27 ianuarie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

In sfarsit, un ministru al justitiei "al nostru"? Profesionist? Normal la cap?

Scris de: Gheorghe MOROSANU, fost judecator

26 august 2019 12:17
Vizualizari: 3480

Dea Domnul Dumnezeu, si semneze domnul presedinte.

Dana Girbovan poate fi/ar fi/va fi ministrul de justitie de care au nevoie justitiabilii, judecatorii, noi toti, cu urmatoarele precizari:

De politic nu va scapa nicicum, oricit de apolitic ar fi si va fi. Nici de anormala preeminenta a dreptului penal, legat si el de politic, desi el reprezinta nici un sfert din justitia totala. Nici de cazurile gen Caracal, desi acestea sint 1 la un milion.


Tratindu-le pe acestea cu intelepciunea cuvenita, ministrul justitiei va trebui sa stie, sa tina cont si aiba intelepciunea de a convinge guvernul si pe primul ministru sa actioneze in urmatoarele directii:

Listele de sedinta sint pline cu fleacuri, astfel:

- toate partajele ar putea fi facute de mediatori, cu concursul expertilor;

- actiunile in constatarea dreptului si in perfectarea vinzarii pot sta in pixul oricarui notar;

- plingerile contraventionale pot avea prin lege un filtru la seful ierarhic al agentul amendator; de ce nu?

- micile dispute teritoriale si de familie, care mai iau si aspecte penale, pot fi rezolvate prin apelul la comunitate; fostele comisii de judecata erau comuniste? aflati ca erau ceva teribil de bun si de eficient.

Legislatia romana a luat-o razna.

Pe de o parte o stufosenie innebunitoare care i-a derutat pe toti - cetateni, patroni, functionari, investitori straini - care arata un stil birocratic demn de Kafka si de Trasnea la un loc. Nu putem spera ca orice presedinte sau ministru de justitie sa fie un Justinian sau un Napoleon, dar nici sa fim complet indiferenti.

Pe de alta parte, abuzul de ordonante de ambele feluri a facut praf atit democratia, cit si legislatia. Ordonantele distrug democratia pentru ca lasa parlamentul in ofsaid, dar distrug si societatea intreaga, pentru ca sint facute la intimplare, fara dezbatere, fara control public de nici un fel.

Procedura civila este o bataie de joc. Codul de procedura civila, dublu ca volum fata de cel vechi, este o monstruozitate birocratica, parca fiind creat de un om suparat pe toata lumea. In buna fratie cu reglementarea taxelor de timbru (ordonanta, evident) el a facut ca deponentul cererii sa astepte luni de zile fara nici un semn, pentru ca apoi sa primeasca niste texte de neinteles, urmind in multe cazuri anularea, suspendarea, respingerea cererii sale, pentru motive pe care le va afla peste un an sau doi.

Iar in sedinta, judecatorul este tinut/obligat sa repete niste fraze standard, intr-un limbaj incifrat din care nimeni nu intelege nimic.

Mai adaugind si maniera de selectare si instruire a viitorilor judecatori, care sint invatati cu rigoare sa recite si sa scrie fraze de-a gata, tabloul este aproape complet.

Trebuie sa mai adaug complet neinspirata distrugere/desfiintare a legislatiei si a justitiei comerciale. Supunind litigiile comerciale, majoritatea simple si rezolvabile la primul termen, la aceeasi procedura stupida si mincatoare de ani, am ajuns sa punem frina intregii economii, intregii tari. Tabloul se completeaza cu dosarele de faliment, care dureaza intre 3 si 13 ani si peste, timp in care o gramada de energii se risipesc, o multime de oameni buni de treaba nu pot face altceva decit sa citeasca pe portalul instantei "termen pentru valorificarea bunurilor..."

Acestea si multe alte aspecte ar trebui sa aiba in vedere doamna ministru, colega noastra.

Ca sa reuseasca in misia ei, ar trebui sa nu uite ca mai sintem si noi pe aici. si nu ma refer numai la judecatori, ba poate mai ales la avocati si consilieri juridici. Daca judecatorii intra intr-un fel de normalitate si de "calm plat" procedural, avocatii sint cei care se izbesc cel mai tare de stupizenia unor proceduri, juristii sint cei care sufera cel mai mult alaturi de patronii lor; de aceea, sistemul, ministrul, in loc sa gindeasca la absurda prelungire/dublare a anilor de studiu INM, ar putea initia o recrutare masiva a avocatilor si juristilor: jumatate din ei, cel putin, ar putea fi judecatori buni si mai ales eficienti, cu o instruire practica minima.

Cind am scris "mai sintem si noi pe aici" m-am gindit ca vrem un ministru care care sa ne asculte si sa ne consulte. De ani de zile vorbim si scriem public despre problemele mari si mici ale justitiei. Nici o reactie, nici un raspuns, nici un semn ca am fi bagati in seama intr-un fel sau altul.

(Sa va dau un exemplu: Acum ceva ani, am trimis o carte a mea, ca exemplar de semnal, la citeva zeci de persoane si institutii din tara si nu numai. Nici o reactie de la nimeni. Stiti cine a fost singurul care mi-a trimis un raspuns politicos si gentil? Presedintele Sarkozy - era o carte bilingva romano-franceza). Daca in Romania nu s-a asimilat inca acest comportament de o civilitate elementara, sper sa-l implementeze doamna Ministru Dana Girbovan, spre normalizarea vietii noastre, juridice si nu numai.

Comentarii

# Ioana M. date 26 august 2019 13:20 +4

Daca scandaleț a reusit sa o determine pe dna Garbovan sa plece din magistratura...cred ca va fi un candidat bun la presedintie !

# ?????? date 27 august 2019 08:44 -5

@Opinați că perioada în care sarcinile grevează un bun ar putea fi mai mare decât uzucapiunea de lungă durată, atunci când nu este precizată durata pentru care care bunul este grevat de sarcini, de exemplu în spețele cu dispoziții testamentare, ? Considerați că dispozițiile testamentare despre modul de folosire a bunurilor ar putea depăși, ca durată, în în spețele de dobândire a bunurilor prin dispoziții testamentare, termenele de la uzucapiunea de lungă durată, ?

# nimic despre codul manierelor securiste date 27 august 2019 13:35 -3

cum se matraseste, cum se rastalmaceste, cum se distruge o cerere un dosar un destin etc. da nu toti vorba aia majoritatea e cinstiti.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Cum catalogati propunerile privind numirea Gabrielei Scutea ca Procuror General, a Giorgianei Hosu ca sefa DIICOT si a lui Crin Nicu Bologa in fruntea DNA?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.01.2010 – Scutea poate fi fericita: are doi fani in PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva