12 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

UNBR CONTRAZICE ICCJ – Avocatii apara proiectul de lege care interzice instantelor sa cenzureze din oficiu onorariile, reducerea acestora urmand sa poata fi posibila doar la cererea partilor: “Sunt nejustificat de multe cazuri in materia cenzurarii de catre instante a cheltuielilor de judecata, care aduc atingere nu numai drepturilor justitiabililor si imaginii si prestigiului profesiei de avocat, ci si justitiei in general”. Proiectul de lege a fost contestat de Inalta Curte la CCR

Scris de: George TARATA | pdf | print

23 April 2024 14:51
Vizualizari: 3175

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR), condusa de avocatul Traian Briciu (foto), explica de ce proiectul de de lege care interzice instantelor sa cenzureze din oficiu onorariile, reducerea acestora urmand sa poata fi posibila doar la cererea partilor, este unul benefic. O pozitie a UNBR care vine in contradictie cu viziunea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in conditiile in care instanta suprema a atacat la CCR proiectul de lege.


 

UNBR arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii luni, 22 aprilie 2024, ca proiectul de lege este unul just, necesar si corespunzator intereselor Justitiei. Mai exact, UNBR sustine ca proiectul raspunde solutiilor impredictibile in materia recuperarii cheltuielilor de judecata de catre partea care a castigat procesul, vizeaza, in principal, apararea drepturilor justitiabililor la recuperarea cheltuielilor de judecata si, in secundar, aprecierea fata de rolul apararii in proces si nu in ultimul rand contribuie la responsabilizarea in initierea procedurilor judiciare, prin asumarea consecintelor acestora.

Totodata, UNBR atrage atentia asupra cazurilor nejustificat de multe in materia cenzurarii de catre instante a cheltuielilor de judecata, care aduc atingere nu numai drepturilor justitiabililor si imaginii si prestigiului profesiei de avocat, ci si justitiei in general.


Iata comunicatul UNBR:


UNBR considera ca proiectul de lege referitor la reasezarea regulilor privind reducerea cheltuielilor de judecata reprezentand onorariile avocatilor (PL-x nr. 788/2023) este just, necesar si corespunzator intereselor justitiei

Proiectul adoptat de Parlament

-raspunde solutiilor impredictibile in materia recuperarii cheltuielilor de judecata de catre partea care a castigat procesul

-vizeaza, in principal, apararea drepturilor justitiabililor la recuperarea cheltuielilor de judecata si, in secundar, aprecierea fata de rolul apararii in proces

-contribuie la responsabilizarea in initierea procedurilor judiciare, prin asumarea consecintelor acestora.

Avand in vedere hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectiile Unite de a sesiza Curtea Constitutionala in vederea exercitarii controlului anterior promulgarii prin proiectul mentionat,

Comisia Permanenta a UNBR si Decanii Barourilor, in sedinta comuna,

considera ca proiectul de lege referitor la stabilirea unor reguli in privinta reducerii cheltuielilor de judecata constituind onorariile avocatilor (PL-x nr. 788/2023) este solutia legislativa care raspunde problemelor privind practica lipsita de previzibilitate in materia cenzurarii de catre instante a cheltuielilor de judecata incluzand onorariile avocatilor.

Neuniformitatea solutiilor generate de neclaritatea reglementarilor in vigoare si lipsa unor criterii clar definite de apreciere pentru instante reprezinta cauze de impredictibilitate, care s-au rasfrant asupra drepturilor justitiabililor la recuperarea cheltuielilor de judecata de la partea care a pierdut procesul. Avocatul nu este afectat direct de cenzurarea cheltuielilor cu onorariile de catre instante, dar este dator sa utilizeze toate mijloacele legale pentru ca partea care a castigat sa-si recupereze cheltuielile de judecata, inclusiv cele cu onorariul.

UNBR considera ca in practica de pana in prezent sunt nejustificat de multe cazuri in materia cenzurarii de catre instante a cheltuielilor de judecata, care aduc atingere nu numai drepturilor justitiabililor si imaginii si prestigiului profesiei de avocat, ci si justitiei in general. Aceste aspecte au fost prezentate in Raportul barourilor privind problemele intalnite in practica ultimilor ani 'Sistemul judiciar prin ochii avocatilor'.

UNBR va va tine la curent cu evolutia acestui dosar la Curtea Constitutionala a Romaniei si va uza de toate instrumentele legale pentru apararea drepturilor justitiabililor si a profesiei de avocat.

Amintim ca Proiectul de Lege privind modificarea si completarea Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, precum si pentru modificarea art. 451 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila a fost adoptat de Camera Deputatilor (decizionala) la 15 aprilie 2024. Prevederile acestui proiect de lege sunt urmatoarele:

– Instanta nu va mai putea reduce din oficiu cheltuielile de judecata reprezentand onorariile avocatilor, ci numai la cererea partii interesate, daca acestea sunt disproportionate in raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfasurata de avocat

– Masura reducerii cheltuielilor va trebui motivata in raport cu criteriile prevazute de legislatia profesiei de avocat pentru stabilirea onorariului, respectiv 127 din Statutul profesiei

– Masura va putea fi atacata odata cu fondul, iar in cazul hotararilor supuse recursului, precum si celor definitive, cu reexaminare, care va fi solutionata de alt complet”.

 

* Cititi aici proiectul de lege care interzice instantelor sa cenzureze din oficiu onorariile avocatilor

Comentarii

# maxtor date 23 April 2024 15:47 +16

in cuantuum stabilirea onorariului (din oficiu) se poate ghida dupa cei 100 de lei taxa de recuzare....

# maxtor date 23 April 2024 15:53 0

un judecator Rules IN FAVOR of Trump in Fight Over $175 Million Bond: tocmai a scazut "onorariul de succes",miza e mai mica.....

# CCR date 23 April 2024 16:56 +3

Păi măi băieți, dacă ați făcut un proiect de lege pe genunchi, normal că ICCJ vi-l contestă..Aveți o grămadă de specialisti prin Parlament, dar un proiect cu un text mai prost nu se putea..Sau ați făcut textul special, știind și voi că are hibe de neconstituționalitate, în ideea de a pica la CCR, iar apoi voi să spuneți confraților : Noi am vrut! ICCJ, CCR sunt de vină..

# Bubu date 23 April 2024 17:37 +13

DAAAA!BANI CAT MAI MULTI SI MUNCA CAT MAI PUTINA ,CA DAUNEAZA GRAV SANATATII!DE ACEEA NOI AVOCATII SUNTEM MAI TOT TIMPUL IN RECUPERAREA CAPACITATII DE MUNCA A AVOCATULUI SAU BOLNAVIORI IN CONCEDIU MEDICAL!NU ACEEPTAM SI NU ASIGURAM SUBSTITUIREA,PENTRU CA PE NOI NE VREA CLIENTUL SI ALT AVOCAT MAI DESTEPT CA NOI NU EXISTA PE FATA PAMANTULUI!SI TRAGEM DE DREPTUL LA APARARE CA DE UN GUMILASTIC EL AVUNGAND SA FIE VALABIL IN ORICE SITUATIE ,FIE CA NE MOARE PISICA ,FIE CA NE FATA VACA!PE CINE CREDETI CA PROSTITI FARISEILOR?

# Bubu,draghe date 23 April 2024 19:26 0

Onorariul este pentru munca depusa,... nu pt. cea nespusă,că urmare a lipsei. Daca nu ești prezent,nu muncești. Da' nu te obliga nimeni sa îți iei avocat,in civil și unele penale. Mergi draghe singur! Ciokolom la tine,draghe!

# Maxtor-e,tot de fard o dai,mah! date 23 April 2024 19:31 -5

Taxa de timbru o încasează stATU' ,IN BazA RAPORTULUI JURIDIC,dinTRE CONTRIB si CLIENT. Daca ai vrut să scrii că referință este salaru'magistratului,ceea ce sunt de acord cu tine,ala e un număr forma(obligatoriu) din 5-6 cifre.

# Robert date 23 April 2024 21:31 +2

Cereti ajutorul prof. Barsan, sa va dea grila de onorarii rambursabile pe care le aproba CEDO. Daca ati avea bun-simt, ati avea si onorarii acceptate integral la rambursare de instante.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.12.2024 – ICCJ n-a cutezat sa se atinga de CCR

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva