3 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PUPAM MUSTACIOARA – La 5 luni de la prima excludere din magistratura, judecatorul Cristi Vasilica Danilet de la Tribunalul Cluj a fost din nou dat afara din sistem. Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a CSM l-a ars pe Danilet pentru abaterile disciplinare de la literele b si d: incalcarea regimului incompatibilitatilor si interdictiilor, respectiv activism politic. Cauza vizeaza calitatea lui Danilet de membru intr-un ONG cu caracter politic asumat (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

25 May 2022 15:56
Vizualizari: 4450

Galeria dublu-exclusilor din magistratura s-a imbogatit cu al treilea exemplar. Judecatorul Cristi Vasilica Danilet (foto) de la Tribunalul Cluj li s-a alaturat magistratilor Sergiu Leon Rus de la Curtea de Apel Cluj (exclus prima data de CSM in 2008, apoi in 2018, hotarare mentinuta definitiv de ICCJ in 2019) si Camelia Bogdan de la CAB (prima data in 2017, iar a doua oara in 2018, definitiva la ICCJ in 2022).Miercuri, 25 mai 2022, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din Consiliul Superior al Magistraturii i-a aplicat lui Danilet cea mai grea pedeapsa pentru abaterile disciplinare de la literele b) si d) din art. 99 al Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Este vorba despre „incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii”, respectiv despre „desfasurarea de activitati publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice in exercitarea atributiilor de serviciu”. Mentionam ca a existat si o opinie separata, in sensul achitarii disciplinare a lui Vasilica Danilet.


Redam minuta hotararii din dosarul nr. 3/J/2022:

 

”Cu unanimitate,

Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva domnului Danilet Cristi Vasilica – judecator in cadrul Tribunalului Cluj pentru faptele constand in incalcarea interdictiei de a desfasura activitati economice si de a-si exprima public opinia cu privire la procese aflate in curs, circumscrise abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit.b) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile şi completarile ulterioare, ca neintemeiata.

Cu majoritate,

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva domnului Danilet Cristi Vasilica – judecator in cadrul Tribunalului Cluj pentru abaterea disciplinara prevazuta de art.99 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata constand in incalcarea interdictiei de a face parte din formatiuni politice si pentru abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor şi procurorilor, republicata. in baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor şi procurorilor, republicata, cu modificarile şi completarile ulterioare, aplica domnului Danilet Cristi Vasilica – judecator in cadrul Tribunalului Cluj, sanctiunea disciplinara constand in 'excluderea din magistratura' pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. b) si d) din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata in sensul respingerii in totalitate a actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva domnului Danilet Cristi Vasilica – judecator in cadrul Tribunalului Cluj pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. b) si d) din Legea nr. nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, ca neintemeiate”.


A doua excludere


Amintim ca totul a pornit in 22 decembrie 2021, cand, prin rezolutia nr. 3217, Inspectia Judiciara a inceput cercetarea disciplinara fata de Cristi Danilet pentru abaterile disciplinare de mai sus din cauza calitatii lui Vasilica de membru in ONG-ul Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana (ICDE) – o asociatie care ea insasi se defineste drept „o optiune intelectuala, educationala, culturala si politica, fiind sustinuta la diferite niveluri si de diferiti actori din societatea noastra, nu doar de partide si nu doar cu ocazia campaniilor electorale. In plus, organizatia non-guvernamentala a luat in repetate randuri atitudine pe diverse subiecte politice, arata Inspectia Judiciara in rezolutia de incepere a cercetarii disciplinare, prezentata in exclusivitate de Lumea Justitiei (click aici pentru a citi).

De asemenea, mentionam ca Danilet a primit cea dintai excludere din magistratura in data de 13 decembrie 2021, CSM gasindu-l vinovat pe Vasilica pentru abaterea disciplinara de la litera a) – respectiv: „manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu” (click aici pentru a citi).

Comentarii

# DODI date 25 May 2022 19:54 +12

Există o vorbă veche din popor: ”vine curul la măsură”. Noi știm cine este curul și știm și care este măsura dar nu știm de ce așa târziu și de așa puțini.

# Danileț Cristian date 26 May 2022 01:31 +12

Danileț este un bolnav scapat intr o sala de sedinta

# maxtor date 28 May 2022 00:45 0

https://stirijuridice.ro/peste-500-de-magistrati-au-trimis-o-scrisoare-deschisa-catre-consiliul-superior-al-magistraturii-in-apararea-judecatorilor-acuzati-de-inspectia-judiciara-ca-au-facut-politica-pe-un-grup-privat-de-fac/ in Romania societatile secrete sunt interzise,dupa cum ne spunea prof. Iorgovan. 9nu de alta dar de la politica la politie politica e doar 1 pas).

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2022 – Argentina Campeon!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva