1 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RECHIZITORIU TIPARIT LA TIPOGRAFIE PRIVATA – Avocatul Pompiliu Bota a facut plangere penala impotriva ex-prim-procurorului PJ Suceava, Dragos Bujorean, pentru ca a folosit banii parchetului sa tipareasca rechizitoriul prin care l-a trimis in judecata, la o tipografie privata. Bujorean e acuzat de deturnare de fonduri, divulgare de informatii secrete si abuz. Dupa ce l-a trimis in judecata pe Bota, procurorul Bujorean s-a facut avocat in baroul-parte vatamata in dosar (Plangerea)

Scris de: L.J. | pdf | print

19 May 2016 17:04
Vizualizari: 11193

Victorie pentru avocatul Pompiliu Bota, care a fost trimis in judecata de ex-prim procurorul PJ Suceava Dragos Bujorean pentru pretinsa practicare fara a drept a profesiei de avocat, legat de activitatea UNBR-bota si de barouri paralele in fiecare judet. In dosarul 401/40/2016 de la Tribunalul Botosani, s-a admis cererea unui avocat din UNBR-Bota de obligare a Parchetului Judecatoriei Suceava sa comunice in temeiul Legii 544/2001 urmatoarele informatii: 1 - Persoana juridica (adresa de sediu, cod de identificare fiscala) care a proiectat și realizat (tiparit, legat...) rechizitoriile Parchetului de pe langa Judecatoria Suceava nr. 3100/P/2012 din 23.11.2015; 2 - Numele magistratului care a aprobat scoaterea acestor exemplare in afara incintei cladirii Parchetului de pe langa Judecatoria Suceava.


Scandalul legat de tiparirea de catre procurorul Dragos Bujorean a rechizitoriului privind pe Bota si o serie de avocati din UNBR-Bota, la o tipografie necunoscuta, pe banii parchetului, in zeci si zeci de exemplare, s-a soldat deja cu o plangere penala in care procurorul de caz e acuzat de deturnare de fonduri, divulgare de informatii secrete, delapidare si abuz in serviciu. Dupa cum se stie, Dragos Bujorean si-a depus recent demisia din Magistratura si a plecat ca avocat in Baroul Suceava, in care a fost primit chiar in timp ce instrumenta dosarul Bota. Conflictul de interese a fost evident in conditiile in care in “Dosarul Bota” persoana care a formulat plangerea penala a fost chiar Baroul Suceava traditional. Legat de rechizitoriul tiparit de Dragos Bujorean, pe banii parchetului, la o tipografie privata inca necunoscuta, avocatul Pompiuliu Bota a formulat la Parchetul Curtii de Apel Suceava o plangere penala pe aceste aspecte procurorului Bujorean. In esenta, avocatul Bota condamna folosirea banilor parchetului pe tiparirea unui rechizitoriu sub forma de carte (vezi foto), in zeci si zeci de exemplare a caror destinatie si scop precis nu sunt inca cunoscute.

Iata plangerea:

Subsemnatul, Bota Pompiliu, inculpat in Dosarul penal nr. 3100/P/2012, in temeiul art. 288-289 C.P.P., art. 18 din Legea nr. 677/2001 formulez

PLANGERE PENALA

Prin care solicit cercetarea si tragerea la raspundere penala a dlui BUJOREAN DRAGOS avand functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Suceava, sub aspectul urmatoarelor infractiuni:

-divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice, prev. si ped. de art. 304 Cod penal

-deturnare de fonduri, prev. si ped. de art. 307 Cod penal

-delapidare, prev. si ped. de art. 295 Cod penal

-abuz in serviciu, prev. si ped. de art. 297 Cod penal

Solicit efectuarea de cercetari sub aspectul infractiunilor mentionate si fata de agentul economic, in calitate de complice la savarsirea acestor infractiuni, ale carui date de identificare sunt detinute de procurorul Bujorean Dragos.

Sesizarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, pentru analizarea si dispunerea de masuri fata de aspectele legate de prelucrarea datelor cu caracter personal care intra sub incidenta Legii nr. 677/2001 sau a altor dispozitii legale aplicabile in domeniul protectiei datelor cu caracter personal, ce apartin persoanelor evidentiate in rechizitoriu.

In fapt, in timpul derularii urmaririi penale in dosarul penal nr. 3100/P/2012, anterior sesizarii Judecatoriei Suceava, procurorul Dragos Bujorean a inaintat Rechizitoriul nr. 3100/P/2012 unui agent economic din Municipiul Suceava in vederea derularii procesului tehnic de tipografiere (tehnoredactare, legare si multiplicare), asa cum rezulta din adresa de informare nr. 25/VIII/3 din 07.01.2016 Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava.

Decizia organului de urmarire penala este contrara dispozitiilor legii procesual penale (art. 329 CPP) care precizeaza in mod imperativ ca: ,,rechizitoriul insotit de dosarul cauzei si de un numar necesar de copii certificate ale rechizitoriului, pentru a fi comunicate inculpatilor, se trimit instantei competente sa judece cauza in fond.

Potrivit art.285 alin. 2 CPP, procedura urmaririi penale este nepublica.

La o analiza a reglementarilor in materie, de lege lata, precum si a literaturii de specialitate, observam ca nu se arata, respectiv nu se dezbate problema accesului la actele dosarului penal, in faza de urmarire penala, al participantilor la proces, precum si al aparatorilor lor, sau a unor persoane fizice sau juridice care nu au un interes in dosar. Mai mult decat atat, in practica organelor de urmarire penala si cercetare penala, se intalnesc extrem de des situatii in care acestea interzic, total sau partial, accesul la actele aflate in dosar. Motivatia avansata pentru o asemenea optica este aceea ca ”urmarirea penala este secreta” si ca ”nu exista un text legal expres care sa permita accesul la dosar”.

Caracterul nepublic al urmaririi penale isi gaseste ratiunea in faptul ca unele activitati, cum sunt: strangerea probelor in vederea stabilirii vinovatiei faptuitorului, conservarea unor urme care sa ajute la aflarea adevarului, dejucarea unor planuri ale faptuitorilor care incearca sa denatureze sau sa ascunda probe pentru a se sustrage raspunderii penale, luarea masurilor preventive etc, ar fi mult ingreunate, iar unele chiar imposibil de realizat daca persoanele cu interes direct in cauza si nu numai acestea, ar cunoaste in amanunt intreaga strategie de cercetare a organelor de urmarire penala sau ar lua la cunostinta de intregul material probator.

2. Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001 (*actualizata*) pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, in vigoare de la 12 Decembrie 2001, modificata si completata, are ca scop garantarea si protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor fizice, in special a dreptului la viata intima, familiala si privata, cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Or, prin decizia de a pune la dispozitia agentului economic RECHIZITORIUL emis in dosarul penal nr. 3100/P/2012, procurorul Bujorean Dragos, a dezvaluit catre terti datele cu caracter personal ale subsemnatului, care au fost prelucrate de acesta, fara a avea calitatea de operator in sesul art .3, lit. e din Legea nr. 677/2001.

Potrivit ART. nr. 10 (1) din Legea nr. 677/2001, prelucrarea datelor cu caracter personal referitoare la savarsirea de infractiuni de catre persoana vizata ori la condamnari penale, masuri de siguranta sau sanctiuni administrative ori contraventionale, aplicate persoanei vizate, poate fi efectuata numai de catre sau sub controlul autoritatilor publice, in limitele puterilor ce le sunt conferite prin lege si in conditiile stabilite de legile speciale care reglementeaza aceste materii.

Prin modul defectuos in care a procedat organul de urmarire penala, procurorul Bujorean Dragos mi-a incalcat drepturile garantate de prezenta lege.

Urmare a refuzului explicit de a ma instiinta cu privire la agentul economic care a prelucrat datele subsemnatului, in principal cele prevazute de art. 10 din Legea nr. 677/2001, organul de urmarire penala mi-a resctrictionat dreptul de a ma adresa instantei competente pentru repararea prejudiciului cauzat.

3. Folosirea sumelor de bani publici pentru plata serviciilor de tipografie aferente rechizitoriului, efectuate de agentul economic, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de deturnare de fonduri, prev. si ped. de art. 307 Cod penal.

Potrivit informararii nr. 25/VIII/3 din data de 07.01.2016 procuror Bujorean Dragos a dispus atribuirea executarii serviciilor tipografice in mod direct agentului economic, in cuantum de 1078 euro ( 4.784, 81 lei = 4,444 lei/euro), bani publici.

Astfel ca, in lipsa unei prevederi legale schimbarea destinatiei acestor fonduri apare ca nelegala si abuziva.

Fata de aceste motive, solicit:

-identificarea agentului economic,

-cercetarea si tragerea la raspundere a procurorul Bujorean Dragos si a agentului economic, sub aspectul infractiunilor precizate in prezenta cerere."

*Cititi aici minuta prin care Tribunalul Botosani a obligat Parchetul de pe langa Judecatoria Suceava sa desecretizeze actiunea de tipararile a rechizitoriilor privindu-l pe Pompiliu Bota, in afara Parchetului, la o firma privata

Comentarii

# avocat neutru date 19 May 2016 19:14 +14

Se pare ca Bujorean a fost obligat sa-si dea demisia din magistratura. Sunt prea multe plangeri si toate fondate ca sa mai scape Bujor de puscarie !

# DODI date 19 May 2016 20:47 +8

Încă unul care făcea pe interesantul pe vremea PDL. Doamne cum îi mai rabdă pământul pe acești netrebnici.

# julien date 19 May 2016 20:52 +10

sper sa ajungem ziua cind poate o sa vedem dupa gratii nedreptatea intruchipata prin Bujorean si Nitu! halal procurori !!

# ARGUS date 19 May 2016 22:36 -8

LUJU,draga,facsimilul. asta cu rechizitoriul,nu divulga date personale?Bota nu prea stie carte pentru ca ,altfel,nu retinea detur narea de fonduri ci abuz in serviciu..Pe pariu:nu va iesi nimic din aceasta plangere.Sunt jurist nepracticand,dar simt inutilitatea plangerii.

# avi aspa-ragus date 20 May 2016 06:34 +3

Avi baete, Bota e cu 10 clase peste tine si peste 'intelectualitatea juridica' pe care ai impresia ca o ai. Doi, mirarea este nu cum a intrat bujorean in baroiul vostru cutumiar, fiindca nu e singurul, i cum a ajuns prim procuror la Suceava.

# BERCEA MONDIAL ,, e manevra lu frații miei.......,, date 20 May 2016 06:35 +6

pentru comentatorul ,,ARGUS,,: nu prea le ai cu ,,penalul,, cred că ai cam făcut facultatea prin metoda ,,la distanță,,. Cu privire la cele comentate cred că nu prea ai înțeles speța. Actul material întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de deturnare de fonduri,, art. 307 C. P.

# ARGUS date 23 May 2016 22:35 0

Am primit cartonase rosii pentru datele personale(vad ca acum sunt burate-deci am avut dreptate)  ori pentru aspectele privind pe bota?Am ,totusi dreptate:in cauza nue poate discuta de deturnare ide fonmduri,Cititi ,vor  cu rosu,Codul penal si va veti dumiri.Mai aflati si ceva despre fondurile parchetelor si va veti edifica.Iar chestia aia cu avi aspa-ragus este o prostie.Mai verificati baieti,mai verificati

# nuibai date 19 May 2016 22:50 +8

Cum a fost primit în barou? 

# justo date 19 May 2016 22:58 +4

si daca totusi va incepe sa se revina la justitia de odinioara? ce zici Argus, lasam ticalosii si mizerabilii in pace ca justitia nu-si face treaba?lasam analfabetii sa ne conduca?

# ARGUS date 20 May 2016 00:43 +5

Nu justo,nu vom reveni la justitia de odinioara.Adica nici cea dinainte de 1936 si nici cea dintre anii 1950-1970.Inainte de 1936 justitia era justitie(poate ma insel) iar in cealalta perioada nu era justitie.O justitie acceptabila s-a facut intre 1975(cu limitele necesare perioadei comuniste) si 2000,Din acest an au inceput mizeriile,abuzurile si nedreptatile.Si tot de pe atunci SRI a inceput sa scoata capul.Iar de vreo zece ani traim pur si simplu intr-o dictatura a binmoamelor de tot felul.Citeste ultima pordonanta a traducatoarei de Bruxelles si te vei convinge.Nu analfabetii ne conduc ci unii foarte inteligenti (dar nu intelepti) care nu vor sa vada interesele Romaniei ci a altora.Mai discutam.....

# Av Buc date 20 May 2016 08:09 +3

Cat mai tin aceste abuzuri??? Sper sa se termine cat de curand cu aceste abuzuri si sa se intre in instante.

# oarecare date 20 May 2016 10:31 -3

Bravo, v-ati scos, il aresteaza pe Bujorean si va recunoaste lumea drept avocati !!! Ce are ... cu prefectura ? In loc sa luptati pentru voi, voi puneti botul la Bota ? In ce fel va ajuta aburelile lui cu Bujorean ?

# pt Argus (un@βeticus) date 20 May 2016 09:52 +6

Arguse, chiar a a iesit ceva din aceasta plangere: Bujorica si-a dat demisia. Cu privire la drept: penalul e mai greu decat carnea de porc.

# aaa date 20 May 2016 10:08 -1

@Av Buc - La Pastele cailor veti mai intra in instante drept avocati !! Exclusiv doar in calitate de inculpati.

# Ion date 20 May 2016 15:19 +3

Stii care este norocul tau? tu nu ai activitate decat pe Luju. Altfel erai alaturi de colegii tai traditionali, majoritatea inculpati si ei. Nu crezi ca e bine sa te uiti in ograda ta? Nu noi suntem inamicii tai.

# Gulei date 21 May 2016 16:53 0

Adevarat.

# avocat Bota date 22 May 2016 07:33 +1

Din cate am citit eu NU ,,dupa ce l-a trimis in judecata pe Bota Bujorean s-a facut avocat,, ci in cursul urmaririi penale ! Oricum, nu va face multi purici in avocatura: nu stie carte, nu va avea clienti si sigur va fi condamnat .

# din sistem date 24 May 2016 21:15 +1

individul se va intoarce in invatamint. a demonstrat ca nu este capabil de a face parte din tagma celor care practica dreptul. un om care minte spre a-si atinge scopul veros nu are ce cauta in actul de justitie. onoarea lui este compromisa definitiv si iremediabil. isi va da singur seama cind va vedea cum este privit de toti avocatii, cei de la traditionali il vor privi ca pe un vindut iar ceilalti ca pe un om fara scrupule, cumparat pe o banala roba.

# robocop date 2 June 2016 22:28 +1

propun ca acest rechizitoriu sa fie prelucrat la INM celor care doresc sa devina magistrati,spre a servi  ca exemplu pentru cei ce nu au invatat suficienta carte. Bujorean este un exemplu negativ, iar viitorii magistrati sa caste ochii cind vor dori sa eludeze legea pentru niste interese meschine.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.02.2024 – Corbu s-a intors in CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva