1 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MASURA EXTREMA - Avocatul Nicolae Constantin a intrat in greva foamei dupa ce Baroul Bucuresti i-a interzis sa mai practice avocatura: “M-am dus sa imi iau cardul, am prezentat chitanta si am fost instiintat ca nu mai figurez in tabelul avocatilor activi… CAA a deschis actiune la JS5 pentru neplata contributiilor, dar eu platisem in avans… Acum spun ca nu gasesc Hotararea”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

26 octombrie 2014 12:14
Vizualizari: 5670

Neplata contributiilor catre Barou sau Casa de Asigurari a Avocatilor condusa de Nicu Tiberius (foto) a atras de-a lungul timpul sanctiuni din cele mai diverse, de la avertisement, suspendare si pana la excludere din profesia de avocat. Acest tip de actiuni ale Baroului in cauza sau a CAA sunt urmate de multe ori de procese in care se contesta masura sanctiunii, suspendarii sau a excluderii din profesie sau in care CAA cheama in instanta avocatii pentru a-i obliga la plata “datoriilor”. In acest caz, evident, ramane intrebare, cum sa isi plateasca un avocat datoriile daca unica sa forma de venit este cea provenita din exercitarea profesiei de avocat, pe care Baroul ii interzice sa o practice? Exista insa si avocati care desi au cotizat catre Baroul din care fac parte, sunt exclusi din profesie si li se interzice dreptul de a profesa.


In aceasta situatiei il gasim pe avocatul Nicolae Constantin din Baroul Bucuresti, in varsta de 80 de ani, care se afla in a 16 zi de greva a foamei, fiind atent supravegheat de medici, dat fiind probleme cardiace pe care acesta le are. Decizia de a intra in greva foamei a fost luata dupa ce timp de cinci ani a incearcat sa isi gaseasca dreptate si sa fie reprimit in profesie. Interesant este ca dreptatea si-a gasit-o si in instanta, insa de aproape patru ani Nicolae Constantin continua sa bata pe la usile Baroului Bucuresti pentru a fi reprimit in profesie. Fara niciun rezultat insa.

Viata bate filmul 

Lumeajustitiei.ro a stat de vorba cu avocatul Nicolae Constantin pentru a afla povestea acestuia, care dupa cum veti vedea, intrece orice fictiune.

Avocat de o viata, Nicolae Constantin a aflat ca este suspendat din profesie, in anul 2009, in timp ce se afla la ghiseul de la Baroul Bucuresti pentru ridicarea cardului. Motivul suspendarii este, ar spune multi, comun, insa modalitatea prin care s-a actionat in acest caz ridica mari semne de intrebare. Iata ce ne-a povestit avocatul Constatin: “M-am dus la ghiseu, asa cum ma duceam regulat. Trebuia sa imi ridica cardul, aveam chitanta doveditoare ca am platit taxele catre Baroul Bucuresti. Le platisem chiar in avans cu doi ani. Acolo, la ghiseu, era o tinerica care mi-a spus ca nu imi poate da cardul pentru ca nu mi-am platit contributiile la CAA. Eu am explicat ca am platit taxele la Baroul Bucuresti asa cum mi se cere, dar ca este anormal sa platesc si CAS si taxe pentru CAA. Ce incercau ei sa imi spuna? Ca daca mi se face rau ma duc la doua spitale, am parte de doi medici, am doua paturi asigurate, pot sa imi iau aceeasi reteta de la doua farmacii?

De la acel moment, Nicolae Constantin nu a mai putut sa isi exercite profesia de avocat, insa a fost plimbat prin instanta de Casa de Asigurari a Avocatilor, care in februarie 2010 a deschis actiune la Judecatoria Sectorului 5, pentru neplata contributiilor, care sustin cei de la CAA, au atras penalitati de 700 lei. Trebuie precizat ca Statutul Casei de Asigurari prevede ca dupa 5 ani datoriile se prescriu. Odata cu actiunea CAA, avocatul Constantin a solcitat daune de 300 milioane lei vechi, considerandu-se nedreptatit de practicile Casei de Asigurari. Solicitarea sa nu a fost admisa, astfel ca in final acesta a cerut daune de 1 leu.

In final, la data de 23.03.2010, Judecatoria Sectorului 5 a respins actiunea  Casei de Asigurari a Avocatilor si a admis exceptia prescriptiei dreptului la actiune ridicata de avocatul Nicolae Constantin. Iata cum arata minuta JS5 in dosarul nr. 1626/302/2010: “Admite exceptia prescriptiei dreptului la actiune. Respinge cererea ca fiind prescrisa. Respinge cererea de obligare a debitorului la plata cheltuielilor de judecata ca neintemeiata. Irevocabila. Pronuntata în sedinta publica, azi, 23.03.2010”. 

Decizia instantei nu a fost suficienta pentru Baroul Bucuresti sa il reprimeasca pe avocatul Constatin in profesie, dat fiind ca in anul 2011, intr-un mod incredibil, Casa de Asigurari a Avocatilor l-a instiintat, din nou, pe Nicolae Constantin ca trebuie sa isi achite penalitatile in valoare de 700 lei. In aceste conditii, Nicolae Constantin s-a deplasat la Baroul Bucuresti pentru a arata hotararea dispusa de instanta. Aici insa i s-a spus ca “la ei nu a ajuns hotararea”: “Baroul refuza acum sa ma primeasca, desi le-am dus hotararea judecatoreasca. Mie mi-au spus ca le pare rau, la ei nu a ajuns hotararea si pana cand nu ajunge nu au ce sa imi faca.  Cum sa nu primeasca hartiile astea din 2010 si pana acum. Imi e greu sa cred asta. Nu ma mai surprinde oricum nimic si ma astept la orice. Am facut eu detentie pentru ca am suflat in ciorba comunistilor, ce sa ma surprinda si acum. Am incercat sa stau de vorba cu decanul Iordachescu, dar nu am reusit sa trec de o domnisoara de la el de la birou”.

A incercat si la UNBR

 Avocatul Nicolae Constantin ne-a relatat ca recent a mai facut o incercare de a fi reprimit in profesie. Mai exact, in 25 august 2014 a formulat o contestatie la UNBR in care a solicitat sa se ia in considerare hotararea instantei si sa i se permita dreptul de a profesa. Anterior, Nicolae Constantin s-a adresat si Consiliului Baroului Bucuresti, caruia i-a solicitat sa ii analizeze situatia. Consiliul insa nu a avut nicio reactie si a venit in schimb un raspuns din partea prodecanului Ion Dragne, care i-ar fi transmis ca trebuie sa isi achite datoriile catre CAA si sa prezinte hotararea instantei.

 

Comentarii

# vikkktor date 26 octombrie 2014 14:00 +11

Jigodiile de la UNBR, in frunte cu piticul isteric Florea, urmati cu obedienta de aproape toate barourile din teritoriu, nu stiu cum sa mai faca sa mai stoarca bani, dar, nu se vede absolut nici o actiune in favoarea avocatului. Bani, bani, bani, numai atata viseaza...Mai mult, dupa aberatia de hotel de la Eforie, vor sediu faraonic sa rivalizeze cu Catedrala Neamului si sa puna mana pe fondurile de pensii din teritoriu, sa le centralizeze si sa dispuna dupa cum vrea Florea si ciracii lui...

# crustaceu date 26 octombrie 2014 15:01 +1

il cunoastem pe onoratul nostru coleg de ani de zile, ce folos ca si-a platit contributia daca nu a si dublat-o. Pacat ca domni ca dansul nu se coalizeaza sa recunoasca faptul ca nu au acte si sa intre in legalitate, sa isi schimbe sefii si sa nu mai tolereze nulitatile si spagarii. Din nepasarea celor de la traditionali s-a ajuns aici, pana unde se va mai merge?

# Eugenia date 26 octombrie 2014 16:45 +6

A fost parte in proces baroul/non UNBR FLOREA, e in sediul instantei, sector 5, exista in dosar dovada comunicarii hotararii dar, pentru acesti faraoni nu exista lege, sint mai presus de lege, mai mari ca si judecatorii si procurorii pe care ii obliga la fel sa le faca poftele prin corupti din Ministerul Justitiei care le tin isonul, ii impun in aparare din oficiu si scurg pe drumuri nestiute banii de la bugetul tarii. Observati ca nu platesc la Finante, trag banii la ei. Pina nu de multa vreme nu aveau nici CIF si nu plateau taxe (a se verifica). Nu avocatii sint de vina ci sistemul defectuos al acestor lacomi care au acaparat tot si impun legea bunului plac. La aceasta "nu stiu ce/cum sa ii spun" merg oamenii pentru aparare/repreyentare etc?Multi avocati s-au transformati in slujnici care nici nu cracnesc in instante, se lingusesc pentru "un oficiu" sau "o ingaduinta", uitand ca au luat bani de la clienti. Nu au curajul sa isi reprezinte clientul. Oare de ce?

# Hiduc date 26 octombrie 2014 16:51 +2

Cum se apara cel om de care vorbiti daca el si-a angajat un astfel de impostor? Cine raspunde pentru toate aceste nedreptati ? Cat trebuie sa mai asteptam sa destructuram aceste cuiburi de mafioti din toate sistemele succesive la putere inclusuv cel al justitiei din Romania stat in stat cu parlamentul (poporul) carte i-au creat?

# Alberto Kurtyan date 28 octombrie 2014 02:18 +2

Cel mai jenant aspect al profesiei este obligatia ca avocatii sa isi depuna economiile la Casa de "asigurari" - CAA sub sanctiunea excluderii din profesie. Mie asta mi se pare santaj clar. Ce au asigurarile si investitiile din asigurari sociale cu avocatura? Imaginativa ca toti cizmarii vor fi obligati sa isi puna economiile de batranete la Casa de asigurari Cizma! Ilegal, normal.

# crustaceu date 31 octombrie 2014 13:56 0

gresit, cismarii nu au carte au minte , nu fac trafic de influienta, nu cara spagi cu sacosa si apoi se sinucid!. Avocatii se complac, nu au minte dar au scoala, insa c ce nu au e coloana vertebrala

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.06.2022 – Citu si Orban, pe teava la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva