2 October 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

UNITATEA DE PARADITORI – Marturii cutremuratoare ale "martorilor protejati" folositi de Mircea Negulescu "Portocala" in dosarul "Cosma". Andrei Tarinda: "Am refuzat sa consemnam denunturi mincinoase si am fost arestati... Am scris lucruri neadevarate la adresa familiei Cosma, spunandu-mi-se ca altceva nu il intereseaza”. Cecilia Stroe: „Mi-a spus ca ii va lua pe toti, pe Andreiuta, pe Vladut si l-a indicat cu trimiterea 'marele om', pe Cosma Mircea”

Scris de: E.D. | pdf | print

4 March 2018 12:48
Vizualizari: 12695

Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie condus de vicepresedintele instantei supreme Iulian Dragomir, din care mai fac parte Stefan Pistol, Ioana Bogdan, Leontina Serban si Geanina Cristina Arghir, va pronunta luni, 5 martie 2018, decizia definitiva in dosarul familiei Cosma. Verdictul Completului de 5 judecatori al ICCJ in acest caz este cu atat mai asteptat cu cat, in ultimul an, au iesit la iveala informatii uluitoare despre modul in care procurorii Lucian Onea si Giluela Deaconu, impreuna cu vestitul procuror Mircea Negulescu zis "Portocala" (foto) au conlucrat pentru intocmirea dosarului penal menit sa distruga familia Cosma.


Acuzatiile cu care procurorii DNA Ploiesti au defilat pentru inculparea lui Mircea Cosma si a lui Vlad Cosma au fost, insa, desfiintate, cu probe, in instanta. Incepand cu proba stick-ului apartinand Ceciliei Stroe, fosta secretara a omului de afaceri Razvan Alexe, in cazul caruia s-a demonstrat ca a fost fabricat in unitatea de elita DNA Ploiesti, si continuand cu martorii cu identitate protejata folositi pentru a-i inculpa pe fostul presedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, si pe fiul sau, fostul deputat Vlad Cosma, la Inalta Curte au fost demontate, rand pe rand, toate acuzatiile aduse de procurorii unitatii de elita a Laurei Kovesi.

De altfel, in spatiul public a fost dezvaluit si faptul ca in dosarul "Cosma", precum si in alte dosare de la DNA Ploiesti, procurorii s-au folosit de persoane cu dosare penale, unele aflate in stare de arest preventiv, pentru a smulge de la acestia denunturi mincinoase date sub o identitate protejata, sub acuzatia ca vor fi uitate dupa gratii si nu isi vor mai vedea familiile.

In aceasta situatie s-ar fi aflat proprietara stick-ului fabricat, Cecilia Stroe si Andrei Tarinda, inginer-constructor care isi desfasura activitatea in apropierea biroului omului de afaceri Razvan Alexe, la randul sau inculpat in dosar. Marturiile acestora despre modul in care ar fi fost amenintati si constransi sa dea declaratii mincinoase si contradictorii in dosar, cu scopul de a-l incrimina pe Vlad Cosma, au fost facute chiar in fata judecatorilor de la Inalta Curte.

Astfel, in data de 23 februarie 2015, Cecila Stroe declara, cu numele sau real, in fata judecatorilor de la Inalta Curte, la judecarea fondului dosarului "Cosma", ca il cunoaste pe Vlad Cosma, insa nu l-a vazut in preajma fostului sau sef Razvan Alexe:

„Desi eram prietena cu Radu Monica, aceasta nu mi-a spus ca s-ar fi dat sume de bani vreunei persoane din dosar. (...) Il cunosc pe dl. Cosma Vlad tot din vedere, dar nici pe dansul nu l-am vazut la dl. Alexe.”

Ulterior, in data de 3 noiembrie 2015, martorul cu identitate protejata „Anghel Constantin”, nume care i-ar fi fost atribuit Ceciliei Stroe, a declarat la Inalta Curte ca Vlad Cosma isi ridica banii din biroul lui Alexe:

Nu am fost de fata cand s-au remis bani lui Cosma Vlad si Alixandrescu Daniel la biroul lui Razvan Alexe. Mentin de asemenea si afirmatia din aceeasi declaratie, in sensul ca si Vlad Cosma isi ridica banii de la biroul lui Alexe Razvan”.

Doi ani mai tarziu, in mai 2017, in faza apelului dosarului „Cosma”, Cecila Stroe a declarat in fata instantei supreme ca cel care i-ar fi sugerat sa faca declaratii care sa il incrimineze pe Vlad Cosma ar fi fost chiar procurorul Mircea Negulescu:

Am dat acea declaratie pentru ca am fost chemata impreuna cu Alexe Razvan de catre procurorul Negulescu. (...) Nu am solicitat audierea cu identitate protejata, iar la acest moment nu imi este teama de Alexe Razvan, Cosma Vlad si Usurelu Petrica, dar imi este frica de procurorul Negulescu. (...) Nu am dat aceasta declaratie din proprie initiativa in scopul de a incrimina pe cineva, ci probabil mi-a fost aratata o alta declaratie, dar nu stiu a carei persoane si mi-a fost sugerat de catre procurorul Negulescu sa declar in acest mod”.

La o alta data, in 9 octombrie 2017, cand a avut loc un termen in dosarul nr. 1153/1/2017 al familiei Cosma, Cecilia Stroe a fost audiata din nou de Completul de 5 judecatori ca martor, ocazie cu care a marturist ca ar fi fost scoasa din arest de procurorul Mircea Negulescu si amenintata pentru a face anumite declaratii in dosarul "Cosma". In acest sens, Cecila Stroe le-a relatat judecatorilor supremi ca in data de 20.02.2014, a fost chemata la sediul PCA Ploiesti de procurorul Negulescu care i-ar fi cerut sa dea declaratii la DNA in sensul ca „am stiinta ca Cosma Vlad a luat bani din lucrarile executate de Razvan Alexe”.

Iata ce a declarat Cecilia Stroe la ICCJ in data de 9 octombrie 2017:

-Stiam ca trebuie sa merg la DNA sa dau declaratii. Mi s-au expus anumite fapte de catre procurorul Negulescu (...) Eram scoasa din arest impreuna cu Alexe Razvan, de multe ori fiind si Popa Ciprian si Elena Stefanescu dar nu in scopul de a fi ascultati in cauza in care eram cercetati ptr evaziune, ci pentru motivul sa ne fie prezentate intr-un anume fel situatia cercetate si, respectiv pentru a fi amenintati sa acceptam sa facem declaratii intr-un anume mod in dosarul care privea familia Cosma si concomitent sa accept sa declar ca am fost prezenta la derularea unei situatii de fapt (desi nu era real), sens in care am dat o declaratie in calitate de martor cu identitate protejata. Mai arat ca pentru a intarii amenintarile exercitate fata de mine pe culoare au fost invitati de fiecare data cand am fost eu dusa la sediul PCA Ploiesti, si sotul si fiica mea”

-”Inainte de a intra in biroul procurorului Negulescu, acesta se plimba pe hol, eu fiind asezata intr-un colt si mi-a spus sa nu ma arunc pe geam (...) acesta spunandu-mi ca-i va lua (in sensul de a-i aresta) pe toti, pe Andreiuta, pe Vladut si l-a indicat cu trimiterea 'marele om' pe numitul Cosma Mircea”.

- „Mai arat ca inainte de ambele declaratii din lunile ianuarie si respectiv 20.02.2014, am fost chemata la sediul PCA Ploiesti de procurorul Negulescu care mi-a spus sa dau declaratii la DNA in sensul ca am stiinta ca Cosma Vlad a luat bani din lucrarile executate de Razvan Alexe”.

- „I: Aveti stiinta daca Vlad Cosma a primit in mod direct sau indirect bani sau alte produse de la Alexe Razvan pentru lucrarile ce fac obiectul cauzei

R: Nu cunosc daca Razvan Alexe i-a remis vreo suma de bani lui Vlad Cosma pentru influentarea achizitiei acelor lucrari”.

Distinct de audierea de la Inalta Curte, Cecila Stroe a mai fost audiata, in data de 19 ianuarie 2018, intr-un alt dosar, respectiv dosarul nr. 2046/105/2014, aflat pe rolul Tribunalului Prahova, ce are ca obiect infractiuni de evaziune fiscala si in care are calitatea de inculpata, ocazie cu care a relatat urmatoarele:

-„In timpul cercetarilor desfasurate impotriva mea de la PCA Ploiesti am fost scoasa din arest frecvent si dusa la Parchet. Intr-una din dati am fost chemata impreuna cu Alexe Razvan si ni s-a comunicat ambilor ca daca nu spunem anumite lucruri sub alta forma referitor la Onea, Palada, Dumitru, Tarinda mi se va imputa toata activitatea desfasurata de SS Wizard [...] Nu este real si nu inteleg sa sustin in continuare denuntul pe care l-am facut in privinta domnului Onea, acesta fiind consecinta presiunii din acel moment exercitate asupra mea [...] Mi s-a spus ca voi sta foarte multi ani inchisa in prezenta fiicei mele si a sotului meu. Denuntul a fost facut impreuna cu Alexe Razvan in biroul procurorului, mi se spunea ce trebuie sa scriu, eu si Alexe Razvan fiind la birouri alaturate motiv pentru care se poate observa ca cele 2 denunturi sunt aproape identice [...] Ceea ce am scris in denuntul respectiv nu era adevarat, eu necunoscand cum s-a ajuns la ceea ce urma sa scriu [...] Eram scoasa din arest destul de des si au fost situatii in care in aceeasi zi eram dusi la Parchet si lasati sa stam de vorba dupa ce se solutionau la Tribunal diverse cereri”.


Andrei Tarinda: „Trebuia sa sustin ca am fost de fata cand s-au dat bani... Mi-au spus ca pot sa primesc identitate protejata si ca o sa beneficiez de injumatatirea pedepsei. Am refuzat, iar procurorul Negulescu mi-a transmis ca o sa stau arestat pana cand se va plictisi de mine”.

In situatia Ceciliei Stroe s-ar fi aflat si Andrei Tarinda, inginerul constructor pe care Mircea Negulescu l-ar fi amenintat ca daca nu denunta orice membru al familei Cosma va fi arestat preventiv. Potrivit site-ului sharenews.ro, Andrei Tarinda ar fi dezvaluit judecatorilor Inaltei Curti ca a ajuns sa fie arestat preventiv, dupa ce ar fi refuzat sa consemneze denunturi mincinoase impotriva acestora.

Iata ce a relatat Andrei Tarinda, potrivit site-ului sharenews.ro:

”In aceeasi zi in care am fost chemat la parchet de procurorul Negulescu, au mai fost chemati in afara de tatal meu, si Ionescu Dragos si Onea Nicolae (Administrator SC Coni SRL). Pana in momentul in care au ajuns si domnii avocati, am fost injurati si amenintati ca daca nu facem denunturi pe orice membru al familiei Cosma o sa fim arestati preventiv. Tatalui meu, Tarinda Marian, de fata cu mine, procurorul Negulescu i-a spus ca are de ales intre libertatea copilului sau ori libertatea lui Vlad Cosma. Si Onea Nicolae a fost amenintat intr-un mod asemanator spunandui-se ca daca nu se conformeaza ii va aresta sotia.

Toti cei prezenti am refuzat sa consemnam denunturi mincioase si am fost arestati preventiv. Am presupus in lunile ce au urmat ca de fapt Dumitru si Palada acceptasera propunerile procurorului fiind singurii care prin aceasta metoda au evitat arestul.

In timpul arestului i-am auzit pe Alexe Razvan si pe Popa Ciprian discutand despre cum sa scape de presiunile procurorului Negulescu si ca singura scapare este sa inventeze ca i-au dat bani lui Vlad Cosma. Undeva la inceputul lunii martie 2014 mi-au propus si mie sa merg alaturi de ei in fata procurorului si sa sustin aspecte nereale despre niste bani inmanati lui Vlad Cosma, si ca au convins-o in acest sens si pe Stroe Cecilia.

Trebuia sa sustin ca am fost de fata cand s-au dat banii in biroul de la Tatarani. Mi-au spus ca pot sa primesc identitate protejata daca doresc pentru a putea consemna toate aceste lucruri si ca o sa beneficiez de injumatatirea pedepsei. Am refuzat toate propunerile in acest sens iar procurorul Negulescu mi-a transmis ca o sa stau arestat pana cand se va plictisi de mine”.

Pe de alta parte, Andrei Tarinda a relatat maniera in care ar fi fost presat sa dea declaratii mincinoase de catre procurorul Mircea Negulescu si in fata judecatorilor Tribunalului Prahova, cu ocazia audierii din data de 9.02.2018 in dosarul nr. 2046/105/2014, in care este inculpat pentru presupuse infractiuni de evaziune fiscala:

„Desi initial nu am fost de acord cu acest lucru, in declaratia pe care am dat-o (...) am scris lucruri neadevarate, in ziua retinerii am fost presat sa dau niste declaratii mincinoase la adresa familiei Cosma spunandu-mi-se ca altceva nu il intereseaza. Pana ce am scris in declaratie aspecte legate de Alexe Razvan, procurorul mi-a restituit de 3 ori declaratia in care descrisesem realitatea (...) eram pe culoar cand am observat ca si alti inculpati au dat declaratii in conditii similare cu mine, sub stres fiind si santajati emotional”.Sursa foto 1: Mediafax

Comentarii

# Sergiu date 4 March 2018 13:54 +27

Si uite as mai trece o zi, o saptamana, o luna, un an si nimic. Aceleasi personaje pe posturi de procuror si judecator de parca lumea s-a terminat la astia. Romanii nu au incredere in nici un procuror, nu e vorba doar de negulescu, pt ca romanii la randul lor se confrunta cu acesti escroci care fac justitie fie in civil fie in penal. Legile interpretabile si neconstitutionale sunt iarasi o uriasa problema in justitie, practic acestea nu sunt legi, sunt orice altceva care poate fi interpretat diferit pt fiecare cetatean in functie de spaga care o da, de interese personale. In justitia actuala, un cetatean de rand daca nu are ce "sa dea la schimb" pt a avea parte de un proces cat de cat corect este condamnat ani grei, dar desigur aceasta problema nu reprezinta interesul presei sau a guvernului. Dupa presa,cetatenii romani sunt doar politicienii si oamenii cu functii. Clasa politica si justitia actuala au distrus Ro iar coruptia mismasurile si tradarea de neam sunt litera de lege.

# DODI date 4 March 2018 14:28 +8

Asta se întâmplă pentru că am ajuns o țară condusă de nulități care se se tem reciproc una de alta, își fac dosare între ei și se șantajează reciproc cu dezvăluiri. Este și explicația pentru care tractoristul de lăzăruc a ieșit la înaintare cu o declarație calomnioasă împotriva ministrului justiției, declarație fluturată de gunoaiele de la digi pentru a contura o falsă acuză adusă ministrului și pentru a-l decredibiliza. Atunci când nu pot ataca profesional o persoană, nu îi pot face nici dosar aiurea cu acuzații tâmpite, încearcă această metodă de anii 50 pentru că în România mai sunt încă destui tâmpiți care cred ce li se servește pe gratis. Este și ”meritul” guvernului care nu intervine prin ANAF pentru a aduce în fața justiției gazetele de perete SRI TV (realitatea și digi) care zilnic aruncă cu lături în tot ce mai are valoare în țara asta, dar care nu plătesc taxe și impozite de ani.

# Joana date 4 March 2018 14:02 +8

Foarte curios cum se va sarbatori acest CENTENAR in Romanik?!? Pana si Ceausescu dadea gratieri mai mereu,gratieri de pana la 10 ani fara nici o problema, fapt inexistent din 89 incoace( normal, mafia ANP sa traiasca cu buzunare arhipline de bani obtinuti ilegal de pe spatele detinutilor). Nici pe vremea lui Ceausescu nu se faceau asemenea ilegalitati si escrocherii cum se fac acum.La asa rusine de justitie, ma mir ca parerile astora din "justitie" mai sunt luate in seama.

# FF date 4 March 2018 19:08 +4

Crede cineva ca daca cade negulescu sau kovesi problemele romaniei sunt rezolvate?! Trebuie sa fii ori prost ori cu rea intentie sa crezi asa ceva. Nimeni dar nimeni nu vorbeste de mafia ANP pt ca de fapt acolo e baza, acolo e toata smecheria si escrocheria. In toata Europa pt 5 ani dati pe o fapta in Romania in tarile europene mai mult de cateva luni nu stai in puscarie. De ce se dau atat de multi ani de puscarie in tara de rusine( din toate punctele de vedere) si se doresc puscarii pline iar in tarile europene se dau cateva luni? Nu e clar ca aici e miezul problemei, nu e clar ca aici este putregaiul cel mai mare? Nimeni nu vorbeste de asta, numai de negulescu,kovesi, si clica din politica, altceva....ZERO. deci populatia acestei tari reprezinta...zero

# adrian date 4 March 2018 14:30 -12

Vorba lui M.B.:"la puscaroe!"Maine e zi mare,se pare ca vor fi aruncati niste oameni acolo.Disperarea lor e mare.Mai e o vorba:"scapa cine poate"...mare vorba.

# nelu date 4 March 2018 14:58 +8

Sä nu uitäm cä toate aceste atrocitäti sunt sustinute vehement de PNL , PMP si USR. Dacä ar auzi Gh. Brätianu si Iuliu Maniu ce fac impostorii care au acaparat partidul,  s-ar räsuci in mormänt si ar mai muri odatä.

# Ion date 4 March 2018 16:28 +5

Cum e posibil asa ceva in ziua de azi? De ce judecatorii nu verifica veridicitatea probelor, nu numai in acest caz, ci in toate cazurile? Nu au aceasta atributie in fisa postului? Avocatii apararii ce fac, nu trebuie sa sesizeze toate neregulile din dosar judecatorului? Daca cineva declara procurorului ca a ucis-o pe Elodia, judecatorul nu trebuie sa ceara probe care sa dovedeasca acest lucru si apoi sa verifice realitatea: motivatie, alibi, reconstituire, martori, arma crimei etc samd? Bag de seama ca trebuie rescrise toate codurile astea, penale, deontologice, de logica, de morala. Institutul asta al magistraturii ce cursuri desfosoara si ce-i invata pe viitorii judecatori si procurori? Nu-i verifica nimeni?Ne intoarcem iar la Inchizitie si la procesele vrajitoarelor? Sa le fie rusine!

# Sorin date 4 March 2018 18:37 +4

VREM CURTE CU JURATI! Instanta Curtii cu Jurati sa se pronunte impotriva plangerilor ale partilor vatamate ce au avut parte de nedreptati din partea procurorilor si a judecatorilor. Asa ceva nu se poate. LU-JU, faceti o lista (petitie online) iar cei care vor infintarea a unei Curti cu Jurati, sa semneze petitia online. Constitutia Romaniei prevede ca se poate pune in aplicare un proiect de lege la cerintele poporului Român.

# CWQ date 5 March 2018 01:47 +5

Când îi vezi mecla acestui nenorocit , îți vine să-l iei la palme de dimineața până seara ; culmea e că nu-l ia nimeni la întrebări , nu face nicio zi la „ haules ” și râde de noi când vede cât suntem de proști că nu-l putem priponi . PS Trebuie să ieșim toți în stradă - în afară de #rezist care trebuie s-o apere pe mămuca lor , Luluța Biciclista - să dăm jos acest putregai de Justiție și să se reclădească un sistem nou bazat pe LEGE și ADEVĂR , unde LIBERTĂȚILE și DREPTURILE omului , sunt respectate cu sfințenie ; până atunci , vorbim degeaba .

# Iulia date 5 March 2018 10:10 +4

Se pare ca intr-adevar Singura solutie este sa iesim noi in strada . Cu mizeria asta de justitie pana la urma nu o sa mai existam ca natie, o sa ne trezim ca toti am "trecut" pe la puscarie, culmea culmilor este ca fix cei care cica infaptuiesc legea sunt mai infractori si mai escroci ca cei pe care ii judeca. Drepturile si libertatile omului nu exista.Lege nu exista,suntem judecati pe legi interpretabile ( ce nebunie) si neconstitutionale. Aceste personaje din institutiile statului platite din banii nostri se cred stapani peste vietile noastre. Culmea PSD ALDE sunt "neputinciosi" cand e vorba de masuri. Cam FOARTE CIUDATA aceasta situatie din moment ce,cea mai mare parte a populatiei te sustine pt reset in justitie.

# Gogu date 5 March 2018 09:22 -12

De unde stiti ca Portocala nu este omul PSD+alde si le face jocul contra cost ? Inregistrari la comanda cu regii facute in studiourile securistilor deveniti mari oameni de afaceri dupa 1989 si mari sustinatori ai PSDului !

# Capac date 5 March 2018 11:36 +5

Zdreanță Portocală Negulescu este un pesedist Kamikaze? Și e susținut de Kovesi? Deci afirmi că DNA-ul e condus de omul PSD-ului? Kovesi are toată susținerea ambasadei SUA și, în consecință, tot suportul lui Klaus Iohannis. Deci afirmă că Iohannis și ambasada SUA fac jocul PSD-ului? Mai spune-ne. :-*

# Gogu date 5 March 2018 12:20 -12

Credeam ca ai si tu dovezi ca nu e omul PSD+alde ! Dar tu vii cu ce ai dedus din inregistrari care daca sunt facute in laboratoarele PSD+alde sunt echivalent cu zero ! Portocala a spus in inregistrari ce au vrut infractorii care l-au platit!

# Capac date 5 March 2018 14:11 +5

Sunt dovezi înregistrate și la CSM cși Portocală este susținut de tot DNA-ul, că DNA-Ploiești i-a susținut activitățile milițianului securist Zdreanță. Și constituie probe, pozițiile oficiale ale lui Kovesi, Iohannis, Klemm și Ludovic Orban. Mai mare ghinion nici că se putea abate peste capul tău de propagandist securist.

# Gogu date 5 March 2018 17:31 -10

Eu nu acuz ca Portocala este omul grupului PSD+alde ! Dar de unde stii ca nu este ? Ai dovezi in sensul asta ? De unde stii ca Portocala nu a luat niste bani si isi joaca rolul perfect ca sa aiba PSD+alde ce prezenta pe micile ecrane !

# Capac date 5 March 2018 18:16 +3

Nu vorbim de Al Pacino. Zdreanță a fost filmat, la întâmplare, de vreo câteva zeci de ori, iar victimele lui îl plasează drept un actor disimulat pe durata întregii lui cariere de milițian securist. De unde știu? Păi eu nu sunt propagandist securist să n-am bun-simț.

# Debarasator date 5 March 2018 16:41 +4

Stați liniștiți, nu se poate face ceva pentru familia. Cozma. O să fie pedepsiți pentru că au îndrăznit să dezvăluie politia politica pe care o face D. N. A.. Cred ca acești oameni curajoși vor lua maximum de pedeapsă și nimeni nu va putea face nimic. Orgoliul doamnei koveși se hrănește cu vieți și destine distruse, cu ani grei de pușcărie pentru contestatari. Singurul lucru pe care îl pot face acești oameni este sa ceara azil politic într o tara civilizata.

# Dorina date 5 March 2018 17:31 +3

Justitia masturbat si delivery pizza!

# Gogu date 5 March 2018 20:59 -8

Si totusi, niste dovezi ca Portocala nu este omul PSD+alde ai ? Sau te bazezi numai pe presupuneri ? Sa nu uitam ca Portocala era un apropiat a lui Ghita, nu ? De unde stii ca nu-i face jocurile lui Ghita ?

# Capac date 5 March 2018 21:39 +2

Tu ai vreo dovadă că Portocală este procuror?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.09.2022 – Premiu pentru procurorul Nita, palma pentru judecatoarele Panioglu si Gulutanu (Galerie foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva