17 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

O TIN PE JAR – Monica Macovei mai are de asteptat pana cand Baroul Bucuresti va decide daca premierul Ponta mai poate activa ca avocat dupa renuntarea la titlul de doctor. Decanul Ilie Iordachescu: "Consiliul Baroului se va pronunta in momentul cand Universitatea Bucuresti va da o solutie". Macovei: "Ponta a intrat in avocatura fara examen si folosind un titlu de 'doctor'... Sa returneze banii castigati prin acest furt intelectual, inclusiv prin contractele cu statul pe care le-a avut ca avocat"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

18 January 2015 12:00
Vizualizari: 5251

Premierul Victor Ponta trece prin momente dificile, nu doar in plan politic, ci si profesional, in conditiile in care calitatea sa de avocat atarna de un fir de ata. Fosta ministresa a Justitiei, Monica Macovei (foto), la randul sau avocata suspendata din profesie, a solicitat recent Baroului Bucuresti sa il excluda din avocatura pe Victor Ponta, motivat de faptul ca a dobandit calitatea de avocat in baza doctoratului, care ar fi fost un plagiat, si astfel, "a intrat in avocatura fara examen si folosind un titlu de doctor obtinut prin furt". Anterior actiunii Monicai Macovei, Victor Ponta a anuntat ca renunta la titlul de doctor, ceea ce atrage, in opinia fostei ministrese a Justitiei consecinta returnarii banilor "castigati prin acest furt intelectual, inclusiv prin contractele cu statul pe care le-a avut ca avocat".


Urmeaza astfel ca Baroul Bucuresti sa se pronunte asupra cererii de excludere din avocatura a lui Victor Ponta inaintata de Monica Macovei, insa acest lucru se va intampla, potrivit decanului Ion Ilie Iordachescu, abia dupa ce Universitatea Bucuresti se va pronunta asupra cererii de renuntare la titlul de doctor in Drept depusa de Victor Ponta. Pana in acest moment insa Universitatea Bucuresti nu a emis nicio pozitie.

Decanul Ilie Iordachescu: "Consiliul Baroului Bucuresti tine in evidenta solicitarea doamnei Monica Macovei, si se va pronunta pe acesta solicitare in momentul cand Universitatea Bucuresti va da o solutie"

Decanul Baroului Bucuresti, avocatul Ion Ilie Iordachescu, a declarat pentru Lumeajustitiei.ro ca, pana la acest moment, Consiliul Baroului Bucuresti nu s-a pronuntat asupra solicitarii Monicai Macovei, insa o va face dupa ce Universitatea Bucuresti, institutia care a emis titlul de doctor in Drept al lui Victor Ponta, se va pronunta pe solicitarea de renuntare la acest titlu formulata de Victor Ponta. Decanul Ilie Iordachescu ne-a dezvaluit totodata, ca in afara de solicitarea inaintata de Monica Macovei, la Baroul Bucuresti nu a mai fost inregistrata nicio alta cerere in acest sens:

Iata ce ne-a declarat avocatul Ion Ilie Iordachescu: "In momentul de fata, Consiliului Baroului Bucuresti, care are competenta exclusiva, nu s-a pronuntat pe solicitarea doamnei europarlamentar, Monica Macovei, plecand de la premiza ca, pana la acest moment, Universitatea Bucuresti, institutie emitenta a titlului de doctor in Drept nu s-a pronuntat pe solicitarea facuta de premierul Romaniei, de renuntare la titlu. Ca atare, Consiliul Baroului Bucuresti tine in evidenta solicitarea doamnei Monica Macovei, si se va pronunta pe acesta solicitare in momentul cand Universitatea Bucuresti va da o solutie.

Nu stiu care va fi pozitia Consiliului Baroului Bucuresti, care va solutia. Precizez insa ca Baroul Bucuresti nu se va pronunta pe retragere, ci pe renuntare din partea primului ministru la acest titlu. Normal, in opinia mea ar trebui sa se pronunte Comisia de etica din cadrul Universitatii Bucuresti asupra acestei actiuni si, inclusiv, Consiliul National de Etica, si abia apoi Consiliul Baroului Bucuresti. Eu nu am competenta necesara sa ma pronunt pe asemenea solicitari. In afara de solicitarea facuta de doamna Monica Macovei sub aspectul excluderii domnului prim-ministru Victor Ponta din profesie de avocat al Baroului Bucuresti nu mai exista absolut nicio solicitare pe rolul acestui Consiliu. Consiliul in mod obligatoriu se va pronunta asupra acestei solicitari".

Consiliul National de Etica: "Teza prin continut si elementele de contributie proprie justifica acordarea titlului de doctor"

Facem precizarea ca a existat un Raport al Consiliului National de Etica (CNE) intocmit de trei experti in stiinte juridice desemnati special, in 2012, si dat publicitatii dupa analizarea evaluarii realizate de expertii desemnati special pentru a stabili daca teza de doctorat a lui Victor Ponta a fost sau nu plagiata. La acea data, Consiliul de Etica a ajuns la concluzia ca teza intruneste elementele de contributie proprie, fiind justificata acordarea titlului de doctor:

"Teza de doctorat elaborata de domnul Victor Ponta si sustinuta public in anul 2003 respecta cerintele academice din acea perioada si este comparabila din punct de vedere al acestor cerinte cu alte teze de doctorat sustinute in acea perioada. Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzator pe parcursul lucrarii. Tema tezei de doctorat este in domeniul de preocupare al doctorandului si al conducatorului de doctorat. Autorul tezei de doctorat a efectuat a efectuat activitatile cuprinse in planul individual de pregatire conform reglementarilor in vigoare in acea perioada (3 examene si 3 referate, toate apreciate cu calificativul foarte bine). Teza de doctorat este clar structurata, are un plan de cercetare coerent. Metodologia este in concordanta cu normele si practicile din domeniul stiintelor juridice la acea data. Cercetarea, asa cum rezulta din referatele comisiilor de sustinere, prezinta elemente de noutate si cuprinde analize pertinente. Bibliografia utilizata de autor este mentionata la sfarsitul lucrarii (...) Teza de doctorat a fost sustinuta in Catedra de Drept Public din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti in data de 1.04.2003, in prezenta unor profesori remarcabili: prof. dr. Ioan Muraru, prof. dr. Nicolae Popa, prof. dr. Emil Molcut, prof. dr. Antonie Iorgovan, prof. dr. Dan Drosu Saguna si alti specialisti de renume care au apreciat valoarea lucrari. (...) Prin urmare, CNE isi asuma concluziile expertilor din domeniul juridic in ceea ce priveste respectarea planului de pregatire prin doctorat, teza prin continut si elementele de contributie proprie justifica acordarea titlului de doctor".

Monica Macovei a anuntat pe Facebook ca a cerut Baroului Bucuresti excluderea din avocatura a lui Victor Ponta

Actiunea europarlamentarei Monica Macovei de la Baroul Bucuresti a avut loc in data de 13 ianuarie 2015, lucru anuntat de insasi fosta ministresa a Justitiei pe Facebook. Iata postarea prin care Monica Macovei a anuntat actiunea sa impotriva lui Victor Ponta:

"13 ianuarie 2015 – Monica Macovei – Solicitare adresata Baroului Bucuresti

Cer Baroului Bucuresti sa il excluda pe Ponta din avocatura

Ponta a intrat in avocatura fara examen si folosind un titlu de “doctor” obtinut prin furt.

Am solicitat astazi Baroului Bucuresti sa il excluda pe Victor Ponta din avocatura, intrucat renuntarea la titlul de “doctor in drept” anuleaza diploma pe baza careia a fost primit fara examen in avocatura.

Daca Ponta vrea sa mai fie avocat vreodata, trebuie sa dea examen si sa parcurga toate caile de pregatire, ca orice alt candidat.

Ponta nu poate renunta la titlul de „doctor” fara sa piarda titlul de conferentiar, fara sa fie exclus din profesia de avocat si fara sa returneze banii castigati prin acest furt intelectual, inclusiv prin contractele cu statul pe care le-a avut ca avocat.

Solicitarea pe care i-am adresat-o astazi decanului Baroului Bucuresti:

In atentia: Baroului Bucuresti

Domnului av. Ion Ilie-Iordachescu, Decanul Baroului Bucuresti

Domnule Decan,

Va solicit sa il excludeti din Baroul Bucuresti pe domnul Victor Viorel Ponta, luand act de faptul ca acesta nu indeplineste conditiile legale pentru a exercita profesia de avocat, pe care a dobandit-o fara examen, ca titular al diplomei de “doctor in drept”.

Potrivit precizarilor oficiale transmise de Baroul Bucuresti la solicitarea presei, “primirea in profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat in baza dispozitiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numarul 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, modificata prin Legea numarul 255/2004, in vigoare la data solutionarii cererii de primire” (Romania Libera).

Art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea profesiei de avocat prevede ca “(2) la cerere, poate fi primit in profesie, cu scutire de examen: a) titularul diplomei de doctor in drept”.

Domnul Victor Ponta a notificat in scris, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universitatii Bucuresti de “renuntarea la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea Bucuresti”.

Reamintesc ca Universitatea din Bucuresti a decis, in luna iulie 2012, ca domnul Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat, concluziile expertizei stiintifice aratand ca "autorul a plagiat patru surse majore", teza constituind “un plagiat vadit".

Decizia domnului Victor Ponta de a renunta la titlul de doctor in drept anuleaza pe cale de consecinta si Decizia nr. 644 din 07.01.2005, de primire in profesia de avocat cu scutire de examen, potrivit art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea 51/1995. O persoana fara diploma de doctor in drept nu poate fi primita in profesia de avocat fara examen de admitere, asa incat calitatea de avocat a domnului Ponta a incetat.

Pe baza acestor fapte si a Legii pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, va solicit sa il excludeti pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul Bucuresti.

Cu consideratie,

Monica Luisa Macovei,

Deputat in Parlamentul European

Comentarii

# Sorin date 18 January 2015 17:36 -12

Clara treaba, din spusele d-nei Macovei, banii lui Ponta castigati din avocatura cu sutele de mii de Euro nu puteau fi decat din Bugetul institutiilor de stat. Probabil ca a musamalizat si procese legate de faptele lui Nastase. Cine putea sa dea cu sutele de mii de Euro lui Ponta, nici unul altul, decat decat statul din bani publici. Raspunderea lui Ponta, nu ar fi sa returneze banii ci sa raspunda alaturi de cei care l-au primit in avocatura, cat si pentru exercitarea profesiei de avocet abuziv si fara niciun drept. Cat priveste renuntarea la doctorat, nici nu maipoate reveni asupra deciziei si este clar ca si-a recunoscut vina sa fie absolvit de raspunderea mai grava.

# Salvamar date 19 January 2015 12:08 +12

Bati campii. Comisia de pa langa Ministerul educatiei a constatat ca tyeza de doctorat este corecta conform normelor din anul in care si-a dat doctoratul Ponta, la fel a constatat si ICCJ. Asa ca nu mai bateti campii ca nu are rost. Ponta vrea sa va arate ca nu are de ce sa tina de acest titlu si sa incheie o discutie imbecila.

# PAIU & BÎRNA date 20 January 2015 14:20 +5

Normal că zeița anticorupție e prima ce aruncă cu pietroaie, respectînd proverbul cu paiul și bîrna. Fu doar un mizilic că jumuli pe români de daune + onorariul de avocat la CEDO apărînd pe Belmondo Cobzaru (interlopul și-a dovedit pe deplin nevinovația înjungiind altă femeie). Paguba adusă României prin semnarea cedării sumei de 40.000.000 EUR la Bechtel e nesemnificativă pentru cel stupid people, e prea astronomică...

# Fundatia de nota 10 date 28 January 2015 14:21 +1

„10 este Decalogul celor 10 porunci pentru politicieni, pe care l-am făcut și l-am cerut clasei politice din România în campania pentru funcția de președinte al României.” Cel mai „harnic” procuror (198 dosare NEREZOLVATE cu vechime de 60-1030 zile)  a încălcat 80 % din decalogul pentru politicie. a) BĂSE e cetățeanul ce trebuia apărat în detrimentul celor ”X” milioane de cetățeni. b) Grija purtată interesului național e dovedită de diploma primită de la H. Swoboda: "Cred că doamna Macovei ar trebui să se comporte într-un mod european decent şi ar trebui să se abţină să distrugă imaginea ţării, pune în pericol imaginea României şi nu ar trebui să facă asta (...) Ştiu că doamna Macovei a fost ministru şi a fost ministrul Justiţiei, însă nu doar eu am observat asta, ci şi alţi colegi din întregul grup politic, era cineva cu o stare foarte ciudată, îi numea pe ceilalţi trădători, întotdeauna credea că cineva greşeşte."

# românii buni de plata onorariului = 13.366 euro date 28 January 2015 22:17 +1

c) Și-a băgat picioarele în munca a 8 procurori că trebuia protejat Grig. Proces CONCOMITENT cu 2 complete pentru vila PETRINI. Cu un fler la victime + criminali mai ceva ca Hăineală, a apărat la CEDO (românii buni de plata onorariului = 13.366 euro) pe interlopul Belmondo Cobzaru, ăla din recunoștință a înjunghiat altă femeie. Numai ea are voie: presiunea exercitata de Monica Macovei, prin cererea forumulata la PICCJ "constituie o ingerinta in activitatea de urmarire penala, de natura a aduce atingere independentei si impartialitatii procurorului" (a încercat să-l dea în gît pe procurorul MN din Brașov).

# Meșteră în a risipi banul public date 28 January 2015 23:41 +1

d) Meșteră în a risipi banul public: a semnat o notă de fundamentare = un artificiu utilizat cu scopul de a justifica susținerea păstrării de către Bechtel a sumei de 40.000.000 EURO.

# 2-3 minciunele acolo date 29 January 2015 17:36 +1

e) 2-3 minciunele acolo! 1. Băgă Turcia în UE, 11.08.2012. 2. Visa război civil, 12.08.2012. 3. Se incearcă alungarea politica a lui Kovesi si Morar, prin atentarea la independența Justiției, omițînd să spună adevarul: faptul ca lui Kovesi îi expira de drept cel de-al doilea mandat pe 2 octombrie 2012 si nu mai este posibil un al treilea mandat, iar in cazul lui Daniel Morar cel de-al doilea mandat al acestuia de sef al DNA a expirat de mult, iar acesta sta de opt luni pe delegare, cu complicitatea CSM. 12.09.2012. 4. Prosti pe ăia de la CNCD cu 6 semnături din cei 153 membri ai LGBT INTERGROUP. 5. Un pupic la TUR BĂSE: „Putem să numim acest caz un nou puci”că mezinu Băse fu poprit. 6. Zise de mineriadă: „Nu am văzut niciun act de violenţă.” După aproape 5 cincinale: „Au fost şi oameni ucişi...”

# MONICA MUNCHAUSEN-MANDELA date 29 January 2015 18:01 +1

f)  Cum de reusi taman Radu Mumii la bursa din Canada? Hal de educație mințind în Le Monde,12 iun. 2013,  că se înghesuie în 2 camere (are ceva căși) cu băiatul de 18 ani - altă minciună, ăla bate spre 23 yo, student anul 3 în UK. g) are un respect aparte pentru semeni: Macovei a încercat să-şi impună punctul de vedere solicitînd adoptarea modificărilor fără dezbatere şi a ieşit din sală ţipînd şi trîntind uşa, 30 V 2006. OAMENII MAI SI MOR,  așa l-a consolat creștinește pe ăla ce nu vru să deminsioneze. Deși nu e moașă comunală, era neliniștită că dr. B își permite să pună un diagnostic. Cine dădea mandate în alb? h) Ce respect pentru trecut? A refuzat anularea cazierului luptătorului anticomunist Ogoranu . A fost APĂRĂTOAREA ICONICĂ pentru MISA & GRIG. Sponsor film lesby. Acum e la modă să defilăm cu homosexualii! Ceru legiferarea uniunilor între persoanele de acelaşi sex la  congres găzduit de Strasbourg, 7 aprilie 2011.

# Lex date 19 January 2015 08:32 +17

Deocamdată titlul de doctor al lui Ponta este încă în valabil. Nu a intrat în vigoare legea care să permită renunţarea la titlul de doctor. Dacă va intra în vigoare această lege, iar Ponta va renunţa la titlu, efectele se vor produce pentru viitor. La data intrării în profesia de avocat, titlul era valabil. În actualul cadru legislativ anularea titlului de doctor poate fi dispusă doar de instanţa de contencios administrativ, la sesizarea autorităţii emitente e titlului şi asta numai în curs de un an de la data emiterii titlului. Aşa că, vorba multă este doar pentru cei săraci cu duhul. Cine a pus botul la "renunţarea" lui Ponta la titlul de doctor mai are de învăţat.

# GUY FAWKES date 19 January 2015 15:03 +14

CORECT ! LEGEA NU RETROACTIVEAZA ! Doamna Macovei la Judecatoria Girgiu aceleasi imbecilitati le spuneai!

# Lex date 19 January 2015 08:59 +11

Dna Macovei a mai cerut şi anularea deciziilor de primire în profesia de notar, pentru cei aproximativ 40 de notari, ilegal numiţi (fără examen) de Rodica Stănoiu. Cererile au fost respinse, ca tardive, de instanţa de contencios administrativ.

# Gogu date 22 January 2015 19:38 +1

Legat de subiectul asta, poate ne spune "neprihanita" Macovei cum si-a luat fata cea mare a lui Basescu examenul de notar in timpul mandatului ei la MJ... Cumva cu nota minima si prin suplimentarea locurilor fix cu numarul necesar admiterii pupilei ? Zic si eu...

# camy date 19 January 2015 14:07 +11

Nu stiu de unde atata URA si RAZBUNARE la poporul roman. Credeam ca s-a terminat dupa ce a iesit Johanis presedinte?? De ce nu va intrebati De ce nu sunt cercetati: Videanu, Berceanu, Udrea, Blaga(vamesul de Oradea care a furat de a rupt!!!!), Olteanu, Boagiu (cu milioane de euro incredintati golanilor PDL), etc, etc. De ce nu sunt anchetati si fostii baroni PDL????? care au furat timp de 10 ani. dar Blejnar care sfideaza in continuare pe romani, etc,etc... dar aceasta Macovei care si-a vorbit poporul numai de rau si adat legi numai in favoarea Hotilor si golanilor din PDL(cat rau a facut aceasta procuroare comunista). Mai terminati cu URA!!!!! si

# dante date 19 January 2015 16:14 +11

Ponta are o decizie definitiva si irevocabila ca nu a plagiat. El refuza la titlul de doctor acum ca asa vrea ca sa isi obtina un alt titlu. Asta o face pentru ca nici care un alt macoveist sau iordacheist sa nu poata sa mai zica nimic.

# Cumatra date 19 January 2015 17:20 +3

Acelasi lucru este valabil si pentru Bata, asa ca nu mai bateti campii ca are o hotarare judecatoreasca definitiv sa infiinteze barouri.

# OUTSIDER date 29 January 2015 18:05 +1

Și-a găsit . . . nașa dl Ponta! A intrat în turul 2 că MLM a uitat unde piti dovada de la SIPA că e ofițer acoperit (în statutul PCR de o pitea, bine făcea!). Acum, cu discursul ei politic de mahala = „Cu mine nu le merge” îl va distruge!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva