarii.

(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.

(7) Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri."

Comentarii

# Ion date 3 decembrie 2019 16:42 +42

Trebuie huiduit ori decate ori apare in public ,sa vada cat de iubit este de tot poporul. Pentru ca este un tradator,mincinos,un hot,manipulator!

# un mizantrop date 3 decembrie 2019 18:09 +8

E evidenta directiva, instaurarea dictaturii nu s-a facut altfel si faptul ca, acum, cu granitele deschise, niste lideri de opinie se coboara la "colaborationism" e descalificant pentru tot ce e presa, cumparata, ori nu de servicii...pentru ca unii "consimt" din oportunism ideologic...Apoi, la alta scara, dar tot acolo, cum a comentat si cum s-a inflamat presa cand Boureanu si-a tarat fiica adolescenta afara din club si cum s-au dat de ceasul mortii sa ingroape imaginea unei procuroare care a tarat pe jos si a dat cu capul de asfalt un copil?! Care a fost comentariul presei ca Iohanis a cerut si primit demisia unui magistrat "independent" pe motiv ca a umilit familia victimei, din neglijenta, dar a aratat el cum se face umilirea acelorasi oameni, cu premeditare, nesimtire si cinism? P.S. de ce n-o fi cerut Iohanis demisia procuroarei Piturca si de ce presa nu i-a "dat ideea" pentru imaginea lui?! Sa fie, totusi, o infratire de ONG sorosist, ori un juramat de tacere pe tema?!

# Marcel date 3 decembrie 2019 18:18 +3

In aceasta tara, incaputa pe mainile NAZISTULUI DIN SIBIU si a slugilor sale LEGIONARE SI CRETINOIDE, raman in libertate doar cei ce au inlocuit BIBLIA cu MEIN KAMPF.

# VIKY date 3 decembrie 2019 22:16 +10

"MAI EXISTA PRESA LIBERA IN ROMANIA?". Partial...deocamdata. In cinci ani de mandat, hitleristul va depune toate eforturile, pas cu pas, sa distruga de tot tara si poporul roman. A acaparat aproape toate institutiile din tara, va vinde tot ce a mai ramas din ea, iar voi puteti dormi linistiti, dar cand va veti trezi, socul va fi prea mare.

# Zamolxes date 3 decembrie 2019 23:53 +5

DEZASTRU : Testul International P.I.S.A (invatamant) din Romania , confirma ca 1% din elevii romani cu varste intre 15 si 16 ani au rezultate foarte bune la citire si matematica. Este RUSINOS ca suntem atat de JOS pe plan mondial in 2019. Scoala de azi scoata TAMPITI (vorba unui fost presedinte) care mai fac si facultati (mai ales particulare -pe bani). De aici se extrag multi # rezist !.

# livia date 4 decembrie 2019 09:27 +1

Acesta este inceputul, de acum incolo vor fi si mai multi tradatori ai democratiei romanesti, doar in interes strict banesc, adica de imbogatire.Telul acestor tradatori in fals zisi jurnalisti este sa fie asemeni lui Klaus Iohannis sa aiba 6-10 case .Daca Iohannis poate de ce n-ar putea si ei !

# Lechi date 4 decembrie 2019 18:36 +3

Salut Libertatea presei ! Subiect greu, da greu de tot ! Un exemplu :. La conclavul lui kwj, droaie de ziaristi, desigu selectati bine, nu stiu daca nu cumva instruiti, sa nu cumva sa sparga subtirea coaja de pe dosarele lui kwj...... Antologica a fost luarea de cuvant al lui Radu Tudor, care a avut ocazia sa o faca, dar, s+-a invartit pe langa piersic si a facut o figura trista si jalnica ! Probabil s-a prevalat de dreptul de a tacea, ca .....de, nu stii de unde bate vantul si s-ar putea sa te uzi pe nadragi . Putini mai sunt ziaristi care au curaj; am impresia ca. omerta functioneaza

# Lechi date 4 decembrie 2019 21:05 +1

Salut Libertatea presei ! Subiect greu, da greu de tot ! Un exemplu :. La conclavul lui kwj, droaie de ziaristi, desigu selectati bine, nu stiu daca nu cumva instruiti, sa nu cumva sa sparga subtirea coaja de pe dosarele lui kwj...... Antologica a fost luarea de cuvant al lui Radu Tudor, care a avut ocazia sa o faca, dar, s+-a invartit pe langa piersic si a facut o figura trista si jalnica ! Probabil s-a prevalat de dreptul de a tacea, ca .....de, nu stii de unde bate vantul si s-ar putea sa te uzi pe nadragi . Putini mai sunt ziaristi care au curaj; am impresia ca. omerta functioneaza

# legionarul date 6 decembrie 2019 12:59 0

Prin REVIZUIREA CONSTITUTIEI, pusa la cale prin alte cancelarii , SAS-ul doreste sa fie FUHRER pe viata !!! Pentru a duce mai departe o viata confortabila alaturi de prima Getuta a tarii !!! Cu ct mai multe concedii si vacante platite de prostii neamului si cadouri nde mare rasunet de la stapanii sai !!! Traiasca marele aliat strategic !!!

# Pintea date 6 decembrie 2019 17:22 +1

S-au auzit huiduielile, la TVR1! Cineva din multime il intreba cat isi va mai bate joc de tara, ceva si cu istoria, dar el era impenetrabil, depunea o coroană de flori. S-a auzit f bine, Adelin Petrișor chiar a chicotit si a spus ca nu isi da seama de unde se aude.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 152
    • VERDICTUL ZILEI - Va fi pus Nicusor Dan sub urmarire penala pentru trafic de influenta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.09.2020 – Balanel ii ia fata lui Bobita

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva