24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MANIPULAREA ELECTORALA A JUSTITIEI – Sefa CSM Lia Savonea acuza consultarile organizate de Iohannis la Cotroceni pe problemele justitiei: "Cadrul in care intalnirea a avut loc nu era cel menit sa realizeze acest deziderat, ci dimpotriva, fata de momentul ales, respectiv in campanie electorala, exista riscul ca justitia sa fie folosita in scop politic. Resping categoric asocierea imaginii justitiei cu activitatea politica si orice incercare de a fi utilizate nevoile justitiei in scop politic"

Scris de: E.D. | pdf | print

28 March 2019 16:17
Vizualizari: 4987

Reactie sanatoasa din partea sefei CSM dupa consultarile de la Cotroceni dintre presedinte si magistrati! Presedinta Consiliului Superior al Magistraturii judecatoarea Lia Savonea (foto stanga) a lansat joi, 28 martie 2019, un apel public pentru respectarea independentei Justitiei si solicita ca justitia sa nu fie folosita in scop politic. Apelul judecatoarei Lia Savonea este facut la o zi de la momentul in care presedintele Klaus Iohannis (foto dreapta) a chemat la consultari institutiile din cadrul autoritatii judecatoresti, asociatiile profesionale ale magistratilor si ONG-uri, pentru a discuta despre "modificarile recente si succesive aduse legilor justitiei".
In apelul sau, judecatoarea Lia Savonea subliniaza ca dezbaterea organizata la Palatul Cotroceni de presedintele Klaus Iohannis nu rezolva problemele justitiei, semnaland in acest context "cadrul in care intalnirea a avut loc" despre care a apreciat ca "nu era cel menit sa realizeze acest deziderat, ci dimpotriva, fata de momentul ales, respectiv in campanie electorala, exista riscul ca justitia sa fie folosita in scop politic".


Afirmatia sefei CSM Lia Savonea este din punctul nostru de vedere binevenita, fiind menita sa atraga atentia asupra tentativei unor politicieni, fie el si presedintele Romaniei, care incearca sa isi asocieze activitatea politica cu imaginea justitiei. Fata de aceasta posibilitate, judecatoarea Lia Savonea afirma categoric ca respinge asocierea imaginii justitiei cu activitatea politica, "precum si orice incercare de a fi utilizate nevoile justitiei in scop politic".

De altfel, judecatoarea Lia Savonea atrage atentia ca prin folosirea justitiei in scop politic sunt subminate autoritatea si rolul constitutional al CSM.

Publicam in continuare Apelul public al Presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii pentru respectarea independentei justitiei:

"In calitate de Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii si in considerarea principiului cooperarii loiale intre puterile statului, in data de 27.03.2019 am dat curs invitatiei Presedintelui Romaniei de a participa la o intalnire pe tema situatiei actuale din sistemul judiciar, intalnire ce a avut loc la Palatul Cotroceni.

Temeiul invitatiei Presedintelui Romaniei a vizat „modificarile recente si succesive aduse legilor justitiei, ce au generat reactii atat in plan intern, cat si european”, iar, in deschiderea intalnirii, a precizat ca actioneaza ca mediator la aceasta dezbatere. Cu toate acestea, a rezultat ca dispozitiile art. 80 alin. 2 teza finala din Constitutia Romaniei, ce prevad ca „Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului”, ar fi determinat, cu necesitate, o alta configurare a cadrului intalnirii, iar nu doar intre institutiile din cadrul autoritatii judecatoresti, asociatiile profesionale ale magistratilor si ONG-uri.

Dezbaterea propusa pentru ziua de ieri nu rezolva problemele justitiei care sunt complexe, recurente si constante in timp, iar cadrul in care intalnirea a avut loc nu era cel menit sa realizeze acest deziderat, ci dimpotriva, fata de momentul ales, respectiv in campanie electorala, exista riscul ca justitia sa fie folosita in scop politic. Resping categoric asocierea imaginii justitiei cu activitatea politica, precum si orice incercare de a fi utilizate nevoile justitiei in scop politic.

Procedand in aceasta modalitate sunt subminate autoritatea si rolul constitutional al Consiliului Superior al Magistraturii, organism ce reprezinta cadrul legitim de dezbatere a problemelor si nevoilor justitiei de catre reprezentantii magistratilor, cu participarea asociatiilor profesionale ale magistratilor ori a magistratilor in mod individual.

In calitate de Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii subliniez ca in conformitate cu dispozitiile art. 133 alin. 1 si art. 134 alin. 4 din Constitutia Romaniei, Consiliul Superior al Magistraturii este autoritatea care indeplineste atributiile constitutionale si legale de garant al independentei justitiei si reamintesc inaltilor reprezentanti ai statului ca respectarea principiului separatiei puterilor in stat si al cooperarii loiale impune, inainte de toate, respect reciproc si responsabilitate".

Comentarii

# Judecator iccj date 28 March 2019 16:52 +9

Vai dna judecator sugerat că președintele nu cunoaște constituția desi este garantul ei?Si ca mediere se face între puterile statului si nu între procurorii obsedați sexual si clovni de judecatori de tipul vasilică si dragos călin?probabil medierea s-a făcut între vasilică si dragos călin pe tema pozelor scabroase pe care acum vreo opt ani le-au dezvăluit reciproc. Asteptam acum după ce s-au impacat sa scoată fotografii si cu bucurica si cu lancranjan. Felicitări dna judecator pt mesaj si pt ca ati citit constituția

# Erwin date 28 March 2019 17:15 +9

La ce o fi bun "magarul fara samsar", si sa inhamezi porkul la caruta, ...cum sa-l faci atent de niste principii fundamentale democratiei, cand el nu stie, decat cu botul la valau, si i-a mai dat Dumnezeu si darul vorbirii, al ineptiilor fara sfarsit, de la un infumurat, si ipocrit(ca perfid nu e cu un IQ de natang)?. SE face de rasul curcilor, dar cica ne reprezinta tara, Romania!? Montesquieu's work("Spirit of The laws- 1748") represents a great deal of effort and time on his beliefs in political Enlightenment ideas. For example, the idea of separation of powers for government to be divided into different branches to allocate the power to multiple arenas help to minimize political tyranny or despotism.

# Erwin date 28 March 2019 18:20 +13

Doamna Savonea L., cu onor aminteste despre: "autoritatea care îndeplinește atribuțiile constituționale și legale de garant al independenței justiției și reamintesc înalților reprezentanți ai statului că respectarea principiului separației puterilor în stat și al cooperării loiale impune, înainte de toate, respect reciproc și responsabilitate.” Eu ca simplu cetatean, ma revolt impotriva imposturii unora care vor doar fascism, si nu democratie, ca buleversand ordini sociale, sa poata domina prin orice mijloace in afara legii si a bunului simt, si sa ofere utopia unei "idiocratii". Sa constientizam si actionam concret, - nu doar prin vorbe pe bloguri, in solidarizarea a acelor stiutori de carte, sa aratam ca adevarul nu are doua fete, si insesi, legile biblice, nu ne sunt date, decat pentru a salva umanitatea. Pax te Deum, Pacea si intelepciunea de pe urma sa fie cu voi! Nu pierdeti speranta, buni romani!!

# Securizarea Votului !? Arhivarea Buletinelor de Vot !? date 29 March 2019 11:22 +3

Cine doreste buletine de vot securizate!? Care este procedura de control asupra numarului de documemte tiparite ? Nu se vrea... Hartie cu filigran individualizat, Hartia cu fire vizibile la UV, Documentele utilizate la votare... Hartie cu filigran individualizat, Hartia cu fire vizibile la UV, Holograme...  Hartie cu timbru sec... si Arhivarea voturilor... reprezinta o DOVADA CONSISTENTA CA... AVEM DEMOCRATIE !? Ca in rest avem contrafacere la o gramada de produse, cosmetice, parfumuri, bacnote.... bautura... unde se iau taxe se pot pune timbre... Votul cetateanului nu valoreaza macar cat "o sticla cu beutura"!? De ce nu se pastreaza/arhiveaza buletinele de vot !?! D'AIA!!! ARHIVAREA  SI SECURIZAREA NULETINELOR DE VOT = TEMA DE CONSULTARE A CETATEANULUI... !? 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva