30 November 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MOTIVAREA CARE A SOCAT MAGISTRATURA – Mesajul judecatoarei Viorica Costiniu, presedinta de onoare a AMR, pentru judecatorul CAB Ciprian Ghita dupa decizia de condamnare a fostui sef ANAF Serban Pop, argumentata cu nevoia indeplinirii MCV: “Mental, ai schimbat roba de jude cu cea de procuror... Judecatorul nu lupta cu nimeni si pentru nimeni... El nu este subjugat vreunei politici interne sau straine. Pentru el exista doar legea, nici MCV, nici o alta gandire”

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 October 2022 14:00
Vizualizari: 5847

Magistratura este consternata de motivarea judecatorului Ciprian Ghita de la Curtea de Apel Bucuresti, care si-a justificat condamnarea fostului sef ANAF Serban Pop la 13 ani inchisoare prin aceea ca trebuie indeplinite cerintele Comisiei Europene exprimate in cadrul MCV (click aici pentru a citi). Pe langa mesajele private transmise de numerosi magistrati catre Lumea Justitiei dupa publicarea deciziei de condamnare, presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), judecatoarea Viorica Costiniu (foto), a remis catre Luju mesajul pe care i l-a transmis judecatorului Ciprian Ghita.


 

Astfel, atragandu-i atentia asupra gandirii specifice unui procuror pe care a manifestat-o in motivarea deciziei de condamnare, Viorica Costiniu ii aminteste lui Ghita ca un judecator nu este subjugat vreunei politici interne sau straine, pentru el trebuind sa existe doar legea, nu MCV sau vreo alta gandire. De asemenea, presedinta de onoare a AMR subliniaza ca vinovatia se stabileste doar pe baza de probe, nicidecum pe indrumari sau fel de fel de mecanisme politice. “Sunt surprinsa, sunt mahnita ca s-a ajuns sa se fundamenteze o judecata pe alte criterii decat cele de legalitate si care tin, mai degraba, de incorsetarea, benevol, acceptata, circumscrisa unei false indatoriri a judecatorului sa slujeasca vrerile politicului intern sau extern care nu empatizeaza nici macar aparent cu ADEVARUL”, precizeaza Viorica Costiniu.


Iata mesajul presedintei de onoare a AMR, judecatoarea Viorica Costiniu:


“Daca este adevarat ce se spune in acest mesaj pe care l-am primit (n.r. - articolul pblicat de Luju), ma ingrijoreaza foarte serios viitorul judecatii si mai ales motivele care stau la baza ei pentru sanctionarea unor fapte penale, vadit politizate (motivele), iesite din circumstantele probatoriilor ce particularizeaza fiecare cauza.

Cred ca, mental, ai schimbat roba de jude cu cea de procuror, a carui activitate tine de executiv si este inglobat in lupta pentru ce vrea si urmareste Statul prin politica lui penala.

Judecatorul nu lupta cu nimeni si pentru nimeni.

El nu este subjugat vreunei politici interne sau straine, oricum ar chema-o. Pentru el EXISTA doar LEGEA, nici MCV, nici o alta gandire care sa-i pastoreasca cugetul, constiinta, echidistanta, stiinta de carte si independenta lui, protejata prin lege si care il responsabilizeaza prin actul de dreptate just, obiectiv, credibil.

Vinovatia se stabileste, cum stim cu totii, pe baza de probe, nu de indrumari de oriunde, de mecanisme de aiurea nascute politic pentru politic si nicidecum sa angajeze judecatorul in vreo lupta.

El este tocmai arbitrul dintr-o lupta dusa de acuzare in contradictoriu cu apararea, pentru a restabili echilibrul socio-juridic si a razbate adevarul de care au nevoie cel invinovatit si societatea al carei produs este.

Sunt surprinsa, sunt mahnita ca s-a ajuns sa se fundamenteze o judecata pe alte criterii decat cele de legalitate si care tin, mai degraba, de incorsetarea, benevol acceptata, circumscrisa unei false indatoriri, a judecatorului sa slujeasca vrerile politicului intern sau extern care nu empatizeaza nici macar aparent cu ADEVARUL.

Fie el si doar judiciar, ADEVARUL emana dinlauntrul pieselor intregului dosar, intre copertile caruia este viata cuiva, asupra careia justitia isi spune cuvantul.

E un drum periculos si un exemplu vatamator pentru mai tinerii nostrii colegi care isi judeca semenii, indiferent de nivelul de instanta.

Regret si cumpanesc cu greu ca presiunea interna, externa, generala, prin diferite forme, asupra juzilor, asupra actului de dreptate produce fisuri in gandirea juridica, care, in opinia mea, trebuie sa fie deplin independenta in judecata fata de orice element, de orice natura, existent dincolo de lege.

Un cuvant sincer, colegial, este mai corect decat o tacere aparent prietenoasa”.

Comentarii

# JUSTITIAREALA.RO date 6 October 2022 12:03 +527

Din ce in ce mai rau! Dar de ce mai judeca? Sa i dea direct solutia de condamnare acasa ca asa vrea UE

# de ar fi primul ! de ar fi singurul ! de ar fi ultimul ... ! date 6 October 2022 13:30 +175

Propun schimbarea formularului:"in numele MCV, instanta hotaraste ..."

# santinela date 6 October 2022 13:54 +72

Tot respectul pentru o doamna judecator doxa de carte dar se pare ca este degeaba luarea ei de pozitie.Unui "analfabet" juridic,ca acest troglodit in cauza,nu-i poti explica nimic.Avind obrazul gros ca talpa nu-l doare nici in cot de ce spun altii despre el !

# Lorenzo de Medici date 6 October 2022 14:14 +503

E mai rău. Nu a schimbat roba de judecător cu haina de procuror. Și-a zăngănit epoleții și tinichelele de securist în văzul lumii. Asta, așa, pentru că poate și pentru că, oricum, nimeni nu are ce-i face. Asta e mentalitatea care a adus, din pdv judiciar și nu numai, România la sapă de lemn. Asta e mentalitatea judecătorului și, în egală măsură, a procurorului, de ”tip nou”, cică ”european”. În realitate, un produs dubios, generat în ”creuzetul” nivelator de creiere, caractere și personalități al INM, care a pus țara pe harta europeană/mondială a infamiei și care a pus pe butuci principiul general de drept moștenit de la străbunii romani, potrivit cu care ”ius est ars aequi et boni”.

# dulapul pelticiunii, scutelnitei si pierzaniei nationale date 6 October 2022 17:01 +25

Apai daca domniile voastre cred ca secureala si-a pierdut bunele maniere va inselati! Specimenul asta este urmasul lui Visinescu&co! Secureala, hastagism, rezistism, macovism, lulutism oricum i-ati spune are aceasi prozeliti! Altoite si pe specimene cu tot felul de psihice ies niste monstri !! Va dati seama ca specimenele astea n-au niciun Dumnezeu! Partea proasta e ca i-au subjugatvsi pe oamenii normali si sanatosi din justitie. Majoritatea tace malc de frica astora. Cateva doamne mai barbate au luat atitudine si au aratat prostilor cum stat treaba , insa prostii posti vor ramane! Pana in 89 secureala nu statea la coada si avea tot ce dorea ! Si acum la fel!Acum toata tara e a lor ! Pot sa faca ceva pe ea ca pt mine nu mai e tara! Nu-i decat un pasalac securist inn.care niste prosti au impresia ca au niste drepturi! Votati secureala!Slujiti secureala! Hraniti secureala! Oricum va trateaza ca pe niste sclavi! aista-i o opiniie

# Viorel rRusmănică date 6 October 2022 17:46 +137

Condamnatul în această situație este judecătorul care a pronunțat sentința.Condamnat la oprobriul public,condamnat a fi in ghearele iadului pe care îl slujește și-n care se lăfăie!Din păcate sânt și astfel de specimene care distrug oameni,familii și destine.Toate acestea pt că li se permite să nu respecte legea să nu respecte constituția în general cam cei taie capul.Se pare că sistemul este din ce în ce mai bolnav .Îmi manifest speranța că Dumnezeu nu va mai avea mult timp răbdare cu ei!DISPREȚ

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2022 – Argentina Campeon!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva