23 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TIRIAC, ERBASU SI UDREA, IMPACHETATI DE AFACERISTA CU FOSTUL SOT GENERAL SRI – Firmele miliardarilor Ion Tiriac si Cristian Erbasu se lupta sa-si recupereze banii de la fosta partenera a Elenei Udrea, Lia Stanca. De necrezut, Udrea se afla in aceeasi situatie. Udrea incearca sa-si recupereze investitia facuta in Baile Boghis, fiind lasata cu ochii in soare de fosta sa asociata. Firmele Liei Stanca au fost bagate in insolventa si faliment. Totul se joaca la CA Cluj si Tribunalul Salaj

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 June 2020 11:43
Vizualizari: 11196

Fiti cu ochii pe dosarul 135/84/2019 aflat pe masa judecatorului Claudiu Rares Podar de la Tribunalul Salaj. Dar si pe dosarul 135/84/2019/a3 de la Curtea de Apel Cluj. Cele doua dosare privesc un caz rarisim in Romania, caci nu vezi prea des cum firmele a doi dintre cei mai importanti oameni de afaceri romani si un personaj candva cu influenta enorma in Romania, despre care se afirma ca era cel care conduce tara, incearca sa-si recupereze banii de la o afacerista cu fostul sot general in SRI. Este vorba despre Ion Tiriac (foto 1), Cristian Erbasu (foto 2) si Elena Udrea (foto 3), pe de-o parte, si Lia Stanca (foto 3 dreapta), de cealalta parte.


 

Povestea este una fabuloasa, ea urmand sa fie prezentata pe larg de Lumea Justitiei. Veti putea vedea o uriasa operatiune de afaceri, cu milioane de euro in joc, in care firmele miliardarilor Ion Tiriac si Cristian Erbasu, precum si favorita lui Traian Basescu, Elena Udrea, au fost lasati cu ochii in soare de afacerista Lia Stanca.


Totul se invarte in jurul SC Bai Boghis SRL, firma detinuta de Elena Udrea si afacerista Veronica Elena Stanca, mai cunoscuta sub numele de Lia Stanca. Despre Bai Boghis, s-a scris destul de mult, insa din cauza resentimentelor unor jurnalisti fata de Elena Udrea, in prim plan a fost pusa favorita lui Traian Basescu, desi activitatea mai interesanta in aceasta afacere apartine, din punctul nostru de vedere, partenerei sale, Lia Stanca.

Astazi facem o prezentare a cazului, urmand ca in editiile urmatoare sa il publicam in detaliu. SC Bai Boghis SRL a fost infiintata in 2013, asociate fiind Elena Udrea si Lia Stanca, ambele cu cate 50%. Societatea administra practic statiunea de tratament Baile Boghis, aportul in firma fiind impartit intre Elena Udrea, care a venit cu banii (cateva milioane de lei) si Lia Stanca, aceasta aducand strandul. Aflat in paragina la momentul infiintarii firmei, baza Baile Boghis a fost modernizata de catre societatea SC Constructii Erbasu SA, costurile ridicandu-se la cateva milioane de lei. Dupa un inceput frumos, in care SC Bai Boghis a facut chiar si profit extrem de rapid, societatea si-a inceput declinul odata cu aparitia problemelor Elenei Udrea. Atentie insa, nu Elena Udrea este cea din cauza careia firmele lui Tiriac si Erbasu se lupta prin instante sa-si recupereze banii, caci, asa cum spuneam, insasi Elena Udrea incearca la randul sau sa-si recupereze investitia.

 

Erbasu isi cere banii bagati in modernizarea Bailor Boghis


Asadar, in momentul de fata pe rolul Tribunalului Salaj figureaza dosarul 135/84/2019, aflat pe masa judecatorului Claudiu Rares Podar. Obiectul cauzei este falimentul, dupa ce in 28 februarie 2019, pe cand Elena Udrea se afla in Costa Rica si deci nu mai putea avea o implicare directa in firma, Lia Stanca, prin mama sa care este administratorul firmei, a cerut si a reusit sa obtina deschiderea procedurii insolventei. Vorbim despre debitorul SC Bai Boghis SRL si, atentie, 24 de creditori. Printre acestia din urma, SC Constructii Erbasu SA, detinuta de familia Erbasu, si Masterange Romania SRL, parte a grupului de firme detinut de Ion Tiriac.

Sa incepem cu compania Erbasu, condusa de omul de afaceri Cristian Erbasu.

Dupa cum am prezentat, modernizarea statiunii Baile Boghis a fost facuta de cunoscuta societate de constructii, costul lucrarilor ridicandu-se la cateva milioane de lei. Bani pe care Erbasu i-a incasat partial. Erbasu a incercat sa isi recupereze restul sumelor investite inca dinainte de intrarea SC Bai Boghis SRL in insolventa, dovada fiind, spre exemplu, dosarul de la Judecatoria Zalau, in care compania a obtinut executarea silita a Bai Boghis pentru mai multe bilete la ordin in valoare totala de aoproximativ 2 milioane lei.

Suma pe care Erbasu o mai are de recuperat pentru modernizarea statiunii este insa mult mai mare. Astfel, asa cum presa a scris deja, compania s-a inscris la masa credala, in dosarul aflat pe rolul Tribunalului Salaj, cu circa 5,7 milioane lei. Ceea ce inseamna, peste 1 milion euro.

Trebuie precizat ca SC Erbasu Constructii SRL a incercat chiar si o rezolvare amiabila a litigiului. Concret, conform informatiilor noastre, compania a propus preluarea a 51% din actiunile SC Bai Boghis SRL, acestea urmand sa fie returnate in momentul in care datoria de aproape 6 milioane lei era achitata. Propunerea ar fi fost acceptata de Elena Udrea, aceasta fiind dispusa sa isi cedeze partile ei sociale de 50%, urmand ca Lia Stanca sa renunte in favoarea Erbasu la macar un procent, astfel incat compania de constructii sa ajunga la 51%. Oferta ar fi fost insa respinsa de Lia Stanca, aceasta preferand sa isi bage firma in insolventa.


Tiriac obtine executarea, Bai Boghis intra in faliment


In ceea ce-l priveste pe Ion Tiriac, societatea acestuia SC Masterange Romania SRL are de recuperat o suma mai mica decat Erbasu. Este vorba despre chirii neplatite pentru apartamentul din complexul imobiliar de lux Stejarii, in care Lia Stanca a locuit. Un apartament al Liei Stanca aflat fata in fata cu cel al Elenei Udrea, pe vremea in care cele doua se aflau in relatii bune.

Astfel, in 30 august 2018, Judecatoria Zalau a admis cererea “creditorului Masterange Romania SRL” impotriva “debitorului SC Bai Boghis SRL”, obligand societatea detinuta de Elena Udrea si Lia Stanca sa isi achite datoriile restante. Vorbim despre o suma totala de aproximativ 22.000 lei, la care se adauga penalitati de 0,1%. Datorii facute pentru chiriile aferente apartamentului din complexul Stejarii in care a stat Lia Stanca.


Iata minuta Judecatoriei Zalau:


Admite cererea. Someaza debitorul sa plateasca creditorului in 15 zile de la comunicare suma de 17730,87 ron contravaloare chirie, suma de 1531,76 ron utilitati, suma de 2701,58 ron penalitati aferente chiriei, suma de 191,95 ron penalitati aferente utilitatilor, precum si la plata in continuare a penalitatilor de 0,1% aplicabile debitului principal (chirie si utilitati), pana la achitare. Obliga debitorul sa plateasca creditorului suma de 200 de ron cheltuieli de judecata reprezentind taxa de timbru. Cu actiune in anulare in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica din data de 30 08 2018”.


Ulterior, in 14 ianuarie 2019, firma lui Ion Tiriac a facut o noua mutare impotriva SC Bai Boghis SRL. Mai precis, a obtinut la Judecatoria Zalau incuviintarea silita a societatii datoare.

Cu toate acestea, banii nu au fost primiti, daca tinem cont ca firma lui Tiriac s-a inscris la masa credala in dosarul de faliment de la Tribunalul Salaj.

Foarte interesant este ca la aproximativ o luna de la hotararea Judecatoriei Zalau, SC Bai Boghis SRL a obtinut deschiderea procedurii de insolventa.

 

Udrea, scoasa din joc


Va spuneam la inceputul articolului ca pe langa dosarul de la Tribunalul Salaj, este de urmarit si ce se intampla in cauza nr. 135/84/2019/a3 de la Curtea de Apel Cluj. Cauza care o priveste direct pe Elena Udrea. O serie de tranzactii au avut loc in interiorul SC Bai Boghis SRL odata cu aparitia problemelor Elenei Udrea, in perioada in care aceasta a fost executata la foc automat de “Binomul DNA-SRI”, la a carei formare chiar ea a contribuit. Aceasta este insa o alta poveste.

Concret, Lia Stanca si-a cesionat o parte din actiuni fiicei sale, Nadine Stanca. S-a ajuns ca structura actionariatului sa fie urmatoarea:

-Elena Udrea – 50%;

-Nadine Stanca – 40%;

-Lia Stanca – 10%;

Ulterior, in 2018, Elena Udrea a cesionat creanta sa la SC Bai Boghis SRL catre Lia Stanca, in valoare de 1.558.747 lei, aceasta suma urmand sa fie achitata de catre Stanca in termen de 6 luni. Ceea ce nu s-a intamplat. Practic, Udrea i-a cedat Liei Stanca restul sumei de bani pe care o mai avea de recuperat de la Bai Boghis in cuantumul investitiei facute, in speta creanta de aproape 1,6 milioane lei, insa ea nu a fost niciodata achitata de catre Lia Stanca. Cu toate acestea, Lia Stanca s-a inscris la masa credala inclusiv cu creanta cumparata de la Udrea, dar neplatita, fiind suspectata ca incearca astfel sa majoreze datoria SC Bai Boghis catre ea si fiica sa Nadine Stanca si sa detina controlul asupra creditorilor de la masa credala, ceea ce i-ar da posibilitatea sa decida ce se va intampla cu Baile Boghis. Sursele noastre spun ca intentia ei este de a prelua Baile Boghis pe numele fiicei sale prin dare in plata in contul datoriei crescute artificial, lasandu-i pe toti ceilalti creditori cu praful de pe toba.

In acelasi scop, aceeasi Lia Stanca ar fi decis sa puna penalitati la sumele pe care SC Bai Boghis SRL i le datora ei si fiicei sale, sume care cuprind si creanta neplatita luata de la Elena Udrea, Lia si Nadine Stanca ajungand astfel sa fie inscrise la masa credala cu peste 14 milioane lei. Problema este ca impunerea de penalitati, deci indatorarea firmei si mai mult catre creditori, nu putea sa fie decisa decat cu consensul tuturor actionarilor, deci inclusiv cu cel al Elenei Udrea. Or, Udrea nu si-ar fi dat acordul pentru impunerea de penalitati.

Ei bine, tocmai acesta este obiectul dosarului de la Curtea de Apel Cluj, cu obiect “contestatie la tabelul preliminar”. Dupa ce a facut reziliere unilaterala a contractului de cesiune de creanta catre Lia Stanca, Elena Udrea a notificat administratorul judiciar cerandu-i sa o inlocuiasca pe Lia Stanca in tabelul creditorilor. Adica, Elena Udrea sa fie trecuta in tabelul creditorilor cu creanta de 1,6 milioane lei si nu Lia Stanca. Lucru ce nu s-a intamplat pana acum, dar care nu are cum sa fie evitat la Curtea de Apel Cluj, credem noi, in conditiile in care Lia Stanca nu i-a achitat niciodata creanta. Caci situatia ca un actionar al firmei SC Bai Boghis SRL, in speta Elena Udrea, sa nu se regaseasca in tabelul creditorilor, desi a investit in firma, este cat se poate de absurda.


Firma Liei Stanca, la masa credala in insolventa firmei Liei Stanca


Mai exista un aspect interesant din acest punct de vedere. Acela ca la masa credala in procesul de insolventa de la Tribunalul Salaj, pe langa Lia Stanca si Nadine Stanca, regasim si o alta firma a aceleasi Lia Stanca. Este vorba despre SC Vidalis Impex SRL, la randul ei aflata in procedura de insolventa.

 

Fosta sotie de general SRI, cu zeci de falimente si insolvente la activ


In final sa prezentam cateva detalii extrem de interesante legate de partenera Elenei Udrea din SC Bai Boghis SRL, Lia Stanca. Asa cum mentionam, Lia Stanca a fost sotia unui general SRI, pe numele sau Viorel Stanca. Acesta din urma a fost capitan de securitate si ofiter de informatii pana in 1992, dupa care a intrat in politica, devenind liderul PDL Salaj, si in afaceri, ajungand in topul celor mai bogati romani. Retras din servicii in 1992, Viorel Stanca a fost avansat de Traian Basescu, in iunie 2007, la gradul de general de brigada in rezerva, in cadrul Serviciului Roman de Informatii.

Lia Stanca a divortat de generalul SRI Viorel Stanca in 2008, ramanand in urma partajului cu societatile familiei. Prezentata drept o femeie de succes si laudata de anumite publicatii pentru modul in care a gestionat afacerile sale, Lia Stanca are insa si un istoric de business similar cu cel care face astazi obiectul dosarului de pe rolul Tribunalului Salaj. Vorbim despre firme pe care le-a detinut, dar care au fost bagate in insolventa si faliment.

O simpla cautare pe portalul instantelor si in presa este de ajuns sa avem o imagine in legatura cu ce s-a intamplat cu societatile Liei Stanca. Astfel:

-SC Vidalis Impex SRL, intrata in procedura falimentului in octombrie 2019, deci in acelasi an in care s-a deschis insolventa SC Bai Boghis. Creantele s-ar ridica la circa 90 milioane lei, fiind in disputa inclusiv doua hoteluri din Zalau, in valoare de de 1,2 milioane euro, respectiv 1,4 milioane euro. Unul din hoteluri fiind deja pierdut de aceasta.

-SC North Sea Associated Industries SRL, radiata ca urmare a falimentului;

-SC Primarom Exim SRL, aflata in reorganizare, ca urmare a deschiderii procedurii insolventei, creantele inscrise la masa credala fiind de 58 milioane lei;

-SC Izomat SA, bagata in insolventa, cu o masa credala de circa 28 milioane lei, procedura fiind inchisa in decembrie 2019 prin finalizarea planului de reorganizare;

-SC Arco Steel SRL, radiata in urma falimentului;

-SC Gamma Steel SRL, radiata in urma falimentului;

-SC Consult Prod SRL, cu masa credala de 1 milion lei, radiata in urma falimentului;

-SC New Consulting SRL, cu masa credala de circa 740.000 lei, radiata in urma falimentului;

-SC Electroprim SRL, intrata in faliment;

-SC Invest Topaz SRL, intrata in faliment;


Va urma

Comentarii

# magistratul date 14 June 2020 12:19 +3

Ce imbarligatura... Trei smecheri arsi de alta smechera, doar ca primii trei cam au dreptate. Inclusiv Udrea.

# escu date 14 June 2020 12:23 +15

Două escroace, care au sifonat la banul public pe timpul guvernării portocalii, când era ministresă la dezvoltare și fondurile europene. De unde a avut Udrea atâți bani de a investit acolo și de unde ronțăie și acum, fără a avea altă ocupație? Îi vin, oare, dividente de la ferma din Nana, unde este parteneră cu Băsescu sau di ofshoruri?

# cicero date 14 June 2020 12:30 +1

Nu despre asta e vorba. E vorba ca niste oameni de afaceri, chiar si Udrea asa cum e ea, au fost tepuiti. Celelalte detalii despre Udrea sunt alta poveste.

# M date 14 June 2020 13:52 +2

Doar interesant. Dacă aveam o justiție corecta atunci eramcurios ce s-a întâmplat cu adevărat, dar și de unde a avut bugetara Udrea atâtea milioane sa devina acționar. Numai ca rezultatul se cunoaște din nai te cu bogați milionari nu te pui.

# Grig date 14 June 2020 17:10 +4

Din pacate tot ce este prezentat in articol este legal conform legidlatiei societatilor comerciale, doi , intradevar o poti numi plastic teapa dar de fapt e viata de zi cu zi din sistemul de afaceri romanesc. :lol:

# victor date 14 June 2020 18:50 +2

Ramane de stabilit unde este LOCUL lui basescu in aceasta incalceala!!!! Cat despre leana de plescoi, va inselati daca ati crede ca ea este pagubita..... P.S. Oare capitanul ce a facut dupa 1992 de a fost inaltat in grad - mai exact - pus in frunte, de catre turnatorul securist TRAIAN basescu!!!!!

# Teapa de plastic date 14 June 2020 19:46 +4

Majoritatea romanilor traiesc modest,Udrea si ceilalti martafoi au fost tepuiti.Ne ia cu jale,vai,vai,ce bine ne pare cand hienele iau teapa,bine ar fi sa fie teapa lui Tepes.

# Fara.legatura! date 14 June 2020 19:52 +3

Cu scuzele de riguare! Pentru mitingurile mondiale de "antirasism" vizionati filmul din 1967 : A 25-a Ora cu Anthony Quinn.

# YES date 14 June 2020 22:54 +3

Aduceti-va AMINTE cum Udrea inainte de a fugii din tara TIPA la T.V : SUNT o femeie SARACA ce aveti cu mine!!??. Iar AMETITUL (mahmurul) Traian Basescu se facea "mucles" in tiganeste!.

# Sphinx date 15 June 2020 00:32 +1

Elena UDREA : VIRTUTEA EI era doar o pojghita, un strat subtire de gheata peste un rau primesdios de TRECUT !!...

# anonimus date 15 June 2020 10:10 0

Puteți să continuați investigația de la numele judecătorului sindic care a primit aleatoriu dosarele : SC Vidalis Impex SRL; SC North Sea Associated Industries SRL; SC Primarom Exim SRL; SC Izomat SA; SC Consult Prod SRL; SC New Consulting SRL; SC Invest Topaz SRL, dar și practicienii în insolvență care au gestionat procedurile. Totodată, consultați portalul Curții de Apel Cluj visavis de soluția pronunțată intr-un dosar asociat al falitei Vidalis. In ceea ce privește divorțul celor doi soți, personal am mai semne de întrebare :(

# Liţă date 15 June 2020 12:08 +1

Fara.legatura!* Celebrul film "The 25th Hour" dupa romanul cu acelasi titlu scris de Constantin Virgil Gheorghiu.

# anonimus date 15 June 2020 12:33 0

Daca doriti puteti sa faceti o investigatie privind judecătorul sindic care a judecat falimentele : SC Vidalis Impex SRL, -SC North Sea Associated Industries SRL, -SC Primarom Exim SRL, -SC Izomat SA, -SC Consult Prod SRL, SC New Consulting SRL, -SC Invest Topaz SRL, practicienii in insolvență din aceste dosare și eventualele soluții care au fost pronuntate atat in fond cat si in apel. O sa fie interesant ce veti descoperi :)

# elenuta date 17 June 2020 17:44 0

Nu-i plangeti, cine se aseamana se aduna!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva