2 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PLATIM DIN CAUZA LUI KOVESI SI NITU - Statul roman a fost condamnat la CEDO in dosarul “Mineriadelor”. In cauza Anca Mocanu vs Romania, CEDO a constatat incalcarea dreptului la viata si la un proces echitabil. Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989 Teodor Maries ii acuza pe Codruta Kovesi si Tiberiu Nitu ca au tergiversat dosarul “Mineriadelor” (Hotararea)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

13 noiembrie 2012 18:46
Vizualizari: 11190

Romania a primit o noua condamnare la CEDO. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis, marti, 13 noiembrie 2012, obligarea statului roman la plata a 30.000 de euro catre Anca Mocanu, al carui sot a fost ucis in timpul evenimentelor din 13 – 15 iunie 1990. Aceasta condamnare putea fi insa evitata daca dosarul “Mineriadelor” ar fi fost solutionat pana acum, la peste 20 de ani de la sangeroasele evenimente. In schimb, asa cum se stie, cauza a fost blocata de fostul Procuror General al Romaniei Laura Codruta Kovesi (foto stanga) si adjunctul acesteia Tiberiu Nitu (foto dreapta), propus in prezent pentru functia de Procuror General al Romaniei.


Decizia CEDO a fost luata in cazul actiunii intentate de Anca Mocanu, sotia unuia dintre cei ucisi in perioada 13-15 iunie 1990, Marin Stoica, o alta victima a Mineriadelor, si de Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989. Astfel, CEDO a obligat statul roman ca in termen de trei luni de la data la care hotararea devine definitiva sa plateasca 30.000 de euro, despagubiri morale, catre Anca Mocanu, sotia lui Valentin Mocanu Velicu, omorat in timpul Mineriadelor. CEDO a horarat in unanimitatea ca a existat o incalcare a articolului 2 din Conventia europeana a Drepturilor Omului, care se refera la dreptul la viata, dar si a articolului 6, alin. (1) care vizeaza dreptul la un proces echitabil.

Sotul Ancai Mocanu a fost impuscat in cap in timpul evenimentelor din iunie 1990

Sotul Ancai Mocanu, Valentin Mocanu Velicu, in varsta de 22 de ani, a fost impuscat mortal in timpul interventiilor fortelor de ordine. In data de 13 iunie 1990, in jurul orelor 18.30, Valentin Mocanu a fost impuscat in cap in zona Ministerului de Interne, dupa ce politia a deschis focul in urma unui ordin aprobat de ministrul de Interne. Raportul medico-legal de autopsie al sotului Ancai Mocanu a stabilit ca decesul a fost violent si a survenit in urma unor rani provocate de gloante.

Anca Mocanu a sustinut ca in toata aceasta perioada nu au fost efectuate investigatii eficiente asupra represiunilor violente care au avut loc in timpul protestelor anti-guvernamentale din iunie 1990.

Teodor Maries: agentii guvernamentali au dezinformat succesiv Curtea Europeana

In ceea ce-l priveste pe Teodor Maries, presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989", acesta a sustinut ca in data de 14 iunie 1990 sediul asociatiei a fost devastat de mai multe grupuri de mineri. Bazandu-se pe articolul 6 (dreptul la un proces echitabil intr-un termen rezonabil), asociatia s-a plans de durata procesului si a solicitat despagubiri pentru daunele cauzate. In conformitate cu articolul 8 (protectia vietii private), Teodor Maries a mai reclamat faptul ca a fost supus unor masuri de supraveghere secreta, in special ascultarea convorbirilor telefonice. Mai mult, bazandu-se pe articolul 34 (dreptul la recurs individual), Teodor Maries, ca si Anca Mocanu si Marin Stoica de altfel, a sustinut ca autoritatile au exercitat presiuni asupra lor sa-si abandoneze cererile lor adresate Curtii si ca nu au avut acces la documentele de ancheta. De asemenea, in temeiul articolului 5 (dreptul la libertate si securitate), Teodor Maries a afirmat ca a fost arestat ilegal la 13 iunie 1990, lipsit de libertate in perioada 18 iunie - 30 octombrie 1990 si supus la rele tratamente.

Contactat telefonic, Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, ne-a declarat in legatura cu dosarul ”Mineriadelor”: In opinia celor de la Asociatia 21 Decembrie, vinovati pentru tergiversarea acestor cauze (Mineriadele din ianuarie, februarie si 13-15 iunie 1990) sunt fostul procuror general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi si adjunctul acesteia de la acea data, Tiberiu Nitu (n.red. - propus in prezent pentru functia de Procuror General al Romaniei), care avea in subordine Sectia Parchetelor Militare, condusa de un alt procuror incompetent din Prahova, ca si Nitu, pe nume Ion Vasilache. Mentionez ca agentii guvernamentali, in aceasta cauza, au dezinformat succesiv Curtea Europeana, fiind aparatorii inversunati ai celor vinovati de evenimentele Mineriadelor, cand s-a pus in miscare un intreg aparat represiv, impotriva democratiei prin violentele asupra partidelor politice, a presei, a unor asociatii civice aflate in faza incipienta si unor personalitati politice de marca precum seniorul Corneliu Coposu si Ion Ratiu.

Marin Stoica, batut in subsolul televiziunii

Cea de-a treia parte din acest dosar, Marin Stoica, a reclamat ca in data de 13 iunie 1990 a fost ridicat de un grup de oameni inarmati, chiar in apropiere de biroul sau, aflat in vecinatatea sediului televiziunii de stat, si fortat sa mearga in subsolul televiziuni unde a fost batut, lovit in cap cu obiecte contondente si amenintat cu arme de foc pana cand si-a pierdut cunostinta. Acesta a descris in detaliu abuzurile suferite si in declaratia data in fata procurorului militar, in 17 mai 2005. Stoica a precizat ca s-a trezit la ora 4.30 la Spitalul Floreasca din Bucuresti, fiind diagnosticat cu contuzie abdominala toracica pe partea stanga a pieptului escoriatii pe partea stanga din cauza unei accidentari si leziuni cerebrale traumatice.

CEDO: 30.000 de euro catre Anca Mocanu pentru incalcarea dreptului la viata

In cele din urma, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis sa conexeze cele trei cereri, pentru ca in final sa condamne statul roman la plata a 30.000 de euro catre Anca Mocanu, pentru incalcarea dreptului la viata. Iata decizia Curtii:

"1. Hotaraste, in unanimitate, sa conexeze cererile;

2. Declara, in unanimitate, cererile admisibile in ceea ce priveste plangerile in temeiul articolului 2 al Conventiei, in ceea ce priveste reclamanta Anca Mocanu, articolul 3 al Conventiei in ceea ce priveste reclamantul si Stoica Marin a articolului 6 si 1 al Conventiei in ceea ce priveste asociatia reclamanta si inadmisibila pentru restul;

3. Hotaraste in unanimitate ca a existat o incalcare a articolului 2 din Conventie, in aspectul sau procedural in ceea ce priveste reclamanta Anca Mocanu;

4. Hotaraste cu cinci voturi contra doua, ca nu a existat nici o incalcare a articolului 3 al Conventiei in ceea ce priveste Marin Stoica solicitantului;

5. Hotaraste in unanimitate ca a existat o incalcare a articolului 6 si 1 al Conventiei in ceea ce priveste asociatia reclamanta;

6. Hotaraste in unanimitate ca nu este necesar sa se examineze plangerea in temeiul articolului 34 al Conventiei;

7. Hotaraste, in unanimitate

a) ca statul parat trebuie sa plateasca reclamantului Anca Mocanu, in termen de trei luni de la data la care hotararea devine definitiva, in conformitate cu articolul 44 si 2 din Conventie, 30.000 (treizeci de mii de euro) care urmeaza sa fie convertiti in moneda nationala a statului reclamat la rata de schimb aplicabila la data platii, prejudiciul moral, plus orice taxa care poate fi perceputa de impozitare;

b) ca de la expirarea perioadei stabilite si pana la plata, aceste sume vor fi majorate cu o dobanda simpla la o rata egala cu rata marginala de imprumut a Bancii Centrale Europene pentru perioada de penalizare, plus trei puncte procentuale;

8. Respinge cu cinci voturi contra doua, cererea de satisfactie echitabila pentru restul”.

* Cititi aici hotararea prin care CEDO a condamnat statul roman la plata a 30.000 de euro catre Anca Mocanu

 

Comentarii

# Nimeni date 13 noiembrie 2012 18:59 +9

Decizia CEDO nu trebuie comentata, trebuie pusa imediat in aplicare! Deranjant este faptul ca unul ca Maries isi permite sa faca afirmatii despre activitatea unor magistrati! Din cauza cui oare Romania a fost condamnata la CEDO? Din cauza lui Kovesi, Nitu si Vasilache? Nu as crede! Din cauza lui Voinea? Cu siguranta da! cINE VA CITI CU ATENTIE de cate ori dosarul a fost trimis inapoi la Parchet pentru refacerea urmaririi penale va vedea ca toate aceste restituiri s-au facut din cauza lipsei de profesionalism a lui Voinea! Asa ca Maries sa taca din gura si sa isi vada de campania lui pe mai departe!

# Cornel date 13 noiembrie 2012 21:16 -2

Chiar ca esti un nimeni. Dan Voinea a fost impiedicat prin toate mijloacele sa se inceapa judecarea dosarelor. Ele sunt beton dar dau in Iliescu si camarila. Asa ca dispari.

# Nimeni date 14 noiembrie 2012 09:40 +9

Interesant cum cineva timp de 18 ani nu a reusit sa finalizeze niste dosare, mai ales ca timp de 4 ani a avut toate parghiile sa o faca (1996-2000) cand la putere era CDR-ul! Asa ca scuteste-ma de astfel de remarci ca a fost oprit sa finalizeze dosarele! Vorbim de 18 ANI nu de 2, 3 sau 4! Asa ca vedeti-va de treaba! NU zic ca cei vinovati nu trebuie sa plateasca, dar hai sa vedem in realitate cine se face vinovat de toate nazbatiile! Asa ca dl. Voinea sa aiba minima decenta sa stea linistit si sa isi manance pensia, nemeritata de altfel!

# Kovesi dottore colonel analfabet plagiatore date 13 noiembrie 2012 19:00 +15

O sa platim noi mult si bine dupa aceasta analfabeta de kovesi ! Spune Chiorule, cum ti-ai permis sa o numesti din nou proc general impotriva avizului CSM ? Cine a subjugat justitia ?

# Credo date 13 noiembrie 2012 19:57 +12

Un louser nitu.....ne a terminat.....platic pentru un imbecil....

# Ilarion date 13 noiembrie 2012 20:32 +7

Am intrat pe linia dreapta catre 60 milioane euro platiti pentru judecatori si procurori si nu s-a exercitat nici o actiune in regres,persoane sensibile care au nevoie de SPP isti,masini de lux,plimbarele si tot cortegiu de avantaje materiale care constituie o sfidare la adresa cetatenilor.Si astia ne mai fac si oservatii !!!

# Ana date 13 noiembrie 2012 20:33 +10

Kovesi, aceasta analfabeta care a tras justitia in jos cu 10 ani...

# coca date 13 noiembrie 2012 20:50 0

dar toti procurorii generali de dinainte ??...militari sau civili ???...o cauza trebuie trimisa in judecata cit mai aproape de momentul comiterii faptelor !!....ce a pazit mos iliescu si toata clica lui ???...au pus frina dosarelor mineriadei si revolutiei....si kovesi a facut destule dar tot postam pe unsite de justitie hai sa fim corecti...

# Vasile date 10 ianuarie 2013 16:52 0

Ce-a facut Iliescu? Pai nu el i-a chemat pe mineri prin televiziune? Am vazut cu ochii mei, la fel si atunci cand le-a multumit minerilor pt ajutorul acordat,s-a transmis si aia; foarte bine, ca sa existe dovezi impotriva vinovatilor. Si atunci cine a tinut pe loc cercetarile privind mineriadele, decat cei vinovati de existenta in istoria recenta a acestor nefaste mineriade ? Din nefericire platesc numai minerii, niste nefericiti inconstienti, vinovati desigur si ei, iar adevaratii vinovati, dorm linistiti in fotolii parlamentare, pana o sa-i gaseasca cea cu coasa pe-acolo, si n-o sa mai suporte condamnare decat din partea istoriei. Dar oricum, deja se cunoaste adevarul

# V date 13 noiembrie 2012 21:50 +1

Acum se vede ce geniala a fost miscarea doamnei Pivniceru. Fara gluma.

# PAKY date 13 noiembrie 2012 23:31 +8

CINE ESTE VINOVAT DE MUTAREA DOSARULUI LA CEDO SA PLATEASCA.PINA NU VOR PLATI CEI CARE GRESESC NU SE VOR RESPOSABILIZA SI VOR CONTINUA SA TRATEZE CU DEZINTERES DOSARELE.EU NU SUNT DEACORD CA DIN BUGETUL TARII SA SE PLATEASCA GRESELILE UNORA.CUM AR FI SA FACEM UN REFERENDUM PE CHESTIA ASTA?

# Stancu Ion date 13 noiembrie 2012 23:33 +9

Când la C.C.R. avem preşedinte o persoană cu handicap sever de vedere,când justiţia e controlată la sânge de matrozul chior,cum să nu ne sancţioneze C.E.D.O.,staţi să vedeţi când va venii sentinţa la arestarea şi condamnarea abuzivă a lui ADRIAN NĂSTASE,şi a ţăranilor anchetaţi la ordinul chiorului pentru votarea de la referendum.

# Cuculet Danilet date 14 noiembrie 2012 00:14 +10

DNA=Morar-Boldea-Blejnar-Base-Udrea-Rizzti-Blaga-Base-PICCJ-ICCJ-preafericitul Daniel( ca nu putut nici pana astazi sa dovedeasca provenienta Moastelor care le taraie prin toata Romania - iar prostimea merge si pupa ...p..la Popii, iar cei de la DIICOT/IML nu au putut raporta provenienta oscioarelor din asa zisele Racle..care le scot exact..ca sa deruteze atentia opiniei publice..!!!  In ultimii ani, sute de biserici au inventat si au adus la pupat sute, mii de moaste, fara nicio dovada de provenienta/expert Cultura/Muzeografie/ sute de oscioare de porc/caine/pisica/ sunt pupate cu o dorinta nebuna de a face "bine" poporului INDOBITOCIT !Biserica Ortodoxa Romana = Locul I la Evaziune fiscala in Romania - miliarde de lei se "spala" prin BOR, cu ocazia "pupaturilor" la Moaste, fara sa fie inregistrate in evidentele contabile !!!  DNA merge cu Biblia pe Loganuri sa sperie cetatenii sa mai iasa la vot - acoperind Marea Evaziune Fiscala din BOR ! ! 

# anti date 14 noiembrie 2012 06:29 +5

cum sa nu fie negativ raportul pe justitie, dna pivniceru? dar noi nu asteptam de la dta sa/i dai dretptate basescului in ....evidente. ci sa/l mai lasi in aparare acolo unde e primul responsabil, nasul din sufletul kavesi, morar, ghica, zegrean si, vedem, parca si din sufleul matale, doamna in care am crezut asa de mult. daca e vorba de diplomatie, aflati, dna ministru, ca e prea multa. mai faceti si un pas pentru usl ca incepeti sa fiti cal troian. regret ca spun asta.

# Condurache date 14 noiembrie 2012 15:08 +2

Numirea d-nei Pivnicieru a fost o gresala. ! Marea Pivnicieru s-a dovedit o mica ,,diplomata" . Daca diplomatia este o forma eleganta de perversiune ...am aflat raspunsul !

# livia date 14 noiembrie 2012 08:05 +5

Aceasta decizie trebuie tradusa si trimisa URGENT, lui reding, day, baroso et co. Suma de 30.000 euro TREBUIE platita de cei care au gresit, nu de la bugetul statului. Cand o sa se intample o data acest lucru, ca cei ce gresesc sa plateasca?

# baubau date 14 noiembrie 2012 18:50 +1

procurorul Nitu - Revolutionarul - Declaraţia actualului procuror general adjunct Tiberiu Mihail Niţu, militar în Ministerul de Interne în decembrie 1989, aflat în trupele de apărare ale televiziunii atît înainte cît şi după fuga lui Ceauşescu din 22 decembrie 1989, face referire la un elicopter din care (în 23 decembrie 1989) s-a deschis focul asupra militarilor care apărau televiziunea. “În dimineaţa zilei de 23.12.1989, tot în jurul orei 12, nu mai reţin exact ora, dar ţin minte că era soare şi cald afară, a trecut pe deasupra noastră un elicopter. Personal am văzut că în elicopterul care avea trapa deschisă se aflau două persoane îmbrăcate în combinezoane militare (cu frunze), cu căşti negre pe cap care au tras înspre noi cu o mitralieră pe afet care era în elicopter.. Arăt faptul că noi eram în poziţie culcat, cu capul spre Calea Dorobanţilor. Am tras şi noi http://mariusmioc.wordpress.com/2009/09/22/adevarul-despre-elicopterul-care-a-tras-la-televiziune-speriindu-l-pe-actualul-

# REVOLUTIONAR INDIGNAT date 16 noiembrie 2012 18:59 +1

Eu nu stiu cum si in ce fel Maries a ajuns Presedintele Asociatiei de Rev. 21 Dec desi el nu este revolutionar. Este ca si cum un cetatean ar face parte din "ASOCIATIA VETERANILOR DE RAZBOI" dar acesta nu a fost inrolat in armata si nici nu a fost pe front nici o data. Cat despre VOINEA ce sa spun il cunosc personal am fost fata-n fata de cateva ori cu el si mi s-a parut un abuziv si care nu ii avea la suflet pe REVOLUTIONARI. Sub alta ordine de ideii cum doreati sa nu execute ordinele lui nea ION ILESCU cand VOINEA a condamnat la Targoviste prin acel proces mizerabil pe sotii Ceausescu in ziua de Craciun pe 25.12.1989.

# REVOLUTIONAR INDIGNAT-CONTINUARE date 16 noiembrie 2012 19:11 +1

Cu ocazia unor audieri a unor revolutionari in biroul gen. Voinea prin anul 2009 acesta a intrebat pe unul din acei revolutionari care l-au prins pe Ceausescu daca a avut mandat de retinere sau de arestare cand s-au dus sa ii ia pe sotii Ceausescu de la protectia planttelor din Targoviste si i-au predat la politia judeteana Dambovita desi acest revolutionar i-a spus ca in asa ocazii, la asa evenimente nu trebuia sa aibe nici mandat de retinere sau de arestare si ca ordinea socio-juridica este ignorata intrucat daca nu s-ar incalca aceste aspecte nu ar mai fi revolutie sau revolta. Tot acest revolutionar i-a mai spus gen. Voinea ca dupa parerea lui Voinea ar insemna ca toti care au iesit in strada la Revolutie ar fi trebuit arestati ptr. tulburarea ordinii si linistei publice si ultraj contra bunelor moravuri, timp in care Voinea s-a enervat si i-a spus sa plece ca nu i ia declaratia ptr. care a fost chemat revolutionarul. Revolutionarul respectiv l-a reclamat pe Voinea ulterior la camera de abuzuri a Parlamentului.

# BULA date 16 mai 2013 23:32 0

sunteti   JALNICI    PROSTI   SI   BOI  SI  SLUGOI  DE 2  LEI

# BULA date 16 mai 2013 23:36 0

SCUZEEEEEEEEEEEEEEEE      ,IERTAREEEEEEEE    ACEST  MESAJ  ERA  PT   ZIARUL  National  ,,doamne  mii de scuze   ,,vA  APRECIEZ  ENORM     SI  VA  DORESC  MULTA  PUTERE  DE MUNCA  SI  MULTA  SANATATE.VA IUBESC

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.07.2022 – Zi caniculara pentru Vasilica

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva