21 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROTESTUL PROCURORILOR – Dupa PICCJ, parchetele din Capitala anunta suspendarea activitatii: “Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si al parchetelor de pe langa judecatoriile de sector inteleg sa adopte, ca forma de protest, suspendarea pe perioada nelimitata a activitatii, cu exceptia unor cauze considerate urgente”

Scris de: George TARATA | pdf | print

20 June 2023 11:55
Vizualizari: 3140

La fel ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, parchetele din Capitala au decis sa intre in “greva”. Mai exact, sa adopte cea mai radicala forma de protest fata de proiectul de lege privind pensiile de serviciu, prin care se doreste supraimpozitarea pensiilor magistratilor si modificarea conditiilor de pensionare.


 

Intr-un comunicat de presa, de marti, 20 iunie 2023, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Parchetele de pe langa Judecatoriile din Capitala anunta suspendarea activitatii pe perioada nedeterminata. Astfel, urmeaza sa fie instrumentate doar dosarele urgente.


Prezentam pozitia Parchetului Tribunalului Bucuresti si a Parchetelor de pe langa Judecatoriile din Capitala:


“Protest adoptat in adunarile generale ale Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si Parchetelor de pe langa judecatoriile sectoarelor 1-6 Bucuresti din 20.06.2023

Avand in vedere discutiile din spatiul public privind iminenta adoptarii unor modificari radicale ale conditiilor de acordare a pensiei de serviciu a magistratilor,

In ciuda deschiderii permanente la dialog pe care reprezentantii sistemului judiciar au aratat-o in toata aceasta perioada,

Tinand seama de faptul ca punctele de vedere exprimate de sistemul judiciar si de catre asociatiile profesionale au fost ignorate complet in procesul legislativ,

Admitand ca sistemul actual de pensionare necesita ajustari (spre exemplu, pensia de serviciu nu ar trebui sa depaseasca cuantumul salariului net etc.),

Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si al parchetelor de pe langa judecatoriile de sector inteleg sa adopte, ca forma de protest, suspendarea pe perioada nelimitata a activitatii, cu exceptia unor cauze considerate urgente, pana la adoptarea unei reglementari previzibile care sa respecte independenta justitiei si statutul magistratilor, in baza unui proces legislativ transparent prin care, pe de o parte sa fie inlaturate inechitatile existente, iar pe de alta parte, sa se tina cont de statutul magistratilor, conditiile de munca si perspectivele sistemului judiciar in ansamblul sau.

Solicitam ca punctele de vedere exprimate de intreg corpul magistratilor in Adunarile generale din data de 31.05.2023 sa fie avute in vedere in procesul legislativ de adoptare a modificarilor legislative cu privire la pensiile magistratilor”.

Comentarii

# jUSTie date 20 June 2023 12:36 +8

Faptul ca e un conflict intre cele doua puteri - legislativa si judecatoreasca - este cert. Faptul ca este o incercare clara de subminare a autoritatii puterii judecatoresti prin decredibilizarea statutului magistratilor in Romania, este si mai evident. Nu e ceva care sa se fi intamplat de ieri, de azi! Insa, cumva, privind in urma, inclusiv la spectacolul declaratiilor facute de unii magistrati (ei despre ei), picajul la nivel de imagine a activitatii acestora, unii ar putea spune ca si puterea judecatoreasca a avut “o contributie” la aceasta! In sensul ca societatii iferindu-i-se picanterii, exemple de magistrati fara vocatie, abuzuri care au ramas nesanctionate, aceasta a ajuns sa ramana neutra sau chiar sa se alature solutiei identificate de puterea legislativa. Puterea judecatoreasca are in fata un drum lung si greu, insa cu capacitatea si UNITATEA necesare, va reusi, nu sa se impuna (nu e vorba de care pe care), ci sa revina in configuratia democratica a celor 3 puteri in stat!

# art. 426, alt.5 date 20 June 2023 12:38 +4

Se vor aplica aceleasi reguli privind salarizarea ca in cazul profesorilor ?

# # EJECT, LA SPARANGHEL CU VOI !!! date 20 June 2023 12:54 -4

:P Doar cele LA COMANDA POLITIK, LOAZELOR !!! Si salarii luati intregi, NESIMTITILOR ??? :zzz :sad: :cry: :-) :lol:

# grigore după ureche date 20 June 2023 16:56 0

Dacă un judecător ia o decizie într-un caz, iar apoi se dovedește că a greșit, va fi pus să plătească de douăsprezece ori cât a impus el acuzatului, și nu i se va permite să mai judece.Nu este de la mine ci este din Codul lui Hammurabi.Apropo de persoane condamnate la ani grei ca apoi să fie achitati pentru ca fapta nu există. Și despagubirile să le plateaasca domnul / doamna în cauză . Raspundere proportională cu salarizare mai specialilor măi!!!

# dulapul securelii, pelticiunii si pierzaniei nationale date 21 June 2023 06:16 +187

JOS LABELE DE PE PENSIILE MAGISTRATILOR! RESPECTATI CONSTITUTIA , SINGURA GARANTA A DREPTURILOR MAGISTRATILOR! TRAIASCA SUVERANITATEA CONSTITUTIEI!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.02.2024 – Verdicte in scandalul “Cum fac sex viitorii magistrati”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva