15 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRIMA LOVITURA DIN ERA VOINEAG – DNA i-a retinut pe directorul Spitalului Colentina, George-Mirel Cristescu, si pe adjunctul Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, Cristian Pluta. Cristescu este acuzat ca i-a dat lui Pluta 20.000 euro pentru ca l-ar fi sprijinit sa obtina conducerea spitalului si 5% din facturile platite de ASSMB pentru renovari la spitalele din subordine

Scris de: V.B. | pdf | print

19 September 2023 14:18
Vizualizari: 3684

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat marti, 19 septembrie 2023, prima lovitura de cand este condusa de procurorul Marius Voineag (foto 1).Mai exact, parchetul i-a retinut pe directorul Spitalului Colentina, George-Mirel Cristescu (foto 2 stanga), si pe adjunctul Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB), Cristian Pluta (foto 2 dreapta). DNA il acuza pe Cristescu ca i-a dat lui Pluta 20.000 de euro pentru ca l-ar fi sprijinit sa obtina conducerea spitalului. A doua acuzatie se refera la faptul ca acelasi manager de la Colentina i-ar fi dat adjunctului ASSMB 306.439 lei, reprezentand 5% din facturile platite de ASSMB pentru renovari la spitalele din subordine. Ambele mite ar fi fost intermediate de aceeasi persoana fizica.

Totodata, Cristian Pluta i-ar fi transmis unui om de afaceri caietul de sarcini pentru o licitatie pe care urma s-o tina spitalul, astfel incat sa fie favorizata firma afaceristului.

A patra acuzatie se refera la faptul ca George Cristescu si-ar fi cumparat trei telefoane mobile si trei ceasuri inteligente (smartwatch-uri) din punctele de fidelitate de care spitalul beneficia la firma de telefonie, cu ocazia prelungirii abonamentului.

DNA i-a retinut nu doar pe managerul spitalului si pe adjunctul ASSMB, ci si pe omul de afaceri de mai sus (care ar fi primit caietul de sarcini) si pe persoana care ar fi intermediat cele doua mite.


Redam comunicatul DNA:

In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 936/VIII/3 din 18 septembrie 2023, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 19 septembrie 2023, a inculpatilor:

PLUTA CRISTIAN, director adjunct al Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (A.S.S.M.B.), pentru savarsirea infractiunilor de:

- luare de mita, (doua fapte),

- permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

CRISTESCU GEORGE-MIREL, manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de:

- dare de mita,

- delapidare,

Administratorul unei societati comerciale, pentru savarsirea infractiunii de dare de mita,

Persoana fizica, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:

- instigare la dare de mita,

- complicitate la dare de mita,

- complicitate la permiterea accesului la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

In cauza a mai fost dispusa masura controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand cu data de 18 septembrie 2023, a unui inculpat, persoana fizica, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunii de complicitate la permiterea accesului la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

1. La data de 19 iunie 2023, inculpatul Pluta Cristian, in calitatea mentionata mai sus, ar fi primit de inculpatul Cristescu George Mirel suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urma sa ocupe functia de manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucuresti. Concret, anterior, inculpatul Pluta Cristian ar fi formulat catre Primaria Municipiului Bucuresti o propunere care a stat la baza numirii inculpatului Cristescu George Mirel in functia respectiva. „Negocierile” purtate in contextul de mai sus au fost intermediate de catre persoana fizica, retinuta in prezenta cauza.

2. In perioada 28 august – 03 septembrie 2023, inculpatul Pluta Cristian, in calitatea mentionata mai sus, ar fi primit, prin intermediul aceleiasi persoane fizice, de la omul de afaceri, cercetat in prezenta cauza, suma de 306.439 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, ce reprezenta un procent de 5% din valoarea facturilor platite de A.S.S.M.B. in contextul derularii unui acord cadru ce viza executia unor lucrari de reparatii, reabilitati si modernizari la unitatile sanitare si imobilele aflate in administrarea Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti. Acordul respectiv ar fi fost incheiat la data de 04 aprilie 2023 de catre A.S.S.M.B. cu o asociere de firme din care facea parte si societatea comerciala administrata de omul de afaceri, iar suma de bani mentionata mai sus ar fi fost remisa in scopul platii facturilor la timp si a incheierii ulterioare a unor contracte subsecvente.

3. In luna august 2023, inculpatul Pluta Cristian ar fi transmis, prin intermediul celor doi inculpati, persoane fizice, unui om de afaceri, in etapa nepublica a procedurii de achizitie publica, caietul de sarcini pentru „PROIECTUL PRIVAT DE URGENTA TIP P1”, intocmit la nivelul A.S.S.M.B.. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societatii comerciale, administrata de omul de afaceri, in contextul organizarii unei licitatii publice avand obiectul de mai sus.

4. Dupa numirea in functia de manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucuresti, la data de 23 iunie 2023, inculpatul Cristescu George Mirel ar fi prelungit un abonament telefonic al institutiei pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajatii spitalului) ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, in valoare de 8.200 euro fara TVA. Cu acesti bani, inculpatul ar fi achizitionat prin intermediul sistemului de fidelitate trei telefoane mobile si trei ceasuri tip smart, bunuri pe care si le-ar fi insusit.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 19 septembrie 2023, cei patru inculpati retinuti urmeaza sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.


sursa foto Cristescu: Replicaonline.ro

sursa foto Pluta: Mediafax

Comentarii

# gica date 19 September 2023 17:08 -7

20000 DE EURO spaga pentru un contract de 306.439 lei(adica 60.000 de euro)? poate nu conoastem legea dar din cate stim DNA se ocupa de chestii de la 1 milion de euro in sus ? Aici cat este prejudiciul 60000 de euro? Despre "Marea coruptie" NIMIC, despre DNA ....care se ocupa de chestii MINORE de 60.000 euro, publicitate maxima, insa pana la 1 milion de euro e cale lunga, iar "SUCCESURILE" DNA sunt marunte si maruntele.

# prenumele tau spune tot date 19 September 2023 22:50 -1

lasa-ne bre in pace cu prostiile tale, ca la justitie ne pricepem toti de unde un milion?

# Cosimo date 19 September 2023 23:02 0

Serius? Denuntul si probele sunt facute in urma cu un an , cand Voineag nu era in DNA.

# cetatean de moda veche date 20 September 2023 07:32 0

Cazurile grave de peste 1 milion de euro, cazurile in care angajatii statului si in special cei din sistemele de forta cat si acolitii lor cumparatori de "influenta", isi insusesc, bunuri din patrimonoiul national, suprafete considerabile de terenuri, investitii ale statului prin intocmirea de acte false intocmite in institutiile de stat de catre angajati ai acestora, pretind si isi insusesc mita nu sunt ocrotiti de lege. De abia acum inteleg ca aceste cazuri "exced" investirii de a ancheta ale politiei si competentele DNA. Cat despre judecata, cetatenii chiar daca sunt infractori - criminali pot fi pusi in libertate si "albiti" pt a se putea bucura de "rezultatele muncii lor stresante" de eludare a legii Romanesti. Acestia singuri isi fac" mea culpa", autoexilandu-se in "gulagurile de autopedepsire" de tip MONACO - COASTA DE AZUR, FLORIDA SI INSULELE "IZOLATE" UNDE ISI TRAIESC CU STOICISM AUTO - IZOLAREA .

# DOREL date 20 September 2023 23:36 0

Hai s-o tragem pe Academiei: daca in `epoca de aur` coruptia in sistemul medical era 100%, in `democratie` am ajuns la 150 % ! Si, b): deci e mai bine ! Asa ca, bravos natiune, halal sa-ti fie ! Parerea mea ...

# lege-faradele date 22 September 2023 12:03 0

Este uimitor când vezi că pentru 20.000 euro șpagă DNA-UL s-a grabit să acționeze, dar, dacă am parafraza pe un clasic în viață este un lucru bine făcut, dar nu cunoaștem poziția DNA când pentru fapte de corupție dovedite de 30.000.000 euro, aceeași insitituție, dar sub obladiuirea altui procuror -șef, a albit un infractor, care în prezent este un mare investitor imobiliar.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva