1 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RASCOALA AVOCATILOR IMPOTRIVA LEGII TURNATORIEI – Baroul Bucuresti ii cere presedintelui UNBR, Traian Briciu, sa intervina pentru apararea avocatilor in fata Legii nr. 129/2019 care a legalizat turnatoria, obligand aparatorii sa isi sifoneze clientii: "Noua forma a legii are un impact negativ asupra profesiei de avocat... Excluderea avocatilor dintre categoriile de profesionisti obligate sa se inregistreze si sa raporteze tranzactiile in care asista clienti"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

16 January 2020 14:13
Vizualizari: 12719

Cel mai mare barou din Romania reactioneaza fata de efectele Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, cunoscuta deja in spatiul public ca "Legea turnatoriei". Intr-o adresa transmisa presedintelui Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, avocatul Traian Briciu (foto dreapta), in data de 15 ianuarie 2020, de catre decanul Baroului Bucuresti, avocatul Ion Dragne (foto stanga), se solicita reactii urgente din partea UNBR care sa conduca la impiedicarea transformarii avocatilor in turnatori de profesie.


 

Baroul Bucuresti: "UNBR sa confirme ca avocatii persoane fizice nu au obligatia de a se inscrie la ONPCSB"


Concret, in urma unei sedintei organizate in 14 ianuarie 2020, Consiliul Baroului Bucuresti a decis sa solicite UNBR sa faca demersurile pentru modificarea Legii nr. 129/2019, astfel incat avocatii sa nu faca parte din categoria profesionistilor obligati sa se inregistreze si sa raporteze tranzactiile in care asista clienti, ca "entitati raportoare" la Oficiul National de Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB). Modificarea "Legii turnatoriei" ar urma sa fie minimala, precizeaza avocatii din Baroul Bucuresti, in sensul ca ar urma sa fie reglementata doar procedura de raportare de catre avocati.

La baza acestei solicitari transmise de Baroul Bucuresti catre UNBR stau sesizarile formulate de mai multi avocati fata de problemele pe care le atrage Legea nr. 129/2019 subliniindu-se ca "norma forma a legii are un impact negativ asupra profesiei de avocat, ale carei principii fundamentale – in special, secretul profesional – intra in relativ conflict cu obligatiile impuse prin legea profesionistilor implicati in activitatea comerciala, in principal".


Conform adresei transmise de catre decanul Baroului Bucuresti, avocatul Ion Dragne, pe care o prezentam integral mai jos, presedintelui Uniunii i se solicita totodata ca pana la data la care vor fi efectuate modificarile la Legea nr. 129/2019, UNBR sa asigure prelucrarea raportarilor primite de la avocati, precum si informarea autoritatilor cu privire la aceasta prelucrare. Totodata, Consiliul Baroului Bucuresti a decis ca UNBR, "in baza dialogului pe care deja il are cu autoritatile implicate in aplicarea legii, sa confirme ca avocatii persoane fizice, indiferent de forma de organizare a profesiei fara personalitate juridica in care isi desfasoara activitatea, nu au obligatia de a se inscrie la ONPCSB".


Publicam in continuare Adresa transmisa de catre decanul Baroului Bucuresti, avocatul Ion Dragne, presedintelui UNBR Traian Briciu in 15 ianuarie 2020:


Petitia "Avocatii NU sunt turnatori!"


Precizam ca adresa transmisa de Baroul Bucuresti catre UNBR vine in contextul in care avocatii si-au exprimat in ultimele zile nemultumirea cu privire la Legea nr. 129/2019, reclamand ca este forma de legalizare a turnatoriei. In acest sens, avocata Silvia Uscov a initiat o petitie numita "Avocatii NU sunt turnatori!" prin care solicita UNBR sa ia pozitie fata de prevederile Legii nr. 12/2019 astfel incat avocatilor sa le fie garantat in continuare secretul profesional prevazut in Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Concret, in petitia semnata deja de peste 1.000 de avocati si magistrati se solicita:

-formularea unei propuneri de modificare a Legii nr. 129/2019 astfel incat raportarile mentionate in cuprinsul Legii nr. 129/2019 sa nu se faca direct catre ONPCSB, ci catre UNBR/prin intermediul UNBR sau Barourile componente astfel incat obligatia impusa Directivei (UE) 2015/849 sa fie adusa in concordanta cu jurisprudenta CEDO si Constitutia Romaniei, respectiv sa fie garantat secretul profesional si o protectie juridica pentru toti avocatii ce profeseaza in Romania;

-formularea unei adrese de UNBR catre CCBR si Uniunile/Barourile din UE pentru a se observa comparativ modalitatea de transpunere a Directivei UE 2015/849 in ceea ce priveste avocatii din aceste tari;

-si formularea de catre UNBR, in cel mai scurt timp, a unui ghid clar pentru avocati cu privire la aplicarea Legii nr. 129/2019 (Click aici pentru a semna petitia).

Comentarii

# Neamul lui Bicilis date 16 January 2020 17:06 +2

De ce lipsesc, din acesasta lege a praduitorilor calificati, consilierii prezidentiali? Dar conislierii guvernamentali de ce lipsesc? Nazisto-stalinism rebotezat progresism! In curand va aparea calificarea de praduitor remunerat conform vechilor standarde securiste, cu angajament sau fara :)) Urata indelednicire, cu d de la dobitoc!

# DUMITRESCU SORINA date 16 January 2020 20:43 0

Am semnat petitia si ma bucur ca decanul Baroului Bucuresti a inteles sa ia o pozitie curajoasa fata de o lege vadit neconstitutionala prin care se doreste transformarea noastra in "turnatori cu acte".Este un mod de a discredita aceasta profesie,prin aceasta lege si de a transforma avocatii in niste unelte supuse statului asa-zis de drept gata oricand sa faca turnatorii pentru a-si salva pielea si familia.Mai mult decat atat amenzile prevazute de lege nu ar putea fi suportate de niciun avocat onest care ar refuza asa ca mine sa fie delator.Directiva UE este de RECOMANDARE si in cuprinsul ei se vorbeste clar de respectarea secretului profesional.Cei care fac aceste legi cred ca citesc din trei in trei randuri legislatia europeana si de aceea ajung sa emita niste documente infioratoare.

# Sphinx date 16 January 2020 22:45 +2

Legea 129/2019 ADUCE LA ANII 1980 profesia de AVOCAT!. RUSINE!.

# Gery date 19 January 2020 08:47 0

Stati linistiti.Nu trebuie turnat nimic.Aiurelile cu ,spalatul de bani' si posibila ,finantare a terorismului' sunt aruncate marei mase de cetateni,pentru a "testa" unde se mai poate obtine legitimitate pentru a restrange libertati fundamentale.Ati auzit sau citit vreundeva sa fie ,pusi sub lupa' cei care "misca'" sume colosale la nivel mondial? De ex.cei mentionati in afacerea ,Panama Papers'? Te pomeni ca ,baci' Gheorghe din Poplaca de mijloc' daca vrea sa-si cumpere o masina din vest si ,cara' cu el 50 de mii € (,pentru ca nu este obligat sa aiba incredere in banci ) prezinta riscul ca-si spala banii? De fapt chiar poate sa-i spele.La propriu.Baga fisicurile intr-o galeata cu apa sí are banii spalati,ca tot omul.Hai pa! Si nu mai tot bagati spaima in oameni ca ,Ana Pauker'.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.02.2024 – Corbu s-a intors in CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva