20 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

PROBLEME LA CAP - Un procuror si doi judecatori au fost respinsi la concursul pentru numirea in functii de conducere pe motive psihologice. Cei trei au primit calificativul „nerecomandabil” la testarea psihologica, evaluarea capacitatii candidatilor de a lua decizii si de a-si asuma raspunderea si verificarea rezistentei la stres. Candidatii au facut contestatii, dar tot „nerecomandabili” au ramas (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

29 May 2016 12:24
Vizualizari: 15610

Sunt tot mai multi cei care, vazand ceea ce se intampla in instantele si parchetele din Romania, se intreaba daca anumiti magistrati sunt verificati sau nu in mod serios din punct de vedere psihic. Evident, niciunul dintre sefii Justitiei nu a admis vreodata ca sunt in sistem judecatori si procurori cu asemenea probleme, si probabil nici nu vom auzi o asemenea recunoastere prea curand. Totusi, exista cazuri in care se descopera existenta anumitor carente din punct de vedere psihologic in randul magistratilor. S-a intamplat de curand chiar, la concursul /examenul pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor care se desfasoara in perioada 25 martie – 23 iunie 2016.


Astfel, in 12 mai 2016, Institutul National al Magistraturii a dat publicitatii listele finala cu candidatii care indeplinesc conditiile legale de participare la acest concurs. A fost vorba despre 93 de judecatori si 106 de procurori. Acestia au fost supusi apoi primei „probe” din cadrul concursului, constand in „testarea pihologica, evaluarea capacitatii candidatilor de a lua decizii si de a-si asuma raspunderea si verificarea rezistentei la stres”.

Potrivit regulamentului de organizare a concursului, testarea consta „in aplicarea unui test scris si in sustinerea unui interviu in fata comisiei /comisiilor formate din cate 2 psihologi desemnati de Consiliu Superior al Magistraturii din randul specialistilor din cadrul Consiliului, al curtilor de apel, precum si din tabelul psihologilor acreditati de Colegiul Psihologilor din Romania”. Ea s-a desfasurat in perioada 15-22 mai 2016 si, potrivit documentelor publicate de INM, la testarea psihologica s-au inscris 76 de judecatori, dintre cei 93 care indeplineau conditiile legale de participare la concurs, si 96 de procurori, dintre cei 105 care indeplineau conditiile legale de participare la concurs.

Psihologii nu le-au dat OK-ul

Nu toti candidatii au trecut insa de aceasta testare. Mai exact, in cazul judecatorilor, 1 candidat a fost absent, 1 candidat s-a retras, iar alti 2 au picat. Concret, doi judecatori care doreau sa ocupe functii de conducere la fie la o judecatorie, fie la un tribunal, fie la o curte de apel au primit calificativul „nerecomandabil”. Cei doi au formulat contestatie impotriva verdictului, ramanand insa in continuare „nerecomandabili”.

In ceea ce priveste candidatii procurori, 2 dintre ei s-au retras din concurs, 1 candidat a fost absent, iar un alt candidat a fost respins din cauza rezultatelor obtinute la testarea psihologica. Asadar, a existat un procuror care a dorit sa ocupe o functie de conducere la un parchet de pe langa judecatorie, tribunal sau curte de apel care, in opinia comisiei de testare psihologica, este „nerecomandabil”. Si in acest caz verdictul a fost contestat, insa demersul procurorului nu a avut succes.

Cine sunt cei trei candidati respinsi in urma testarii psihologice nu se stie, numele lor nefiind publice. INM nu a publicat decat codurile de candidat, in cazul candidatilor judecatori „nerecomandabili” fiind vorba despre „A1030” si „A1040”, iar in cazul candidatului procuror „nerecomandabil” fiind vorba despre „B 1067”.

Ramane de vazut acum daca cei trei vor fi lasati sau nu sa profeseze in continuare.

*Cititi aici listele cu candidatii judecatori care au indeplinit conditiile de participare la concurs

*Cititi aici rezultatele testarii psihologice in cazul candidatilor judecatori

*Cititi aici listele cu candidatii procurori care au indeplinit conditiile de participare la concurs

*Cititi aici rezultatele testarii psihologice in cazul candidatilor procurori

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 29 May 2016 13:05 +6

daca ar fi doar astia ,tot ar fi bine!!!!!!!!DAR TOATA JUSTITIA/I PLINA DE  EI!!!!!!daca s/ar face testele pe bune ,nu cred ca ramin 10%din ei pe scaune,LA CUM ARATA JUSTITIA

# Magda date 29 May 2016 14:12 +5

Pe psihologii din comisie i-a verificat cineva inainte de examen? :-)

# DODI date 29 May 2016 19:38 +4

1. Psihologii nu au concurat pentru funcții de conducere în magistratură.                  2. În țara asta mai sunt și oameni care vor să-și facă cu demnitate și profesionalism activitatea.                    3.Trebuie să ținem cont de faptul că nu doar comandanții de nave sau unii profesori de fizică, ce trăiesc din ”meditații” pot fi corecți. Și în consecință promovați președinți.

# Magda date 30 May 2016 16:45 +2

Psihologii nu dadeau examen, dar erau evaluatorii, deci trebuia sa fie si ei evaluati inainte. Nu de alta, dar de verdictul lor au depins si depind o multime de destine.  :-*

# Vladi Mârrr... date 29 May 2016 15:03 +9

Pai cum vine asta fratilor, pentru functii de conducere sunt inapti psihic dar,  asa dusi cu pluta, de pe vechile functii, pot nenoroci in continuare justitiabilii care-i imbuiba din saracia lor ... ?! 

# pelin date 29 May 2016 17:12 +6

Ar fi de preferat ca periodic,sa fie supusi unor teste psihologice intreg efectivul participant la infaptuirea actului de justitie,am garantia ca surprizele ar fi de proportie!Se intelege de la sine ca,potrivit CONSTITUTIEI,justitia se infaptuieste prin instantele de judecata,care trebuei sa de-a dovada de multa responsabilitate.Astfel de practici au loc in cadrul C.N.DE CAI FERATE,unde participantii la siguranta circulatiei(mecanici locomotiva si impegatii de miscare),anual sunt supusi unor teste psiologice.Mai sunt insa si alte domenii,in care se petrec aceleasi lucruri!!!!!!

# Pavlov date 29 May 2016 17:27 +1

Testarea psihologica cu "specialiștii" ăștia are valoarea științifică a unui horoscop.

# Marga date 30 May 2016 11:36 +2

Din auzite, un procent foarte mare dintre studentii la psihologie (mai tarziu mari specialisti)  au ei insisi diverse probleme si se duc la facultatea respectiva ca sa si le poata intelege. Deci am niste rezerve fata de parerea acestor presupus specialisti.  ;-)

# vorbeste Marga date 30 May 2016 13:16 -1

:D :D :D :Ddin proprie experienta?

# Marga date 30 May 2016 16:32 +1

Oamenii inteligenti invata din experienta altora. :D Iar prostii rad de primii.  :-)

# ADEVARUL date 29 May 2016 17:30 +1

PROBABIL CA N-OR MAI AVUT BANI SA UNGA SI PSIHOLOGII...ASA CA S-AU TREZIT NERECOMANDABILI,NEEXISTAND TRANSPARENTA LA NIVELUL EXAMINARII,CARE AR TREBUI SA FIE PUBLICA,ZIC SI EU CA UNU DIN LUMEA MARE...CEI RECOMNDABILI SUNT NERECOMANDABILI PANA LA PROBA CONTRARIE...ACESTE CREATURI FIIND NISTE DICTATORI IN FASA...FARA MINTE.

# daca la nici o suta sunt doi nebuni date 29 May 2016 18:00 +3

atunci la 9100 sunt 182 de nebuni, fara a omite alti 182 de fugiti (stiu ei de ce). cu tot cu nebunii din parchete iese o legiune de nebuni.

# oko date 29 May 2016 18:03 +3

ce ne facem cu aia care sunt in sistem de mult?

# DODI date 29 May 2016 19:42 +7

Vă dați seama ce cutremur ar fi în magistratură dacă, în prima fază, toți șefii ar fi supuși la un examen psihologic sau psihiatric, iar în adoua fază restul aparatului. Am rămâne fără CSM, stanciu, luluța, zegrean, etc. și toate matroanele care ne dau nouă lecții de drept, iar altora mulți ani de închisoare.

# logic ca da! date 29 May 2016 21:27 +5

Un cutremur care ne-ar ;usura;de ipochimene -dezaxate , matrafoxate :lol:botoxate etc.matroane de ultima speta morala!Urmariti-le mimica fetei in timp ce vorbesc,muschii fetei care li se contracta in contradictie cu vocalele,se ling pe ;bot;in timpul speak-ului etc ...dezgustator!Au nevoie de psihiatrii si nu de psihologi! :lol: :lol: :lol: :lol:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.05.2024 – Dosarul 10 august a nimerit la un judecator #rezist

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva