13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TIMP SI BANI ECONOMISITI – Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania prezinta avantajele divortului la notar fata de cel in instanta: „Nu doar economia de timp, de resurse financiare si reducerea consumului emotional fac preferabil divortul pe cale notariala, ci si gradul sporit de protectie a drepturilor si intereselor. Doritorii pot fi asistati de avocati, verificarea consimtamantului sotilor la desfacerea casatoriei de catre notar fiind facuta in prezenta tuturor participantilor”

Scris de: V.B. | pdf | print

5 March 2020 16:32
Vizualizari: 6393

Divortul la notar inseamna economii substantiale de timp si de bani, precum si scutirea de stresul inerent procedurilor judiciare. Este mesajul transmis joi, 5 martie 2020, de catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.Amintim ca in urma cu trei zile, aceeasi UNNPR a explicat ca notarii nu dispar din procedura divortului in urma unei hotarari adoptate de Inalta Curte, hotarare prezentata alarmist de catre o parte a presei (click aici pentru a citi).

Daca sotii vor sa-si ia un plus de precautie, pot fi fara nicio problema insotiti de avocati in fata notarului ales pentru pronuntarea divortului, subliniaza UNNPR.


Redam comunicatul Uniunii Nationale a Notarilor Publici:


Nu doar economia de timp, de resurse financiare si reducerea consumului emotional fac preferabila pentru multe cupluri procedura divortului pe cale notariala, ci si gradul sporit de protectie a drepturilor si intereselor celor care aleg sa isi incheie oficial mariajul pe aceasta cale.

Daca doresc, acestia pot fi asistati de avocati, verificarea consimtamantului sotilor la desfacerea casatoriei de catre notarul public fiind facuta in prezenta tuturor participantilor.

'Nu reprezinta deloc o exceptie situatiile in care sotii, mai bine informati si consiliati ca urmare a colaborarii dintre notarii publici si avocati, sa renunte la desfacerea casatoriei', declara purtatorul de cuvant al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, notar public Miruna Popescu.

Potrivit datelor statistice furnizate de Centrul National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale C.N.A.R.N.N.-INFONOT, pe parcursul ultimilor trei ani, numarul cererilor de divort inregistrate si nefinalizate a fost in crestere. Astfel, in anul 2017, dintr-un total de 18.672 de cereri de divort inregistrate in Registrul National de Evidenta a Certificatelor de Divort (RNECD), 1.802 au fost respingeri. In anul 2018, dintr-un total de 19.746 de cereri de divort, 2.016 au fost respingeri, iar in 2019, dintr-un total de 19.746 de cereri de divort, 2.140 au fost respingeri.

'Cauzele respingerii cererilor de divort pot fi diverse: fie faptul ca sotii renunta la actiune, impacandu-se, fie neprezentarea ambelor parti in fata notarului public, fie imposibilitatea ajungerii la un acord si alegerea instantei ca solutie finala de desfacere a casatoriei. Impacarea sotilor ca motiv pentru care notarul public nu pronunta divortul este relativ des intalnit in aceasta procedura', explica notarul public Miruna Popescu.

Conform reglementarilor in vigoare, respectiv art. 374 si art. 375 din Codul civil, singurele modalitati de desfacere a casatoriei sunt in fata ofiterului starii civile sau notarului public si in fata instantei de judecata”.

Comentarii

# Mediator Botomei Vasile - doctor in drept, 0744191717 date 9 March 2020 20:46 0

Mediator Botomei Vasile - doctor in drept,0744191717, invita pe sotii care vor sa divorteze sa apeleze la un mediator autorizat,fiind unicul mijloc prin care se pastreaza confidentialitatea in motivul de divort al sotilor,prin costurile cele mai mici,fara griji si fara termene cum stabilesc birourile notariale, fiind procedura cea mai relaxanta si, fara repercursiuni in timp.Mediatorul depune la judecatorul de serviciu cererea de divort semnata de ambele parti impreuna cu acordul de mediere perfectat la urgenta prin care cere solutionarea cauzei in camera de consiliu in baza acordului de mediere, fara avocati si, in maxim 10 zile se poate solutiona divortul inclusiv cu: incredintarea copiilor minori, reluarea numnelui anterior casatoriei, program de vizita si, partaj judiciar; Inalta Curte de Casatie de Justitie a mentinut dreptul sotilor de a apela la mediator! Mediatorul este solutia perfecta!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.06.2024 – Buda nu se da dus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva