4 aprilie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Turnul de fildes

Scris de: Gheorghe MOROSANU, fost judecator | pdf | print

7 octombrie 2019 14:48
Vizualizari: 1515

Daca as fi ministrul justitiei, as fi de acord ca magistratii sa fie seriosi, sobri si atenti la toate relatiile personale, dar nu sa se comporte ca niste speriati, cum ar vrea unii. Juristii sunt comunicativi, pentru ca stiinta dreptului inseamna multa comunicare si multe dezbateri. Dezbaterile cele mai aprinse si mai fructuoase sunt cele dintre diferitele branse ale profesiei - in speta intre judecatori si avocati. Cum sa le interzici acest lucru? Ce eficienta are aceasta interdictie?


Sa va spun din experienta mea. Pe langa mica mea instanta functioneaza nu mai mult de 4-5 avocati permanenti, tineri, activi si isteti. In sala de judecata discutam cat ne permite timpul si procedura. Dar acolo problemele abia se pun. Ele se rezolva mai tarziu, in birou, unde ei vin cu documentatia si ideile lor, ma provoaca la discutii, scot si eu documentatia mea, le punem cap la cap, si adevarul juridic iese in castig. Prin astfel de discutii tinerii si bataiosii avocati m-au convins de multe ori, de multe lucruri, chiar atunci cind - imi place sa recunosc - eu aveam alta idee, care nu era cea mai buna.

Problema se pune mai serios cand cauzasul simplu nu are avocat. Si el ar vrea - observati in sala de judecata - sa-i povesteasca judecatorului varianta lui, cu cuvintele lui, cu detalii pe care crede el ca e musai sa le sublinieze. Desigur, el nu vorbeste prea structurat, si de loc juridic. Dar, cu toate riscurile pe care mi le asum, aflati ca eu am facut si pozna asta: am primit in birou si ascultat pe omul care a tinut neaparat sa-si spuna pasul. Si de multe ori povestea lui mi-a luminat speta, mi-a dat detalii care nu se gaseau in dosar, contribuind la o dreapta judecata.

Exista si o a treia situatie, care mi s-a intimplat mai rar: omul vrea sa vina la judecator pentru ca nu a inteles nimic de la avocat, care nu a avut destula rabdare sau putere de convingere. Asta e o problema care tine de bransa avocatilor, iar eu, prieteneste, mi-am permis uneori (cu cine mi-am putut permite) sa discut cu avocatii si acest aspect.

Problema, in fond, care este? Este nenorocita de banuiala si de prezumtie rasturnata, cum ca, daca judecatorul discuta ceva in particular cu avocatul sau cu una sau cu ambele parti, musai “aranjeaza” ceva, sau se lasa corupt. Amintiti-va cum, in filmele americane, judecatorul, suspendind sedinta, ii convoaca pe avocati in birou. Oare ce aranjeaza ei acolo? Oare ce prezumtie functioneaza in America?

Comentarii

# 10 puncte din 10, dar... date 7 octombrie 2019 15:03 +1

Întotdeauna,și chiar la CAp Bucl,in febr,am spus-o clar:plângerile la IJ și în instanță ajung deoarece nu există un cadru legal de întâlnire,deși Asoc .. se poate întâlni cu Asociatis ...tineri ,dezbătând anumite probleme.. DACA și numai DACA din delegație ,sau ca observatori, nu fac parte SECURISTII / TURNATORII .Pe de alta parte, să nu uităm nici numărul mare de dosare penale cu condamnări,pt intervențiile judecătorilor.La cererea avocaților.

# un carciumar date 10 octombrie 2019 21:01 0

veniti la mine si dezbateti pana cadeti pe sub mese unde-i bineinteles asternut. totusi daca discutia nu respecta regulile artei e vorbărie, pierdere de vreme, saracie, sentinta de 600 de pagini vide, plagiat ordinar, barbarie. cat se plagiaza, sa ma rog, cât se repeta inutil intr-o sentința ? daca informatia incape in zece randuri de ce se scriu o suta ? stim, multi sunt de o harnicie iesita din comun care e buna, dar la nebuni,posedati, etc.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 137
    • VERDICTUL ZILEI - Credeti ca ar trebui reluate activitatile economice?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.04.2020 – Medicii refuza mita lui Iohannis

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva