5 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROCUROR RESPINS PE MOTIV DE SERVICIU SECRET – Bomba: CSM l-a exclus pe procurorul Marcian-Silviu Dordea de la PJ Blaj din concursul pentru functii de conducere din cauza de apartenenta / colaborare cu serviciile de informatii. In 2007, numele Marcian Dordea aparea pe lista a 468 de angajati care au dat in judecata DGIPI pentru prime de vacanta. La concurs mai participa adjunctul Parchetului Militar Bucuresti Bogdan Pirlog si Doriana Rotaru, ce a schimbat de 4 ori robele de judecator si procuror

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

8 September 2022 16:03
Vizualizari: 7639

Bomba saptamanii vine din partea Consiliului Superior al Magistraturii, in legatura cu concursul de numire in functii de conducere a procurorilor de la parchetele de pe langa judecatorii, tribunale si curti de apel, organizat prin intermediul Institutului National al Magistraturii in sesiunea august-noiembrie 2022. Un procuror a fost eliminat din acest concurs pe motiv de apartenenta sau colaborare la un serviciu secret.



Miercuri, 7 septembrie 2022, CSM a publicat lista candidatilor care indeplinesc conditiile legale pentru participarea la „Concursul sau examenul pentru numirea in functii de conducere a procurorilor la parchetele de pe langa curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii, organizat in perioada august - noiembrie 2022”.

Trei procurori au fost respinsi, pe motiv de neindeplinire a conditiilor de participare prevazute in regulamentul aprobat prin Hotararea nr. 219/2020 a Sectiei pentru procurori din CSM.

De departe cel mai spectaculos caz este cel al procurorului Marcian-Silviu Dordea (foto 1) de la Parchetul de pe langa Judecatoria Blaj, candidat pentru sefia aceluiasi parchet. CSM l-a eliminat din concurs, acuzandu-l ca nu indeplineste conditia de la art. 6 alin. 3 teza I din regulament: „Nu pot fi numiti in functii de conducere procurorii care au facut parte din serviciile de informatii sau au colaborat cu acestea”. Prevederea nu este altceva decat transpunerea in regulament a doua pasaje din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

- art. 48 alin. 10 teza I: „Nu pot fi numiti in functii de conducere judecatorii care au facut parte din serviciile de informatii sau au colaborat cu acestea”;

- art. 49 alin. 11: „Dispozitiile art. 48 alin. (10)-(12) si (14) se aplica in mod corespunzator si in cazul numirii procurorilor in functiile de conducere”.


Sa fie vorba despre Dordea de la „Doi si un sfert”?


In anul 2007, ziarul Ziua publica aici un articol intitulat „Prostia Doi s'un sfert. Temutii agenti ai serviciului secret al Internelor s-au deconspirat pentru primele de vacanta neplatite. 468 de cadre ale DGIPI au dat in judecata statul, numele lor aparand astfel pe Internet”. Este vorba despre un proces aflat pe rol la scurt timp dupa ce de la conducerea DGIPI (urmasa fostei UM 0215) plecase faimosul general Virgil „Vulpea” Ardelean. Pe lista reclamantilor figura si numele Marcian Dordea.

Daca, intr-adevar, este vorba despre aceeasi persoana, activitatea in DIPI a procurorului a incetat inainte de 2012 – anul la care se refera cele mai vechi declaratii de avere si de interese depuse de catre Marcian-Silviu Dordea (datand din iulie 2013, cand Dordea era stagiar la PJ Blaj). Nu de alta, dar in niciuna dintre cele doua declaratii nu apare vreo mentiune legata de vreun serviciu secret. Presedintele Klaus Iohannis l-a numit pe Dordea procuror definitiv prin Decretul nr. 192/2015.

Marcian Dordea este sotul judecatoarei Alina-Maria Dordea (fosta Arseni), de la Judecatoria Blaj.


Alti doi respinsi si un retras


In tabel figureaza alti doi procurori care nu indeplinesc conditiile necesare participarii la concurs. Ne referim la Ionut-Cristian Antaloae de la DIICOT Suceava (candidat pentru functia de prim-procuror al PJ Targu-Neamt) si Laurentiu George Constantinescu de la PJ Bailesti (care vizeaza postul de prim-procuror de la PJ Strehaia). Totusi, de data aceasta este vorba despre conditia de la art. 6 alin. 1 teza finala din regulament: „Pot participa la concursul sau examenul prevazut la art. 3 procurorii care (...) au functionat cel putin 2 ani la parchetul la care este vacanta functia de conducere pentru care isi depun candidatura”.

La randul lui, procurorul Constantin Topliceanu de la PJ Targoviste s-a retras din concurs. El candidase pentru postul de adjunct al parchetului la care activeaza, precum si pentru cel de prim-procuror de la Parchetul Judecatoriei Pucioasa.


Pirlog vrea sa-i ia locul lui Corbu


In partea cealalta, dintre cei 97 de procurori care indeplinesc conditiile legale de participare la concurs, il remarcam pe Bogdan Ciprian Pirlog (foto 2 dreapta), adjunctul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti. El vrea sa devina prim-procuror al parchetului – functie libera inca din data de 14 februarie 2022, cand procurorul Ionel Corbu (foto 2 stanga) a obtinut din partea CSM detasarea pe 3 ani la Corpul de control al ministrului Justitiei. Totusi, Corbu a stat la minister numai 45 de zile, dupa care s-a inscris la concurs ca sa devina inspector judiciar – calitate pe care o detine si acum.

Alta vedeta din lista este procuroarea Beatrice Cristina Pitrop (foto 3) de la Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta, cea care in inca din octombrie ocupa cu delegare functia de adjunct al parchetului. Acum, ea vrea sa detina acelasi post, dar prin numire pe 3 ani, in urma concursului.

De asemenea, ne-a atras atentia numele procuroarei Doriana Rotaru de la PJ Petrosani, cea care in perioada 2014-2020 a schimbat de patru ori intre ele robele de procuror si judecator (click aici si aici pentru a citi). Rotaru tinteste oricare dintre functiile de adjuncta a PT Hunedoara sau de sefa a PJ Brad.

Un procuror care a facut valuri in spatiul public este si Gheorghe Caloian de la Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel, cel care candideaza pentru functia de adjunct. In toamna anului 2018, Caloian a incercat fara succes la ICCJ stramutarea dosarului in care judecatorii CMA Constantin Udrea si Radu Stancu constatasera ilegalitatea Protocolului SRI-PICCJ din 2009, dispunand achitarea definitiva a unui jandarm al carui dosar fusese fabricat de Parchetul Militar Cluj in colaborare cu SRI. Parchetul a declarat contestatie in anulare fata de decizia completului Udrea-Stancu, iar procurorul Caloian a solicitat Inaltei Curti stramutarea, invocand printre altele „impartialitatea” celor doi judecatori militari si folosind ca argumente articole de pe Lumea Justitiei in care aparea Constantin Udrea (click aici pentru a citi).

Alt candidat cunoscut este procurorul Bogdan Gabor, fost vicepresedinte al CSM in legislatura trecuta si fost presedinte al Asociatiei Procurorilor din Romania (APR). El tinteste postul de sef al Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures.

Nu in ultimul rand, pe lista apar procurorii Adriana Mihaela Popescu de la PT Valcea, Constantin Laloianu de la PCA Craiova si Isaia Daniel Ciumarnean de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj. Cei trei – candidati pentru posturile de adjuncti ai parchetelor la care activeaza – au fost laudati de Laura Kovesi in 2011 pentru „merite deosebite”, pe vremea cand aceasta era Procuror General.


* Cititi aici intregul tabel cu procurorii-candidati

Comentarii

# santinela date 9 September 2022 07:40 +3

Bai frate nu mai scapam de nulitatea asta de Parlog ? Unde este vorba despre niste functii hop si pirlitul !

# Coco date 11 September 2022 15:54 +2

O tampenie de norma. Nu are voie omul sa fie sef ca a fost politist la sipi. Mare lucru.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.10.2024 – Prelungiri in functii de conducere la DIICOT si PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva