19 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

RAZBOI CSM-CORBU? – Intrebari cu iz de interogatoriu adresate de judecatorii din CSM presedintei Inaltei Curti Corina Corbu, in legatura cu sumele alocate pentru plata drepturilor salariale restante ale magistratilor: “Va solicitam sa ne comunicati in cel mai scurt timp raspunsul” (Scrisoarea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

16 January 2024 17:26
Vizualizari: 8368

Incepe oare razboiul intre judecatorii din CSM si presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Corina Corbu? Punem intrebarea avand in vedere demersul total neasteptat al Sectiei pentru judecatori a CSM.


 

Mai exact, judecatorii din Consiliul Superior al Magistraturii i-au adresat marti, 16 ianuarie 2024, o serie de intrebari sefei ICCJ Corina Corbu (foto a doua din dreapta) in legatura cu sumele alocate pentru plata drepturilor salariale restante ale magistratilor. Intrebarile au fost transmise prin intermediul unei scrisori deschise, postate pe site-ul CSM pentru a putea fi vazuta de orice magistrat din aceasta tara, iar respectivele intrebari sunt unele cu iz de interogatoriu, asa cum veti putea observa.


Iata scrisoarea deschisa a judecatorilor din CSM catre sefab Inaltei Curti Corina Corbu:


“Stimata Doamna Presedinte,

Avand in vedere rolul Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independentei justitiei, inclusiv din perspectiva componentei financiare, in spiritul dispozitiilor art. 133 alin. 1 din Constitutia Romaniei si cunoscand preocuparea dumneavoastra pentru functionarea sistemului judiciar, raportat la contextul actual din instantele judecatoresti, caracterizat de nemultumire generala pe fondul alocarii, lipsite de transparenta, a sumelor necesare platii drepturilor salariale restante la sfarsitul anului 2023, cu efecte negative asupra bunei infaptuiri a actului de justitie in beneficiul justitiabilului, va rugam sa ne comunicati urmatoarele:

1. Care este procentul alocat instantelor judecatoresti, in anul 2023, de Guvernul Romaniei, din totalul sumelor necesare pentru plata drepturilor izvorate din titluri executorii reprezentate de hotarari judecatoresti si acte administrative?

2. La alocarea catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtile de Apel, a sumelor primite in conditiile de mai sus, ati pastrat procentul rezultat din raspunsul la intrebarea nr.1? Daca NU, ce procent ati alocat fiecarei Curti de Apel, respectiv inaltei Curti de Casatie si Justitie, din sumele scadente in anul 2023, la nivelul fiecareia dintre acestea?

3. Ce criterii ati avut in vedere la stabilirea procentelor despre care s-a facut vorbire la intrebarea nr. 2, avand in vedere ca modalitatea de alocare a sumelor de mai sus este perceputa ca fiind de natura a incalca independenta justitiei din perspectiva componentei financiare si de a afecta statutul constitutional al judecatorilor?

Fata de cele anterior mentionate, va solicitam, stimata doamna presedinte, in considerarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii si cu respectarea competentelor legale, sa ne comunicati in cel mai scurt timp raspunsul dumneavoastra la intrebarile mai sus adresate.

Membrii Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii”.

Comentarii

# CSM va prelua bugetul in noua lege a salarizării date 16 January 2024 18:42 -2

Ce era sa faca CSM -ul? Are instante in protest din pricina modului de alocare a fondurilor. E o problema și cu garanțiile CEDO, in cazul recursului in materie de salarizare a magistratilor impotriva ICCJ care se judeca de catre ......parata. Ori schimba competenta , ori ordonatorul. Cel mai sigur CSM va prelua bugetul în noua lege de salarizare. ICCJ nu a vrut niciodată bugetul și va scăpa în curand de acest rol.

# Cine imparte, parte isi face. date 16 January 2024 19:11 +8

Au tot dreptul sa intrebe, avand in vedere ca la Iccj au luat banii, iar la instantele mici nu a mai ajuns mai nimic.

# maxtor date 16 January 2024 19:34 +3

4.de ce nu sinteti la penzie?

# Gore date 16 January 2024 20:23 +5

Deci sa înțeleg ca instanțele din țara nu judeca și îl loc sa zică CSM, mai bătăi vedeți ca sunt și niște prosti de cetățeni care ne plătesc salariile și care au procese care nu se judeca, ei se cearta între ei pe banii romanilor luați de la guvern pentru salariile pe care și le-au dat singuri prin hotărâri! Halal justiție, se țigănesc in public pe care a luat mai mult din prada care adauga la salariile uriașe luate pe “munca” din proteste! Jenant și de tot ******

# Bugetul date 16 January 2024 20:41 0

Intrebari justificate si legitime fata de situatia drepturilor integrale incasate de unii, destul de multi, si o medie de 6,7 % din sumele restante in 2023, creante de peste 5 ani, adica datorii ale statului, incasate de marea majoritate. Bugetul la csm, o solutie mult mai corecta, ca sa nu si faca parte niimeni de la etajele superioare.

# Intrebari date 16 January 2024 20:46 +2

Nu i asa ca se așteptau sa nu i intrebe nimeni? Sau sunt de neintrebat.?! Razboiul e contra sau pe seama celor care mai multi, care ce sa vezi, pentru ei nu e bugey, ca e pentru altii, deci sa fit multumiti cu ce va dam , ca noi va dam, si sa fiti cuminti si ascultatori dr sfii vostrii la servici. Punct.

# John date 16 January 2024 23:13 -1

Acum se vede cât de obiectivă a fost d-na preşedinte a ICCJ în repartizarea banilor, dacă a făcut diferenţe între ICCJ şi celelalte instanţe, ce instanţe are la suflet.

# santinela date 17 January 2024 07:21 +3

CSM numai "garant" a ceva Nu este. Sectia "Nufarul", de ani de zile, imprastie numai neancredere si mizerie in sistemul de justitie romanesc iar cealalta sectie este plina de juzi h-rezisti(in gandire) !

# Magenta date 17 January 2024 09:43 +4

Informarea publica este obligatorie, zic sa publice sa publice veniturile efective și cati bani au luat toti judecătorii pe card, dacă ii apuca jena cu GDPR sa dea pe plăti totale la fiecare instanța. Sa vedem sumele. Și la procurorii sa publice ca la ei văd ca nu se lăcrimează in public ca sa scape sa se afle de veniturile primite. Cei mai batjocoriți au fost tot cei mici adică grefierii, după ce curțile de apel au împărțit discreționar banii, doar resturi la tribunale, au păstrat partea leului la judecători si muritorii de rând din nou au fost lăsați pe afara.

# maxtor date 18 January 2024 18:33 0

shefa ICCC....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva