23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TOVARASUL MANELISTULUI, PRINS IN LAT – Inspectia Judiciara i-a facut un nou dosar procurorului Cristian Ardelean. Partenerul de paradeli al lui Ciprian Man este acuzat de nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa. Surse: actiunea disciplinara are legatura cu doua dosare deschise antreprenoarei Nela Secara

Scris de: V.B. | pdf | print

28 August 2019 18:06
Vizualizari: 8338

S-a captusit cu un nou dosar disciplinar procurorul Cristian Ardelean de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor (foto, alaturi de Vasilica Danilet), vestit in lung si-n lat pentru paradelile comise in cardasie cu Ciprian Man, zis „Manelistul DNA” – atat la DNA Oradea, cat si la PT Bihor. Nu mai devreme de miercuri, 28 august 2019, Inspectia Judiciara a anuntat trimiterea in judecata disciplinara a lui Ardelean (una dintre vedetele magistratilor #rezistenti care protesteaza pe trepte) pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de 99 lit. i) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: „nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa”.


Amintim ca prima data Inspectia Judiciara l-a chemat pe Cristi Ardelean sa dea socoteala in legatura cu felul in care vorbea cu „Manelistul” despre „linistirea” unor judecatori locali (click aici si aici pentru a citi).

De data aceasta, surse apropiate anchetei au declarat pentru Lumea Justitiei ca noul dosar disciplinar are in vedere felul in care Ardelean – pe vremea cand activa la PT Bihor – a instrumentat doua cauze vizand-o pe femeia de afaceri Nela Secara. Intr-una dintre ele (purtand numarul 2635/111/2014), antreprenoarea a fost achitata definitiv pe 10 august 2018, dupa ce fusese retinuta si tinuta in arest preventiv. Celalalt dosar (nr. 2133/111/2016) se afla inca pe rolul Tribunalului Bihor.

Mai exact, Inspectia Judiciara il acuza pe Cristian Ardelean ca a participat la Tribunalul Bihor la judecarea unuia dintre dosare „cu incalcarea dispozitiilor procedurale care reglementeaza regimul incompatibilitatilor”. De asemenea, Inspectia Judiciara sustine ca Ardelean a continuat sa monitorizeze una dintre cele doua cauze penale chiar si dupa ce se mutase de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor la DNA Oradea.

Redam comunicatul Inspectiei Judiciare:

Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de Ardelean Cristian Marius, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, pentru nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa - abatere disciplinara prevazuta de art. 99 lit. i) teza I din Legea nr. 303/2004 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

S-a retinut ca la 6 martie 2019 procurorul Ardelean Cristian Marius a participat la judecarea unei cauze penale aflate pe rolul Tribunalului Bihor cu incalcarea dispozitiilor procedurale care reglementeaza regimul incompatibilitatilor.

La aceeasi data instanta de judecata a admis cererea de recuzare a procurorului de sedinta Ardelean Cristian Marius formulata de unul dintre inculpati si a constatat incidenta dispozitiilor art. 64 alin. 1 lit. f Cod procedura penala raportat la art.65 Cod procedura penala respectiv ca exista o suspiciune rezonabila ca impartialitatea acestuia este afectata.

Suspiciunea rezonabila vizand impartialitatea procurorului Ardelean Cristian Marius rezulta din faptul ca:

- in perioada 2013-2014, in calitate de procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, a instrumentat doua dosare penale vizand aceiasi inculpati si a dispus trimiterea in judecata a acestora;

- la 8 ianuarie 2019, in mass media, a fost difuzata o inregistrare din care rezulta ca procurorul Ardelean Cristian Marius „monitoriza” unul dintre dosarele penale ale inculpatilor, nesolutionat definitiv, desi la acea data isi desfasura activitatea in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea, fapt ce a fost avut in vedere la revocarea sa din functia de procuror in cadrul acestei directii;

- avea cunostinta despre faptul ca pe rolul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie a fost inregistrat un dosar penal avand ca obiect cercetarea unor aspecte referitoare la modalitatea de instrumentare a unui dosar penal privind pe unul dintre cei doi inculpati, dosar pe care il instrumentase anterior.

Actiunea a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea raspunderii procurorului in cauza”.

Comentarii

# livia date 29 August 2019 08:17 +1

Dosare, dosare. Dar condamnari? Cand?

# Sectia speciala ce face ? date 29 August 2019 09:58 0

De ce doarme SIIJ ? Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie tot lucreaza , dar sta pe loc . A uitat de procurorii paraditori de la DNA Oradea . Degeaba au deschis 50 de dosare pt DNA Oradea daca nu sunt in stare macar un dosar sa instrumenteze prin trimiterea in judecata . Nici un procuror sau ofiter de la DNA Oradea nu au nici macar calitatea de suspect . Draga SIIJ , iti dorim SOMN USOR !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.04.2024 – Procurorul care a invins DNA se vrea primar (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva