29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MOARTEA UNUI PRESEDINTE – Justitia dezumanizata. Fostul presedinte al Inaltei Curti, judecatorul Paul Florea, a fost condus pe ultimul drum de o mana de oameni. Judecatoarea Viorica Costiniu: "Moartea unui fost Presedinte al instantei supreme ar fi trebuit sa provoace emotie publica si un prilej de reflexie... A fost un catalizator prin solutii judiciare curajoase... respectarea dreptului la un proces echitabil, statutul magistratilor isi au sorgintea in solutiile sale judecatoresti"

Scris de: E.D. | pdf | print

2 September 2019 17:43
Vizualizari: 7125

Unul dintre cei mai aprigi aparatori ai independentei Justitiei in fata presiunilor politice a fost condus pe ultimul drum. Fara fast si fara ca acest lucru sa fie prea cunoscut in lumea magistraturii. Iar multi dintre cei care au aflat vestea trecerii in nefiinta a unui etalon al magistraturii au ales sa stea tacuti. Cunoscutul judecator Paul Florea (foto), fostul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie in anii 2000-2004 a decedat luni, 26 august 2019, fiind inmormantat sambata, 31 august 2019, la Cimitriul Metalurgiei din Berceni, in prezenta a cativa magistrati pensionari. E drept, la inceputul saptamanii trecute, Inalta Curte a anuntat in doua randuri trecerea in nefiinta a judecatorului Florea, insa atat, caci nimeni nu a catadicsit sa se ii aduca un omagiu.


Vestea mortii judecatorului Paul Florea a cutremurat puternic insa o parte a magistraturii. Acea parte care a luptat alaturi de fostul presedinte al instantei supreme pentru garantarea dreptului la un proces echitabil al romanilor, pentru respectarea magistratilor si pentru imbunatatirea actului de justitie. Intr-o emotionanta scrisoare transmisa publicatiei Lumea Justitiei, judecatoarea Viorica Costiniu, presedinte de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania, evidentiaza meritele judecatorului Paul Florea in Justitia romana si subliniaza cu regret starea in care a ajuns magistratura, incapabila sa comemoreze cum se cuvine moartea unui judecator care a facut istorie in Inalta Curte.

Caci, pentru cine nu cunoaste, judecatorul Paul Florea este cel care vreme de 30 de ani a fost judecator la instanta suprema, asigurand conducerea ICCJ intre 2000 si 2004. In tot acest rastimp, Paul Florea s-a remarcat ca fiind judecatorul care a avut curajul sa denunte presiunile politice asupra Justitiei, sa lupte pentru apararea drepturilor judecatorilor, dar si sa se pronunte impotriva candidaturii lui Ion Iliescu pentru un nou mandat de presedinte al Romaniei.

Toate acestea, dar si multe alte actiuni ale judecatorului Paul Florea nu au fost uitate de judecatoarea Viorica Costiniu care opineaza ca fostul sef al instantei supreme ar fi meritat "un moment de aducere aminte, de reculegere si rememorare a ceea ce a facut pentru justitie si in primul rand pentru oameni". Caci, incontestabil, astfel cum arata judecatoarea Viorica Costiniu in scrisoarea sa, judecatorul Gheorghe Florea este numele de care se leaga "in mod cert" initierea unei reale reforme in justitie, transformarile pozitive ale sistemului judiciar, dar si garantiile fundamentale asigurate prin solutiile sale judecatoresti.

Publicam in continuare scrisoarea "Moartea unui Presedinte" redactata de judecatoarea Viorica Costiniu:

"1.Intr-o tara care se proclama, prin articolul 1 al Constitutiei ca fiind " stat de drept ", unde politicienii si formatorii de opinie nu prididesc sa ne vorbeasca despre drepturile omului si functionarea justitiei, despre sistemul legislativ, moartea unui fost Presedinte al instantei supreme ar fi trebuit sa provoace emotie publica si un prilej de reflexie. Cu atat mai mult cu cat este vorba despre o personalitate exceptionala a magistraturii, a dreptului romanesc, in general, un reper, o referinta de valoare europeana nu numai ptr cei din justitie, si nu doar de vremelnicul ocupant al unei pozitii de inalta demnitate publica ori simplu cetatean ce cu distinctie mai marii zilei fac diferenta in coordonatele unor vremi de actualitate electorala.

2. La nivelul conducerii actuale a ICCJ, ecoul acestui trist eveniment s-a limitat, si doar dupa contactarea acesteia de catre " juridice.ro ", la un comunicat al Biroului de presa al ICCJ cu un continut cat o propozitie, anost, sec, formal, plin de formule stereotipe, de circumstanta, ca o obligatie de serviciu.

Exact cum nu a fost omul si judecatorul Paul Florea care mai punea si suflet in vorbe ori scriere.

3. Presedintele Paul Florea cu onoare a condus ICCJ si a deschis larg poarta Curtii celor care azi, in aceeasi functie temporara, de-abia, impulsionati de altii, si-au gasit timp sa-si aminteasca, in trecere, de cel care nu mai este printre noi, dar prezent vesnic in sufletele celor mai multi dintre noi.

4.Domnul Paul Florea ar fi meritat mai mult si multi dintre noi, indiferent de profesie, varsta sau preocupari, si-ar fi dorit sa-i aduca un omagiu daca si cei care pastoresc justitia si nu numai, s-ar fi preocupat sa i se aduca toata cinstirea, fie si numai prin cei prezenti si respectul pentru cel care ramane Paul Florea. (A se vedea onorurile din sediul Senatului pentru fostul presedinte Quintus care parasise, de ceva vreme buna, viata parlamentara!)

5.Nu doar elogii - in cazul sau pe deplin justificate - ci un moment de aducere aminte, de reculegere si rememorare a ceea ce a facut pentru justitie si in primul rand pentru oameni!

Cu o cariera de peste 45 de ani ca judecator, dintre care ultimii aproape 30 de ani la instanta suprema, Domnul Paul Florea a fost, dupa 1990, un catalizator prin solutii judiciare curajoase, prin initiative legislative oportune pentru care s-a luptat pana la adoptare, promotorul unor reale schimbari democratice in justitie, in acord cu normele si principiile europene, cu respectarea drepturilor omului. O serie intreaga de reglementari constitutionale, de modificari ale principalelor coduri in anii ' 90, cu privire la garantarea libertatii individuale, respectarea dreptului la un proces echitabil, statutul magistratilor isi au sorgintea in solutiile sale judecatoresti, in numeroasele si memorabilele luari de pozitie publica.

6.Initierea unei reale reforme in justitie, transformarile pozitive ( atatea cate sunt) ale sistemului judiciar se leaga in mod cert si de eforturile sale.

Iar dincolo de profesionistul serios si dedicat, pasionat am avut privilegiul,noi toti, de a cunoaste OMUL empatic, marinimos, modest, sensibil, bun comunicator, plin de umor, intelepciune si dragoste ptr oameni pe care i-a pus mai presus de orice.

Odihniti-Va in pace, Domnule judecator Paul Florea!

Judecator Viorica Costiniu"

Comentarii

# CEDO date 2 September 2019 18:03 +13

Prima hotărâre de anulare a unui mandat de arestare emis de procuror - conform jurisprudenţei CEDO, pe motiv că procurorul nu poate dispune arestarea (cauza Anreea Ciucă, abuziv arestată de PNA) a fost pronunţată de completul prezidat de Paul Florea. Ulterior, întreaga jurisprudenţă şi legislaţie au fost schimbate ireversibil. Va rămâne în istorie!

# Bota Pompiliu date 3 September 2019 07:57 0

Asa e, vezi articolul LUJU ,,Revolutia lui Florea,, !

# Teodor date 2 September 2019 18:13 +10

Normal sa nu l conducă pe ultimul drum. Sunt dezumanizati.

# Procurorul date 3 September 2019 09:09 +2

A fi magistrat, de orice fel, judecător sau procuror, îți trebuie, pe lângă o foarte bună pregătire profesională, echilibru și curaj, și foarte mult suflet și capacitatea de a înțelege situația de viață, nu doar juridică, a celui care ți se înfățișază ca justițiabil. Dacă nu ai suflet și empatie, nu ești magistrat. Ești orice altceva. Ești o mașinărie plină de stereotipuri și tipare în cel mai bun caz sau un călău executant în cel mai rău. Prin moartea lui Paul Florea, Justiția din România a mai pierdut un magistrat. Uitați-vă în jur și vedeți câți au mai rămas. Dumnezeu să-l odihnească de-a Dreapta Sa !

# dudu date 4 September 2019 18:44 +2

Mare pacat de pierdere dar rusine cit china pentru acei colegi de breasla care au invatat meserie de la el.Nu am nimic cu nici-o categorie sociala dar cind citesti ca a fost inmormintat la cimitirul Metalurgiei din Berceni de parca a fost ultimul gunoier parca este si mai gea pierderea.Oare un alt cimitir nu se gasea si niste ceremonii cu adevarat demne de personalitatea acestuia era prea mult?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva