5 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAGISTRATII REVIN SUB CIZMA DNA – Ministerul Justitiei a publicat proiectul pentru desfiintarea SIIJ: DNA va putea nenoroci din nou magistratii care nu dau solutiile dorite. DNA va avea competenta doar pe infractiunile din Legea 78/2000, inclusiv pe abuzul in serviciu folosit ca satar impotriva judecatorilor incomozi. Predoiu superimunizeaza magistratii: inculparea va fi avizata de Procurorul General, iar trimiterea in judecata de CSM (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

4 februarie 2020 14:45
Vizualizari: 9007

Regimul presedintelui Klaus Iohannis (foto stanga) se incapataneaza sa-si duca pana la capat planul de acaparare a justitiei. Marti, 4 februarie 2020, Ministerul Justitiei a publicat proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), initiat de ministrul Catalin Predoiu (foto dreapta). Evident, un proiect care ii va readuce sub ghilotina DNA pe acei judecatori si procurori care nu dau solutiile dorite de parchetul anticoruptie. Si mai ales o initiativa de act normativ care ii confera Procurorului General prerogative de-a dreptul faraonice, dupa cum puteti citi mai jos.Noi episoade pentru serialul „Magistratura sub cizma DNA” (pe care Lumea Justitiei vi l-a prezentat aici)


Insistam asupra Directiei Nationale Anticoruptie, intrucat acest parchet va putea din nou sa ancheteze magistrati, in cazul in care Parlamentul va vota proiectul de lege. E adevarat: nu pentru orice fel de infractiuni (ca pe vremea Serviciului de combatere a coruptiei din justitie, care functiona in cadrul DNA-ului kovesist), ci doar pentru faptele pedepsite de Legea nr. 78/2000. Este vorba atat despre infractiunile propriu-zise de coruptie (dare si luare de mita, trafic si cumparare de influenta), cat si despre cele asimilate celor de coruptie. Printre acestea se numara:

- abuzul in serviciu (binecunoscutul satar folosit de DNA pentru executarea personajelor incomode din politica, afaceri si chiar magistratura; spre deosebire de art. 297 Cod penal, Legea 78/2000 prevede situatii agravante ale infractiunii, de natura sa majoreze limitele pedepselor);

- fraude cu fonduri europene;

- acte de comert incompatibile cu functia;

- folosirea influentei (acuzatia pentru care DNA le-a fabricat dosare unor numerosi politicieni – inclusiv lui Ludovic Orban).

 

Iata ce stipuleaza art. 3 alin. 1 din proiectul de lege:

 

„De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, sunt de competenta Directiei Nationale Anticoruptie si infractiunile prevazute in Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare, daca, indiferent de valoarea pagubei materiale ori de valoarea sumei sau a bunului care formeaza obiectul infractiunii de coruptie, sunt savarsite de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de ceilalti judecatori si procurori, inclusiv de judecatorii si procurorii militari si de cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.


Despotica subordonare ierarhica


Revenind asupra Procurorului General, trebuie sa remarcam faptul ca proiectul de lege al lui Catalin Predoiu pur si simplu ii va da posibilitatea sefului PICCJ sa taie si sa spanzure in magistratura. Or, daca Iohannis ii va face pe plac lui Predoiu si o va numi Procuror General pe Gabriela Scutea (semnatara a Protocolului PICCJ-SRI din 2009), va dati seama ce ii va astepta pe magistratii romani.

Concret, maculatura girata de Predoiu ii va da posibilitatea Procurorului General ca, dupa disparitia SIIJ, sa desfiinteze orice solutie de trimitere in judecata, clasare sau renuntare la urmarirea penala adoptata de catre Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie si care nu va fi apucat sa fie supusa controlului ierarhic. La fel se va intampla cu orice act de procedura efectuat de procurorii SIIJ, dar necontrolat ierarhic.

In acest punct, proiectul de lege contine un aspect cu mari sanse – credem noi – de a pica la Curtea Constitutionala. Astfel, Procurorul General va avea prerogativele mentionate mai sus in ciuda faptului ca dupa desfiintarea sectiei speciale dosarele vor fi distribuite catre parchetele competente material (inclusiv DNA si DIICOT). Or, din cate vedem, creand posibilitatea ca actele si solutiile sa poata fi confirmate sau infirmate de catre seful PICCJ, iar nu de catre procurorii-sefi ai respectivelor parchete competente material va incalca principiul controlului ierarhic pe baza caruia functioneaza procurorii, conform art. 132 alin. 1 din Constitutia Romaniei.


Relevante in acest sens sunt mai multe alineate din articolul 1 al proiectului de act normativ:

 

„(2) Cauzele aflate in curs de solutionare la nivelul Sectiei se transmit pe cale administrativa, in termen de 5 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin grija Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, parchetelor competente potrivit legii, care continua solutionarea acestora.

(3) Dispozitiile alin. (2) se aplica in mod corespunzator dosarelor aflate in arhiva Sectiei. (...)

(5) Solutiile de clasare, de renuntare la urmarirea penala si de trimitere in judecata dispuse de procurorii Sectiei, care nu au facut obiectul controlului ierarhic anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, sunt supuse de la data desfiintarii Sectiei controlului exercitat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dispozitiile art. 335, art. 318, art. 328 si ale art. 340 din Codul de procedura penala aplicandu-se in mod corespunzator.

(6) Actele efectuate si masurile luate de procurorii Sectiei in cauzele prevazute la alin. (2), care nu au facut obiectul controlului ierarhic anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, sunt supuse de la data desfiintarii Sectiei controlului exercitat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dispozitiile art. 304 si ale art. 339 din Codul de procedura penala aplicandu-se in mod corespunzator. (...)

(8) Caile de atac declarate de Sectie pot fi retrase numai de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”.


Superimunitate pentru magistrati


Ca sa se asigure ca majoritatea judecatorilor si a procurorilor nu va protesta fata de initiativa de desfiintare a SIIJ, ministrul Justitiei incearca sa-i mituiasca profesional, in opinia noastra. Astfel, Catalin Predoiu a inclus in proiectul de act normativ o superimunitate a magistratilor, acestia urmand sa nu mai poata fi trimisi in judecata decat cu incuviintarea sectiilor CSM. Mai mult decat atat: inculparea judecatorilor si procurorilor (punerea in miscare a actiunii penale) va fi posibila doar cu autorizarea prealabila a Procurorului General.

Actualele prevederi din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii se refera la incuviintarea, de catre sectiile CSM, doar pentru perchezitionarea magistratilor, retinerea si arestarea lor (preventiva ori la domiciliu). Desigur: se pastreaza exceptia infractiunilor flagrante, dar esenta problemei nu se schimba.

 

Redam prevederile art. 4 din proiectul lui Catalin Predoiu:

 

„La art. 95 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate,  alin. (3) si (4), cu urmatorul cuprins:

'(4) Punerea in miscare a actiunii penale fata de un judecator sau procuror se face cu autorizarea prealabila a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

(5) Trimiterea in judecata a judecatorilor si procurorilor se incuviinteaza de Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii'.


Predoiu se crede mai destept decat CCR


Inainte sa va prezentam textul proiectului de lege, remarcam atitudinea aroganta a lui Catalin Predoiu, ministrul Justitiei punandu-se pur si simplu pe sine deasupra Curtii Constitutionale a Romaniei. Astfel, in expunerea de motive, Predoiu scrie urmatoarele:

Desi constituirea unei astfel de sectii este un demers care, in sine, a fost consemnat ca fiind constitutional, parametrii in care aceasta isi desfasoara activitatea contravin modului de organizare a parchetelor in Romania si principiului controlului ierarhic”.

In rest, in aceeasi expunere de motive, Catalin Predoiu reia argumentele propagandistice continute in rapoartele MCV, GRECO si ale Comisiei de la Venetia, bazate pe intoxicarile trimise de ONG-urile #rezistente din Romania. Argumente pe care ministrul s-a bazat si in urma cu putin timp, cand, in seara zilei de 27 decembrie 2019, a fortat adoptarea de catre guvernul Orban a memorandumului legat de distrugerea sectiei speciale (click aici pentru a citi).


* Cititi aici proiectul de lege privind desfiintarea SIIJ

* Cititi aici expunerea de motive

Comentarii

# CCR date 4 februarie 2020 15:30 +9

CCR poate stopa definitiv şi ireversibil şi această (idioată) iniţiativă legislativă. Proiectul de desfiinţare a SIIJ şi de restabilire a competenţei DNA de cercetare a magistraţilor intră în coliziune cu disp. art. 124 alin. (3) şi 152 alin. (1) din Constituţia României, în sensul că implică restrângerea independenţei judecătorilor şi a justiţiei. Competenţa DNA de cercetare a magistraţilor nu a avut niciodată bază legală, ci a operat pe baza unui ordin al Şefului DNA. Acum se încearcă legalizarea competenţei DNA pentru a-i cerceta pe magistraţi. O decizie CCR în acest sens este mai puternică decât Predoiu, KWI, Parlamentul României şi Guvernul lui Sică adunaţi la un loc. Orice rău este spre bine. Aştept sesizarea CCR şi decizia acestei instituţii. Iniţiatorii desfiinţării SIIJ, nu fac altceva decât să ridice mingea la fileu. Dacă CCR va constata neconstituţionalitatea restauraţiei urmărite, Decizia CCR va fi valabilă de-a pururea şi în vecii vecilor. Amin!

# CCR date 4 februarie 2020 15:37 +8

Sunt şanse mari ca Proiectul de desfiinţare a SIIJ să fie blocat definitiv de CCR. Este suficientă sesizarea acestei instituţii. Art. 124 alin. (3) din Legea fundamentală!

# Ghro date 4 februarie 2020 15:52 0

Judecatorii pot sa stea linistiti, trebuie sa actioneze si ei la fel de lipsiti de scrupule pe cum o fac procurorii... e necesar avizul sectiei pentru deschiderea urmarii penale, vine cererea, se respinge cererea... vine rechizitoriul de trimitere in instanta, se respinge. Daca porcusorii au "Brigada Nufarul" nu vad nimic gresit sa o aiba si judecatorii. E un meci de care pe care, in care deja porcusorii au luat 1 set in mandatul lu' Kove, judecatorii au egalat cu noua majoritate in CSM si pusa pe faras Tarcea, acuma sunteti in decisiv.

# romanul date 4 februarie 2020 15:56 +4

Daca javrele astea infecte chiar desfinteaza SIIJ, atunci e cazul ca romanii de buna-credinta sa iasa in strada si sa alerge cu parul haimanalele astea! Am scris de nenumarate ori "JOS LABELE DE PE SIIJ" dar nemernicii astia se fac ca nu aud, nu-i intereseaza! Pai atunci nu ramine decat parul pe ei sa simta ca si poporul mai are un cuvant de spus!

# CCR sa blocheze desfiintarea SIIJ , urgent ! date 4 februarie 2020 17:17 +2

Parlamentul ce dracu` face , doarme pe el ? PSD e fleasca , e balega , nu au pierdut din cauza altcuiva ci dintr-a lor ! IN loc sa se puna in miscare nucleul tare al PSD ei se imprastie ; i-o fi sunat SRI ... :o

# banditu coroiu date 4 februarie 2020 17:54 +3

Guvernul joianis/someroiu actioneaza ca vataf pe plantatie in purul stil pdl care i-a consacrat. Au demolat in 3 luni ce s-au chinuit astialalti sa faca in 3 ani. Era de asteptat sa se ajunga si la desfiintarea siij, care le statea in gat de la infiintare (mai exact nazistului sef). Ramane de vazut ce o sa voteze tradatoriceanu la motiunea de cenzura, ca el se batea cu caramida in piept ca daca se pune problema desfiintarii siij, el personal depune motiune, cel putin cu harneala asta ieftina iesise pe sticla la un moment dat. Oricum, cataclism ca guvernul asta n-a mai lovit Romania de la boculet incoace si probabil romanii au nevoie sa-si reaminteasca din cand in cand de ce nenorociri sunt in stare pedelistii.

# Crisan date 4 februarie 2020 18:13 -1

Foarte bine! Sper ca dna sa fie competent sa ancheteze magistratii abuzivi care refuza sa judece, in semn de protest, desi au interdictie legala in acest sens! Si mai au si tupeul sa isi ia salariile pentru perioada de inactivitate, nesimtitii!

# basicuta date 4 februarie 2020 18:34 0

ce frumos, artistic chiar ! asa a lucrata PNL&PDL ca sa ajungă la guvernare să facă dle ce trebuie pentru cine OARE? E clar cine conduce PNL si toată colonia ? noroc cu CCJ că le mai dă peste nas...

# carcotas date 4 februarie 2020 19:02 +1

Ce bine le pica alora care au dosare in curs de cercetare la Sectie! Proiectul legii trebuie pus pe ordinea de zi in Camere la Parlament, vot, negocieri, sesizari CCR, retrimiteri la Parlament de catre John din deal, ehei! Se prescriu toate nazbataiile si au facut victimele bulau pe datorie...

# Edelweiss - Ivory Tower Chronicle date 4 februarie 2020 22:08 0

Слава памяти Михаила Калашникова! (Glorified to be the memory of Michael Kalashnikov) :eek: :eek: :eek: Ia skazal! :roll: :roll: :roll:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.07.2022 – Codrut Olaru s-a decis

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva