19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MARTORII DISPARUTI – Doua persoane care puteau sustine nevinovatia lui Mihai Moldoveanu, tinut inchis 15 ani pentru crima si eliberat ca urmare a unei decizii CEDO, au murit subit. Traian Lucaciu si Viorel Gaje acceptasera sa dea declaratii in favoarea lui Moldoveanu. Gaje pretindea ca stie cine sunt adevaratii autori ai omorului pus in carca lui Moldoveanu. Lucaciu era dispus sa vorbeasca in instanta despre bataile aplicate lui Mihai Moldoveanu pentru ca acesta sa recunoasca fapta (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 June 2014 11:56
Vizualizari: 20139

De un an de zile, Mihai Moldoveanu (foto), fostul ofiter MApN tinut 15 ani in puscarie pentru omor si eliberat in noiembrie 2012 in urma unei decizii CEDO care a stabilit ca i-a fost incalcat dreptul la aparare, incearca sa isi dovedeasca nevinovatia la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Soarta sa sta in mainile unui Complet al ICCJ format din judecatoarele Angela Dragne, Leontina Serban si Cristina Arghir. Aceste judecatoare vor fi cele care vor decide daca Mihai Moldoveanu a fost victima unei grave erori judiciare sau il vor condamna din nou pentru crima. Un lucru este cer: dosarul lui Mihai Moldoveanu este plin de lacune, acuzatiile ridica mari semne de intrebare, iar impresia este ca acest om a fost aruncat dupa gratii pentru o fapta pe care nu a comis-o, in urma unui simulacru de proces desfasurat chiar la instanta suprema. Cateva dintre aceste aspecte le vom dezvalui in viitor. Astazi, va supunem insa atentiei un lucru extrem de ciudat. Mai exact, niste stranii coincidente, intamplari parca desprinse din filme.


Au existat doua persoane care puteau schimba soarta procesului si implicit viata lui Mihai Moldoveanu. Doi martori, ale caror depozitii puteau cantari extrem de mult si care il puteau salva pe Mihai Moldoveanu. Unul dintre ei era dispus sa spuna numele adevaratilor autori ai omorului, pentru care a fost inchis Moldoveanu, pretinzand ca ii cunoaste. Celelalt si-a manifestat disponibilitatea de a vorbi in fata instantei despre cum a fost batut Mihai Moldoveanu de anchetatori pentru a recunoste crima.

Primul dintre martori care il puteau ajuta pe Mihai Moldoveanu este Viorel Gaje. Un detinut, care i-a scris lui Moldoveanu spunandu-i ca este dispus sa il ajute si care ulterior a dat chiar si o declaratie la Parchetul Tribunalului Bihor, in care a explicat ca stie numele autorilor crimei.

Martorul Viorel Gaje: “Cunosc si faptul ca infractiunile pentru care acesta a fost condamnat au fost comise de alte persoane a caror identitate o cunosc”

Astfel, in 2007, deci in perioada in care Moldoveanu se lupta pentru a demonstra ca a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru o fapta pe care nu a comis-o, Viorel Gaje i-a trimis acestuia o scrisoare (vezi facsimil). O scrisoare prin care Gaje, pe care Moldoveanu il cunoscuse intr-unul din penitenciarele prin care a fost plimbat, il anunta ca stie detalii despre autorii crimei: “Vestea buna pe care cred ca ti-o dau este: eu stiu exact persoana care a facut omorul si motivul, dar nu am stiut unde te pot contacta pe tine. Cred ca luna asta la sfarsit sau cel mai tarziu la inceputul lunii viitoare o sa vin la Bucuresti pe spital la Rahova si de acolo pe bloc ca sa putem lua legatura si sa vedem ce este de facut”.

Ulterior, acelasi Gaje Viorel, in 2008, a dat o declaratie la Parchetul Tribunalului Bihor, in care a precizat aceleasi lucruri ca in scrisoarea trimisa lui Mihai Moldoveanu: “Doresc sa mai arat faptul ca cunosc aspecte importante legate de erorile judiciare care au condus la condamnarea detinutului Moldoveanu Mihai precum cunosc si faptul ca infractiunile pentru care acesta a fost condamnat au fost comise de alte persoane a caror identitate o cunosc. Sustin ca toate cunostintele mele despre acest caz pot sa conduca la concluzia si demonstrarea nevinovatiei lui Moldoveanu Mihai si implicit la tragerea la raspundere penala a adevaratilor faptuitori care sunt in numar de trei persoane.

Cunosc continutul infractiunii prev. de art. 265 C.pen, privind omisiunea de incunostiintare a organelor judiciare si arat ca eu am dat declaratii in cursul urmaririi penale lui Moldoveanu Mihai, declaratie data in calitate procesuala de martor in care am indicat identitatea celor 3 autori, insa aceasta declaratie a fost sustrasa de la dosarul cauzei”. In schimbul marturiei, Viorel Gaje le-a cerut procurorilor un singur lucru: mutarea la Penitenciarul Rahova intrucat la inchisoarea de la Oradea nu beneficia de securitate.

Dupa aceasta declaratie, potrivit lui Mihai Moldoveanu, Viorel Gaje nu a mai fost chemat la Parchet. Acesta a tinut insa legatura cu Molodveanu prin scrisori, stabilind ca va depune marturie in instanta in cazul in care se va rejudeca procesul, in conditiile in care Mihai Moldoveanu inaintase actiunea la CEDO. Cei doi s-au intalnit apoi in 2010, in duba care ii ducea de la Penitenciarul Giurgiu la Bucuresti, ocazie cu care au discutat despre marturia lui Gaje. Tot in 2010 insa, la 17 iunie, Viorel Gaje a decedat la Penitenciarul Oradea, la o zi dupa ce fusese adus de la Giurgiu. Si la aproximativ o saptamana dupa ce se intalnise cu Mihai Moldoveanu, cu care stabilise ca va da declaratii in fata unui notar in care va spune numele autorilor crimei. Oficial, decesul a fost provocat de probleme cardiace.

Traian Lucaciu: “Moldoveanu Mihai era scos zilnic din camera la ancheta si, incepand cu a treia zi de la incarcerare, acesta era adus seara, inapoi in camera, batut”

Un alt martor care putea schimba cursul procesului si soarta lui Mihai Moldoveanu, dar care la randul sau a decedat inainte de a da declaratii, este Traian Ioan Lucaciu. Un fost coleg de camera al lui Moldoveanu in arestul IPJ Bihor, in perioada ianuarie – februarie 1996. Lucaciu a povestit, intr-o declaratie data in fata unui avocat, al carui nume nu il vom face public la solicitarea acestuia, cum a fost batut Mihai Moldoveanu, pentru a recunoaste ca el este autorul crimei. Lucaciu a oferit detalii despre torturile la care a fost supus Molodoveanu, despre cum acesta nici macar nu putea sa manance din cauza loviturilor primite.

De asemenea, Lucaciu precizeaza ca el este cel care a luat legatura cu Mihai Moldoveanu pentru a da declaratii in favoarea acestuia, dupa ce l-a vazut la o emisiune la Kanal D.

Iata declaratia data de Traian Lucaciu in 22 august 2013:

L-am cunoscut pe Moldoveanu Mihai in perioada ianuarie – februarie 1996 in arestul Inspectoratului Judetean de Politie Bihor. Precizez faptul ca am stat in aceeasi camera cu acesta, si anume camera nr. 5, pozitionata in capatul holului arestului, pe partea stanga. In respectiva camera existau doar trei paturi.

Initial, am aflat de la gardienii care asigurau paza pe arest ca Moldoveanu Mihai era anchetat cu privire la o fapta de omor, si anume ca acesta ar fi ucis un taximetrist.

Moldoveanu Mihai era scos zilnic din camera la ancheta si, incepand cu a treia zi de la incarcerare, acesta era adus seara, inapoi in camera, batut.

In a doua saptamana, intr-o dupa-amiaza, in jurul orelor 16.00, acesta a fost adus de doi politisti de la paza si abia se mai tinea pe picioare. Avea numeroase urme de lovituri pe corp (pe piept, pe spate si pe picioare) iar palmele si talpile ii erau extrem de rosii si umflate. Am inteles de la Moldoveanu Mihai - si ulterior mi-au confirmat si gardienii de pe arest - ca acesta fusese batut de anchetatori. Tot de la gardeni am aflat ca in ziua respectiva fusese batut foarte rau si colegul lui, Honciuc.

Timp de aproape doua saptamani, intrucat Moldoveanu Mihai avea palmele mult prea umflate si nu putea nici macar sa tina lingura in mana, i-am pregatit eu mancare si l-am ajutat sa manance.

Am cerut sa ne mai introduca un om in camera pentru a preintampina ca lui Mihai sa i se intample ceva, dar cei din arest au spus ca au ordine ca numai noi doi sa fim in acea camera. Am stat impreuna cu Mihai cam doua luni si jumatate si spun ca in toata aceasta perioada, in special in primele 30-40 de zile, acesta era scos aproape zilnic la ancheta si de fiecare data era adus inapoi batut. Am inteles de la Moldoveanu Mihai ca anchetatorii il bateau pentru a-l determina sa spuna ca el ar fi ucigasul unui taximetrist din Oradea.

Am urmarit cum a decursul procesul lui Mihai Moldoveanu si am aflat ulterior ca acesta a fost condamnat de Tribunalul Bihor.

Dupa aproximativ doi ani de zile dupa ce am fost pus in libertate, in toamna anului 1998, anumiti politisti de Oradea (al caror nume il voi dezvalui in fata instantei de judecata) m-au chemat si mi-au solicitat sa depun marturie impotriva lui Moldoveanu Mihai, cerandu-mi sa spun ca acesta mi-ar fi povestit, pe arest, ca el l-ar fi ucis pe acel taximetrist. Nu am fost de acord si, pentru a nu avea probleme cu politia, am decis sa ma mut din Oradea, impreuna cu sotia, intr-o alta localitate (in judetul Cluj). Precizez ca si in timpul cat am fost arestat si am stat in camera cu Moldoveanu Mihai am fost intrebat de catre politisti de la IPJ Bihor daca acesta nu mi-a destainuit aspecte cu privire la fapta pentru care este cercetat.

Mentionez ca eu l-am contactat pe Moldoveanu Mihai, dupa ce l-am vazut la o emisiune la Kanal D si am aflat ca a fost pus in libertate, si m-am oferit sa vin ca martor la proces daca marturia mea ar putea avea vreo relevanta cu privire la ce s-a intamplat cu el in perioada in care a fost pe arestul I.P.J. Bihor”.

In aceeasi zi in care a dat aceasta declaratie in fata unui avocat, Traian Lucaciu a fost de acord sa ofere o marturie si in fata camerei de luat vederi, marturie video pe care o detinem.

Iata alte declaratii ale lui Lucaciu:

In puscarie se stia de cazul lui si inclusiv in arest – eu m-am intalnit cu un ofiter pe nume Crainic (n.r. - Crisan Crainic, fost ofiter IPJ Bihor), care a participat la ancheta si care spunea ca ii pare foarte rau ca a participat la aceasta ancheta el crezand cu tarie ca Moldoveanu este nevinovat, dar ca neputand face nimic, ancheta fiind condusa de procurorul Damian (n.r. - Florin Damian, fost procuror la Parchetul Tribunalului Bihor). (Si un alt ofiter care conducea direct ancheta.)

Cunosc probleme care s-au intamplat. Am fost scos din camera si am fost intrebat ce zice Mihai. Nu zice nimic, nu are absolut nimic de zis. Eu am spus ca am convingerea ca Mihai nu e vinovat cu nimic de omorul respectiv. Acest motiv, probabil, i-a determinat sa-l mute din camera mea. Deci, au fost cazuri in care m-au intrebat ce zice Mihai, nu procurorul, ci ofiterii care conduceau ancheta”.

Ulterior, eu cu Mihai Moldoveanu, ne-am intalnit in 99-2000, cand Mihai fusese pus in libertate, in orasul Cluj, afirmand cu toata increderea ca stiu ca e nevinovat si daca are nevoie de mine il pot ajuta. Ulterior, ne-am intalnit in 2013, in timpul asta eu urmarind interviurile date de Mihai la tv, am gasit site-ul lui pe internet si astfel am luat legatura cu el”.

Luand in considerare situatia lui si ceea ce am discutat cu el si faptul ca are o hotarare de la CEDO, la ora actuala, eu as vrea ca instanta sa-mi acorde posibilitatea sa apar ca martor si sa arat situatia lui, din timpul anchetei, din ceea ce cunosc eu, ma consider un martor care poate arata cum s-au purtat cu el in ancheta si cum a fost batut pentru a recunoaste aceasta fapta. In timpul in care s-a facut ancheta s-a cautat orice mijloc prin care fata din dosar sa fie influentata sa dea declaratie impotriva lui Mihai, si sa-l faca astfel sa recunoasca fapta respectiva. Treaba asta o stiu de la cei care conduceau atunci arestul, au vorbit ca se incearca determinarea fetei sa fie impotriva lui Mihai. (de catre ofiterii de ancheta)”.

Fac o paranteza aici si va spun urmatorul lucru, normal ca m-am intersat de cazul lui Mihai si va spun inca o data, un ofiter care a participat efectiv la ancheta si cu care am discutat, ofiterul Crainic, m-am intalnit cu el in Baile Felix si am discutat cazul lui Mihai, acesta spunand clar ca ii pare rau ca a participat la o astfel de ancheta condusa de procurorul Damian si facuta cu ura si doar ca sa aiba o rezolvare cazul respectiv”.

In 2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie a acceptat sa il audieze pe Traian Lucaciu in calitate de martor. Nu s-a mai intamplat insa asta, intrucat, in octombrie 2013, Traian Lucaciu a decedat la locuinta sa. Tot din cauza unor probleme cardiace.

Interesant este insa ca, ulterior, Inalta Curte a respins cererile formulate de Mihai Molodoveanu, de vizionare a marturiei video pe care Traian Lucaciu a dat-o, precum si a unui interviu pe care acesta la acordat la Kanal D, in care a vorbit despre cazul lui Mihai Moldoveanu si despre abuzurile la care acesta a fost supus in arest.

*Cititi aici scrisoarea pe care Viorel Gaje i-a trimis-o, in 2007, lui Mihai Moldoveanu

*Cititi aici declaratia data la de Viorel Gaje la Parchetul Tribunalului Bihor, in 2008

*Cititi aici declaratia data de Traian Lucaciu, in 22 august 2013, in fata unui avocat

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 16 June 2014 03:34 +14

m/am vazut odata intimplator cu el pe la registratura sectiei a 4 a civile din TB unde era hartuit de functionarii tribunalului,si atunci ca si acum ii urez BAFTA !!!!! ai demonstrat omule ca esti OM,ai tot respectul meu ca te/ai batut ca sa/ti demonstrezi NEVINOVATIA,dar si coruptia din asa zisa magistratura MULTA BAFTA OMULE CARE ESTI OM!!!!!!!

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 16 June 2014 03:37 +9

N.B. oare aces nemagistrat de ce nu mai cerseste CA ,,MAGISTRATA PROCUROR,, clementa sociala si compasiune? cu ce difera anii savirsiti nevinovat in puscarie cu ,,cei 35 de ani ai procuroarei invocatoare de clementa,, EU NU L/AM VAZUT SA AIBE POZE CU KOIVESI............CRED CA DE ASTA AM SI RESPECT PENTRU EL

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva