18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

RAZBUNAREA LUI HORODNICEANU – Vicepresedintele CSM Daniel Horodniceanu a dat atacul la liderul AUR George Simion. Coincidenta: infierarea lui Simion are loc dupa ce acesta l-a acuzat pe Horodniceanu de legaturi cu un celebru inculpat: “E pe mana cu Horodniceanu”. Culmea tupeului: Simion e pus la zid fix de cel care este trimis in judecata disciplinara pe motiv ca a incercat sa se foloseasca de functie pentru a intimida politistii care l-au tras pe dreapta (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

22 September 2023 12:00
Vizualizari: 3538

Sa fie vorba oare de folosirea functiei pentru vendete personale? Vicepresedintele CSM Daniel Horodniceanu (foto) a lansat joi, 21 septembrie 2023, un atac la presedintele Aliantei pentru Unirea Romanilor (AUR) George Simion, pe care l-a acuzat ca, vezi Doamne, ar fi incalcat independenta procurorilor. Punerea la zid a lui Simion are insa, in opinia noastra, iz de razbunare personala din partea lui Horodniceanu, in contextul in care Simion abia ce il acuzase de legaturi cu un celebru inculpat, trimis in judecata de DNA.


 

Joi, 21 septembrie 2023, presedintele AUR George Simion si peste o suta de membri ai partidului au mers la Parchetul General. Liderul AUR a cerut sa discute cu cineva din conducerea Ministerului Public, exprimandu-si in acelasi timp nemultumirea fata de activitatea PICCJ.


Iata declaratiile facute de presedintele AUR George Simion la PICCJ (vezi video 1 de la min. 5:25):


Parchetul General sa-si faca treaba, la fel ca celelalte institutii ale statului roman. Parchetul General nu face nimic pentru cazul Alexandrei de la Botosani, mama care a murit in spitalul de acolo. Spital coordonat de Consiliul Judetean Botosani, de Doina Fedorovici, baronul local de Botosani, baronul PSD. Acest Parchet General tine pe loc mai multe dosare care nu au verificare de la baieti, care nu au verificare de la partide, de la cei care ne conduc, de la ambasade, in loc sa faca dreptate. Pentru ce avem procurori, pentru ce ar trebui sa avem Justitie? Pentru ce avem atatea institutii. (...) Au dosare politice, comandate de unii si de altii la adresa noastra. (...) Parchetul General nu isi face treaba in tara asta. (...) Zeci de mii de dosare care nu sunt rezolvate aici, la Parchet, sa zica, macar sa ii lase pe oamenii acestia sa mearga la CEDO”.

 


Urgenta lui Horodniceanu


La cateva ore dupa aceasta actiune, Horodniceanu si-a strans subalternii din Sectia pentru procurori a CSM, carora le-a cerut sa il infiereze pe Simion: “Avand in vedere aparitia in public a unor imagini in care un membru al Parlamentului Romaniei, deci al autoritatii legislative, a patruns si a transmis in direct pe retelele de socializare, impreuna cu alte persoane care il insoteau, in sediul PICCJ, unde a facut mai multe afirmatii care au fost considerate destul de grave, mentionand ca procurorii de exemplu asteapta confirmari politice in instrumentarea dosarelor, sau ca instrumenteaza dosare la presiune politica, sau, citez, a unor ambasade, am considerat ca exista posibilitatea ca acestea sa fie de natura sa afecteze independenta procurorilor, motiv pentru care am convocat Sectia de procurori si ne-am autosesizat cu posibile incalcari ale dispozitiilor art. 31 alin. 1 din Legea 305/2022, motiv pentru care va rog sa avem o posibila reactie a Sectiei fata de aceasta situatie” (vezi video 2).

 

 

La finalul sedintei, una dintre cele mai lungi din acest an, care a durat 1 minut si 43 de secunde, Sectia pentru procurori a CSM l-a acuzat pe George Simion ca a intimidat procurorii si a afectat independenta acestora:

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act ca, in cursul zilei de 21 septembrie 2023, au fost lansate prin intermediul retelelor de socializare imagini in care un membru al Parlamentului Romaniei a patruns si a transmis in direct, impreuna cu alte persoane, in sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cu aceasta ocazie, a facut mai multe afirmatii grave, sustinand ca procurorii asteapta confirmari politice in instrumentarea dosarelor penale, precum si din partea 'serviciilor si ambasadelor'.

Sectia pentru procurori isi manifesta in mod ferm dezacordul fata de astfel de afirmatii publice, formulate intr-o modalitate repetata si agresiva, cu depasirea limitelor admisibile ale discursului public si constata ca acestea sunt de natura a intimida si afecta in mod grav independenta procurorilor implicati in derularea procedurilor judiciare in curs, precum si de a exercita presiune cu privire la modalitatea in care activitatea acestora ar trebui sa se desfasoare.

Sectia pentru procurori, respectand dreptul la opinie al fiecarui cetatean, reitereaza in mod categoric ca activitatea de urmarire penala se desfasoara numai de catre organele abilitate in drept, in cadrul legal incident, precum si cu respectarea independentei procurorilor in privinta solutiilor adoptate in cauzele penale pe care le solutioneaza.

In acest context, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii atrage atentia cu privire la imperativul respectarii separatiei si echilibrului puterilor in stat in cadrul dezbaterii publice, ce trebuie abordata in mod echilibrat si cu responsabilitatea necesara garantarii independentei procurorilor, in vederea cresterii si consolidarii increderii societatii in actul de justitie”.


Coincidenta: Horodniceanu sare pe Simion dupa ce liderul AUR l-a acuzat de legaturi cu un celebru inculpat


La prima vedere, pozitiile lui Daniel Horodniceanu si a Sectiei pentru procurori a CSM apar ca fiind de genul celor prin care Consiliul pune la zid orice persoana care indrazneste sa aduca vreo critica sistemului judiciar. Dar daca reactia lui Horodniceanu este de fapt o razbunare personala impotriva lui Simion? Doua aspecte ne fac sa ne punem aceasta intrebare.

In primul rand, a surprins rapiditatea cu care Daniel Horodniceanu s-a miscat in acest caz, convocand Sectia pentru procurori la cateva ore de la descinderea lui George Simion la PICCJ, in conditiile in care nu era un eveniment care sa necesite o asemenea urgenta.

In al doilea rand, cererea lui Daniel Horodniceanu catre Sectia pentru procurori a CSM de a-l infiera pe George Simion a venit la scurt timp dupa ce liderul AUR l-a acuzat pe vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, de loc din Iasi si fost sef al DIICOT Iasi, de legaturi cu un celebru inculpat. Mai exact, intr-o postare de pe Facebook, din aceeasi zi, 21 septembrie 2023, George Simion l-a acuzat pe Daniel Horodniceanu ca este mana in mana cu primarul din Iasi, Mihai Chirica, trimis in judecata de DNA: “Primarul Mihai Chirica cred ca este cel mai bagabond primar din tara asta, i-a luat copilului de 1 an casa, refuza de o luna jumate sa ne dea autorizatie de protest ca sunt alte evenimente in zona, e pe mana cu multi procurori, cu politisti, cu Horodniceanu” (vezi video 3).

 Or, avand in vedere atacul direct al lui Simion la adresa lui Horodniceanu, pozitia vicepresedintelui CSM este lipsita de orice credibilitate, din punctul nostru de vedere, putand fi interpretata ca o razbunare personala. Iar pentru ca reactia Sectiei pentru procurori a CSM sa poata fi luata in considerare cu adevarat, poate ca ar fi fost mai intelept ca Daniel Horodniceanu sa se abtina sa se implice in acest caz, macar formal, si sa isi exprime opinia.


Culmea tupeului: Simion e infierat fix de cel care a afectat grav imaginea Justitiei


In final trebuie amintit ca presedintele AUR George Simion a fost pus la zid si acuzat ca a adus atingere independentei procurorilor tocmai de cel care, nu cu mult timp in urma, a afectat grav imaginea Justitiei, credem noi, prin modul in care a incercat sa se foloseasca de functie pentru a-i intimida pe politistii rutieri care l-au tras pe dreapta. Ne referim desigur la episodul din primavara acestui an, cand Daniel Horodniceanu a facut scandal cu politistii care l-au oprit in trafic, laudandu-se cu relatiile sale, inclusiv de la varful politiei (vezi video 4):

Dom’ne, v-am spus cine sunt? Sunt procuror sef Horodniceanu la crima organizata. Nu ma cunoasteti? Dar de ce nu ma cunoasteti, oare?”

Eu am sa va dau legitimatia mea de procuror, si am sa va mai intreb o data de ce m-ati oprit”

Terminati-o dom’ne cu prostiile astea. Dvs nu stiti cu cine vorbiti. Bine…”

Sunteti foarte scrupulosi, la datorie, vad. Dar ce faceti la ora asta, faceti patrula pe strada principala intr-un sat”

Vreti sa va invat eu sa va faceti treaba? Vreti sa va invete procuratura?”

Sunt procuror de 25 de ani, dumneata de cand esti politist?”

Dvs faceti cu mine chestii de genul asta?”

Nu vad cum ati putea avea tupeul asta cu un procuror care a condus structura de crima organizata a tarii”

Eu oricum maine ma duc sa ma vad cu Gitlan (n.r. – Costel Gitlan, seful IPJ Iasi)”

Eu sunt in masura sa fac orice”

Din cauza mea dvs aveti undeva un 15% la salariu, adica in favoarea dvs, da? Eu am vorbit cu ministrul Oprea in 2016, si dv ati luat 15%”

Stiti ce ma mira? Chiar spuneti ca nu ma cunoasteti. Pe mine ma cunoaste toata politia din judet”.

 

Un incident in urma caruia vicepresedintele CSM Daniel Horodniceanu a fost trimis in judecata disciplinara de Inspectia Judiciara pentru abaterea disciplinara prevazuta de art. 271 lit. m) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, constand in: “folosirea functiei detinute pentru a obtine un tratament favorabil din partea autoritatilor sau interventiile pentru solutionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvarii intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decat in limita cadrului legal reglementat pentru toti cetatenii”.

 


Comentarii

# DODI date 22 September 2023 12:08 +16

Răzbunarea este arma prostului. Să spunem cine este prostul este de prisos. S-a desconspirat făcând singur dovada în fața unor amărâți de polițiști.

# Ciupe Solomorconitu date 23 September 2023 01:15 +3

Penibili mai sunteti voi astia din sectia asta pentru procurori. Ca in sedintele cc al pcr. Se vede de la o posta ca v-ati pus de acord inaintea sedintei, ceea ce face ca sedinta sa fi fost un simulacru, ceea ce face ca ati incalcat regulile de functionare a institutiilor in democratie. Penibili mai sunteti...

# Ioana M. date 23 September 2023 08:01 0

Interesant ca Simion ataca PSD. Foarte rar PNL si UDMR si niciodata USR .

# cetatean de moda veche date 23 September 2023 08:21 0

Distinsii Judecatori sunt Magistratii care trec prin filtrul Legilor litigiile de natura civila si penala inclusiv in relatia cu Statul Roman. Domnii procurori sunt, Avocatii Statului Roman si reprezinta Statul In litigiile de natura penala si civila in cauzele prevazute de lege. Distinsii Procurori deci reprezinta Statul Roman, acuza - apara interesele Statului Roman, dar"asimilati?" TOT Magistrati similar Judecatorilor. Toate acestea in conditiile in care intre ei exista o diferenta majora.Cauzele "asimilarii" consider ca nu sunt tocmai legale si constitutionale. Ce ar fii sa-i trecem pe politisti in randul magistratilor( ca sunt civili si constata ilegalitatile) din aceleasi motive precum au fost trecuti procurorii. Acceptand D.D. si D-ne Judecatori(e) acest talmes -balmes al reprezentarii si exprimare a puterii democratice a "CETATEANULUI", PERSONAL CONSIDER CA ACTUL DE JUDECATA este,"partizan", neexistand armele egale LEGALE INTRE PARTI. EFECTUL "puterii" SE VEDE!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva