25 mai 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PARADIT PENTRU CA A FOLOSIT MASINI DE SERVICIU – Judecatorii Sebastian Olteanu si Ioana Cirstea Stoenac l-au achitat definitiv pe fostul primar de Brasov George Scripcaru in dosarul unde procuroarea Monica Munteanu il acuza de abuz in serviciu fiindca a indraznit sa conduca autoturisme de serviciu. Rechizitoriul confirmat de fostul sef al DNA Brasov Cornel David Deca, soldat cu achitarea lui Scripcaru si la fond, s-a facut pulbere pe „nu exista probe” si pe „fapta nu e prevazuta de legea penala”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

28 aprilie 2021 17:40
Vizualizari: 8196

Procuroarea ex-DNA Monica Munteanu (foto 2 stanga) loveste din nou. La mai putin de sase luni de la esecul rasunator suferit in dosarul fostului deputat Mihai Valentin Popa (click aici pentru a citi), Munteanu isi trece in palmares o noua achitare definitiva.De data aceasta, cel care a biruit-o pe procuroare este fostul primar al municipiului Brasov George Scripcaru (foto 1). Trimis in judecata pentru simpla vina de a fi condus masini de serviciu, Scripcaru a fost achitat si la fond, si la apel, in temeiul literelor b) teza I si c) din art. 16 alin. 1 Cod procedura penala – respectiv: „fapta nu este prevazuta de legea penala” si „nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”.

Marti, 27 aprilie 2021, judecatorii Sebastian Olteanu si Ioana Cirstea-Stoenac de la Curtea de Apel Ploiesti au mentinut achitarea dispusa la 1 iulie 2019 de catre magistrata Alina Camelia Tocanie de la Tribunalul Brasov fata de fostul edil, in dosarul in care DNA Brasov l-a trimis in judecata pentru un asa-zis abuz in serviciu constand in faptul ca politicianul si-a permis sa conduca autoturisme de serviciu. Ex-primarul a fost aparat de catre avocatul Vladimir Ciolacu (foto 3).

In aceeasi cauza, tot pe art. 16 alin. 1 litera b) teza I, CA Ploiesti l-a achitat definitiv pe fostul director al Regiei Autonome de Transport Brasov Cristian Radu, si el trimis in judecata pentru abuz in serviciu. Mentionam ca la fond, judecatoarea Tocanie il condamnase pe Radu la 2 ani de inchisoare cu suspendare (click aici pentru a citi). De asemenea, trebuie sa spunem ca in 22 iulie 2020 Curtea de Apel Brasov a trimis cauza la CA Ploiesti.

In caz ca va suna cunoscut numele Ioanei Cirstea-Stoenac, va amintim ca vicepresedinta Curtii de Apel Ploiesti s-a numarat printre cei 31 de presedinti si vicepresedinti de curti de apel care in martie 2019 au semnat o scrisoare colectiva de protest fata de faptul ca judecatorul Vasilica-Cristi Danilet se erija in acea vreme in reprezentant al magistraturii romane in fata mai-marilor UE de la Bruxelles (click aici pentru a citi).

Inainte sa va prezentam minutele instantelor si comunicatul DNA, mentionam ca rechizitoriul a fost intocmit de catre fostul sef al DNA Brasov Cornel David-Deca (foto 2 dreapta)vezi facsimil. Atat Monica Munteanu, cat si Cornel David-Deca au plecat intre timp din DNA, activand acum la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov, respectiv la Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia.
Iata minuta hotararii nr. 531/2021 a Curtii de Apel Ploiesti din dosarul nr. 5632/62/2016:


In baza art. 421 alin. pct. (2) lit. a) Cod proc. penala admite apelul declarat de apelantul inculpat Radu Cristian impotriva sentintei penale nr. 123/S din data de 01.07.2019 pronuntate de Tribunalul Brasov. Desfiinteaza, in parte, sentinta apelata si, ca urmare a rejudecarii, pronunta o noua hotarare, dupa cum urmeaza:

In temeiul art. 396 alin. 5 C.p.p. cu referire la art.16 alin. 1, lit. b, teza I C.p.p. il achita pe inculpatul Radu Cristian pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 13 ind. 2 din Legea 78/2000, rap. la art. 297 alin. 1 C. pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C. penal.

In baza art. 397 alin. 5 C.p.p. raportat la art. 25 alin. 5 C.p.p lasa nesolutionata actiunea civila formulata de partea civila S.C. RAT Brasov S.A impotriva inculpatului apelant Radu Cristian.

In baza art. 421 alin. (1) pct. (1) lit. b) C.proc.pen. respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe langa Inalta Curtea de Casatie si Justitie-D.N.A.-Serviciul Teritorial Brasov, apelantul inculpat Scripcaru George si de apelanta parte civila S.C. RAT Brasov S.A. impotriva sentintei penale nr. 123/S din data de 01.07.2019 pronuntate de Tribunalul Brasov.

In baza art. 397 alin. 5 C.p.p. mentine masura asiguratorie a popririi asupra conturilor apartinand inculpatului apelant Scripcaru George deschise la ING Bank si Banca Comerciala Carpatica S.A., masura instituita prin ordonanta din data de 26.09.2016. In baza art. 397 alin. 5 C.p.p. mentine masura asiguratorie a popririi asupra sumei de 8746,8 lei consemnate la CEC Bank Sucursala Brasov de catre apelantul inculpat Radu Cristian, potrivit recipisei de consemnare nr. 1032993/3 seria TA nr. 4066929.

Inlatura dispozitia de obligare a apelantului inculpat Radu Cristian la plata sumei de 3000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale apelate care nu sunt contrarii prezentei decizii. In temeiul art. 275 alin. 2 Cod procedura penala obliga apelantul inculpat Scripcaru George si partea civila S.C. RAT Brasov S.A la plata sumei de cate 1.000 lei fiecare, reprezentand cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica astazi, 27.04.2021”.


Redam minuta sentintei nr. 123/2019 a Tribunalului Brasov:


„Solutia pe scurt: Dosar penal nr.5632/62/2016 Hotaraste I. In baza art. 396 alin 5 Cod procedura penala raportat la art.16 alin 1 lit b teza I Cod procedura penala achita inculpatul SCRIPCARU GEORGE – sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal. In baza art. 396 alin 5 Cod procedura penala raportat la art.16 alin 1 lit c) Cod procedura penala achita inculpatul SCRIPCARU GEORGE – sub aspectul savarsirii infractiunii de participatie improprie la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul folos necuvenit, prev. de art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 13/2 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 5 Cod penal. In baza art. 397 alin 5 Cod procedura penala raportat la art.25 din 5 Cod procedura penala lasa nesolutionata actiunea civila formulata de partea civila SC RATBV SA Brasov impotriva inculpatului Scripcaru George. Mentine masura asiguratorie a popririi asupra conturilor apartinand inculpatului SCRIPCARU GEORGE deschise la ING Bank si Banca Comerciala Carpatica SA masura instituita prin ordonanta din data de 26.09.2016 in conditiile art.397 alin 5 teza a II a Cod procedura penala.

II. In baza art.396 alin 2 Cod procedura penala, art. 13/2 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.75 alin 2 Cod penal condamna inculpatul RADU CRISTIAN – pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, la pedeapsa principala de 2 ani inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev de art. 66 alin 1 lit a si b Cod penal (dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice; dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat), pe durata a 2 ani. In baza art. 65 al. 1 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a si b Cod penal respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice; dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat. In baza art. 91 al. 1 – 92 al. 1 Cod penal suspenda sub supraveghere executarea pedepsei rezultante a inchisorii si pedeapsa accesorie pe durata unui termen de 2 ani, care potrivit art. 92 al. 2 Cod penal, se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii. In baza art. 68 al. 1 lit. b Cod penal, executarea pedepsei complementare a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a, b Cod penal, incepe de la data ramanerii definitive a prezentei hotararii de condamnare. in baza art. 93 al. 1 lit. a-e, al. 2 lit. b, al. 3 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, condamnatul trebuie sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere: - sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Brasov la datele fixate de acesta; - sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa; - sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile; - sa comunice schimbarea locului de munca; - sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta - sa frecventeze unul dintre programele de reintegrare sociala derulate de catre serviciul de probatiune sau organizate in colaborare cu institutii din comunitate - sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 de zile, in cadrul Complexului de Servicii Sacele. in baza art. 91 al. 4 Cod Penal atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 96 Cod Penal.

In temeiul art. 397 Cod procedura penala si art. 25 Cod procedura penala admite in parte actiunea civila formulata de partea civila SC RATBV SA Brasov impotriva inculpatului Radu Cristian. Obliga inculpatul sa plateasca partii civile suma de 8.746,8 lei cu titlu de despagubiri si respinge celelalte pretentii formulate de partea civila impotriva inculpatului. Constata ca inculpatul a consemnat la CEC Bank Sucursala Brasov, potrivit recipisei de consemnare nr.1032993/3 seria TA nr.4066929 suma de 8.746,8 lei in vederea recuperarii prejudicial cauzat partii civile SC RATBV SA Brasov si cu privire la care s-a dispus prin prezenta hotarare. Ridica masura asiguratorie a sechestrului asupra cotei de 1 din imobilul apartinand inculpatului Radu Cristian instituita prin ordonanta procurorului din data de 24.10.2016 emisa in dosar penal nr. 214/P/2015 al DNA Serviciul Teritorial Brasov. Ridica masura asiguratorie a popririi asupra conturilor apartinand inculpatului RADU CRISTIAN deschise la BRD – Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Romana SA si ING Bank instituita prin ordonanta procurorului din data de 26.09.2016 in baza art. 274 alin 1 Cod procedura penala obliga inculpatul sa plateasca statului suma de 3000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare. in baza art.275 alin 3 Cod procedura penala restul cheltuielilor judiciare sunt suportate de stat. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare.

Pronuntata in sedinta publica azi, 01.07.2019”.


Prezentam comunicatul DNA din 17 noiembrie 2016 privind trimiterea in judecata a lui George Scripcaru:


„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov au dispus trimiterea in judecata,

sub control judiciar, a inculpatului

SCRIPCARU GEORGE, la data faptei si in prezent primar al municipiului Brasov, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

-abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,

-participatie improprie la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul folos necuvenit,

si in stare de libertate a inculpatului

RADU CRISTIAN, la data faptei director al Regia Autonoma de Transport (R.A.T.) Brasov, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2007 – 2015, inculpatul Scripcaru George, in calitatea mentionata mai sus, si-a exercitat influenta reala asupra directorului Regiei Autonoma de Transport (R.A.T.) Brasov si l-a determinat sa-si incalce atributiile de serviciu si sa achizitioneze succesiv, pe parcursul celor noua ani, patru autoturisme marca Skoda Superb ce au fost puse ulterior, in mod formal, la dispozitia primariei Brasov, semnandu-se in acest sens mai multe contracte si acte aditionale.

Scopurile urmarite de edil au fost obtinerea unor foloase necuvenite pentru sine, constand in folosinta exclusiva a masinilor respective, dar si neplata costurilor pentru intretinerea/utilizarea acestora (vinieta, asigurarea CASCO, RCA, ITP, revizii si reparatii).

Pentru a ascunde faptul ca autoturismele date in mod succesiv in folosinta Primariei Brasov sunt utilizate in interesul sau personal, inculpatul Scripcaru George a solicitat aceleiasi persoane din conducerea R.A.T. Brasov ca, in cazul in care pe adresa societatii vor veni solicitari din partea Politiei Rutiere, sa fie comunicat numele vreunui angajat care astfel sa fie sanctionat contraventional in locul edilului.

Ca urmare a acestui demers, la data de 12 martie 2009, a fost incheiat un proces verbal prin care o alta persoana a fost sanctionata contraventional cu amenda in valoare de 120 lei si 2 puncte penalizare, mentionandu-se ca a depasit viteza maxim admisa in localitate, in timp ce conducea unul din autoturismele respective.

In realitate, autoturismul fusese condus de inculpat, rezultatul fiind obtinerea de foloase necuvenite pentru acesta, constand in faptul ca nu figureaza in evidentele Politiei cu sanctiuni contraventionale si nu a platit amenda respectiva.

In acelasi context, in perioada 2013-2015, in scopul facilitarii utilizarii de catre primarul Scripcaru George a unuia dintre autoturisme, inculpatul Radu Cristian, in calitate de director al Regiei Autonome de Transport (R.A.T.) Brasov, exercitandu-si defectuos atributiile de serviciu, a dispus intocmirea si semnarea unei conventii prin care s-a acordat folosinta gratuita a masinii in interesul personal al edilului si ulterior a aprobat sumele de bani necesare pentru intretinerea acesteia.

Prin acest demers, inculpatul Radu Cristian a cauzat un prejudiciu de 88.164,14 lei pentru R.A.T. Brasov concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru inculpatul Scripcaru George constand in utilizarea autoturismului fara suportarea costurilor de intretinere.

Consecinta acestei conduite infractionale a edilului fost prejudicierea societatii respective cu 630.665,33 lei, reprezentand contravaloarea autoturismelor achizitionate si cheltuielile suportate cu intretinerea/utilizarea acestor autoturisme, suma cu care Regia Autonoma de Transport Brasov RA s-a constituit parte civila in procesul penal.

In cauza, procurorii anticoruptie au instituit masura asiguratorie a popririi asupra conturilor bancare, ce apartin celor doi inculpati.

De asemenea, a mai fost instituita masura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce apartine inculpatului Radu Cristian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brasov, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Inculpatul Scripcaru George a mai fost trimis in judecata in alte cauze pentru infractiuni similare, vezi comunicatele nr. 124/VIII/3 si 1340/VIII/3 din 16 februarie respectiv 3 noiembrie 2016.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.


sursa foto Ciolacu: BZB.ro

Comentarii

# barna dragos date 28 aprilie 2021 21:43 +2

ies la iveala traznaile celor de la DNA Brasov dar din pacate nu la CA Brasov ci pe la Alba, pe la Ploiesti. Pe mine m au condamnat pe baza unei pretinse vizite a OLAF, intocmita la un MORT ( de fapt o firma dizolvata), asa fiind judecatorii brasoveni lucreaza pe baza de probe de pe lumea cealalta ale DNA Brasov Monica Munteanu & Cornel David Deca

# santinela date 29 aprilie 2021 07:16 +5

Cit de timpit poti fi sa trimiti in udecata pe un primar ca a condus masini de serviciu,in loc sa-l feliciti ca nu foloseste sofer ! Astia au fost si mai sint inca "expertii" DNA folositi de Baschetbalista iar acum folositi de "astilalti " !

# Alexandru date 29 aprilie 2021 09:47 +5

Monica Munteanu mai este inca in funcție ?????? Ne meritam soarta cu asemenea jigodii ordinere!!!

# CARCOTAS date 29 aprilie 2021 17:27 +3

Toti astia, care inventasera anticoruptia, ca pana la ei, vezi draga doamne! nimeni nu stia sa faca dosare, clocind sacrificarea unor cetateni caci asa primisera ei ordin, desi le-au picat dosare rasunatoare in instante, pe care am cheltuit fantastic, nu platesc deloc aventura in care s-au lansat numai pentru glorie si parale. Munteanu si Nica sunt bine merci, Deca s-a intors si el acasica, politistii judiciari sunt la pensie, totul e curat, aseptizat. Intre timp, cu toata mascarada, Romania este pe ultimul loc in perceptia europenilor privind coruptia. Urmeaza un nou salt inainte, o noua revolutie culturala, in care dusmanii, coruptii vor fi lichidati in lagarele de munca. Se vor ocupa usr si plus de asta!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.05.2022 – Procurorul DNA a lesinat la ICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva