18 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 8.12.2024 – Mineriada CCR, slavita in cuvantarea tovarasului Marian Enache. Bilantul sefei CSM (Video)

Scris de: L.J. | pdf | print

8 December 2024 19:42
Vizualizari: 4230

* Va era dor de dezlegari de drept prin care Inalta Curte sa se arate zgarcita cu toti bugetarii (nu doar cu magistratii)? Nici noua, dar instanta Corinei Corbu insista sa pronunte asemenea hotarari prealabile. Cum arata cea mai recenta astfel de decizie, vedeti facand click aici.


* Foarte gretos tupeul presedintelui CCR Marian Enache (foto 1)! Chiar duminica, 8 decembrie 2024, cand romanii ar fi trebuit sa serbeze Ziua Constitutiei prezentandu-se la urne pentru al doilea tur de scrutin prezidential, ceceristul-sef a dat un mesaj profund dispretuitor pentru cetatenii romani, explicand cum, de fapt, prin hotararea adoptata vineri, de anulare a alegerilor, Curtea Constitutionala n-a facut altceva decat sa apere democratia.



Inainte de a va lasa sa cititi iesirea in peisaj a lui Marian Enache, amintim ca in 2009 Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a descoperit ca presedintele Curtii Constitutionale a fost informator al politiei politice comuniste, insa dosarul de retea nu i-a fost gasit (vezi facsimil). In 2022, consilierul (cercetatorul) CNSAS Mihai Demetriade declara pentru Europa Libera ca, cel mai probabil, dosarul de turnator al lui Enache a fost distrus in zilele Revolutiei din decembrie 1989, la ordinul directorului Securitatii, generalul Iulian Vlad.

Tot inainte de a prezenta comunicatul CCR, remarcam avertismentul publicat tot duminica de catre jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob pe propriul site, Inpolitics.ro: ne paste o noua mineriada ca in 13-15 iunie 1990; atat doar ca acum minerii nu mai poarta lampase si bate, ci robe de judecatori constitutionali.


Iata comentariul lui BTI (click aici pentru intregul articol):

 



Seamana totul atit de bine cu lucruri care s-au mai intimplat. Cu evenimente teribile care au mai fost. Acum, se anuleaza alegeri libere si se inlatura 'democratic' candidati pentru ca nu ar corespunde sabloanelor democratiei. In iunie 1990 s-au 'inlaturat' cu bitele cetateni care protestau pasnic impotriva dictaturii feseniste, nu cu judecatori constitutionali, ci cu mineri. In aplauzele majoritatii gazetarilor vremii, trecuti din presa ceausista direct in slujba noului regim. Si ale oamenilor de bine, care cereau lichidarea legionarilor din Piata Universitatii, slugile lui Coposu, Ratiu ori Campeanu, la ale caror sedii se gaseau droguri si masini de tiparit bani. Si care voiau sa predea tara mosierilor.

Inca nu s-a trecut la violente de strada, dar parca nici nu mai e mult. Situatia se tensioneaza de la o zi la alta”.


Prezentam cuvantarea tovarasului Marian Enache:


Dragi cetateni ai Romaniei,


In aceasta zi de 8 decembrie, celebram Ziua Constitutiei Romaniei. In acest an, Ziua Constitutiei noastre coincide cu implinirea a 101 de la adoptarea Constitutiei din 1923 – Actul fundamental care a definit, intr-un context european modern, locul statului roman si drepturile cetatenilor sai. Este un prilej de a reflecta atat asupra evolutiei Legii Fundamentale a Romaniei, asupra importantei acesteia pentru democratie si statul de drept, cat si asupra provocarilor cu care ne confruntam astazi.

Constitutia din 1923, supranumita 'Constitutia natiunii romane unite', ramane o piatra de hotar in istoria noastra constitutionala. Prin valorile sale moderne si principiile democratice pe care le-a consacrat, ea a conectat Romania la spiritul constitutional european, demonstrand apartenenta noastra la spatiul politic si cultural al modelului european de tip occidental. Aceste principii, perpetuate si integrate in Constitutia actuala, continua sa fie temeiul dezvoltarii noastre democratice.

Desi in perioada regimului totalitar aceasta Constitutie a fost desfiintata, principiile sale fundamentale – drepturile omului, separatia puterilor in stat si protectia demnitatii si libertatii individuale – nu au fost niciodata complet distruse. Ele au supravietuit in spiritul national si au fost restaurate prin Constitutia din 1991 – Documentul politico-juridic care reglementeaza astazi viata politica si sociala a Romaniei.

La peste trei decenii de la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 si adoptarea noii Constitutii a tarii, este deosebit de important sa privim cu respect realizarile poporului roman si ale istoriei constitutionale, dar si sa privim viitorul cu responsabilitate.

In fata provocarilor contemporane, este esential sa fim constienti de vulnerabilitatile existente, dar si de resursele de rezilienta pe care le avem la dispozitie.

Increderea in Constitutie, respectul pentru statul de drept si apararea principiilor democratice raman fundamentale pentru consolidarea unei societati stabile, viabile si echitabile.

Cu toate ca astazi suntem martorii unor forte care ameninta valorile fundamentale ale democratiei, trebuie sa fim uniti si hotarati pentru a le contracara si a le protejea. Curtea Constitutionala va continua sa apere Constitutia si sa garanteze ca drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor vor fi respectate. In fata manipularii si dezinformarii, noi, ca natiune, avem datoria de a promova adevarul si de a reafirma credinta in Legea Fundamentala ca un pilon incontestabil al unitatii, al progresului si al suvernatitatii nationale.

Este crucial sa reamintim importanta libertatii de exprimare si a dreptului la o informare corecta. Intr-o lume in care manipularea si proliferarea stirilor false, utilizarea necontrolata a inteligentei artificiale pot influenta si distorsiona luarea deciziilor, institutiile statului de drept devin garantia reala in consolidarea procesului democratic.

Sa ne reamintim datoria de a pretui traditiile noastre constitutionale in deplin consens cu valorile europene, asigurandu-ne ca viitorul nostru democratic este o certitudine in pofida provocarilor vremurilor noastre.

Cinstirea Constitutiei poporului roman trebuie manifestata prin respectul si fidelitatea fata de tara ca o indatorire sacra a fiecarui roman fata de traditiile si valorile perene ale Romaniei.

La multi ani, Constitutiei Romaniei!

La multi ani, Romania!


Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei”.

 

* Intr-o nota mai relaxata, va spunem ca presedinta CSM Denisa-Angelica Stanisor (foto 2) si-a facut joi, 5 decembrie 2024, bilantul acestui an in care a condus Consiliul Superior al Magistraturii.

Judecatoarea si-a laudat colegii pentru unitatea de care au dat dovada – fie ca a fost vorba despre membrii alesi, reprezentantii societatii civile sau angajatii aparatului propriu. Stanisor a avut cuvinte de lauda si pentru magistratii din tara, „care ne-au investit cu increderea lor si care ne-au oferit ajutorul ori de cate ori a fost solicitat acest ajutor”.

Noua ni s-a parut cam modest acest bilant. Ne-am fi asteptat, de exemplu, ca Denisa Stanisor sa mentioneze admirabila rezistenta de care CSM a dat dovada in fata tentativelor Ministerului Justitiei de a acapara sistemele informatice ale instantelor. De altfel, vom reveni zilele viitoare cu noutati in exclusivitate pe aceasta tema.


In fine – va lasam sa cititi discursul sefei CSM (vezi video):


„Cele cateva ganduri pe care vreau sa le impartasesc astazi cu dumneavoastra, in acest moment de bucurie si de reflectie reprezentat – ca in fiecare an – de sustinerea raportului de activitate al Consiliului se indreapta mai mult catre oameni si mai putin catre cifre si statistici. De aceea, nu am sa citesc din cuprinsul raportului, intrucat materialul va fi publicat pe site-ul institutiei, astfel incat va putea fi consultat de orice persoana interesata.

Faptul ca actualul Consiliu reuseste si dupa cel de-al doilea an de activitate sa lucreze si sa fie perceput ca lucrand impreuna, intr-o armonie bazata pe schimb de idei si pe foarte multa munca, si sa reziste oricarei tentatii de dezbinare eu cred ca reprezinta cea mai mare realizare a noastra – o realizare pentru care fiecare dintre dumneavoastra merita deopotriva recunoastere si recunostinta, fiindca intre filele acestui raport anual de activitate al Consiliului, ascunse in spatele unor cifre si al unor statistici, se regasesc activitatea, munca, cariera profesionala a dumneavoastra, distinsi membri ai Consiliului, fara deosebire de sectie: judecatori, procurori, reprezentanti ai societatii civile, dar si munca colegilor din aparatul tehnic al Consiliului si mai ales munca colegilor nostri judecatori, procurori, grefieri, asistenti ai judecatorului, asistenti judiciari din instante si parchete mai mari sau mai mici. Pentru ca magistratul, ca om si profesionist, a reprezentat figura centrala a acestor cifre cuprinse in raport – raport care traduce si politica de resurse umane a Consiliului Superior al Magistraturii (fie ca este vorba de concursuri de intrare in profesie, de transferuri, de promovari in functii de executie sau in functii de conducere, de promovari la Inalta Curte, de garantare a independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.

Si pentru ca nici acest an 2024 nu a fost lipsit de provocari, eu pot sa afirm ca numai cu ajutorul colegilor din teritoriu – care ne-au investit cu increderea lor si care ne-au oferit ajutorul ori de cate ori a fost solicitat acest ajutor – Consiliul a reusit si in acest an sa-si indeplineasca misiunea sa esentiala.

Vreau sa inchei multumindu-va din nou pentru rezultatele obtinute impreuna (eu zic ca au fost niste rezultate bune pentru acest an) si sa-mi exprim speranta ca tocmai aceasta unitate care ne-a facut puternici ne va ajuta si pe viitor sa gasim solutiile cele mai adecvate pentru eventualele provocari pe care anul care urmeaza ni le-ar putea rezerva.

Si pentru ca ne aflam si in prag de alegeri, vreau sa va urez multa sanatate si putere de munca, si Sarbatori fericite dumneavoastra si familiilor dumneavoastra”.

 



Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

# maxtor date 8 December 2024 22:12 +10

"un mesaj profund dispretuitor pentru cetatenii romani"-nu,nu:"democratzia" functioneaza in cadrul unei structuri in care CCR isi are locul ei -structura se mai numeste cu alte cuvinte 'Constitutie'

# Just date 8 December 2024 23:20 +25

Sa ne lase comunistul Enache Marian cu apararea democratiei, el cu curtea lui constitutionala sa explice poporului roman si uniunii europene de ce este constitutional si democratic ca el sa ia drept remunerație peste 80.000 lei lunar din bugetul de stat, in timp ce salarariul minim in Romania este putin peste 2.000 lei, iar 3 milioane de pensionari primesc o pensie de doar 1.500 lei . Enache apara hotia, nu democratia, el trebuie si va fi primul judecat pentru ceea ce a facut romanilor, nici bunul lui prieten, iliescu, nu-l va mai putea scapa.

# Bigitte Bardot date 9 December 2024 01:24 +7

Mai, ati pus loaze si va asteptati sa aibe Creieri. Astia au muste, furnici, pamanat , gaze si gunoaie cum mi a zis odata in viatza un Copil Funny! Nu prea l am crezut,dar... avea dreptate! Poate?

# maxtor date 9 December 2024 09:07 +4

ii puteati pune in carca si matrashirea dianei sosoaca..nu aveti decat!(poate pana in martie deja e condamnata si bagata la mititica)

# Io date 9 December 2024 11:00 0

Sper ca aceasta decizie sa nu destabilize fragila noastra democratie.

# un mizantrop date 9 December 2024 15:57 +1

Vine o zi, peste varsta de pensie, cand evaluezi si eventual reevaluezi toate actiunile si inactiunile tale ca om, cetatean, profesionist pe domeniul studiat si aplicat...copil fiind, am ramas marcat de imaginea unui deznadajduit, tocmai iesit de la spovedanie, aflat intr-o biserica manastireasca - omul plangea in hohote si se tavalea pe jos...la intrebarea bunicii, socata si ea, o maicutza i-a raspuns in soapta ca omul e ofiter de Securitate si probabil a marturisit vreo crima...N-o sa uit niciodata asta, dar, mai ales firescul alaturarii cuvintelor 'crima' si 'securitate'...Am crescut cu memoria eroilor familiei, in razboaie, dar si pe frontul 'noii oranduiri' si m-am intrebat intotdeauna din ce sunt facute uneltele tradarii...in ultimii ani i-am tot vazut, doar ca niciunul nu-mi pare a traversa macar o clipa de cainta....poate, mai tarziu...pare ca traversam o bucla temporala, ca un blestem

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.01.2025 – Cami vine cu replica

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva