7 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MARELE EXOD – Judecatoarea Adina Lupea de la Curtea de Apel Cluj trage semnalul de alarma: “Ceva foarte rau trebuie ca sa se fi intamplat incat sa asistam la aceste masive plecari care lasa literalmente instantele (si parchetele) goale... Cei care decid ori nu cunosc, ori au ignorat realitatea din instantele si parchetele tarii. Altfel nu ajungeam intr-o situatie nemaintalnita pana acum, unde pensionarea colegilor a devenit o regula”

Scris de: George TARATA | pdf | print

25 February 2022 11:57
Vizualizari: 4571

Cunoscuta judecatoare Adina Daria Lupea (foto) de la Curtea de Apel Cluj atrage atentia asupra fenomenului extrem de grav cu care se confrunta Justitia din Romania. Un fenomen care a inceput in urma cu cativa ani, care a continua si in prezent, si care se transforma intr-un real pericol pentru sistem, intrucat instantele si parchetele risca sa ramana goale. Este vorba despre valul urias de pensionari din randul magistratilor.


 

Intr-o analiza facuta pe pagina sa de Facebook, joi seara, 24 februarie 2022, Adina Lupea observa ca iesirea la pensie a magistratilor imediat dupa ce acestia indeplinesc toate conditiile pentru eliberarea din functie a devenit o regula. In acest sens, Lupea da exemplul Sectiei penale a Curtii de Apel Cluj, unde ea insasi activeaza, sectie in care va functiona de la 1 aprilie 2022 cu doar 12 judecatori, in conditiile in care la 1 decembrie 2021 erau 18 judecatori. Iar daca ritmul pensionarilor se pastreaza, anul viitor la Sectia penala a Curtii de Apel Cluj este posibil sa mai ramana doar sase judecatori. Or, “la 4 judete si 17 judecatorii in competenta, este absolut iluzoriu sa iti inchipui ca se poate functiona normal asa, ca poti livra o justitie de calitate, deja cu o incarcatura de peste 30 de dosare in apel si contestatii pe sedinta, care va ajunge la sfarsitul verii undeva optimist pe la vreo 40”, precizeaza Lupea.

In ceea ce priveste cauzele pentru care s-a ajuns intr-o asemenea situatie, judecatoarea indica inclusiv factorii decidenti care fie nu cunosc, fie au ignorat realitatea din instante si parchete. Dar nu doar atat, ci o alta cauza a exodului masiv al magistratilor o reprezinta inclusiv schimbarea permanenta a legislatiei, avalansa deciziilor CCR, a RIL-urilor sau HP-urilor in ultimii ani sau blocarea oricaror concursuri si promovari timp de doi ani.


Iata comentariul judecatoarei Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj:


“Stiu ca e oarecum frivol acum cand a inceput razboiul mult anuntat sa ma gandesc la realitatea imediata, insa dupa sedinta de judecata de astazi nu pot evita subiectul.

Nu vreau ca mesajul meu sa fie interpretat ca un strigat de SOS, pentru ca am anticipat in ultimul an ce urmeaza sa se intample in Sectia Penala a Curtii de Apel Cluj si chiar in tara. Am incercat si sa identific motivele pentru care atat de multi dintre noi - si nu numai dintre noi, fenomenul e generalizat la nivel de tara - parasim sistemul acum, in acesti doi ani - 2021-2022, unii abia implinind varsta de pensionare, altii care pana acum au ramas desi aveau decizia de pensionare. Oricum, varstele sunt cuprinse, in marea majoritate, undeva intre 47-51 de ani, deci pleaca oameni care ar mai fi avut ceva de spus.

Nu pot intra in motivatiile intrinseci ale fiecaruia dintre noi, nici nu este treaba mea, fiecare este cu optiunea lui si asa si trebuie sa fie, insa trebuie sa spun ca ceva foarte rau trebuie ca sa se fi intamplat incat sa asistam la aceste masive plecari care lasa literalmente instantele (si parchetele) goale. Eu cred ca toti factorii decidenti in sfera justitiei ar trebui sa se aseze la o masa rotunda si sa faca o analiza foarte serioasa a motivelor pentru care asistam azi la asa ceva.

Nu mai repet argumentele legate de incarcatura, de lipsa motivatiilor, personale si profesionale, de schimbarea permanenta a legislatiei, de avalansa - cel putin in penal - a deciziilor CCR, a RIL-urilor sau HP-urilor in ultimii ani. Nici pe acelea legate de blocarea oricaror concursuri si promovari timp de doi ani. Cert este ca am ajuns aici. Si e grav.

Nu stiu nici cine e de vina, poate si societatea in ansamblu, pentru ca si noi suntem exponenti si parte a societatii, nu acuz si nu arat cu degetul pe nimeni, insa nu pot sa nu ma gandesc ca noi tot spunem, de ani, ce ne framanta si vorbim cu peretii. Ca dovada ca cei care decid ori nu cunosc, ori au ignorat realitatea din instantele si parchetele tarii. Altfel nu ajungeam intr-o situatie nemaintalnita pana acum, unde pensionarea colegilor a devenit o regula, pe cand in alte vremuri, demult apuse, era un prilej rar si unic de sarbatoare. Acum parca suntem la priveghi.

Nu ma mai intind, dau doar exemplul concret al Sectiei noastre, in patru luni ne-am imputinat cu o treime. La 1 aprilie 2022 fata de 1 decembrie 2021 din 18 ramanem 12. Atat. Mai mult nici nu mai poate fi spus. Cu mentiunea ca suntem mandri si onorati ca un singur coleg nu a plecat prin pensionare, ci prin promovare la ICCJ. Nici nu vreau sa adaug cati dintre cei ramasi au decizii de pensionare sau vocatia de pensionare, daca nu in acest an, cel mai tarziu anul viitor, ca daca socotim asa ajungem la vreo 6....

La 4 judete si 17 judecatorii in competenta, este absolut iluzoriu sa iti inchipui ca se poate functiona normal asa, ca poti livra o justitie de calitate, deja cu o incarcatura de peste 30 de dosare in apel si contestatii pe sedinta, care va ajunge la sfarsitul verii undeva optimist pe la vreo 40. Cine face penal stie ce vorbesc, despre efectul devolutiv al apelurilor, despre administrarea de probe in apel, despre audieri, despre loturi de inculpati, despre necesitatea asigurarii continuitatii compunerii completului, la care in vremuri de pandemie s-a adaugat si fixarea cauzelor pe ore si necesitatea de a respecta orele de videoconferinta fixate cu locurile de detentie. Cine sa vrea sa ramana sa lucreze asa, plus permanenta tot la trei saptamani?

Nu scriu asta ca sa ma plang, Doamne fereste, inca mai fac fata, cred bine, scriu pentru ca inca imi mai pasa de acest sistem pe care il servesc, iata, azi-maine de aproape un sfert de veac si pentru ca ma doare la propriu dezastrul spre care ne indreptam. Justitiabilii in primul rand si apoi noi...

Stiu ca situatia nu este deloc roza nici pe raza Curtii, nici in tara, insa sper ca nu este inca prea tarziu sa se faca ceva. Altfel vom ajunge la termene cu lunile si anii si, la final, ultimul va stinge lumina....“

Comentarii

# maxtor date 25 February 2022 13:19 +21

(s-au inrait justitiabilii....)

# Cetateanul date 25 February 2022 19:59 +5

În țara lui această soluțe mă nemulțumește profund și a ăluia mafiozzo cu trei ai mei aluat ceilalți trei ai mei trebuie să fii diliu rău să mai stai în scaun. Da rău de tot... :lol:

# Madam judeca "loturi de inculpati". Stabor nu jude. date 26 February 2022 06:53 0

Mai bine ne-am uita fiecare in sufletul propriu dupa gaunos-enii si sa lasam "socetatea multilateral dezvoltata" in plata Domnului. Cine a judecat stramb o data...sa taca nu sa faca dare in nori cu coada. O judecata stramba in penal este echivalentul anularii unuei persoane pana la nivel de nepersoana prin simpa etichetare " condamnat penal" in societatea imbecilizata din Romania. Zic si eu si intreb pentru un prieten: nu va este rusine sa aruncati vaiete de victime cand voi, magistratii, agresati cetateni in civil si in penal la ordinea zilei?

# petre p. date 27 February 2022 09:18 +1

Ceva se intampla.Justitia de calitate ? Modificarile legislative?O fii. Incarcatura dosarelor de la instante? Posibil? DAR DE CE SI CUM S-A AJUNS AICI ? Posibil sa fie vechea mostenire a periodei in care "dosarele erau facute,consider,dupa alte "principii" ale "raptului post revolutie"cu efectele ACTUALE omniprezente in societate? Daca "organele" abilitate au avut sa zicem "mici scapari" in fazele de cercetare si urmarire penala, "finalitatea" actiunii a fost in "pixul" CUI? Justitiabilii petenti increzatori in Justitie vazand " solutiile" sa fi apelat la "Moaste"? sa fie onoarea sau constiinta? Un fin cunoscator al specificului romanesc , PETRE TUTEA afirma : . Proștii au o sculă care le ține loc de inteligență – șiretenia.?. Ego ? Toate sunt omenesti si e posibil! Sper ca nu "avem" alte pretentii de "preamarire"- ca atunci e alt ceva ..si "MEDICAMENTELE" cu efectele lor ar trebui sa fi ireversibile!

# # eject sobolanii ! date 28 February 2022 07:00 +1

:-? :-x :lol: <img src=ops:' /> :-x Vi se pare ciudat??? SOBOLANII parasesc primii corabia...Doar k acesti NEMERNICI, pe zecii de mii de euro platiti de prosti...adik de noi, MAMALIGARI DOBITOCI... :eek:

# marin date 28 February 2022 10:23 +1

epurarea justitiei vechi, de cei scoliti, care inca gandeau, cu noii soroshei -yes-men ai sistemului globalist, pregatiti sa predea stafeta si suveranitatea Romaniei noului minister al adevarului, justitiei noi sub imperiul noii oranduiri globale. asta se pregateste.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.12.2022 – Judecatori noi la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva