17 noiembrie 2019

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

OBSESIA REVOCATEI – Tinuta in functie de Klaus Iohannis cu incalcarea Constitutiei, ministresa Justitiei Ana Birchall nu poate dormi de grija sefei CSM Lia Savonea: „Adunarea generala a judecatorilor CA Brasov a initiat procedura de revocare a doamnei Savonea din functia de membru al CSM pentru incalcarea atributiei referitoare la competenta Plenului de a sesiza ministrul justitiei privitor la initierea unor modificari legislative. Presedintele CSM 'recidiveaza'”

Scris de: Valentin BUSUIOC

11 octombrie 2019 14:20
Vizualizari: 6127

Ministresa Justitiei Ana Birchall (foto) o comite din nou. Profitand de faptul ca presedintele Klaus Iohannis o pastreaza in functie cu incalcarea Constitutiei si a deciziei prin care Curtea Constitutionala a Romaniei i-a spus ca trebuie s-o revoce, Birchall a avut vineri, 11 octombrie 2019, o noua iesire veninoasa la adresa sefei CSM Lia Savonea.


Pe scurt: continua contrele dintre Ana Birchall si Consiliul Superior al Magistraturii pe tema propunerilor de modificare legislativa initiate de catre presedinta CSM Lia Savonea. Raspunzand unui comunicat al Consiliului de miercuri, 9 octombrie 2019 (click aici pentru a citi), Birchall a transmis vineri ca nici CSM, nici presedintele Consiliului Superior al Magistraturii nu au drept de initiativa legislativa si nu pot formula propuneri de modificare a unor acte normative decat prin intermediul ministrului Justitiei.

Totodata, Ana Birchall ii reproseaza Liei Savonea ca Plenul CSM a pus abia in octombrie pe ordinea de zi ultimul raport GRECO, datand din luna iulie. Un raport prin care organismul european calca in picioare suveranitatea Romaniei si isi permite cu multa aroganta chiar si sa critice decizii ale CCR (click aici pentru a citi).

Nu in ultimul rand, Birchall aminteste ca in luna februarie Adunarea generala a judecatorilor de la Curtea de Apel Brasov a initiat procedura de a o revoca pe Savonea din fruntea CSM. Totusi, intre timp nu s-a mai auzit nimic notabil despre acest demers.

Iata ce a scris Ana Birchall pe Facebook vineri:

Ca urmare a celor publicate pe pagina de Facebook a Consiliului Superior al Magistraturii in data de 9 octombrie 2019, pentru corecta informare a opiniei publice, Ministerul Justitiei face urmatoarele precizari:

- Cu privire la posibilitatea Consiliului Superior al Magistraturii de a exercita dreptul de initiativa legislativa, invederam urmatoarele prevederi constitutionale si legale:

Potrivit art. 74 din Constitutie: „Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative”. Astfel, prin dispozitiile constitutionale anterior mentionate sunt determinati limitativ subiectii exclusivi ai dreptului de exercitare a initiativei legislative, respectiv: Guvernul, deputatii, senatorii sau un numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot.

Conform art. 38 alin. (5) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Plenul CSM „poate sesiza ministrul justitiei cu privire la necesitatea initierii sau modificarii unor acte normative in domeniul justitiei". De asemenea, potrivit art. 38 alin. (3) din acelasi act normativ, „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii avizeaza proiectele de acte normative ce privesc activitatea autoritatii judecatoresti”.

Consiliul Superior al Magistraturii nu se poate sesiza din oficiu cu privire la acte normative care nu privesc autoritatea judecatoreasca (art. 38 alin. 3 din Legea nr. 317/2004) sau cel putin domeniul justitiei (art. 38 alin. 4 din Legea nr. 317/2004).

Totodata, trebuie avute in vedere si prevederile art. 27 si urmatoarele din Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin HCSM nr. 1073/2018, in ceea ce priveste atributiile comisiilor de lucru ale Plenului CSM.

Pe cale de consecinta, CSM, si cu atat mai putin presedintele acestei institutii, nu are initiativa legislativa si nici nu poate transmite propuneri de modificari legislative decat prin intermediul ministrului justitiei. Reiteram si cu acest prilej necesitatea respectarii de catre fiecare autoritate publica, inclusiv de catre Consiliul Superior al Magistraturii, a atributiilor constitutionale si legale.

In acest context, reamintim ca la inceputul acestui an, Adunarea generala a judecatorilor Curtii de Apel Brasov a initiat procedura de revocare a doamnei Lia SAVONEA din functia de membru al CSM „pentru incalcarea de catre presedintele CSM a atributiei referitoare la competenta Plenului de a sesiza ministrul justitiei privitor la initierea unor modificari legislative”. Constatam, astfel, ca presedintele CSM „recidiveaza” in incalcarea atributiilor Plenului CSM, ale ministrului justitiei si ale Ministerului Justitiei.

- Referitor la intarzierea transmiterii pozitiei privind cele doua rapoarte GRECO, amintim ca aceasta lucrare a fost pusa pe ordinea de zi a Sedintei Plenului CSM din data de 08.10.2019 si nu anterior, asa cum este precizat in comunicatul CSM - aspect ce poate fi verificat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, la sectiunea dedicata sedintelor Plenului CSM. Reamintim faptul ca ultimul raport GRECO a fost publicat in data de 09.07.2019 si abia dupa 3 luni a fost pus pe ordinea de zi a Plenului CSM.

Ministrul Justitiei si Ministerul Justitiei vor continua sa promoveze un dialog onest si profesionist cu Consiliul Superior al Magistraturii, in spiritul cooperarii loiale, potrivit competentelor conferite prin Constitutie si lege fiecarei autoritati publice”.

Comentarii

# Neanae date 11 octombrie 2019 14:41 +10

Bravo Ana, dacă tot ai mere ia și pere, prune și mure. Da repede de pământ cu toți din justiție care mai mișcă pentru (tocmai) justiție și pune la punct de îndată niște protocoale. Ca redevin la moda. Repede Repede ca dacă îți apune Steaua și semnează stăpânul tău demiterea, dapai sa lași totul pregătit și in ordine cu ... ordinele. As zice ceva, ca așa dezamagire și amărăciune nu mi-a dat-o decât Ponta. Falși ca Iuda.

# silviust date 11 octombrie 2019 15:14 -6

Păi, şi care e adevărul, că nu prea se înţelege din articol? Are Savonea drept de iniţiativă legislativă sau n-are?

# Procurorul date 11 octombrie 2019 15:18 +6

Nu mai miră de mult pe nimeni tupeul și aroganța acestei individe cu calități îndoielnice. Ceea ce miră în continuare foarte mult este menținerea ei în PSD, cu toate prostiile pe care le-a făcut și le face. Până la urmă, nu ești prea credibil, atunci când îi ceri Președintelui să o de-a afară din guvern, atâta vreme cât tu cu mânuța ta ai pus-o pe funcție și atâta vreme cât nici nu o dai afară din partid și nici nu-i retragi, măcar simbolic, sprijinul politic. Adică, mai pe scurt, când faci joc de glezne cu numirea/revocarea lui Birchall la justiție, nu te mira că și alții/altul fac/face la fel.

# Ciubar voda date 11 octombrie 2019 19:28 +13

Vai de ea, o fariseica, se da de gard, sau isi arata uraciunea sufletului, rautatea, pana i-or iesi pe nas toate intrigile, dar sa nu mai scuipe minciuni si ipocrizii, ca lumea rade, rade, dar isi va gasi nasul intr-o zi, ca Dumnezeu nu bate cu bata, dar vede, si a Lui va fi judecata de pe urma. Altfel spus, nebunii cu nebunii, prostii cu prostii, magarii cu magarii, si cei vii, cu Vii ...in spiritul adevarat a; credintei crestine!! La fel ma sdcarbeste si mascarada discursurilor aberant-faraonice ale fanfaronilor din PNL, USR, niste ciuri-buri, "rongeurs de cul"-:))

# Remember! date 11 octombrie 2019 19:54 +10

"There is no crueler tyranny than that which is perpetuated under the shield of law and in the name of justice."/ Montesquieu Remember also, every word by John Lennon: https://www.youtube.com/watch?v=NgnRDBp3JPA

# VIKY date 11 octombrie 2019 20:03 +13

Salteaua celor de peste "gard", s-a intors acasa cu o hartie igienica pe care stapani de peste gard i-au trasat ordinele pe care trebuie sa le execute. Primul ordin a fost desfintarea sectiei speciale de anchetare a magistratilor,dar cu PSD-ul nu avea sanse, asa ca s-a pus salteaua pe lucru: a facut si ea o lista, nu cu mere, pere, prune, ci cu toti parlamentarii, pe care a predat-o celor care sunt experti in telepatie, santajandu-i cu dosare, si obligandu-i sa semneze motiunea. Asa a cazut PSD-ul, dar sper din tot sufletul sa ajunga la groapa de gunoi chiriasul de la Cotroceni, impreuna cu adunatura de aghiotanti, pnl si pdl. Asa sa le ajute D-zeu, cat bine au facut poporului roman. Sa nu uite, ca D-zeu nu intarzie, nu se grabeste, dar...vine la timp.

# Cristian date 12 octombrie 2019 04:30 +2

Jurnalistii gresesc numind-o ministresa pe cea demisa din aceasta functie. Si gresesc si cand o baga-n seama.

# escu date 12 octombrie 2019 07:36 +2

Oare ce i-a mânat în luptă pe cei de la CA Brașov? Iată cum acest corp străin/intrus în corpul justiției își face de cap iar vașnicii apărători ai justiției nu se sesizează pe ei de amestec al politicului Birchall în treburile justiției. A!, dacă era Toader ce mai zgomot, ce mai plimbări prin piață, sau vopsea aruncată pe treptele ministerului. Or, scopul declarat al imparțialului (hă, hă, hă!) Johannis de a desființa SSIJ, care încurcă reinstaurarea poliției politice, pas cu pas, prin Birchall trece și la acțiuni de denigrare a CSM și, posibil, desființarea lui. Și ce bine începuse Johannis relațiile cu CSM! Dar, cu timpul i-a trecut repede și năravurile lui Băsescu au pus stăpânire și pe el. Că de! Dacă a mers o dată de ce nu și a doua oară?

# nimabe date 17 octombrie 2019 15:49 0

Iohannis trebuie sa raspunda penal si material pentru ca, prin abuz de putere, o mentine in functie si aceasta incaseaza salariul si se bucura de avantajele functiei de ministru al justitiei .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Va fi ajutat Klaus Iohannis de DNA in lupta cu Viorica Dancila pentru functia de presedinte al Romaniei?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.11.2019 – Tulus s-a dedulcit la viata de provincie

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva