22 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROCURORII INCOMPETENTI NU VOR MAI PUTEA FI REVOCATI – CCR a stabilit ca este neconstitutional ca procurorii DIICOT sa fie dati afara din parchet „in cazul exercitarii necorespunzatoare a functiei”, conform art. 5, alin. 4 din OUG 78/2016. Exceptia a fost ridicata de procurorul Mircea Hrudei in procesul in care contesta revocarea din DIICOT pe motiv de activitate dezastruoasa (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

18 June 2020 18:27
Vizualizari: 6127

Bucurie mare pentru procurorii incompetenti: nu vor mai putea fi dati afara chiar asa de usor din DIICOT. Asta intrucat joi, 18 iunie 2020, Curtea Constitutionala a Romaniei a desfiintat un articol din OUG nr. 78/2016 privind organizarea si functionarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Totul a pornit de la procesul in care un procuror isi contesta propria excludere din DIICOT.Mai precis, CCR, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate privind art. 5 alin. 4 din Ordonanta de Urgenta 78/2016, care prevede ca „procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism pot fi revocati prin ordin al procurorului-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei sau in cazul aplicarii unei sanctiuni disciplinare”.

Si mai exact, Curtea Constitutionala a constatat neconstitutionalitatea sintagmei „in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei”.


Iata minuta CCR:


In ziua de 18 iunie 2020, Plenul Curtii Constitutionale s-a pronuntat asupra urmatoarelor exceptii de neconstitutionalitate:

A. Exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.5 alin.(4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.78/2016 pentru organizarea si functionarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, precum si modificarea si completarea unor acte normative;

Dispozitiile criticate au urmatorul cuprins: 'Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism pot fi revocati prin ordin al procurorului-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei sau in cazul aplicarii unei sanctiuni disciplinare'.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma 'in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei', din cuprinsul dispozitiilor art.5 alin.(4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.78/2016, este neconstitutionala.


Hrudei – ieri paraditor, azi creator de jurisprudenta CCR


Exceptia a fost ridicata in dosarul nr. 4103/2/2017, in care procurorul Mircea Hrudei (foto) – actualmente la Parchetul de pe langa Tribunalul Ilfov – se lupta sa anuleze ordinul emis in 30 iunie 2017 de catre seful DIICOT din acel moment, Daniel Horodniceanu, de revocare a lui Hrudei din parchet. Motivele revocarii sunt crancene si le gasim in Hotararea nr. 444 din 27 iunie 2017, prin care Sectia pentru procurori a CSM a avizat favorabil demersul lui Horodniceanu:

Exercitarea necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei de catre domnul procuror HRUDEI MIRCEA-LUCIAN, concretizata, in esenta, prin deficiente in activitatea de urmarire penala, tergiversarea nejustificata a solutionarii cauzelor repartizate, neindeplinirea obligatiei legale de a dispune masuri asiguratorii in dosare cu prejudicii mari, adoptarea unor solutii apreciate ca nelegale si netemeinice, infirmate ca atare de catre procurorul ierarhic superior, nerespectarea confidentialitatii in dosarele in curs de solutionare, exercitarea de activitati de cercetare in afara unui cadru procesual legal, dar si aspecte ce pot conduce la o posibila imixtiune in activitatea altui procuror. (...)

Nu a administrat in mod eficient urmarirea penala in anumite dosare ce i-au fost repartizate, anumite acte de urmarire penala administrate neavand legatura cu starea de fapt, a dispus anumite solutii de clasare al caror temei de drept a fost schimbat de instanta de judecata, si-a depasit atributiile de serviciu, dispunand intocmirea unor acte de cercetare penala in dosare ce nu erau date in instrumentarea sa, a efectuat verificari fara a exista un cadru procesual in acest sens si nu a luat nicio masura asiguratorie intr-o cauza penala, desi [se impunea acest lucru]”.

Precizam ca Hrudei a pierdut pe fond procesul cu DIICOT, la Curtea de Apel Bucuresti (aceeasi instanta unde procurorul a ridicat exceptia de neconstitutionalitate). Dosarul se afla in recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, primul termen fiind programat abia la 17 februarie 2021.


Redam minuta sentintei nr. 1488/2018 a CAB (Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal) din 28 martie 2018 (dosar nr. 4103/2/2017) – sentinta pronuntata de judecatoarea Raluca Ioana Carpen:


Respinge exceptia inadmisibilitatii. Respinge actiunea ca neintemeiata. Cu recurs in 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucuresti. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, azi, 28.03.2018”.

Amintim ca Mircea Hrudei a facut inconjurul presei in noiembrie 2012, pe vremea cand conducea DIICOT Cluj. El a incasat atunci o zdrobitoare achitare definitiva la ICCJ, in cazul a patru inculpati acuzati de un atentat cu explozibil. Toti cei patru barbati statusera zece luni in arest preventiv, in dosarul instrumentat de Hrudei (click aici pentru a citi).


* Cititi aici avizul favorabil emis de Sectia pentru procurori a CSM privind revocarea lui Mircea Hrudei din DIICOT

sursa foto: Gazeta de Cluj

Comentarii

# imun/teanu date 18 June 2020 18:55 0

Uimitor! Sa aiba totusi si Iohanis dreptate?!, ca CCR!, CCR!, Ce-Ce-Reee, CCR! Adica, totusi, ca "corb la corb nu-si scoate ochii", ca de!, "oameni suntem, chiloti purtam".

# Iulia. justitiabil date 18 June 2020 20:09 +7

Nici în cele mai mari timpuri ale dictaturi din aceasta tara nu a fost atâta dictatura a magistraților. Cum este posibil sa nu răspunzi pentru ceea ce faci, sa dai soluții cum ți se scoală ție, sa faci ce vrei tu cu cei care suporta cheltuielile tale salarii prime, mașini la scara, pensii nesimtite

# Ioana M date 18 June 2020 20:20 +3

Adica : daca au admis un procuror "necorespunzator" sa ramana cu el ( pana se modifica textul de Parlament :) , nu sa.l expedieze la un Parchet " inferior" ...

# constantin ionescu date 19 June 2020 10:14 +1

Nu inteleg...daca este PROST,trebuie tinut in functie? C.C.R. este intreaga la minte?De fapt cu livia stanciu,morar,dorneanu,cadavrele astea ambulante ale lui baselu.....totul este posibil! Mai este un "PORCUROR",care CERE,deci cere,sa i se rezerve un post la CCR,dupa terminarea mandatului sau.Ce tupeu!

# cai verzi date 20 June 2020 16:28 0

Nu i s-a facut niciun favor. Textul de lege este ambiguu si nu indeplineste conditiile de claritate. De acest motiv, legiuitorul prost si incopetent, va face puscarie negresit, pentru ca deputatii, senatorii, guvernantii, etc. raspund penal, ca toata suflarea, nu ca loazele de magistrati, care sunt lasati de capul lor si nu rapund de nimic. De altfel am vazut multi profesori la puscarie, pentru ca elevii pregatiti de ei nu au luat bacul. Am vazut si doctori, bagati la ocna, si care taiau la sare, pentru ca pacientii lor au murit, fiind plimbati intre spitale, ori pentru diagnostice gresite, pentru lene si pentru incompetenta, cu efecte grave, pentru malpraxis. Ce sa zic, asa le trebuie, de ce nu s-au facut magistrati?

# Obs date 21 June 2020 10:56 0

Cine citeste cu atentie decizia C.C., poate lesne observa ca a declarat neconstitutionala strict sintagma „in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei”. Mai exact, trebuie definita clar, neechivoc.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.02.2024 – Scalpul lui Iohannis la cingatoarea lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva