PROTOCOLUL PICCJ-ICCJ-SRI, INGROPAT LA SIIJ – De peste trei ani dosarul deschis la sesizarea fostei sefe ICCJ Cristina Tarcea zace prin sertare: „La Sectia Parchetelor Militare a fost inregistrat dosarul 13/P/2018, avand ca obiect adresa presedintelui ICCJ Cristina Tarcea privind eventuala falsificare a semnaturii lui Nicolae Popa, presedintele ICCJ la data incheierii Protocolului SRI-PICCJ-ICCJ... In 2018, s-a dispus declinarea competentei in favoarea SIIJ... Dosarul se afla in lucru la SIIJ”
Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ) tine la sertar de peste trei ani dosarul privind posibila falsificare a semnaturii fostului presedinte ICCJ Nicolae Popa pe protocolul tripartit SRI-PICCJ-Inalta Curte incheiat in 2009. Nu o spunem noi, ci Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in raspunsul trimis la 9 decembrie 2021 deputatului PSD Daniel Ghita.
Amintim ca inca din luna octombrie a anului trecut, Ghita i-a adresat o interpelare ministrului interimar al Justitiei, Lucian Bode, solicitandu-i sa spuna public care este stadiul dosarului de fals si uz de fals deschis de catre PICCJ in 2018, la scurt timp dupa desecretizarea si publicarea protocolului mentionat (click aici pentru a citi).
Cauza a fost deschisa dupa ce Parchetul General a primit sesizari atat de la judecatoarea Cristina Tarcea (foto), presedinta din acel moment a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cat si din partea Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS). Denunturile privind presupuse fapte de fals si uz de fals au avut drept cauza faptul ca, imediat dupa publicarea protocolului, judecatorul Nicolae Popa (cel care conducea ICCJ in 2009) a negat ca i-ar fi apartinut semnatura de pe protocolul tripartit, motivand ca el era deja pensionat la data semnarii documentului (click aici pentru a citi).
Dosarul aduna praf la SIIJ
De asemenea, mentionam ca denuntul judecatoarei Tarcea a fost depus in 20 iunie 2018. Patru luni mai tarziu, la 26 octombrie, cauza nr. 13/P/2018 a fost declinata catre Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, avand in vedere ca sectia speciala incepuse sa functioneze de cateva zile (odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 207/2018) si ca ea avea si are competenta exclusiva pe magistrati. De atunci incoace, nu se mai stie nimic despre dosar.
Iata raspunsul PICCJ oferit lui Daniel Ghita (vezi facsimile):
„La Sectia Parchetelor Militare a fost inregistrat dosarul nr. 13/P/2018, avand ca obiect adresa presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, doamna judecator Iulia Cristina Tarcea, care a sesizat eventuala falsificare a semnaturii domnului Nicolae Popa, presedintele instantei la data incheierii Protocolului de cooperare intre Serviciul Roman de Informatii, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Ulterior, la acest dosar a fost reunita si sesizarea formulata de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (n.r. FACIAS) referitoare la incheierea aceluiasi protocol si denuntul formulat de Moldova (n.r. Moldovan?), Florin cu acelasi obiect.
Prin ordonanta din 26.10.2018, in cauza s-a dispus declinarea competentei in favoarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, avand in vedere ca, infiintata prin Legea nr. 207/2018, sectia a devenit operationala la 23.101018.
In prezent, dosarul se afla in lucru la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Adrian 10 February 2022 15:26 -155
# Valter COJMAN 10 February 2022 16:14 +114
# DODI 10 February 2022 17:19 +39
# lita al dintaiu' 11 February 2022 14:20 0