19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PERICOLUL PREDOIU – UNJR, AMR, AJADO si APR il distrug pe ministrul Justitiei: „SIIJ, complet independenta de politic, trebuie desfiintata. In locul ei trebuie pusa puterea discretionara a Procurorului General... Se recunoaste necesitatea unei protectii adecvate a magistratilor... In loc sa perfectioneze cadrul legislativ actual, care ofera aceste garantii, Predoiu a decis distrugerea acestor garantii, punand in loc prevederi abuzive, care instaureaza controlul politicului asupra justitiei”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

5 February 2020 19:32
Vizualizari: 5030

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto) comite un epocal atentat la independenta sistemului judiciar prin insistenta de a macelari Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie. Este principala concluzie ce se desprinde din comunicatul comun emis de catre Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR).



In comunicatul publicat miercuri, 5 februarie 2020, cele patru ONG-uri demonstreaza in cinci pasi haosul pe care eventuala desfiintare a SIIJ il va aduce in justitie.

In primul rand, ministrul Justitiei pur si simplu aduce justitia sub control politic, distrugand un organism cu reale garantii de independenta – cum este SIIJ – si punand totul in pixul Procurorului General – un oficial numit strict prin negociere politica.

In al doilea rand, la fel cum Lumea Justitiei a aratat inca de la publicarea proiectului de lege (click aici pentru a citi), Procurorul General va capata puteri faraonice, decizia acestuia de a bloca actiunea penala fata de un magistrat sau altul neputand fi supusa niciunui control ierarhic.

In al treilea rand, prin proiectul amintit, Predoiu le confera superimunitate nu doar Procurorului General, ci si membrilor celor doua Sectii din Consiliul Superior al Magistraturii. Mai precis, AMR, UNJR, APR si AJADO avertizeaza ca niciun judecator sau procuror CSM nu va aviza pozitiv urmarirea penala sau inculparea vreunui confrate de breasla.

Dar pana sa dobandeasca puteri discretionare, membrii CSM sunt supusi batjocurii lui Predoiu, care nu le ofera acum ocazia unei consultari reale pe marginea proiectului de lege.

Alt argument al asociatiilor profesionale se refera la cetatenii Romaniei, acestia urmand sa aiba de suferit prin punerea la discretia unei justitii abuzive, in care isi vor pierde total increderea, subliniaza UNJR-AMR-APR-AJADO.

In incheiere, organizatiile non-guvernamentale anunta ca vor informa organismele internationale despre bataia de joc pusa in scena de ministrul Catalin Predoiu la adresa SIIJ.


Redam comunicatul celor patru ONG-uri:


„Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a publicat pe data de 4 februarie 2020 proiectul de Lege privind desfiintarea SIIJ si modificarea si completarea unor acte normative din domeniul Justitiei.

Prin acest proiect de lege, anchetele privind judecatorii si procurorii vor depinde de bunul plac al Procurorului General, a carui numire si revocare in/din functie depinde, la randul ei, in mod direct, de intelegerea politica dintre Ministrul Justitiei si Presedintele Romaniei.

Una din criticile cele mai des rostogolite si manipulatoare la adresa SIIJ a fost ca aceasta sectie ar reprezenta “un instrument de presiune la adresa magistratilor” ce vor fi pusi astfel sub control politic.

In realitate, SIIJ este singura sectie din Ministerul Public in care sefii acesteia nu sunt numiti prin niciun fel de implicare a politicului. Toti procurorii care activeaza in SIIJ sunt selectati prin concurs, doar de catre Consiliul Superior al Magistraturii.

Ca atare, prin acest proiect, Ministrul Justitiei Catalin Predoiu ne spune ca aceasta sectie, complet independenta de politic, trebuie desfiintata, iar in locul ei trebuie pusa puterea discretionara a Procurorului General, numit in urma unor intelegeri politice.

A da putere Procurorului General, numit politic, sa autorizeze punerea in miscare a actiunii penale impotriva unui magistrat inseamna ca acesta va putea oferi impunitate absoluta unor judecatori si procurori sau, dimpotriva, va putea da liber anchetelor – chiar abuzive – fara niciun control si fara nicio explicatie. Totul va depinde de vointa unei persoane numite in functie prin decizie esentialmente politica.

Proiectul de lege reflecta, de altfel, in mod vadit, ipocrizia Guvernului si a Ministrului Justitiei, prin nerespectarea independentei judecatorilor si procurorilor, dar si a drepturilor fundamentale ale cetatenilor.

Vom argumenta punctual in cele ce urmeaza cateva dintre viciile proiectului de lege:

1. Prin comunicatul de presa, afisat pe site-ul Ministerului Justitiei, se arata ca 'proiectul va fi transmis catre CSM pentru procedura de avizare, imediat dupa afisare'.

In acelasi timp, proiectul este publicat cu mentiunea ca este supus dezbaterii publice, 'in temeiul dispozitiilor art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata'.

Or, art. 7 la care face trimitere Ministrul Justitiei Catalin Predoiu prevede in alin. 8 in mod explicit ca: 'Proiectul de act normativ se transmite spre analiza si avizare autoritatilor publice interesate numai dupa definitivare, pe baza observatiilor si propunerilor formulate potrivit alin. (4)'.

Ca atare, 'consultarea publica' este praf in ochii cetatenilor, afectati in mod direct de acest proiect, cata vreme proiectul va fi trimis spre avizare 'imediat dupa publicare', opinia cetatenilor parand a fi complet indiferenta Ministrului Catalin Predoiu.

De altfel, nu este stabilit niciun termen limita de trimitere a propunerilor cu privire la textul proiectului de lege, fapt ce demonstreaza, o data in plus, ca aceste consultari sunt doar un simulacru.

2. Ipocrizia consultarilor rezulta si din modul in care, in expunerea de proiect, Ministrul Predoiu face referire la consultarea magistratilor

'In urma centralizarii punctelor de vedere ale instantelor si parchetelor, a rezultat faptul ca 85,47% din procurorii respondenti si 72,22% din judecatorii respondenti au opinat in sensul abrogarii prevederilor privind Sectia', sustine Ministrul Predoiu.

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu omite cu buna-stiinta sa precizeze procentul de judecatori respondenti, adica mai putin de o treime din numarul total al judecatorilor. De altminteri, si in cazul consultarii procurorilor, numarul celor care au participat la vot a fost jumatate din numarul total al acestora.

Majoritatea larga a judecatorilor si procurorilor au refuzat sa raspunda ministrului, considerand ca nu au fost consultati intr-un cadru ce corespunde rigorilor legale.

De asemenea, Ministrul Predoiu 'uita' sa faca referire la opinia exprimata de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ai Curtii de Apel Bucuresti, instante cu competenta cea mai extinsa si la cel mai inalt nivel in a judeca cauze de competenta DNA.

Acestia au facut in mod special obiectul anchetelor DNA, peste 100 de judecatori ai CAB si 75 de judecatori de la ICCJ avand dosare deschise la DNA in perioada 2014-2018.

Or, opinia acestora a fost in sensul mentinerii SIIJ cu modificari, nicidecum in sensul desfiintarii acestei structuri, dovada clara a faptului ca acestia apreciaza ca sectia reprezinta o garantie sporita a independentei individuale a judecatorilor.

Faptul ca Ministrul Catalin Predoiu ascunde aceste date demonstreaza ca nu a fost in mod real interesat de rezultatul consultarii, cu atat mai mult cu cat decizia de desfiintare a SIIJ era deja luata la data respectiva, iar Ministrul doar a manipulat acest rezultat pentru a-si valida decizia deja luata.

3. Tot in expunerea de motive se arata ca: 'Prin modul de organizare si functionare a SIIJ s-a creat de facto o categorie de cetateni care beneficiaza de imunitate de jurisdictie penala totala, respectiv procurorii din cadrul SIIJ'.

In realitate, solutiile de clasare ce ar viza inclusiv procurorii din cadrul SIIJ sunt supuse cenzurii instantelor de judecata, astfel incat o astfel de imunitate categoric nu exista.

In schimb insa, prin proiectul Ministrului Catalin Predoiu s-a creat cu adevarat o imunitate de jurisdictie penala atat a Procurorului General, cat si a membrilor din cadrul celor doua Sectii din cadrul CSM si, poate, chiar si pentru alti magistrati.

Astfel, in expunerea de motive a proiectului, pretinsa imunitate a procurorilor SIIJ deriva din faptul ca, 'fiind compusa dintr-un numar extrem de redus de procurori, isi pot da ei insisi, reciproc, orice solutie (…) indiferent de situatia de fapt sau de drept si indiferent de ce abuz ar putea face'.

Or, Sectia pentru procurori din cadrul CSM cuprinde un numar de 5 procurori, de trei ori mai mic decat schema SIIJ. Ca atare, rationamentul pe care isi intemeiaza Ministrul Predoiu desfiintarea SIIJ este perfect aplicabil in cazul solutiei legislative propuse de acesta: membrii Sectiei de procurori ai CSM vor aviza vreodata trimiterea in judecata a vreunuia dintre ei, in conditiile in care nu exista niciun control judecatoresc asupra unui eventual refuz, asa cum ar exista in cazul clasarii date de un procuror SIIJ?

Prin urmare, argumentul Ministrului Catalin Predoiu pentru desfiintarea SIIJ, privind pretinsa imunitate a procurorilor din aceasta sectie, insistent preluat ca atare si rostogolit apoi si in documentele europene, este acum demonstrat ca fiind unul fals si abia prin proiectul propus se creeaza in mod real premisele impunitatii unor magistrati.

4. Cetatenii nu vor avea nicio cale de atac efectiva impotriva refuzului Procurorului General de a autoriza punerea in miscare a actiunii penale

Potrivit art. 16 alin. (1) lit. a) Cod procedura penala, 'actiunea penala nu poate fi pusa in miscare, daca lipseste autorizarea organului competent, prevazuta de lege'.

Cu alte cuvinte, plangerii unui cetatean impotriva unui judecator sau procuror pentru infractiuni contra infaptuirii justitiei, infractiuni de serviciu sau infractiuni de coruptie, i se poate sau nu da curs doar prin manifestarea de vointa a Procurorului General.

In lipsa autorizarii punerii in miscare a actiunii penale date de Procurorul General, procurorul de caz nu are alta optiune decat sa claseze cauza sau sa tina dosarul deschis, fara a dispune o solutie, asa cum a constatat Inspectia Judiciara ca facea DNA. Prin aceasta prevedere Ministrul Justitiei Catalin Predoiu incalca flagrant dreptul cetatenilor de a beneficia de un proces echitabil atat cu privire la urmarirea penala, cat si la activitatea instantei de judecata.

In prezent, in cazul solutiilor dispuse de procurorii din cadrul SIIJ, persoana interesata poate formula plangere catre procurorul ierarhic superior, iar ulterior catre instanta de judecata, care poate exercita un control deplin cu privire la actele procurorului.

Prin aceasta noua prevedere, Ministrul Catalin Predoiu le confisca practic cetatenilor dreptul de acces la instanta, in cazul in care acestia sustin ca au fost vatamati prin savarsirea de catre magistrati a unor fapte penale.

5. 'Mecanismele propuse contribuie la sporirea garantiilor de independenta recunoscute magistratilor', se arata in expunerea de motive.

In realitate, acestea reprezinta un mar otravit, pentru ca o justitie puternica nu va exista niciodata fara increderea cetatenilor, ale caror drepturi fundamentale trebuie sa le apere.

Mai mult, noile prevederi din proiectul de lege incalca in mod flagrant independenta procurorului in activitatea de urmarire penala, cu efect negativ direct asupra urmaririi penale.

Dincolo de faptul ca Sectia pentru judecatori sau Sectia pentru procurori din cadrul CSM nu sunt instante de judecata penala, sa aprecieze cu privire la temeinicia si legalitatea unui rechizitoriu, noua atributie acordata celor doua sectii din cadrul CSM – de incuviintare a trimiterii in judecata a magistratilor – va avea ca efect scaderea increderii cetatenilor in judecatori si procurori, pe care ii vor banui ca se ascund in spatele unei “superimunitati”.

Acestea sunt doar cateva dintre viciile grave ale unui proiect de lege injust, ipocrit si nascut din campanii de manipulare de o intensitate fara precedent, proiect care, daca va deveni lege, va insemna o lovitura grea data in mod direct actului de justitie si in mod indirect statutului si independentei judecatorilor si procurorilor.

In expunerea de motive se recunoaste, pe buna dreptate, necesitatea unei protectii adecvate a magistratilor impotriva presiunilor exercitate asupra lor.

In loc insa sa perfectioneze cadrul legislativ actual, care ofera exact aceste garantii, Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a decis distrugerea acestor garantii, punand in loc prevederi abuzive, cu vicii de constitutionalitate si care instaureaza controlul politicului asupra justitiei.

Asociatiile semnatare vor trimite in zilele urmatoare catre CSM si Ministerul Justitiei o analiza amanuntita, articol cu articol a proiectului de lege si vor sesiza institutiile internationale pentru a le aduce la cunostinta faptul ca actualul guvern doreste instaurarea unui control politic asupra justitiei”.

Comentarii

# orban date 5 February 2020 19:46 +7

asta cind pleaca acasa? vai, ce o sa mai plingem ca nu-l mai vedem pe limba lata spunind prostii.

# santinela date 6 February 2020 07:40 +5

Asta parca spunea ca a facut o larga consultare in mediul de specialitate cind a propus desfiintarea sectiei. Se vede acum ca a mintit cu nerusinare,in stilul caracteristic PNL-ului,nu a facut nici o consultare ci s-a executat, ca ultima sluga , poruncilor primite. Mizerabil om !

# romanu date 6 February 2020 07:58 +4

Nu mai mira pe nimeni ca "Pruna-n gura"este sclavul stapanilor de pe oriunde si, combinat cu mintea lui de gaza, nu poate scoate decat marlanii. Bine ca i-au traso-n bot!

# mircea date 6 February 2020 10:13 0

Predoiu totdeauna a jucat la IMPUSE și DISPUSE...Cine-l laudă și are încredere în el nu observă, sau se face că nu observă, câte ”tratamente” a suferit ca să pară ceea ce NU ESTE!

# ANA MARIA BOT date 6 February 2020 11:03 +2

PREDOIU ARE O PRESTATIE MAI PROASTA DECAT M-AM ASTEPTAT....E VAI DE CAPUL LUI CU IDEILE TRAZNITE SI LIPSITE DE BUN SIMT SAU BAZA LEGALA PE CARE LE ARE. ESTE UN INFUMURAT CA SI AROGANTUL DE RARES BOGDAN....

# Miki Popescu date 6 February 2020 11:53 0

Justitia, a treia putere in stat,cere ajutor ptr. a nu fi ingenunchiata de clasa politica! Ar fi cazul ca si barourile de avocati sa aiba un cuvant de spus, atat pe plan intern cat si extern. Ceva trebuie facut caci altfel Johannis cu ai lui vor "topai" pe Romania.

# escu date 6 February 2020 17:28 0

V-ași cam prins, dar mai există ceva. Vrea să readucă secția în cadrul DNA, acolo de unde a fost extrasă, pentru a face iar jocuri politice și anchete după interesul politic al momentului.

# Iata-l si pe scabrosul de la Justitie ! date 6 February 2020 18:24 +5

Vina este a PSD caci sunt fleasca ca balega ! PSD treziti-va si bagait niste steroizi in partidul ala ! Plesoianu presedinte !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva