19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

OANA DE LA DNA – La 30 de ani de la caderea regimului comunist, in magistratura continua sa activeze procurori si judecatori care au fost colaboratori ai fostei Securitati. Unul dintre ei lucreaza la DNA. Procuroarea Mihaela Drexler a fost recrutata cu nume conspirativ “Oana”, pentru a turna farmaciste: “Firea ei schimbatoare si obiceiul de a lua hotarari in mod instantaneu, nu-mi ofera certitudinea ca deplasandu-se in strainatate nu ar exista posibilitatea sa refuze sa se intoarca in tara”

Scris de: George TARATA | pdf | print

12 April 2019 16:39
Vizualizari: 12018

Cazul Augustin Lazar, demascat ca a tinut in infernul de la puscaria Aiud dizidenti anticomunisti si detinuti politici, a pus din nou in discutie problema procurorilor si judecatorilor care continua sa activeze in magistratura, desi in trecut au fost colaboratori si informatori ai Securitatii dinainte de 1990. Desi pare greu de crezut, in 2019 inca exista asemenea personaje care continua sa activeze ca procurori sau judecatori. Numele lor sunt cunoscute, calitatea de colaboratori ai Securitatii le-a fost acordata oficial, insa acestia isi vad linistiti de treaba. Tocmai de aceea, Lumea Justitiei considera ca este oportun sa ii readuca in atentia opiniei publice pe magistratii care in trecut au fost parteneri ai Securitatii, dar care astazi inca se afla in sistem. Vom incepe cu procuroarea Mihaela Viorica Drexler de la Directia Nationala Anticoruptie.


Cazul acesteia a fost prezentat de Lumea Justitiei in exclusivitate inca din 2015. Procuroarea Drexler a fost declarata oficial colaboratoare a Securitatii prin sentinta civila nr. 3178 din 9 iulie 2010, pronuntata de judecatorul Constantin Daniel Radu de la Curtea de Apel Bucuresti in dosarul 26600/3/2008, ramasa irevocabila prin decizia nr. 4837/16.11.2012 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Chiar si asa, aceasta nu a considerat de cuviinta sa faca un pas inapoi.

Geana pe farmaciste

Activitatea procuroarei DNA Mihaela Drexler ca si colaboratoare a Securitatii, reconstituita pe baza documentelor existente la CNSAS, este prezentata in sentinta Curtii de Apel Bucuresti, pe care Lumea Justitiei o publica integral la finalul articolului. Astfel, actuala procuroare Mihalea Drexler a fost racolata de Securitate in anul 1989, misiunea ei fiind aceea de a da informatii despre farmacistele de la un oficiu din Constanta.

Iata ce se arata in sentinta Curtii de Apel Bucuresti in legatura cu recrutarea procuroarei Drexler:

Drexler (nume anterior Barbulescu) Mihaela Viorica a fost recrutata in calitate de colaborator, la data de 18.02.1989, de catre Serviciul 14 din cadrul Inspectoratului Judetean Constanta, deoarece: 'in cadrul Oficiului Farmaceutic Constanta, avem cuprinse in baza de lucru si in atentie mai multe persoane, semnalate cu relatii neoficiale cu cetatenii straini, cu manifestari ostile si intentii de stabilire ilegala in strainatate. Intrucat posibilitatile informative prezente de care dispunem pe langa aceste elemente sunt insuficiente, se impune recrutarea a noi surse care sa fie angrenate cu sarcini in aceste directii. In acest sens au fost punctate si verificate mai multe persoane, in urma studiului facut ajungand la concluzia ca numita Drexler Mihaela corespunde scopului propus. In relatarile sale despre unele aspecte negative aparute la nivelul institutiei sau despre unele persoane din cadrul Oficiului Farmaceutic despre care a fost intrebata, s-a dovedit a fi sincera si deosebit de obiectiva, deschisa si fara rezerve. Astfel, despre numita (...), aflata in supraveghere pentru faptul ca are sotul cu care intretine o stransa legaura, ramas ilegal in Turcia, intentionand a emigra si a se stabili in Occident impreuna cu acesta, candidata ne-a furnizat o nota din care rezulta intentiile de emigrare ale obiectivei. In finalul discutiilor i s-a luat angajament scris de colaborare cu organele de securitate, de comun acord fixandu-i-se numele conspirativ 'OANA'. La aceeasi data, 18.02.1989, a semnat angajament olograf.

De asemenea, arata reclamantul CNSAS in continuare, anterior recrutarii, cu ocazia contactarii sale s-au consemnat de catre ofiterii de Securitate urmatoarele: 'candidata ne-a dat o nota de relatii din care rezulta posibilitatile sale de informare pe langa persoane din cadrul Oficiul Farmaceutic aflate in baza noastra de lucru'. Aceasta nota, semnata cu nume real, reprezinta o lista cu 10 persoane pe care parata le cunostea si putea furniza informatii potrivit scopului recrutarii. 'Din aceasta rezulta ca in cercul de relatii al celei in cauza se afla si persoane aflate in baza de lucru la problema: 1. (...) farmacista la Farmacia nr. 49 Constanta aflata in supraveghere informativa la problema pentru manifestari ostile si intentii de evaziune; 2. (...) descendenta de legionar, aflata si a in supraveghere informativa pentru manifestari ostile la adresa oranduirii sociale din tara noastra'”.

Notele “Oanei”

In sentinta Curtii de Apel Bucuresti sunt redate si cateva dintre turnatoriile procuroarei DNA Mihalea Drexler. Incredibil, una dintre ele a fost data chiar inainte ca procuroarea sa semneze angajamentul. Iata cateva dintre informatiile pe care “Oana” le-a dat la Securitate si care au fost prezentate in sentinta Curtii de Apel Bucuresti:

“-Nota informativa semnata olograf de catre parata, din data de 17.08.1989, prin care parata informa despre numita M.M. faptul ca 'data fiind firea ei schimbatoare si obiceiul de a lua hotarari in mod instantaneu nu-mi ofera certitudinea ca deplasandu-se in strainatate nu ar exista posibilitatea sa refuze sa se intoarca in tara, desi nu am auzit pana in prezent ca ar avea astfel de intentii'.

Astfel, prin aceasta informatie furnizata, cu privire la trasaturile de caracter si modul de gandire al celei vizate, mod ce ar putea-o determnia sa nu se mai intoarca in tara daca va primi permisiunea de a merge in strainatate, se poate retine ca, desi intr-un mod tangential, parata a denuntat o atitudine potrivnica regimului totalitar comunist, atitudine constand in pozitia fata de regimul comunist al celei vizate, anume riscul de a refuza sa se intoarca in tara in cazul in care i se va permite sa plece in strainatate, aceasta informatie putand produce consecinte negative pentru cea vizata, anume avizarea negativa din partea Securitatii a cererii de calatorie in strainatate.

-Nota informativa din 31.01.1989, luata inca inainte de a fi efectiv recrutata ca si colaborator, in cadrul careia parata a furnizat informatia privind intentia numitei C.D. de a pleca la sotul sau in Turcia, intrucat acesta este hotarat sa nu se mai intoarca. Din redactarea notei informative rezulta ca a fost furnizata informatia privind hotararea celei vizate de a-si urma definitiv sotul spre a convietui cu acesta in strainatate, asa cum de altfel rezulta si din consemnarile pe marginea acestei note facute de ofiterul de legatura. Este drept ca in nota din 17.08.1989 parata a comunicat ofiterului de legatura faptul ca respectiva, C.D., 'nu se gandeste sa plece', insa aceasta informatie, furnizata dupa ce s-au exercitat masuri de influentare a respectivei persoane spre a renunta la ideea plecarii si ramanerii in Turcia, nu anuleaza prima informatie frunizata.

-raportul informativ din 30.06.1989, intocmit de lt. ..., in cuprinsul caruia se mentioneaza ca 'La intalnirea efectuata la data de 29.06.1989 cu sursa OANA, aceasta mi-a relatat cu privire la numita M.V.. La serviciu, cea in cauza a declarat ca dupa ce-si va reglementa situatia familiala si va fi libera, va solicita din nou sa plece la sora sa in Noua Zeelanda si, dupa parerea sursei, farmacista M., daca va pleca, nu se va mai intoarce'”.

*Cititi aici integral sentinta Curtii de Apel Bucuresti prin care s-a constatat calitatea de colaborator a Securitatii pentru procuroarea DNA Mihalea Drexler

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 12 April 2019 13:04 +19

90% dintre judecatori si procurori sint ca rolanf freisler.cine a fost freisler?un judecator a lui hitlerr. deci un nazist.in romania ca sa se insanatoseasca aceasta tara TREBUIE sa existe un tribunal ca la nurenberg dupa caderea nazismului.voi astia din mermeleala nu va ginditi ca o sa vina si in ro o zi ca dupa caderea nazismului sau o zi ca cea din iraq,cind cei urmariti pentru crime impotriva umanitatii erau pusi pe carti de joc.se pare ca voi astia din mermeleala aveti memoria scurta si nici nu ati prea citit decit ordine de exterminare.intro zi SI IN ROMANIA o SA SE INTIMPLE CE S/A INTIMPLAT IN GERMANIA NAZISTA

# RAUL date 12 April 2019 16:22 +3

SIIJ ARE DATORIA SA SE SEZIZEZE DIN OFICIU CU PRIVIRE LA DECLARATIILE DOAMNEI DREXLER VIORICA, CARE AU FOST DATE IN FALS CA NU A COLABORAT CU SECURITATEA! Fiecare magistrat si grefier a dat asemenea declaratii. Doamna "OANA" nu merita pensie de magistrat. Cu privire la comentariul de mai sus, consider ca peste 90% din magistrati isi merita aceasta demnitate.

# gelu date 13 April 2019 10:37 0

In ce tara traim??? Conform dezvaluirilor celor 2 detinuti politici si a unui detinut de drept comun, aparute recent in presa, in perioada in care Augustin Lazar a detinut functia de Procuror Delegat la Aiud au fost omorati in bataie de catre gardieni 2 detinuti. Augustin Lazar n-a dat cu pumnul insa sigur avea cunostiinta despre bataile crude aplicate detinutilor fara sa ia nici o masura ca sa le opreasca. Tot el, Augustin Lazar semna alaturi de doctorul legist actul de deces in cazul mortii unui detinut. In mod sigur, in actele constatatoare ale deceselor celor 2 detinuti au fost trecute ca cauza a mortii: atacul de inima pentru a se ascunde practicile criminale din inchisoare. Tinand cont de aceste dezvaluiri, nu inteleg de ce nici Tudorel Toader ca MJ, Inspectia Judiciara, CSM si CIIJ nu ancheteaza ceea ce s-a intamplat atunci- referitor la aceste decese? Si de ce, nici PSD si nici Alde nu cer de urgenta deschiderea unei anchete penale in REM in aceste cazuri???

# gelu date 13 April 2019 19:23 +1

Calaul Augustin Lazar este sponsorizat cu banii de la bugetul de stat de catre hotul Johannis Klauss Contratz care il tine in functia foarte, foarte bine platita cu 26.000 lei pe luna in asteptarea pensionarii acestuia care va incasa atunci vreo 40.000 lei pe luna. In timp ce victimele calaului Augustin Lazar, de acum 30 de ani pe cand calaul ocupa postul de Procuror Delegat la Ajud primesc cateva 100 lei de la stat drept despagubire pentru anii de detentie politica. Asa ca-n Romania ca sa fii bine renumerat trebuie sa faci parte dit casta calailor si sustinatorii acestora.

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 12 April 2019 13:10 +11

BRAVO DRAGNEA!!!!!!!! ESTI UN MARE STRATEG,FELICITARI PENTRU TRIMITEREA LA COTROCENI A CELOR DOI FOSTI DETINUTI POLITICI,POATE DOAR ASA O SA AUDA,SA VADA SI SA/L INTERESEZE CE A FACUT TORTIONARUL LAZAR SI A TUTUROR TORTIONARILOR DIN MERMELEALA

# Paul date 12 April 2019 13:46 +6

Plesoianu a zis ca daca iohannis nu-l revoca pe tortionar inseamna ca sunt complici. Pai categoric sunt complici in multe ilegalitati si abuzuri facute de justitia mafiota romaneasca. Dupa 14 ani de justitie facuta in mod ilegal si mafioteste, pe protocoale secrete ilegale,pe coduri cu NECONSTITUTIONALE de catre niste escroci fara nici o raspundere PSD ALDE nu au facut nimic ca masuri reparatorii in afara de DISCUTII nesfarsite despre justitie si abuzuri. Ce se intampla cu cei condamnati de completele ilegale de 5 sau de 3 la care termenul de 30 zile de contestatie in anulare a trecut? Ce se intampla cu cei condamnati de completele de 3 si 2 care si acelea au fost ilegale,alese nealeatoriu!?sau toata reparatia consta doar in salvarea vipurilor,prostii de rand suportand consecintele justitiei mafiote care se face ilegal de 14 ani,pe putin 8) De ce nu se si actioneaza, cu masurile necesare si pus punct odata subiectului cu justitia ca pana acum doar s-a discutat,masuri zero !?

# mitica date 12 April 2019 15:25 +4

Aceasta securista trebuie sa infunde puscaria!

# IO date 14 April 2019 07:49 -1

Propun să faci și tu pușcărie pentru fapte mult mai recente...!

# faracatuse date 12 April 2019 16:50 +2

Ia-ti gecuta rosie infatuatule. Toti ciracii sunt sub lupa. Ne vedem in strada, picioare in X de ox... :)

# Edelweiss - Comentator pe Cotidianul date 12 April 2019 17:06 +5

Este o postacă „oana” care rupe site-ul Cotidianului cu postările ei de un neo-secursm grețoș și de un gestapovism înfiorător. Se poate presupune că „informatorul” oana își utilizează în continuare numele de cod? Oare SIIJ sai IJ are competența materială de a solicita de la administratorii site-ului Cotidianul IP-ul userului „oana”? Bază legală: art. 152 C.p.p. ?

# gelu date 13 April 2019 10:51 0

Daca s-ar face o cenzura a postarilor securiste ce inunda ziare.con, cotidianul, antena3, evz. hotnews, gandul... lupta cu hidra securista ar avea sorti de izband. Dara atata timp cat si site-uri ca antena3, cotidianul si evz sunt inundate de semenea fitile e greu ca sa vedem lumina de la capatul tunelului.

# dudu date 15 April 2019 16:54 +1

si acum tot cu strimbe se ocupa pastridu-si naravul in sensul de retinere a corespondentei.insa lucreaza la dna la compartimentul de resurse umane ca simplu procuror dar retine corespondenta adica petitiile adresare procurorului sef chiar daca ea este reclamata si raspunde petentului in dodii fara argumentare legala.singurul motiv pentru care poarta capul pe umeri este sa nu fie plouata in git.in maxim doua saptamini ii formulez plingere penala intrucit am reclamat-o la csm iar petitia a fost trimisa spre solutionare tot la ea.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva