21 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MARTOR PROTEJAT CU FORTA – Omul de afaceri Florian Vaida a dezvaluit la ICCJ ca fostul procuror Mircea Negulescu l-a constrans sa-l denunte pe fostul deputat Vlad Cosma cu identitate protejata: „Mi-a creat o stare de frica. M-a amenintat ca ne baga pe toti la puscarie... A redactat o declaratie... Am semnat-o, desi nu era reala... Mi-a fost frica de Negulescu sa spun adevarul... Chiar si in prezent mi-e teama sa nu se razbune pe mine... N-am cerut identitate protejata. De cine sa ma protejez?”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

6 April 2023 16:19
Vizualizari: 4609

Inca un termen spectaculos s-a derulat luni, 3 aprilie 2023, la Inalta Curte de Casatie si Justitie in procesul fostului procuror Mircea Negulescu „Portocala” (foto).De data aceasta, martorul audiat a declarat ca „Portocala” l-a constrans sa-l denunte pe fostul deputat PSD Vlad Cosma cu identitate protejata, chiar daca martorul nu se simtea in niciun fel amenintat si deci nu avea nimic impotriva sa semneze acea declaratie cu numele lui real.

Este vorba despre omul de afaceri Mihai Florian Vaida, patronul firmei de constructii SC Ness Proiect Europe SRL. El a relatat ca acea declaratie pe care a semnat-o cu identitate protejata a fost una complet nereala, documentul fiind redactat in integralitate de catre procurorul Mircea Negulescu. Vaida a explicat ca a semnat declaratia pentru ca ii era frica de „Portocala” – mai precis, de faptul ca acesta s-ar fi putut oricand razbuna pe el. Mai mult: Florian Vaida a subliniat ca inclusiv in prezent ii este teama de Negulescu, chiar daca acesta nu mai este procuror. In plus, Vaida a subliniat ca Negulescu l-a constrans sa semneze declaratia, amenintandu-l ca in caz contrar il va aresta.

La acelasi termen de judecata, a dat declaratie si fostul deputat Vlad Cosma, in calitate de parte civila. Cosma a reclamat felul in care, timp de ani intregi, a fost terorizat de catre Mircea Negulescu, care il ameninta constant ca ii aresteaza atat pe el, cat si pe tatal si sora lui – aceasta ajungand chiar sa piarda o sarcina din pricina stresului. In plus, Vlad Cosma a fost nevoit permanent sa explice ca nu a comis faptele de care il acuza „Portocala”. Nu in ultimul rand, dosarul penal in care Negulescu l-a trimis in judecata (si care a sfarsit prin achitare definitiva, adaugam noi) l-a impiedicat pe Cosma sa candideze in 2016 pentru un nou mandat de parlamentar, din cauza unei prevederi in statutul PSD care le refuza inculpatilor candidatura pentru Legislativ.

Judecatorii ICCJ Andrei Claudiu Rus, Ilie Iulian Dragomir, Oana Burnel, Anca Madalina Alexandrescu si Rodica Aida Popa au stabilit urmatorul termen pentru data de 8 mai 2023 in dosarul nr. 2458/1/2022.


Redam declaratia de martor data de catre Mihai Florian Vaida:


Negulescu Mircea m-a chemat sa ma audieze in legatura cu compania Allianso Business Park, unde eram in boardul companiei. (Societatea era detinuta 80% de un grup belgian si 20% de alte parti.)

Am fost intrebat despre o factura care fusese inregistrata in contabilitatea Allianso. Am incercat sa spun despre ea, dar Negulescu Mircea m-a intrerupt: m-a intrebat insistent despre o relatie dintre Usurelu Petrica si Cosma Vlad. Nu stiam mare lucru despre o asemenea relatie. Domnul procuror mi-a spus ca stie ca exista o relatie si ca cei doi au pus la cale finantarea campaniei electorale.

Am fost amenintat ca trebuie sa stiu ceva si sa spun ceva. M-a amenintat cu libertatea. Mi-a spus ca stie ca banii aferenti facturii respective au fost folositi de Usurelu Petrica pentru finantarea campaniei electorale pentru Vlad Cosma. Mi-a creat o stare de frica. M-a amenintat ne baga pe toti la puscarie: pe mine, pe Vlad Cosma, pe Usurelu Petrica si pe sora acestuia.

Eu stiam ca in baza facturii mentionate, urma sa fie efectuata o plata pentru o lucrare de amenajare a unui teren detinut de Allianso Business Park – lucrare ce trebuia executata de societatea Alex Design. Nu stiam nimic despre finantarea campaniei electorale. Cunosc faptul ca Usurelu Petrica i-a pus la dispozitie lui Vlad Cosma o hala aflata in constructie, pentru ca acesta sa depoziteze acolo anumite bunuri. Nu am fost prezent la discutia dintre Usurelu Petrica si Vlad Cosma si nu cunosc ce bunuri urma sa fie depozitate. Inculpatul Negulescu Mircea nu m-a intrebat nimic despre o hala pusa la dispozitie la momentul in care m-a audiat.

La momentul audierii, inculpatul Negulescu a redactat o declaratie in care a scris ca eu as fi asistat, la sediul Allianso Business Park, la o intalnire intre Usurelu Petrica si Cosma Vlad, in care s-ar fi hotarat sa finanteze campania acestuia din urma. Precizez ca eu nu cunosteam aceste aspecte – ele au fost scrise de inculpatul Negulescu Mircea. Am semnat declaratia, desi cele consemnate nu erau reale.

In legatura cu aceleasi aspecte, am mai fost audiat in doua randuri, de doi procurori: o data la PCA Ploiesti, o data la Bucuresti si o data la Inspectia Judiciara. In cadrul audierilor facute de procurorii de la Ploiesti si Bucuresti, am pastrat ca fiind adevarate aspectele date in fata inculpatului Negulescu. In cadrul acelorasi audieri, n-am fost amenintat, dar mi-a fost frica de acelasi om (Negulescu) sa spun adevarul, ca sa nu fiu tras eu la raspundere. Nu mai avusesem de a face cu o ancheta. Chiar si in prezent imi este teama de consecintele care se pot intampla dupa ce se termina procesul. Mi-e teama sa nu se razbune domnul procuror pe mine.

Procuroarea de sedinta: Cum a ajuns martorul sa dea declaratie cu identitate protejata? I-a spus inculpatului ca se teme de cineva?

Vaida Mihai Florian: Eu n-am cerut. De cine sa ma protejez?

Procuroarea de sedinta: Cand ati fost audiat de procurorul de la Bucuresti, i-ati spus ca ati dat o declaratie si cu identitate protejata?

Vaida: Nu cred.

Avocata lui Negulescu: Serviciile pentru care s-a platit factura dintre cele doua societati au fost efectuate?

Vaida: Au inceput lucrarile, dar au fost intrerupte. Firma nu a mai venit sau a fost data afara din santier.

Aceeasi avocata: Usurelu a incercat sa recupereze banii?

Vaida: Stiu ca a incercat, dar nu stiu daca a reusit.

Mircea Negulescu: Si in prezent are martorul o relatie de prietenie cu Usurelu Petrica, in raport de cele declarate in 2018 la SIIJ?

Vaida: Da.

Negulescu: A semnat martorul un proces-verbal prin care a solicitat acordarea identitatii protejate?

Vaida: Nu am solicitat. daca mi s-a dat ceva sa semnez, chiar nu stiu ce am semnat.

Negulescu: Martorul acum poate declara orice, dar el a semnat documente. De ce nu a facut aceste precizari si la Tribunalul Prahova?

Vaida: Din acelasi motiv: mi-a fost frica.

Negulescu: De cine ii era frica? eu eram deja exclus din magistratura.

Vaida: Mi-era frica de Negulescu si colegii sai.

Negulescu: De ce la SIIJ nu a spus ca prima declaratie nu era reala si ca a fost amenintat?

Vaida: Nu-mi aduc aminte daca am fost sau nu intrebat

Negulescu: A verificat martorul acea plata in sistemul informatic?

Vaida: nu am verificat, cum nu am verificat la nicio plata”.


Prezentam declaratia de parte civila a lui Vlad Cosma:


Cunosc faptul ca Usurelu Petrica a fost amenintat cu arestarea lui si a surorii sale. Aceste aspecte le-am aflat inclusiv de la inculpatul Negulescu Mircea, iar nu numai din timpul audierilor din sala de judecata.

Timp de doi ani, inculpatul a ras de acest dosar de evaziune fiscala, in timp ce eu il inregistram. Se lauda si povestea cum a inventat acuzatii. Mi-a povestit inclusiv in momentele in care era euforic. Era intr-o forma (ca sa-l citez) 'caterincoasa'.

Usurelu Petrica nu mi-a spus personal vreodata ca a fost presat, amenintat sau santajat de inculpatul Negulescu sa faca denunturi in ceea ce ma privea. Am aflat acest lucru din sala de judecata.

Cu Alexe Razvan nu am avut niciodata relatii de prietenie. Incepand cu finalul anului 2015, Alexe Razvan mi-a spus cum a fost si el amenintat in perioada arestului preventiv din celalalt dosar. Inculpatul Negulescu Mircea l-a presat sa formuleze denunturi impotriva mea si a familiei mele.

Alexe mi-a spus ca a fost chemat la audieri din arest la domiciliu si impreuna cu Stroe Cecilia, simultan, a primit identitate protejata, contrar legii. Pentru a da declaratii impotriva mea, a fost amenintat cu libertatea si cu faptul ca domnul Negulescu in permanenta ii poate aduce invinuiri noi in dosare noi sau, dimpotriva, ca ii poate usura situatia penala. Aceeasi situatie am aflat-o de la Stroe Cecilia

Negulescu Mircea mi-a spus si despre martorul Luca Teodor Ovidiu: l-a audiat si s-a folosit de prietenia cu acest martor pentru a obtine de la el declaratii neconforme adevarului impotriva mea

Judecatorul Andrei Claudiu Rus: cu ce va simtiti vatamat?

Vlad Cosma: Timp de 10 ani, ne-a distrus viata mie si familiei mele. Mi-a fost pusa eticheta de 'penal'. Timp de 10 ani, a trebuit sa-mi dovedesc nevinovatia – inclusiv in fata familiei mele. Am fost nevoit sa le explic parintilor mei ca nu am savarsit faptele de care eram acuzat. Am fost nevoit sa-l inregistrez pe inculpat, ca sa-i dovedesc reaua-credinta.

Negulescu Mircea s-a folosit de Luca Ovidiu, divulgandu-i date din dosar, pentru ca acesta sa poata da declaratie cu identitate protejata impotriva mea. Intrucat acesta a refuzat, Negulescu Mircea i-a cerut sa identifice printre angajatii sai persoane care puteau da declaratii impotriva mea. Negulescu le-a acordat identitati protejate si le-a audiat in permanenta in prezenta lui Luca Ovidiu.

La urmarirea penala, Negulescu Mircea nu a administrat si probe in favoarea mea: persoane care doreau sa declare in favoarea mea nu au fost audiate.

Avocata lui Negulescu: Actiunile represive ale domnului Negulescu Mircea au avut repercusiuni asupra carierei politice a partii civile?

Cosma Vlad: Din cauza acestor anchete, in perioada in care am fost parlamentar, am fost inlaturat din mediile politice in care imi desfasuram activitatea si banuit vinovat de savarsirea infractiunilor pentru care eram anchetat.

Avocata lui Negulescu: Acest dosar a contribuit la imposibilitatea de a candida pentru un nou mandat?

Cosma Vlad: Din cauza faptului ca Negulescu Mircea mi-a atribuit calitatea de inculpat, nu am mai putut candida pentru un nou mandat in 2016, intrucat exista o prevedere in statutul partidului referitoare la persoanele trimise in judecata.

Avocata lui Negulescu: Acest fapt i-a adus vreun prejudiciu material partii civile?

Cosma Vlad: A existat un prejudiciu material pe care nu-l pot cuantifica, intrucat in perioada aceea nimeni nu dorea sa ma angajeze sau sa aiba alte relatii cu mine.

In ianuarie 2017, eu si Alexe Razvan am fost chemati in biroul lui Negulescu Mircea de la DNA Ploiesti. I-a cerut lui Alexe Razvan sa faca un denunt prin care sa arate ca suma pe care anterior a sustinut ca a folosit-o pentru finantarea campaniei mele provenea de la Allianso Business Park de aceasta data i-ar fi dat-o lui Sebastian Ghita.

Claudia Tudose, avocata lui Cosma: Ce relatie avea partea civila cu Negulescu in acea perioada?

Cosma: incepand cu anul 2013, domnul Negulescu a demarat mai multe astfel de anchete impotriva mea si a familiei mele. In 2014, l-am reclamat pe procurorul Negulescu la procurorul ierarhic superior, la ministrul Justitiei (domnul Cazanciuc) si la prim-ministru, dar nu s-a intamplat nimic. Sora mea a pierdut o sarcina din cauza acestei anchete. A fost o relatie de supus in fata unui calau. Timp de 3 ani, a vrut sa ne aresteze pe mine, pe tatal meu si pe sora mea.

Am vazut ca la un an dupa reclamatiile mele nu s-a intamplat nimic. Prim-ministrul Victor Ponta a ajuns el insusi sa fie anchetat de inculpatul Negulescu. Vazand asa, n-am avut alta optiune, din anul 2015 pana cand inculpatul a fost exclus din magistratura, decat sa fac tot ce acesta mi-a impus sa fac – in sensul de a semna declaratii de martor cu identitate protejata in mai multe dosare care nu corespundeau adevarului. De aceea am fost nevoit sa-l inregistrez.

Negulescu Mircea: In fata mea a facut partea civila denuntul impotriva procurorului Ceort Catalin?

Cosma Vlad: M-am dus seara la DNA Ploiesti, unde se afla inculpatul Negulescu, caruia i-am relatat ca domnul procuror Ceort, printr-un intermediar, mi-a cerut o suma de bani. A doua zi, am fost chemat din nou la DNA Ploiesti si am formulat denunt in fata doamnei procuror Bucica Laura”.


sursa foto: Gandul.ro

Comentarii

# # jos GOLANII !!! date 7 April 2023 10:58 +2

:-x :cry: :eek: :zzz Asta sint: GOLANI, DERBEDEI, PSEUDO-justitiari !!! GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT: joyani's klaus-tofobul,ork kovasseala, onea, jegul de negulescu, ardelean, dek, etc... :P

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.02.2024 – Verdicte in scandalul “Cum fac sex viitorii magistrati”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva