12 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Revitalizarea economica a judetelor Moldovei, prioritate strategica pentru PSD

Scris de: L.J. | pdf | print

23 May 2024 11:16
Vizualizari: 1214

Moldova este una dintre regiunile Romaniei ce a fost, timp de mai bine de 30 de ani, ocolita de marile proiecte de investitii. Hotarat sa schimbe lucrurile in bine si in aceasta privinta, PSD a initiat inca de la intrarea la guvernare o serie de proiecte strategice al caror scop principal este de a initia relansa economic aceasta zona importanta a tarii.


 

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a a alocat pentru Moldova cei mai mulţi bani din istoria post-decembrista pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru sanatate si pentru educatie. Alaturi de dezvoltarea regiunii din punct de vedere economic, social-democratii tintesc si cresterea nivelului de trai si oferirea unor conditii de viata adecvate secolului in care traim.


Autostrazi si in Moldova, un vis devenit realitate datorita PSD


Moldova beneficiaza de proiecte majore de infrastructura, iar de la intrarea PSD la guvernare, regiunea a inceput sa se transforme semnificativ. Aeroportul Iasi a fost finalizat, iar Autostrada Moldovei A7 are finantare completa si se construieste intr-un ritm fara precedent.

In paralel, se desfasoara proiectarea pentru segmente din Autostrada Unirii A8, ce va conecta Moldova de Targu Mures, unde se va intersecta cu A3. Cu autostrazile A7, A8 si A13, Guvernul Ciolacu va inchide „cercul” de infrastructura ce va contribui la dezvoltarea regiunii de est a Romaniei.

Finalizarea acestor lucrari majore de infrastructura vor aduce noi locuri de munca bine platite si noi oportunitati de afaceri, intr-o zona pana acum trecuta cu vederea de marii investitori.


Investitii de aproape 4 miliarde de lei, in spitalele din Moldova


Inca din anul 2005, in Romania au fost discutii despre constructia unor spitale regionale, dintre care unul in Iasi. In sfarsit, acest spital devine realitate, dupa ce PSD a luat decizia de a directiona resurse semnificative pentru imbunatatirea infrastructurii sanitare din zona Moldovei, o regiune care a suferit mult timp din cauza subfinantarii si a lipsei de echipamente moderne.

Anul acesta au inceput lucrarile la Spitalul Regional din Iasi, o unitate spitaliceasca care va avea 850 de paturi, din care 101 de terapie intensiva, 20 de sali de operatii si peste 70 de cabinete de ambulatoriu. Spitalul isi va desfasura activitatea intr-o cladire pe 9 niveluri, avand peste 200.000 mp, cu un cost de peste 367 milioane de euro.

Investitiile in spitalele din zona Moldovei imbunatatesc semnificativ calitatea si accesibilitatea serviciilor medicale.

PSD a prioritizat aceste investitii, ce includ un nou pavilion la Spitalul Judetean Bacau (investitie de 58 mil. euro din PNRR), un nou spital de 1,7 mld. lei la Neamt, Spitalul de recuperare medicala si paliatie „PRECISTA” din Roman (investitie de 175 mil. lei) si reabilitarea Spitalului Judetean de Urgenta Focsani, costurile fiind de 300.000 lei.

Prin aceste proiecte, PSD demonstreaza un angajament ferm pentru dezvoltarea unui sistem de sanatate robust si eficient in Moldova!


Un sfert din cele 29 de campusuri de invatamant dual, in estul Romaniei


Guvernul Romaniei a aprobat, in decembrie 2023, prin Memorandum, cresterea alocarii bugetare cu peste 250 de milioane de euro pentru apelul de proiecte privind dezvoltarea consortiilor regionale si a campusurilor profesionale integrate. Astfel, vor fi finantate 29 de campusuri de invatamant dual in toate cele 8 regiuni de dezvoltare, iar cele doua regiuni de est (Nord Est si Sud Est) vor primi fonduri nerambursabile prin PNRR.

Universitatea „stefan cel Mare” din Suceava, Universitatea pentru stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi, Centrul de excelenta pentru invatamant dual-tehnic preuniversitar si universitar Buzau, Consortiul pentru invatamant dual Vrancea, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau, Consortiul Regional Integrat pentru invatamantul Dual Galati si Consortiul regional pentru invatamant dual preuniversitar si universitar Tehno – Dobrogea vor primi astfel cel putin cate 97 de milioane de lei fara TVA.

O alta prioritate, dupa discutiile din ultimele saptamani cu reprezentantii tuturor marilor investitori, atat romani cat si straini, este sa gasim solutii pentru deficitul fortei de munca. Este o problema structurala a economiei si de aceea voi propune mediului privat un program national pentru extinderea accelerata a invatamantului dual. Acest parteneriat trebuie sa ne permita ca in urmatorii cinci ani sa avem 50.000 de locuri anual, cerute de mediul de afaceri, in invatamantul dual – de cinci ori mai mult decat acum”, a declarat Marcel Ciolacu.

PSD este partidul care introduce in Romania salariul minim european, are cei mai multi primari si presedinti de Consilii Judetene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeana si a reusit, in actuala guvernare, sa duca absorbtia de fonduri europene la peste 97%.


Comentarii

# Csaba D date 23 May 2024 13:21 0

Se va face, se va drege... Abia se proiectează, abia se scarpine în cap... Publicitate electorală ieftină.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.06.2024 – Paraditorul Andreei Cosma si procurorul „Talpa Iute”, reciclati de DIICOT

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva