14 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NOI AVEM IMUNITATE – Reactia Comisiei Europene fata de deschiderea dosarului penal impotriva prim-vicepresedintelui CE Frans Timmermans: „Toti oficialii Comisiei Europene, cand isi fac meseria, sunt sub jurisdictia Curtii de Justitie a Uniunii Europene, iar autoritatile nationale nu au nicio jurisdictie in acest caz”. Totusi, plangerea il vizeaza si pe Procurorul General Augustin Lazar, dar si alti functionari care au lucrat la Raportul MCV falsificat

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

21 February 2019 16:03
Vizualizari: 8155

Oficialii Uniunii Europene se considera la adapost de orice ancheta penala care i-ar putea viza. Ideea a fost exprimata joi, 21 februarie 2019, de catre purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas (foto), care a comentat dosarul deschis de catre Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) in urma plangerii depuse de Lumea Justitiei impotriva prim-vicepresedintelui CE Frans Timmermans, a comisarului european pe Justitie Vera Jourova, a sefei reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Cristea, precum si a Procurorului General Augustin Lazar, in legatura cu falsificarea flagranta a Raportului MCV din 13.11.2018 (click aici pentru a citi).


In conferinta de presa de joi, Schinas a afirmat ca oficialii UE intra sub jurisdictia Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Pe cale de consecinta, autoritatile romane nu au nicio competenta pentru a-i ancheta: „Toti oficialii Comisiei Europene, cand isi fac meseria, sunt sub jurisdictia Curtii de Justitie a Uniunii Europene, iar autoritatile nationale nu au nicio jurisdictie in acest caz”.

Totusi, precizam ca plangerea depusa de Lumea Justitiei nu ii vizeaza numai pe reprezentantii CE, ci si pe Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar, dar si functionari care au facut parte din echipa de redactare a Raportului MCV falsificat, ce urmeaza a fi identificati, intrucat documentul nu este semnat. Or, acesti functionari, romani si straini, nu intra in categoria celor la care s-a referit purtatorul de cuvant.

Cu toate acestea, a existat si o parte buna in declaratia lui Margaritis Schinas: purtatorul de cuvant a elogiat eforturile depuse pana acum de Romania la presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Redam declaratia purtatorului de cuvant (vezi video):

Am inteles din presa ca autoritatile romane au lansat o investigatie penala impotriva mai multor oficiali ai Comisiei, privind actiuni ale acestora intreprinse in calitate oficiala si in exercitiul functiunii. Desigur: nu comentam procedurile judiciare nationale, dar am dori sa le amintim autoritatilor romane ca toti oficialii Comisiei Europene, cand isi fac meseria, sunt sub jurisdictia Curtii de Justitie a Uniunii Europene, iar autoritatile nationale nu au nicio jurisdictie in acest caz. Toti oficialii europeni sunt de asemenea acoperiti exclusiv de protocolul privind privilegiile si imunitatile, atasat Tratatului Uniunii Europene, [protocol] semnat de toate statele membre, inclusiv de Romania. Dati-mi voie sa va amintesc de asemenea ca ieri (n.r. miercuri) am avut oportunitatea sa ne exprimam o mare ingrijorare legata de statul de drept din Romania, in general. Deci iata: aveti intregul tablou. (...) Nu stim care sunt acuzatiile, pentru ca nu am primit nicio notificare oficiala, ci doar am citit in presa. (...)

La modul general vorbind, nu doresc – in numele Comisiei – sa dramatizez impactul acestui fapt asupra presedintiei pe care o detine Romania. Din contra: doresc sa profit de ocazie ca sa salut munca grozava facuta de autoritatile romane si in special de catre delegatia permanenta a Romaniei la Uniunea Europeana, pe care am vazut-o cum in ultimele saptamani a condus in mod impresionant o serie de acorduri trilaterale cu Consiliul European si Comisia Europeana, demonstrand ca Romania are resursele si capacitatea sa conduca procesul legislativ din Uniunea Europeana.


Comentarii

# DODI date 21 February 2019 18:59 +10

După principiul ”nu contează că suntem proști, bine că avem umbrelă”, așa se conduce PPE și așa conduc Europa. Și vedem unde au dus-o. Principiile de corectitudine sunt valabile doar pentru alții, ei facem doar ce vor. De parcă aceasta ar fi vrerea europenilor. Din cauza acestei superiorități afișate și care nu se bazează decât pe aronganță, Europa a ajuns la cheremul emigranților, a homosexualilor, etc. (în general a tuturor minorităților mai puțin a majorității). Iar noi credem că e bine. Ce ne-a folosit mărinimia românească de a avea un alogen președinte? Și americanii s-au fript cu un negru. Urmează românii cu un... foraibăr.

# TIPA date 21 February 2019 19:05 +8

NU AU NICIO IMUNITATE SI NU SUNT SUB JURISDICTIA CJUE IN SPETA PENALA ...OFICICIALUL DIN ARTICOL INCURCA COMEPTENTELE. GHINION

# Falsificarea face parte din "meseria" oficialilor UE... ?!? date 22 February 2019 01:28 +5

Oficialii trebuie totusi sa raspunda in fata cuiva... Evident ca a depune plangere nu este interzis nicaieri in lume si ca procedurile trebuie respectate daca sunt prevazute de legislatia nationala. Logica unor tratate, acorduri, protocoale care presupun imunitatea unor oficiali UE precum si jurisdictia CEJ exclude cererile privind riidicarea de imunitati sau declansarea de anchete privind falsul la nivelul UE atunci atunci cand Oficialii ai UE ar putea fi printre faptuitori ? Acordurile si tratatele intre statele UE pot condamna Justitia Nationala sau Justitia Europeana sa nu cerceteze posibila utilizare de informatii false cu scopul de a determina anumite decizii ale autoritatilor unui stat membru UE ? Faptuitorii din echipa de redactare a Raportului MCV trebuie sa fie identificati - nu este normal ca un Raport MCV sa nu fie semnat iar Oficialii UE sa se foloseasca de documente care nu poarta semnaturile autorilor lor... Sunt intocmite de persoane necalificate care nu pot semna?

# Codin date 22 February 2019 10:10 +1

Exceptionala observatia! Cum se poate ca un document OFICIAL de un asemenea nivel sa nu fie oficializat prin semnatura ? Basca echipa de redactare. Apropo, cine si cum se plateste echipa de redactori?

# georgian date 22 February 2019 08:05 +1

Sigur, acesti overlorzi sunt de neatins!!! Nici URSS-ul nu se amesteca in afacerile interne ale RSR cum o face UE acum in Romania anului 2019, tara presupus suverana! Oare nu ar fi timpul sa se organizeze si la noi un referendum prin care Poporul sa decida daca chiar vrem sa facem parte din aceasta "Uniune Europeana". Majoritatea tarilor membre au organizat un astfel de referendum la aderare noi insa am intrat fara sa stim de fapt in ce ne bagam. Poate e mai bine sa-l organizam acum dupa ce am avut ocazia sa vedem consecintele! Ce a facut UE pentru Romania? Inca avem nevoie de viza pentru SUA desi legile UE prevad ca toate tarile membre trebuiesc sa aiba parte de acelasi statut dar decat sa-l supere pe unchiul Sam mai bine isi ignora propriile regulamente, in Schengen nu suntem primiti pe pretexte total nedrepte, industria ne-a fost distrusa si suntem doar o piata de desfacere pentru rebuturile din Occident si cel mai important Romania si-a pierdut SUVERANITATEA!!! ROEXIT!!!

# cornel date 23 February 2019 18:27 +1

Da, si eu cred ca ROEXIT e cea mai buna solutie pe termen lung pentru Romania. Nu de fraieri au votat englezii sa iasa din UE si uitati-va cu cata marsavie incearca reprezentantii UE sa saboteze acest proces, sunt atat de josnici incat au ajuns sa alimenteze un nou conflict in Ulster! Nu stiu daca e momentul potrivit pentru ROEXIT, multi romani considera inca un privilegiu ca pot lucra ca muncitori necalificati in tari din Vest! Romani cu studii superioare ajung sa spele la fund batrani abandonati de broscarii italieni sa culeaga capsuni sau sa hamaleasca cate 12 ore in constructii! Unde e demnitatea ta Romane??? Pentru 1000-1500 de euro NET il lasi pe un italian semi-analfabet, pe un neamt infumurat sau pe un englez betiv sa te batjocoreasca? Gandeste-te la copiii tai care cresc fara a avea un exemplu de urmat in viata si ajung golani cu principii gresite si educatie neadecvata!

# basicuta date 22 February 2019 09:36 +3

ia sa le punem la incercare IMUNITATEA ! sa vedem si noi cat rezista!

# Bula date 22 February 2019 10:16 +1

"Atunci cand isi fac meseria"....Cand, insa, isi baga picioarele in ea de meserie, cum se procedeaza? Tot CJUE ii spala?

# TIPA date 22 February 2019 12:32 +1

Oficialii Comisiei Europene confunda raspunderea disciplinara, materiala etc cu raspunderea penala. Curtea de Justitie UE NU ARE competente in cazul raspunderii penale. Cazurile in care se afla sub jurisdictia CJUE sunt de natura disciplinara sau actiuni in anulare a actelor uniunii, destituire etc prin raportare la actiunile ce intra in competenta CJUE - a se vedea dispozitiile TFUE. TRATATELE SI NICIUN ACT COMUNITAR NU CONFERA IMUNITATE IN MATERIE PENALA OFICIALILOR UE. DIMPOTRIVA.GHINION.RASPUNUL COMISIEI EUROPENE CONFUNDA JURISDICTIA CJUE CU CAZURILE DE RASPUNDERE PENALA UNDE CJUE NU ARE NICIO COMPETENTA. OFICIALII UE RASPUND PENAL .

# CEIR date 22 February 2019 16:33 +1

AM FOST LABORATORUL LUI MARX , ACUM SUNTEM LABORATORUL U. E. 

# Pai atunci si " vitza-vercia " date 22 February 2019 18:09 0

Cand mai vin MCV-uri si alte alea (indicatii pretioase) de la ei spuneti-le sa le imprime pe rol de hartie moale .... :-*

# Florin date 23 February 2019 08:56 0

V-ati umplut de penibil. :)))) Doamneeee, ura intuneca mintile.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.04.2024 – Deliberari cu judecatoarea ICCJ Lavinia Lefterache: “Esti idioata?”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva