20 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

OAMENII NU VOR MAI AVEA BANI DE AVOCATI – Consiliul Economic si Social atrage atentia asupra efectelor cresterii taxelor pentru avocati: “Este de natura sa restranga accesul la justite pentru persoanele cu venituri mai mici, care nu-si vor putea permite sa plateasca onorariile crescute ale avocatilor” (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

25 September 2023 16:12
Vizualizari: 4323

Intentia Guvernului de a majora taxele avocatilor va lovi in plin justitiabilul. Este vorba despre masura pregatita de Executiv care priveste supraimpozitarea profesiilor liberale, prin introducerea platii cotei CASS la o baza neplafonata, calculata la venitul realizat, o prevedere care a fost criticata deja de barourile din tara.


 

Un avertisment de ultima ora legat de aceasta problema a venit din partea Consiliului Economic si Social (CES), care luni, 25 septembrie 2023, a avizat nefavorabil proiectul de Lege privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung. Astfel, CES atrage atentia ca o majorare a taxelor pentru avocati va avea efecte negative asupra justitiabililor, al caror acces la justitie va fi restrans, in conditiile in care isi vor permite tot mai greu sa achite onorariile avocatilor, logic la randul lor crescute ca urmare a majorarii taxelor de catre Executiv.


Iata fragmentul din avizul CES referitor la supraimpozitarea avocatilor:


Cresterea costurilor de exercitare a profesiilor liberale ca urmare a cresterii taxelor, in special pentru exercitarea profesiei de avocat, este de natura sa restranga accesul la justitie pentru persoanele cu venituri mai mici, care nu-si vor putea permite sa plateasca onorariile crescute ale avocatilor”.

 

 


* Cititi aici integral avizul nefavorabil emis de Consiliul Economic si Social

Comentarii

# Cetateanul date 25 September 2023 16:21 0

Când îți iei consilier pe plagiatorul vvp așa se întâmplă. Și când mai vezi rânjetul tembel al susținătorului Luluței... wow. PS Dar bine că nu sunt bani pentru magistrați...

# Tica date 25 September 2023 20:15 +3

Cand te bati in justitie cu statu' si cu bogatanii, ai sanse 0 % sa castigi, caci banii, merge la buget ! Asa ca, ce iti mai trebe avocat? Ce iti mai trebe justitie ? Un bun roman, poate fi si un bun francez, si un bun italian, si un bun britanic, si un bun arab ... . Poate chiar mai folositor acolo, decat aici. Renuntam la cetatenie, incetam rezidenta fiscala ... si acolo unde platesti doar 3% pe an, la seic ! Sa produca administratia si serviciile, bani pentru bugetul din care sa se plateasca tot ei .

# Cris date 25 September 2023 23:31 +3

Accessul la justitie e un drept constitutional si costul acestui serviciu trebie raportat la nivelul de suportabilitate a majoritatii po******tiei. In caz contrar, exista un abuz constitutional care conduce la discriminarea judiciara intre cei cu bani si cei mai putin norocosi. Dar asta e istoria, cei cu potenta financiara au justitie, ceilalti ...

# maxtor date 26 September 2023 09:24 0

si taxarea corporatiilor e de aceeasi natura.....Consiliul nu stie?

# Drambu date 26 September 2023 14:57 +3

Cea mai grava problema rămâne subfinanțata si subdimensionarea posturilor de judecători , astfel incat sa aiba timpul necesar studierii dosarelor, pronunțării unor soluții corecte in termene rezonabile. Așadar nu doar avocații ci mai ales instantele, procesele interminabile/imprevizibile sunt adevărata povară a cetățenilor.

# basicuta date 28 September 2023 10:53 0

fâs...de parcă acum au bani...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.05.2024 – Dosarul 10 august a nimerit la un judecator #rezist

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva