4 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Statul roman a suferit doua noi condamnari la CEDO din cauza conditiilor precare din penitenciarele Rahova si Jilava. Un detinut paralizat a primit 5.500 de euro pentru ca a fost nevoit sa-si roage colegii de celula sa-l ingrijeasca. De ani de zile, Romania este condamnata pe banda rulanta din cauza mizeriei si a supraaglomerarii din inchisori (Hotararile)

Scris de: G.T. | pdf | print

4 august 2013 12:16
Vizualizari: 11748

Condamnarile Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului curg pe banda rulanta. La sfarsitul lunii iulie, statul roman a suferit doua noi condamnari, fiind obligat la plata unor noi daune. De aceasta data nu a fost vorba despre erori ale unor magistrati, ci despre conditiile precare din inchisorile romanesti, o problema care intarzie sa fie rezolvata de ani de zile. Concret, Romania a fost condamnata de judecatorii de la Strasbourg, in doua cauze, pentru incalcarea articolului 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului referitor la interzicerea torturii, care prevede ca “Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.


Intr-una dintre cele doua cauze, statul roman a fost dat in judecata de Mircea Dumitrescu, condamnat la 3 ani 6 luni de inchisoare pentru frauda. Suferind de o paralizie a membrelor inferioare inca din copilarie, acesta a acuzat conditiile precare de detentie din Penitenciarul Jilava, sustinand ca problemele sale grave de sanatate si de invaliditate au fost ignorate de catre conducerea penitenicarului. Dumitrescu a reclamat ca a impartit celula sa de 20 de metri patrati cu alti 17 detinuti sau ca nu a avut acces regulat la apa calda si rece. De asemenea, potrivit lui Mircea Dumitrescu in celula nu exista o toaleta adaptata special pentru persoanele cu handicap. Dumitrescu a mai acuzat ca nu a fost desemnat vreun asistent care sa il ingrijeasca, astfel ca a fost nevoit sa apeleze la ajutorul celorlalti detinuti, care insa faceau frecvent comentarii umilitoare la adresa sa.

In cele din urma, judecatorii CEDO au constatat incalcarea articolului 3 din Conventie privind interzicerea toruturii. Astfel, statul roman a fost condamnat la plata unor daune catre Mircea Dumitrescu in valoare de 5.500 de euro.

De asemenea, Mircea Dumitrescu a mai reclamat si incalcarea articolului 8 din Conventia Drepturilor Omului, privind “Dreptul la respectarea vietii private”, care prevede urmatoarele: “1. Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale. 2. Nu este admis amestecul unei autoritati publice in exercitarea acestui drept decat in masura in care acesta este prevazut de lege si constituie, intr-o societate democratica, o masura necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii si prevenirea faptelor penale, protectia sanatatii, a moralei, a drepturilor si a libertatilor altora”.

Dumitrescu a acuzat ca fiul sau minor a fost trimis intr-un centru de plasament, dupa ce mama acestuia a fost diagnosticata cu schizofrenie, iar instantele i-au respins cererile de intrerupere a pedepsei pentru trei luni, astfel incat sa-si poata rezolva problemele familiale.

Astfel, in 2009, Dumitrescu a solicitat eliberarea din inchisoare pentru a avea grija de copilul sau, insa judecatorii i-au respins cererea, pe motiv ca nu a indicat cu ar putea sa isi ingrijeasca fiul, tinand cont de handicapul sau si de faptul acesta era deja in grija serviciilor sociale.

In ceea ce priveste acest aspect, Curtea de la Strasbourg a respins solicitarea lui Mircea Dumitrescu, stabilind ca nu a fost vorba despre o incalcare a articolului 8 din Conventie.

CEDO a constatat incalcarea articolului 3 din Conventie in cauza Toma Barbu vs. Romania, dar nu a condamnat statul la plata unor daune

In cel de-al doilea caz, statul roman a scapat doar cu o condamnare, nefiind obligat la plata unor daune. Toma Barbu, condamnat in 22 octombrie 2008 de catre Curtea de Apel Bucuresti, la 2 ani de inchisoare pentru furt, s-a plans, la fel ca in primul caz, de incalcarea articolului 3 din Conventie privind interzicerea torturii, potrivit caruia “Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.

Toma Barbu a acuzat conditiile precare de detentie din Penitenciarele Rahova si Jilava. Printre altele, acesta a reclamat ca a trebuit sa imparta o celula cu paisprezece detinuti, ca a fost nevoit sa doarma cu lumina aprinsa pe timp de noapte, ca celula nu era incalzita sau ca patul sau era plin de plosnite si alte insecte.

De asemenea, acesta s-a plans de faptul ca in celula se fuma, desi medicii i-au recomandat sa evite chiar si fumatul pasiv, in conditiile in care avea mai multe probleme de sanatate. Nu in ultimul rand, Toma Barbu a acuzat ca mancarea era de proasta calitate si ca nu a avut parte de un regim alimentar potrivit pentru starea sa de sanatate. In acelasi sens, Barbu s-a plans ca i-a fost refuzat un tratament din cauza lipsei de fonduri.

In final, judecatorii au constatat incalcarea articolului 3 din Conventie, dar nu au obligat statul roman la plata unor daune.

* Cititi aici Hotararea CEDO din cazul Mircea Dumitrescu vs. Romania

* Cititi aici Hotararea CEDO din cazul Toma Barbu vs. Romania

Comentarii

# TINETI TOT ASA date 4 august 2013 12:57 -18

Vad ca tineti cald subiectul cu conditiile din penitenciare.Poate ca ar trebui sa eliberam toti detinutii si in felul asta nu mai sufera nimeni.Cine va plateste: vreun politician bagat la inchisoare sau poate Becali?Poate poate s-or face niste gratieri si vor scapa si ei.

# unul din lumea cea mare date 4 august 2013 19:21 +5

pentru tineti tot asa//daca basescu si sleatca lui ajung la puscarie si conditiile se pastreaza sau se inrautatesc pentru ei nu m/ar deranja ca sa platesc in continuare la ce dispune cedo. bunai in aceste conditii.doamne cit de nemernici sint unii care pot sustine ce sustine cel de mai sus.!!!!!!!bai nenorocitule ai auzit vreodata de drepturile omului !!!!din nefericire trebuie sa ti se acorde si tie!!!!!

# obiectiva date 4 august 2013 13:04 +15

daca mai punem si faptul ca IARNA nu exista caldura deoarece penitenciarele nu au bani de caldura....sunt LAGARE DE EXTERMINARE, CE MAI !!! aia 2000 de lei lunar pentru intretinerea unui detinut se duc pe SALARII, nu pe imbunatatirea conditiilor....becali traieste in LUX....totusi....este o problema indisolubila...

# chr508 date 6 august 2013 14:45 -9

Sunt detinuti. Au facut rau societatii. Isi merita soarta. In Rusia nu-i plange nimeni pe aia care stau sa munceasca in minele de uraniu. 

# maria date 7 august 2013 08:59 +7

RASPUND NUMELEUI DE COD- chr508-. ,,sunt detinuti au facut rausocietati,,.Da,este adevarat cei ce sunt acolo au gresit.puscaria nu-si atinge rolul de ,,reeducare,, ci de ,,terminare,,. din pacate romanii cu doi neuroni asa gandesc ca si tine ,nume de cod mizerabil.

# ghita date 6 august 2013 17:48 +6

ptr 508... Detinutii nu sunt oameni? Numarul cine ti l-a dat? Cine esti de-ti permiti sa-i judeci pe altii si sa apreciezi daca merita sa fie plansi s-au nu. Apropo...vad ca sti f bine ce se intampla in Rusia, si acolo se dau numere in penitenciare? NU-I TREABA OILOR DE UNDE BEAU CAINII APA!

# laura date 8 august 2013 12:42 +4

Ptr 508: sa ajungi sa stai si tu macar 48 ore intr-o celula cu alti 20 sa mananci o data pe zi si sa fi muscat de sobolani si piscat de plosnite.Atunci numai vei gasi comentari te vei ruga sa fi eliberat.Sant care fac puscarie pe nedrept

# IoanaBarbu date 7 martie 2014 12:57 +1

In Romania pentru un detinut se cheltuie de statul roman suma de 2700 Ron (pe detinut) ;cei 2700 Ron fiind suportati de toate oile manipulate(intreaga populatie a Romaniei);cei 2700 Ron nu se duc pe detinuti ci in buzunarul mafiei din inchisori-institutia inchisorii,magazinele din penitenciare si cei aflati in spatelele afacerii cu detinuti,(ar trebui adaugati si banii acordati de cedo-de la 5500 euro in sus .s-a acordat 20000 euro- detinutilor pt conditiile mizerabile,tratamentele inumane din inchisori ,CARE SUNT SUPORTATI TOT DE POPULATIA ROMANIEI! TOTI CARE DORESC SA FACA PLANGERE LA CEDO pt TRATAMENTELE INUMANE,conditiile mizerabile din INCHISORI ,castig minim 5500 euro /detinut ,imi pot da email la ioana.barbu45@gmail.com

# Alexandru Bragadireanu date 8 ianuarie 2016 22:41 0

Dupa cum veti constata din Hotararea C.E.D.O.cauza Bragadireanu vs.Romania eu sunt autorul precedentului pt.conditiile inumane,degradante si rele tratamente,comentariul meu sau al altora nu se mai justifica intrucat Statul Roman prin reprezentantii sai au reconoscut recent faptul ca in penitenciarele din Romania sunt conditii inumane de detentie .de discutat mai ramane propunerea Min. de Justitie,anume ca iar trebui cateva miliarde sa reamenajeze penitenciarele si sa mai construiasca inca doua.Despre acest lucru eu vin si raspund Dl.Ministru,daca din anulu 2007 cand C.E.D.O.a condamnat romania in cauza mea si a recomandarilor C.P.T.in urma controalelor efectuate din anul 1990 si pana in prezent se punea aceasta problema a banilor ,Autoritatile romanesti trebuia sa anticipeze faptul ca in penitenciare a existat in permanenta o populatie de 30000 detinuti care va pretinde despagubiri folosind precedentul Bagadireanu .Cu banii pe care Statul Roman se puteau construi penitenciare .........

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.07.2022 – Stati cu ochii pe Bobita

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva