4 decembrie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PATRU ACHITATI SI UN COSCIUG – Judecatorul Lucian Mihaita Marian de la Curtea de Apel Cluj a pronuntat achitari pe linie intr-un dosar fabricat de procurorul Marius Iancu, inaintasul lui Ciprian Man la sefia DNA Oradea. Speta il vizeaza si pe fostul magistrat Mircea Puscas. Initial, judecatoarea CA Cluj Ioana Morar daduse doar condamnari, dar ICCJ a dispus rejudecarea cauzei. Unul dintre inculpati n-a mai apucat sentinta, murind cu o luna inainte, in varsta de 50 de ani (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

12 aprilie 2021 13:35
Vizualizari: 6259

Devine tot mai lunga tragica lista a romanilor care mor inainte de a apuca sa le fie solutionate in instanta dosarele in care DNA i-a trimis in judecata.Vineri, 9 aprilie 2021, un astfel de dosar a fost solutionat cu achitari pe linie, cele mai multe dintre ele (opt la numar) in temeiul art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedura penala: „fapta nu exista”. Celelalte doua au fost date in baza art. 16 alin. 1 lit. b teza I CPP: „fapta nu este prevazuta de legea penala”.

Ne referim la cauza in care DNA Oradea l-a trimis in judecata pe fostul judecator Mircea Puscas (foto 2), de la Curtea de Apel Oradea, pentru o presupusa fapta de luare de mita. Fapta despre care vineri, 9 aprilie 2021, magistratul Lucian Mihaita Marian (foto 1) – presedintele Sectiei penale de la Curtea de Apel Cluj – a constatat ca nu exista.

Achitati au fost si oamenii de afaceri Petru Cocian-Iepan, Mihai Halas si Mihaita Teleptean. Judecatorul Lucian Marian a incetat procesul penal in cazul altui antreprenor, Ioan-Adrian Mihai, pentru ca acesta a murit intre timp. Din informatiile noastre, decesul a survenit in urma cu aproximativ o luna, Ioan Mihai avand doar 50 de ani.

Fara sa reluam prea mult toate detaliile spetei (le gasiti in linkul de la final), amintim ca Mircea Puscas a fost trimis in judecata in septembrie 2013 pentru pretinse fapte de luare de mita in legatura cu solutionarea favorabila a unui dosar penal in care fusesera inculpati doi barbati acuzati de contrabanda cu tigari.

Pe 5 iulie 2016, judecatoarea Ioana Morar de la Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Mircea Puscas la 5 ani de inchisoare cu executare. Condamnati cu executare au fost si ceilalti inculpati din cauza, pedepsele mergand de la 2 ani pana la 9 ani de inchisoare. In acel moment, fostul judecator Puscas se afla deja incarcerat in Penitenciarul Oradea, fiind condamnat de Inalta Curte pe 10 noiembrie 2015 la 4 ani de inchisoare cu executare intr-un dosar de trafic de influenta si fals in declaratii. Intre timp, Puscas a fost eliberat conditionat pe 29 noiembrie 2017.

Totusi, la 25 iunie 2019, magistratii Stefan Pistol, Constantin Epure si Geanina Cristina Arghir de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus definitiv rejudecarea dosarului, tot de catre CA Cluj. Si astfel s-a ajuns la achitarea din prima instanta pronuntata vineri, 9 aprilie 2021. Mentionam ca rechizitoriul a fost semnat de catre procurorul Marius Iancu, inaintasul lui Ciprian Man la conducerea DNA Oradea, si confirmat de seful din acel moment al Sectiei I DNA, Lucian Papici.


Iata minuta sentintei nr. 71/2021 pronuntate de CA Cluj in cauza nr. 1043/33/2013*:


In baza art. 396 al. 5 din C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. b teza I din C.p.p. achitarea inculpatului Cocian-Iepan Petru pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta prev. si ped. de art. 291 din C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din C.pen., intrucat fapta nu este prevazuta de legea penala.

In baza art. 396 al. 5 din C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. a din C.p.p. achitarea inculpatului Cocian-Iepan Petru pentru savarsirea infractiunii de dare de mita prev. si ped. de art. 290 din C.pen. rap. la art. 6 si 7 lit. b din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din C.pen., intrucat fapta nu exista.

In baza art. 396 al. 5 din C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. a din C.p.p. achitarea inculpatului Cocian-Iepan Petru pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta prev. si ped. de art. 292 din C.pen., cu aplicarea art. 5 din C.pen., intrucat fapta nu exista.

In baza art. 396 al. 5 din C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. b teza I din C.p.p. achitarea inculpatului Halas Mihai, in prezent detinut in Penitenciarul Baia Mare in alta cauza penala, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta prev. si ped. de art. 291 din C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din C.pen., intrucat fapta nu este prevazuta de legea penala.

In baza art. 396 al. 5 din C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. a din C.p.p. achitarea inculpatului Halas Mihai pentru savarsirea infractiunii de dare de mita prev. si ped. de art. 290 din C.pen. rap. la art. 6 si 7 lit. b din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din C.pen., intrucat fapta nu exista.

In baza art. 396 al. 5 din C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. a din C.p.p. achitarea inculpatului Halas Mihai pentru acuzatia privind savarsirea infractiunii de cumparare de influenta prev. si ped. de art. 292 din C.pen., cu aplicarea art. 5 din C.pen., intrucat fapta nu exista.

In baza art. 396 al. 6 din C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. f din C.p.p. incetarea procesului penal fata de inculpatul Mihai Ioan Adrian pentru savarsirea infractiunii de complicitate la trafic de influenta, prev. si ped. de art. 48 din C.pen. rap. la art. 291 din C.pen. cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 si art. 5 din C.pen, ca urmare a decesului inculpatului.

In baza art. 396 al. 5 din C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. a din C.p.p. achitarea inculpatului Teleptean Mihaita pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta prev. si ped. de art. 291 din C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr.78/2000 cu aplic. art. 5 din C.pen., intrucat fapta nu exista.

In baza art. 396 al. 5 din C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. a din C.p.p. achitarea inculpatului Teleptean Mihaita pentru savarsirea infractiunii de complicitate la dare de mita prev. si ped. de art. 48 din C.pen. rap. la art. 290 din C.pen. si art. 6 si 7 lit. b din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art. 5 din C.pen., intrucat fapta nu exista.

In baza art. 396 al. 5 din C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. a din C.p.p. achitarea inculpatului Teleptean Mihaita pentru pentru savarsirea infractiunii de complicitate la luare de mita, prev. si ped. de art. 48 din C.pen. rap. la art. 289 al. 1 si 2 din C.pen si art. 6 si 7 lit. b din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 din C.pen., intrucat fapta nu exista.

In baza art. 396 al. 5 din C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. a din C.p.p. achitarea inculpatului Puscas Mircea pentru savarsirea infractiunii de luare de mita prev. si ped. de art. 289 al. 1 si 2 din C.pen. cu aplicarea art. 6 si art. 7 lit. b din Legea nr.78/2000 si art. 5 din C.pen., intrucat fapta nu exista.

In baza art. 275 al. 3 din C.p.p. cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. In baza art. 272 al. 1 din C.p.p. onorariile partiale ale avocatilor desemnati din oficiu respectiv, d-na C. M., in cuantum de 500 de lei si d-na C. A. D., in cuantum de 500 de lei vor fi avansate din fondurile Ministerului Justitiei. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica azi, 9 aprilie 2021”.


* Cititi aici intreaga istorie a cazului, inclusiv comunicatul DNA si minuta sentintei de condamnare casate de ICCJ


sursa foto Marian: Ziar de Cluj

sursa foto Puscas: Ebihoreanul.ro

Comentarii

# Neamul lui Bicilis date 12 aprilie 2021 14:40 +11

Ca mai exista judecatori cinstiti este un fapt imbucurator. Cinste lor! Dar, eu as lua la puricat Dosarul judecat de Ioana Morar pentru ca mai mult ca sigur ea se dovedeste a fi partener de nadejde cu procurorul Marius Iancu. In acel Dosar se vor regasi probe ascunse, declaratiii ale inculpatilor falsificate de judecator, declaratii ale martorilor influentate de judecator, faslificari de probe si multe altele, ce a condus spre condamnarea inculpatilor motivata de judecator Ioana Morar printr-o afluenta de alegatii. Altfel era imposibila rejudecarea cauzei!

# Andrei Muresan date 13 aprilie 2021 12:36 +54

Europa trogloditilor, tace. America idioților tace. Romanii sunt "gazați" de șeful de lagăr nazist, Iohannis, cum au fost cei din spitale omorati pe capete. Peste 25 de mii de romani au fost uciși. Gazați, da, așa cum au fost și cu "tirurile lui Arafat", tiruri de gazare, turcești. Am cumparat saci negrii de plastic de 42 galoane pentru cel de la Cotroceni. Ii donez lui Iohannis pentru el și guvernul lui. Dați-mi adresa sa ii expediez din America. Blestem pe Iohannis și pe toți acoliții lui sa crape și sa fie băgați în sacii de plastic, dezbrăcați și aruncați în gropi comune. Sa fie dați cu var și clor, așa cum au făcut cu cei 25 de mii de oameni, așa cum au făcut cu tata. Blestemul meu se va împlini în curând. Va blestem nazistilor!

# VIKY date 13 aprilie 2021 14:13 +21

@ Andrei Muresan...Blestemul nu ajuta, pana cand ii va ajunge pe ei vor baga in saci toti batranii si toti bolnavii cronici. Pacat ca poporul nu se trezeste. Eu nu ii inteleg chiar daca asi avea toata bunavointa. Urmaresc zilnic ce se intampla in Romania, si imi fac cruci zilnic. Ori sunt inconstienti, ori sunt prosti, alta explicatie nu am. Este singura tara pe planeta unde au intrerupt un an scolile, unde au internat asimptomatici, unde au inchis spitalele pentru bolnavii cronici, unde au imprumutat tara cu 124 de miliarde care s-au evaporat, unde se trateaza doar de covid cu medicamente experimentale, unde se administreaza vaccinul AstraZeneca chiar daca mor pe capete, iar alte tarii l-au interzis, unde in fruntea tarii este un nazist, iar in fruntea MS un nazist cu liceul si un an de studii in strainatate, unde GuWrenul a fost instalat la dorinta nazistului, nu a poporului.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.12.2021 – Werner vine la „Buze Dulci”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva