6 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

UNBR II IA LA SENTIMENT - Gheorghe Florea ii roaga pe decanii barourilor sa organizeze de "Ziua Europeana a Avocatilor" evenimente care sa sensibilizeze opinia publica. UNBR pune accent pe apararea secretului profesional si a confidentialitatii comunicarilor dintre avocat si clientul sau: "Acest fenomen are repercusiuni speciale... Nu mai este posibila garantarea unor elemente esentiale ale accesului la justitie, cum sunt egalitatea de arme si Statul de drept"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

16 November 2014 12:07
Vizualizari: 5259

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, condusa de avocatul Gheorghe Florea, va celebra pentru prima oara "Ziua Europeana a Avocatilor", urmand ca in perioada 10-14 decembrie 2014 sa fie organizate la nivel national mai multe evenimente si actiuni care vor promova valorile comune ale avocatilor si a rolului lor in edificarea Statului de drept. Decizia de a inaugura aceasta zi, care urmeaza sa fie sarbatorita anual, a fost luata, potrivit unui comunicat dat publicitatii de UNBR, in cadrul Consiliului Barourilor din Europa, tema principala a evenimentului urmand sa fie apararea secretului profesional si a confidentialitatii relatiilor avocat client. Subiectul ales de CCBE pentru dezbaterile prilejuite de “Ziua Europeana a Avocatilor” este justificat de faptul ca in prezent “dreptul la viata privata si protectia informatiilor cu caracter personal sunt din ce in ce mai amenintate de supravegherea in masa exercitata de guverne”, iar “avocatii au un rol fundamental in apararea drepturilor cetatenilor si fara garantia confidentialitatii datelor oferite de client, increderea in justitie si statul de drept au de suferit”.


Cu acest prilej, UNBR va organiza, in data de 11 decembrie 2014, conferinta cu tema ”Rolul legal al avocatului intr-un stat de drept cu privire la apararea vietii private si a secretului profesional. Situatia din Romania”, eveniment la care vor lua parte reprezentanti ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Institutului National al Magistraturii, ai Ministerul Justitiei si ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, parlamentari avocati, reprezentanti ai Ministerului pentru Societatea Informationala, cadre universitare si jurnalisti.

Barourile vor organiza evenimente pentru sensibilizarea opinie publice, la recomandarea CCBE

Pe de alta pare, conform unui document adresat membrilor Consiliului UNBR, Comisia Permanenta a Uniunii a adresat rugamintea ca barourile sa organizeze evenimente, sa publice materiale informative si sa organizeze orice alte actiuni care sa sensibilizeze opinia publica asupra tematicei Zilei Europene a Avocatilor: "Va informez ca in cadrul reuniunii CCBE de la Milano (septembrie 2014) s-a propus ca programele si activitatile organizate pentru sarbatorirea Zilei Europene a Avocatilor 2014 la 10 decembrie 2014 de barourile nationale, barourile locale sau de entitati care conlucreaza cu barourile sa vizeze o tematica subordonata unei teme de interes european cu privire la supravegherea electronica in masa, ca amenintare la adresa secretului profesional si a confidentialitatii relatiilor dintre avocati si clienti.

Comisia Permanenta a UNBR a decis ca manifestarile dedicate Zilei Europene a Avocatilor 2014 sa se desfasoare intre 10 si 14 decembrie si adreseaza rugamintea ca barourile sa organizeze evenimente, sa publice materiale informative si sa organizeze orice alte actiuni care sa sensibilizeze opinia publica asupra tematicei Zilei Europene a Avocatilor".

Initiativa CCBE privind Ziua Europeana a Avocatilor

In cadrul reuniunilor Consiliului Barourilor Europene din aprilie, iunie si septembrie 2014, s-a recomandat punerea in functiune a unei infrastructuri de comunicare electronica si de informatica in sistem “cloud” prin care sa se garanteze ca guvernele sau tertii nu folosesc in mod abuziv eventualele lacune care pot vatama functionarea Statului de drept:

Pentru ca avocatii sa fie eficienti in apararea drepturilor clientilor, increderea in confidentialitatea comunicarilor intre avocati si clientela acestora este esentiala. In anumite jurisdictii europene ea este obtinuta prin acordarea protectiei acestor comunicari prin consacrarea secretului profesional al avocatului. Alte jurisdicitii consacra doar secretul profesional, la modul general. In pofida aceste diferente conceptuale si a unei multitudini a rezultatelor practice, obiectivul vizat ramane acelasi: protectia informatiilor care tin de relatiile dintre avocat si client. In lipsa acestei protectii, functionarea Statului de drept este amenintata. Trebuie consacrate norme minimale in materie de supraveghere electronica, prin impunerea unor limite rezonabile contra argumentelor invocate de guverne legate de siguranta nationala, in motivarea restrictiilor impuse dreptului de protejare a vietii private.

In afara tuturor masurilor de protectie necesare care pot fi impuse prin masuri politice si legislative, trebuie luate si masuri de ordin tehnic pentru a reconstrui increderea in serviciile de comunicare electronica si de informatica in sistem 'cloud'. Aceste din urma masuri, de ordin tehnic, tebuie dublate de un examen juridic al accesului guvernelor tinand cont de regulile secretului profesional, cum sunt cele in materia relatiilor dintre avocat si client. Altfel spus, este necesara punerea in functiune a unor infrastructuri de comunicare electronica si de informatica in sistem 'cloud' ale caror parametrii tehnici garanteaza ca guvernele sau tertii nu folosesc in mod abuziv eventuale lacune. Sarcina de a garanta siguranta acestor date si comunicari trebuie incredintata unei institutii a UE desemnata sa exercite controlul si sa emita avizele necesare.

Informatica in sistem 'cloud' reprezinta o prioritate a ordinii de zi pentru CCBE, tinand cont atat de numeroasele avantaje importante cat si de aspectele mentionate mai sus in materie de protectie a datelor, de obligatiile profesionale si de confidentialitate, reglementate, care incumba avocatilor. (…)

In pricipiu, regimul reglementarilor elaborate in maniera independenta de ansamblul jurisdictiilor consultate reflecta norma fundamentala a secretului profesional inclusiv in desfasurarea perchezitiilor si in ridicarea unor elemente probatorii din cabinetele de avocatura. Oricare ar fi diversitatea acestor sisteme, toate impartasesc aceasta valoare comuna a secretului profesional.

Totodata aceste reguli nu au tinut pasul cu evolutiile tehnologice. Iata de ce, in unele jurisdictii (dar nu in toate), datele electronice conservate in locatiile unui furnizor de servicii informatice in beneficiul unui avocat se bucura de o protectie mai redusa, comparativ cu datele conservate in propriul cabinet.

In al doilea rand, in masura in care regulile privind 'lumea materiala' a unui cabinet de avocatura ofera, prin dispozitii speciale, cum ar fi prezenta unui reprezentant al baroului pe parcursul unei perchezitii, o anumita protectie, o dispozitie similara ar trebui prevazuta si in cazul pentru perchezitiilor virtuale.

Tinand cont de cele expuse mai sus, studiul concluzioneaza ca principiul fundamental care trebuie respectat este acela ca 'lumea hartiei' si 'lumea electronica' trebuie sa beneficieze de o protectie identica.

Intre altele, chiar daca studiul recunoaste ca instituirea unui regim de protectie al interceptarilor telefonice de acelasi nivel cu cel al perchezitiilor reprezinta un efort legislativ de amploare pentru Statele Membre, protectia va trebui sa garanteze inviolabilitatea datelor si a altor elemente cu caracter probator, in spiritul secretului profesional".

*Cititi aici documentul transmis membrilor Consiliului UNBR referitor la “Ziua Europeana a Avocatilor”

Comentarii

# CEDO date 16 November 2014 09:21 +6

Si crezi mister florea ca daca faci circ o sa demonstrezi ca ai acte? Parca miroase a linguseala la fundul europei, hai sa facem sluj ca voi sa ne recunoasteti cum a facut si cazancioc. Poate faci si un protocol mister florea prin care sa te recunoasca pe cuvint...  Oare pina unde duce nerusinarea interlopilor avocati fara acte sustinuti de un sistem condus politic unde sunt pusi la conducere niste politruci habarnisti. Cam toti semanati cu Ponta , niste mincinosi ordinari.

# Sugestie date 16 November 2014 16:27 +4

Ar fi indicat sa initiati actiuni concrete de a va denunta decanii si membrii consiliilor care va mint, prostesc si va fura de 20 de ani. Sa faceti toti plangeri impotriva ce v-au luat spagi pentru a va permite sa profesati. Sa va inscrieti urgent in barourile legal infiintate. Sa va deziceti ce magistratii corupti. 

# Sugestie date 16 November 2014 19:22 0

Ar fi indicat sa initiati actiuni concrete de a va denunta decanii si membrii consiliilor care va mint, prostesc si va fura de 20 de ani. Sa faceti toti plangeri impotriva ce v-au luat spagi pentru a va permite sa profesati. Sa va inscrieti urgent in barourile legal infiintate. Sa va deziceti ce magistratii corupti. 

# Ultimul Charlot date 16 November 2014 10:13 +5

Circ ieftin. Praf in ochi. Disperare. Incercare de a se legitima ca o structura cu preocupari pentru cetateni. Nu va mai crede nimeni nemernicilor. O sa aveti toti dosare penale. 

# crustaceu date 16 November 2014 11:35 +1

care avocati daca nu v-ati infiintat? voi sa sarbatoriti ziua gainarilor si spagarilor,

# golanel date 16 November 2014 12:08 +4

UNBR mai bine ar protesta impotriva amenzilor de 5.ooo de lei aplicate de Ionut Matei de la ICCJ.si a lipsei de respect manifestata de multi magistrati de la instante atat fata de justitiabili cat si fata de avocati.

# HUUUUOOOOO JAVRELOR DESFIINTATE!!! date 16 November 2014 13:02 +4

Dl. Bota trebuie sa lupte acum cu aceatsa casta mafiota pentru a nu realiza prin demersurile lor false si spagare vreo recunoastere din partea altor aautoritati ca ar fi nedrept dupa 12 ani de suferinta. FLOCISTILOR!!! LA GALERE, LA MATURAT STRADA, LA PUSCARIE PT. BANII SIFONATI DE LA MINISTERUL JUSTITIEI!

# Dragos date 16 November 2014 15:15 +2

Opinia publica sa reactioneze. Dar ei, ca avocati si conducatori ai acestor organisme profesionale, au reactionat cand s-au elaborat aceste coduri abuzive? Sau cand au fost votate orbeste in Parlament, au informat despre neajunsurile lor? Ei isi vaneaza proprii membri. Pentru taxe. Isi dezbina propriul Barou. Din cauza lor exista si Bota, caruia justitia "independenta", ii acorda din ce in ce mai mult credit.

# 2004 date 16 November 2014 15:26 0

Iliescu si Basescu au luat pielea de pe noi ! Si ne spune domnul Ponta ca ne da pielea-napoi ! Stat de drept cu "drept" se face, Daca-l dai traditional... Spuse Flocea si ii linge, Pe cei din din Constitutional ! De la Decebal citire, Noi suntem aparatori, Doar de spaga si-umilire, Suntem azi aparatori, Iara Bota `cel `legalu`.... Vrem sa nu mai sara calu`...!

# ADEVARUL date 16 November 2014 20:07 +2

EXISTĂ O SIMBIOZĂ DIABOLICĂ ÎNTRE AVOCATI FLOCIȘTI SI MAGISTRAȚII ,MOTIV PENTRU CARE JUSTIȚIA DIN ROMÂNIA EXISTĂ DAR LIPSEȘTE CU DESĂVÂRȘIRE,DECIZIILE SUNT EXCLUSIV BAZATE PE SUBIECTIVITATEA JUDECĂTORULUI,IN CEL MAI FERICIT CAZ OBLIGAT SĂ FACĂ JOCUL UNEIA DINTRE PĂRȚI...FORȚAT,ASTA DACĂ NU ESTE VORBA DESPRE CORUPȚIE-ACEASTA ERA CARTEA CÂȘTIGĂTOARE A VIITORULUI PRESESDINTE AL ROMANIEI,NICIDECUM PACTUL DE COABITARE CU DIAVOLII CARE SUG :-* :-* :-* ORICUM PLĂCEREA DE A-L VOTA PE PONTA ESTE SUPER :-)

# predoiu date 17 November 2014 00:57 +3

Predoiu daca maninca rahat iar la adresa avocatilor bota va avea soarta lui corlatean si ponta. Voturile a 5000 de oameni cu familii  si prieteni conteaza. Azi l-am sanctionat pe po ta , sova , corlatean pentru minciunile transmise in italia. Daca predoiu continua minciuna va avea parte de sanctiunea electoratului. Ponta si-a incheiat rusinos cariera politica impreuna cu securistul melescanu, si nu este exclus sa faca si ceva pirnaie pentru impiedicarea exercitarii dreptului la vot, asa cum a incercat sa ne impiedice sa ne facem meseria de avocat.

# Dr.Av.Botomei Vasile Presedinte UNBR(www.unbr.info) date 17 November 2014 21:02 +2

Uniunea Natoinala a Barourilor din Romania-UNBR inregistrata prin apliactia de doctorat a tezei Dr.Av.Botomei Vasile, reprezentata prin Presedinte,multumeste dnului avocat Ghe.Florea. Prin atitudinea domniei sale de a refuza inscrierea avocatului Botomei Vasile in UNBR-ulpe care dnul Av.Gh.Florea il reprezinta,m-a incurajat sa fac demersurile legale pentru inregistrarea unei noi persoane juridice de tip UNBR.  A fost fascinant!  Chiar daca pretul sucesului a trebuit sa fie platit cu un concediu fortat de 33 de zile in Arestul IPJ,pana cand judecatorii de la ICCJ s-au convins ca infiintarea inca a unui UNBR, nu face rau la popor ,decat ca-i incurca pe membrii din vechiul UNBR in organizarea si functionarea barourilor in regim de casta .  Informatiide interes public pe www.unbr.info;Mobil :0744191717,Bacau,str.Oituz,33,www.avocatul-poporului.ro

# UNBR-LEGAL.RO date 22 November 2014 12:30 0

ACESTA ESTE SITE-UL ADEVARAT AL UNIUNII NATIONALE A BAROURILOR DIN ROMANIA 2004!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.12.2023 – Umbra lui Kovesi in CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva