4 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Seful SRI Alba a fost “livrat” la pachet cu denuntatorul pe care il adusese la BCCO pentru a demasca o filiera infractionala. In spatele “afacerii” sta comisarul Berbeceanu

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

9 mai 2011 17:22
Vizualizari: 14806

UPDATE, ora 22.00 - Inalta Curte a respins recursul DIICOT in legatura cu seful SRI Alba, Ioan Tarnu, care ramane in libertate, la fel ca si comisarul Liviu Schiau, de la BCCO Alba!

----------------------

Judecatorii Gabriel Ionescu (presedinte), Anton Pandrea si Cristina Arghir, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, au ramas in pronuntare pe recursul DIICOT-ului impotriva deciziei Curtii de Apel Alba Iulia, de a nu emite mandate de arestare pe numele sefului SRI Alba, Ioan Tarnu si pe numele comisarului Liviu Schiau, de la BCCO Alba, acuzati ca i-au dat informatii dintr-un dosar penal unui individ care facea parte dintr-un grup infractional organizat, arestat pentru furt de utilaje din Uniunea Europeana. In timp ce procurorul de sedinta a sustinut ca atat Tarnu, cat si Schiau erau prieteni vechi cu inculpatul Mircea Stanciu (n.n. - arestat pentru furt de utilaje din UE) si ca au incercat sa il protejeze de procurori, in schimbul unor daruri de la acesta, cei doi au recunoscut ca erau prieteni cu Mircea Stanciu, dar au sustinut ca, tocmai in baza prieteniei cu Stanciu, l-au determinat pe acesta sa ia legatura cu seful BCCO Alba, comisarul Traian Berbeceanu (foto) caruia i-a dat acte si marturii care l-au ajutat sa prinda reteaua de infractori. Mai mult, seful SRI Alba, Ioan Tarnu, a avut patru intrevederi cu Berbeceanu, in care au discutat despre ajutorul pe care Stanciu putea sa il dea anchetatorilor. In februarie, insa, dupa luni de zile de ancheta in dosarul utilajelor furate, comisarul Traian Berbeceanu a inceput sa scrie rapoarte in care il acuza pe seful SRI Aba, Ioan Tarnu, ca il favorizeaza pe Mircea Stanciu. Dupa expunerea argumentelor sale, procurorul de sedinta a exclamat: „exista indicii ca cei doi inculpati au mai comis si alte infractiuni, dar deocamdata nu putem decat sa banuim, pentru ca Politia si SRI nu au desecretizat inca actele rezultate din activitatea celor doi”!


Ioan Tarnu: “Am discutat cu Berbeceanu de 4 ori, toate discutiile avand ca obiect determinarea lui Stanciu de a-si recunoaste fapta”

Seful SRI Alba, Ioan Tarnu, a explicat in fata instantei ca, din tot grupul infractional, nu il cunostea decat pe inculpatul Mircea Stanciu, caruia insa nu i-a dat nicio informatie nici dosarul in care acesta era cercetat pentru furt de utilaje si ca nici nu a luat legatura cu procurorul de caz. Mai mult, Tarnu a sustinut ca singura interactiune pe care a avut-o cu Stanciu in dosar a constat in faptul ca l-a convins pe acesta, in baza amicitiei de ani de zile pe care o aveau, sa se duca la seful BCCO Alba, comisarul Traian Berbeceanu, si sa ii predea toate inscrisurile si toate marturiile necesare pentru a-l ajuta pe acesta sa gaseasca intreaga grupare infractionala. “Am discutat cu Berbeceanu de 4 ori, toate discutiile avand ca obiectiv determinarea lui Stanciu Mircea de a-si recunoaste fapta”. Mai mult, Tarnu a explicat ca inculpatul Stanciu a stiut numai de o singura intalnire dintre el si Berbeceanu, “pentru ca Stanciu trebuia sa se vada cu Berbeceanu, sa-i dea acte si sa dea declaratii. Eu nu l-am intrebat pe Traian Berbeceanu de cauza, ci numai de predarea lui Stanciu Mircea. Eu am discutat cu doamna procuror sef de la DIICOT si cu domnul Berbeceanu in ianuarie, si dansa a ajuns la concluzia ca nu au nevoie de ajutorul nostru informativ, de asta am trimis toate rapoartele mele pe cale ierarhica”. Dupa discutiile dintre Berbeceanu-Tarnu si Stanciu, seful BCCO a inceput sa faca rapoarte in care sa il incrimineze pe seful SRI Alba.

Liviu Schiau: “Eu l-am indemnat pe Stanciu sa vina cu mine la Politie, el a zis ca a vorbit deja cu Traian Berbeceanu si ca a predat utilajele si actele”

Subcomisarul Liviu Schiau, de la BCCO Alba, inculpat la randu-i, in dosar, a sustinut ca singurul om pe care il cunoaste, din intregul grup infractional, este

Mircea Stanciu, de care il leaga o prietenie de o viata. Schiau a precizat ca la un moment dat “dupa ce a aparut o stire intr-un ziar, cu arestarea unui individ pentru furt de utilaje”, Stanciu “mi-a spus ca a cumparat un tractor de la omul ala si ca i-i teama ca si tractorul lui este furat. L-am indemnat sa se duca la Politie, sa spuna tot ce stie, dar el mi-a zis ca nu se duca la Politie, pentru ca a luat legatura cu domnul Tarnu, si prin intermediul lui a ajuns la Berbeceanu. Stiu ca s-a dus la Berbeceanu si a predat tractoarele si actele. Eu nu am facut raport informativ, pentru ca sefii de la BCCO stiau de acest caz. Ulterior, m-a sunat si mi-a zis ca e in spital, m-am dus la el si acolo mi-a zis ca tine legatura cu Berbeceanu prin Tarnu”. Intrebat daca i-a confirmat vreodata lui Stanciu ca urma sa aiba loc o perchezitie la casa acestuia, Schiau a sustinut ca, inainte cu o zi de perchezitie: “m-am intalnit cu Stanciu Mircea si mi-a zis ca a doua zi e perchezitie la mai multi inculpati, si ca stie asta de la un politist de la BCCO, unu Neagoe, care mersese la firma lui Stanciu sa predea o masina la RABLA, si el i-a zis”. Schiau a sustinut ca Berbeceanu a fost cel care a ajuns sa faca perchezitia acasa la Stanciu, seful BCCO ajungand sa il ridice pe acesta din spital, unde se internase ca sa scape de “rusinea perchezitiei”.

Procurorul de sedinta: “Putem sa banuim ca exista si alte fapte comise de cei doi, dar documentele sunt secrete deocamdata, Politia si SRI nu le-au desecretizat inca”

Reprezentantul DIICOT-ului a sustinut ca “instanta de fond nu a tinut cont decat de sustinerile inculpatilor, nu a luat in calcul nicio proba din dosar, pentru ca starea de fapt din dosar este contrazisa de probatoriu. Seful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a scris in mai multe rapoarte, tot ceea ce facea inculpatul Tarnu. De asemenea, lista cu cei 14 inculpati la care urma sa se faca perchezitii i-a fost data lui Stanciu tocmai de inculpatul Schiau Liviu, lucru scris intr-un raport de inculpatul Tarnu Ioan”. Mai mult, procurorul a sustinut ca Tarnu si Berbeceanu s-au intalnit in biroul prefectului de Alba, care “s-a dovedit a fi ruda apropiata cu Stanciu Mircea”. In plus, procurorul a precizat ca “Schiau locuia intr-o garsoniera inchiriata de Stanciu, si avea si promisiunea cumpararii de catre acesta a unui apartament pentru Schiau, in contextul unor probleme de familie pe care acesta le avea. Mai mult, inculpatul Schiau Liviu l-a sunat, din incinta spitalului unde era internat inculpatul Stanciu, pe seful BCCO, Traian Berbeceanu, pe care l-a rugat sa nu vina cu mascatii la perchezitie, la Stanciu. Procurorul de sedinta a adus in discutie si cele 50 de kilograme de faina pe care i le-a cerut Tarnu sotiei lui Mircea Stanciu, pentru 'sarbatorile pascale'.” In final, procurorul de sedinta a incercat sa convinga judecatorii cu o fraza monumentala: “exista indicii ca cei doi inculpati au mai comis si alte infractiuni, dar deocamdata nu putem decat sa banuim, pentru ca Politia si SRI nu au desecretizat inca actele rezultate din activitatea celor doi”.

 

 

Comentarii

# sere i date 9 mai 2011 22:06 +4

Nici un complet in care intra batranul poponar, pasivul pandrea, nu respinge un recurs DIICOT. Acest mizerabil slugarnic serveste orice institutie a statului, oricand.

# gabriel date 10 mai 2011 09:13 +1

este adevarat ca acest gunoi pandrea este un mizerabil si pacat ca este sef sectiei penale.da verdicte la comanda

# DOREL date 10 mai 2011 11:21 +2

Mai fratilor, sunteti in alt film ! Aici nu e vorba de Pandrea - ce naiba, solutia asta este buna (sau poate ca vrea si Pandrea sa se mai spele putin ...). In discutie este inca una dintre clasicele si obisnuitele faptele de arme ale lui T. Berbeceanu care-i trage de sfori pe procurorii DIICOT care inca nu s-au prins ca Berbeceanu are alte socoteli decat legea ... Asta dovedeste (a cata oara ?) pericolul unor procurori slabi, care se lasa manevrati asa cum vrea muschiul lui Berbeceanu si altor berbeceni. DIICOT, trezeste-te odata !

# Tony date 10 mai 2011 12:07 +1

Atata timp cat autoritatea statului este umbrita de anumite ,,Jigodi Penale" gen Pandrea nu exista nici siguranta si nici libertate pentru nimeni . Caracatita infractionala nu s-ar extinde daca legea ar fi unitara . La nivel inalt ,,toti ii au la mana, pe toti" . Dosarele stau mereu in asteptare si se lovesc intre ei la comanda fie ia politica sau de reglare de conturi . Principiul ,,dai mine dai in tine" inca mai este valabil .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.07.2022 – Stati cu ochii pe Bobita

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva