23 septembrie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

OFENSIVA SORIC (I) - Fostul sef al IJP Neamt a dat in judecata MAI, IGPR si ANI, in doua dosare. Prima batalie este de anulare a actului de destituire din Politie, a doua priveste contestarea raportului ANI care il acuza de o diferenta de 365.965 lei intre avere si venituri

Scris de: A.A.S. - R.S. | pdf | print

12 iunie 2012 17:56
Vizualizari: 11117

 

Vi-l amintiti pe fostul sef al IJP Neamt poreclit, dupa aparitia sa televizata drept domnul ”Case closed” in urma unei replici ramasa celebra intr-un interviu dat dupa momentul asasinarii lui Gheoghe Mararu si dupa ce a fost acuzat ca ar fi avut legaturi cu acest interlop de catre anumite posturi de televiziune: "Case closed... It was a misunderstanding if you can read me"? Aurelian Soric (foto) fostul sef al IPJ Neamt, a contestat la Curtea de Apel Bacau, la data de 1 martie 2011, Ordinul ex-ministrului Traian Igas, prin care a fost destituit in urma unui control furtunos realizat dupa afirmatiile facute de fostul ofiter, afirmatii ce au facut audienta maxima, legate de opinia sa referitoare la camatarie, in conferinta de presa din 16.11.2010, dupa declansarea scandalului legat de asasinarea interlopului Gheorghe Mararu.


La Bacau, judecare prin desemnare!

La al treilea termen din acest dosar, judecatoarea Mona Gabriela Ciopraga, de la Curtea de Apel Bacau, unde a inceput razboiul lui Soric cu institutia in care a activat, a respins actiunea ca nefondata in data de 11.08.2011, chiar daca apararea ridicase peste 50 de aspecte de nelegalitate, netemeinicie si neproportionalitate a masurii destituirii aplicate.

Interesant este ca judecatoarea nu a fost repartizata aleatoriu, ci desemnata. Aceeasi judecatoare de la Curtea de Apel Bacau a judecat si in dosarul 347/32/2011, in care Soric a solicitat anularea raportului ANI, in conditiile in care Agentia Nationala de Integritate ajunsese la concluzia, in urma verificarilor, ca ar exista o diferenta de 365.965 lei in minus, respingand actiunea acestuia.

Aparatorul lui Soric a invederat Curtii de Apel Bacau ca ministrul Igas nu era competent sa declanseze cercetarea preliminara, aceasta atributie find in sarcina inspectorului general, au fost clasificate peste 100 de docuemnte legate de cercetarea preliminara si raportul de cercetare, demiterea s-a facut in timpul concediului medical cu certificat inregistrat inainte cu sapte ore de destituire, ordinul contestat nu este motivat, procesul verbal din 7.01.2011 intocmit de Comisia de Disciplina nu este semnat si de Aurelian Soric (aspect sanctionat cu nulitate absoluta de art. 48 alin.2 din OMAI 400/2004).

De asemenea, ca proba in aparare a fost adusa si incompatibilitatea presedintelui Comisiei de disciplina care indeplinea functia de adjunct al Inpectorului general, deci era sef ierarhic superior al lui Soric (incalcandu-se astfel prevederile art46 alin.3 lit. G din OMAI 400/2004), iar ofiterul insarcinat cu cercetarea prealabila a fost incompatibil intrucat tot el a realizat si actul de sesizare impotriva lui Soric.

Judecatoareanu nu a tinut cont de nicio cerere in aparare si, dupa ce a respins si actiunea fostului sef al IPJ Neamt ca nefondata, Soric a introdus recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Primul termen al judecatorii recursului a avut loc vineri, 8 iunie 2012 si, intrucat aparatorul lui Aurelian Soric, avocatul Pavel Abraham a solicitat instantei admiterea mai multor probe, inclusiv ”declasificarea” unor acte existente la MAI si IGPR, instanta suprema a acordat termen in 14 septembrie 2012, dupa vacanta judecatoreasca.

Contactat de Lumeajustitiei.ro, avocatul Pavel Abraham ne-a declarat in legatura cu acest dosar: ”Masura destituirii din sistem a domnului Aurelian Soric este un efect pervers al scandalului si presiunii mass media, al manipularii televizate, pornindu-se atunci de la ipoteza falsa ca Soric ar fi comandat asasinarea interlopului Mararu. Destituirea sa a fost rezultatul linsajului mediatic realizat pe baza unei informari a opiniei publice u fapte ireale, noi dovedind acest lucru cu trei solutii de neincepere a urmariri si scoatere de sub urmarire date de parchet. Pe de alta parte, cele expuse in conferinta de presa de la acea vreme de domnul Soric dovedesc lipsa sa de experienta, nimic mai mult. Noi solicitam instantei anularea ordinului dat de ministrul Igas, care s-a substituit in sef de unitate, cu toate consecintele ce decurg, in sensul ca Aurelian Soric care in opinia mea este un om foarte instruit si un foarte bun profesionist sa revina in sistem. E pacat ca sistemul sa nu mai aiba astfel de oameni pentru ca va spun, din experianta mea in MAI, ca rar am vazut un ofiter cu patru calificative de Exceptional. In caz contrar, am solicitat instantei sa constate neproportionalitatea sanctiunii cu faptele, in sensul de a analiza si a anula ordinul de destituire si sa reechilibreze pedeapsa cu faptele”.

Contactat, Aurelian Soric si-a exprimat si el punctul de vedere vizavi de acest dosar: ”Am facut acest demers in justitie intrucat consider ca excluderea mea din sistem – destituire din politie - este mult prea mare. Eu n-am avut nicio abatere in cariera mea, si singura mea greseala a fost legata de vorbele pe care le-am spus la acea vreme privitoare la camatarie. Eram intr-o situatie extrem de stresanta in care ma lovea presa locala din toate partile si ma acuza de tot felul de chestiuni neadevarate, de la autor al asasinatului si pana la afaceri pe care le-as fi avut cu Mararu. Toate aceste afirmatii despre mine sunt total neadevarate, dovada si faptul ca s-au anchetat aspectele respective si nu s-a gasit nimic. Timpul a trecut iar eu am ramas cu destituirea din politie!”

Inafara acestei batalii in justitie, Aurelian Soric mai are de purtat una: cu Agentia Nationala de Integritate. Cauza a fost inaintata Comisiei de Cercetare a Averilor de pe langa Curtea de Apel Bacau. Povestea acestui dosar este, insa, mult mai complexa, motiv pentru care in partea a doua a acestui material veti afla, in premiera, ce greseli pot face inspectorii de integritate ai ANI cand fac un raport de evaluare.

(va urma)

 

Comentarii

# Porcu date 12 iunie 2012 18:02 +2

deși nu merită să fie milițian, Șoricu pare că are dreptate în speță

# Flipflip date 12 iunie 2012 21:08 +3

Eu l-as reincadra ca sef de post cel mult. Un om competent nu se balbaie in halu ala intr-o conferinta de presa.  O fi uitat limba romana de cat a hoinarit prin Kosovo.

# lynn date 12 iunie 2012 21:10 +5

Se gândește poate că o dată cu schimbarea puterii poate se îndură careva să-l primească înapoi. Se gândește că poate ar putea, dintr-o funcție în poliție, să recupereze banii procurorilor și ai milițienilor, împrumutați de la bancă și dați spre cămătăreală interlopului decedat. Dar cine știe? Eu aș zice să stea potolit, că poate aduc ăia, de n-au vrut să murdărească de tot imaginea poliției, probele conform cărora trebuia să fie închis pe undeva. nu numai dat afară din sistem

# lex date 11 martie 2013 10:48 +1

Soricule .... mai ai un frate la Vrancea ....Negoitescu iti seamana leit .....

# steluta date 13 iunie 2012 06:14 +5

Ma nea Soricu, sa vezi cum iti confisca astia de la Bacau averea pe care n-o poti dovedi cu acte! si este multa si ciudat facuta la 30 de ani cati ai mata...

# Marius date 13 iunie 2012 13:06 +4

Oare o fi stiut cum sa redacteze cele doua actiuni? dat fiind rezultatul obtinut de d-nul Sorici la admiterea in barou.

# PIATRA NEAMT date 15 iunie 2012 09:16 +2

aceasta suma descoperita de ANI e foarte mica la ce sume se invarteau intre SORIC si CLANUL MARARU.. vilele amandorora sant contruite cu aceleasi materiale. de prietenia lor si afacerile lor se stia de f mult timp.

# mararu date 27 iunie 2012 14:16 +1

SA NE DAI BANII INAPOI HOTULE!!! IMPRUMUTUL DE 200.000 DE PARAI CARE IAI LUAT JEGULE DE MILITIAN...VEBNIM DUPA TINE

# Justitiarul date 13 iulie 2012 12:35 0

Acum cand el este in cauza, contesta nelegalitatea OMAI 400/2004, te intreb ceva nea Soric, tu cati politisti ai destituit cu acest ordin, de ce nu ai luat masuri cand erai in functie si il aplicai, iti meriti pedeapsa si cum au spus si cei mai sus, stai linistit, sa nu te duci si la puscarie, sa vazut clar din cele spuse la TV ca nu erai usa de biserica, asa ca veziti de afacerile tale si avocatura, asta daca cunosti bine CP si CPP.

# nelu date 7 februarie 2013 20:29 +1

si la FOCSANI e cam la fel cu sefii .... tot asa bine pregatiti , tot asa cursiv pot vorbi intr-un interviu , si tot aceleasi legaturi bune le au cu interlopii si evazionistii . 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 152
    • VERDICTUL ZILEI - Va fi pus Nicusor Dan sub urmarire penala pentru trafic de influenta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.09.2020 – CSM il baga-n sedinta pe Rares Bogdan

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva