ZIUA PROFESIILOR LIBERALE DIN ROMANIA – Editia din 2024 a conferintei Ziua Profesiilor Liberale din Romania, organizata cu sprijinul UNBR, a avut tema „Incurajarea tinerilor sa acceada in profesiile liberale”. Participantii au discutat despre masurile legislative, educative si de responsabilitate sociala necesare pentru a atrage noi generatii de tineri (Galerie foto)
A XVII-a editie a conferintei Ziua Profesiilor Liberale din Romania, cu tema „Incurajarea tinerilor sa acceada in profesiile liberale”, a avut loc marti, 5 noiembrie 2024, la Hotelul Marshal Garden din Bucuresti.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), organizatie-membra a Uniunii Profesiilor Liberale din Romania (UPLR). Conferinta a reunit reprezentanti din domeniul profesiilor liberale, din sfera juridica si legislativa pentru a discuta despre provocarile si solutiile de sprijin privind accesul tinerilor in profesiile liberale. In contextul unui interes tot mai scazut al tinerilor pentru o profesie liberala, reflectat inclusiv in studii la nivel european, evenimentul a subliniat masurile legislative, educative si de responsabilitate sociala necesare pentru a atrage noi generatii de tineri.
In deschiderea conferintei, vicepresedintele Senatului Robert Cazanciuc a subliniat rolul esential al statului in crearea unui cadru legislativ echilibrat, care sa sustina un mediu concurential corect si care sa incurajeze tinerii sa opteze pentru profesiile liberale.
Un proiect legislativ menit sa imbunatateasca accesul tinerilor in profesiile liberale este cel sustinut de catre vicepresedintele UNBR Daniel Fenechiu, care vizeaza recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania. Astfel, dovada cunostintelor in drept roman pentru admiterea absolventilor din strainatate in profesiile de auditor financiar, consultant fiscal, avocat, expert contabil si contabil autorizat, consilier juridic, consilier in proprietate industriala, consilier de probatiune, se va face doar prin examenul de admitere in profesie. Senatorul Fenechiu a subliniat ca acest proiect va simplifica procesul de accedere in profesiile juridice.
Dan Oancea, directorul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (INPPA), a propus introducerea unui curs obligatoriu de etica cercetarii pentru tinerii care doresc sa acceada in profesiile liberale. Oancea a subliniat ca, pentru a raspunde cerintelor pietei si pentru a asigura o formare completa, este esential ca tinerii sa inteleaga nu doar aspectele teoretice ale profesiilor, ci si responsabilitatea etica pe care o implica practicarea profesiei. Totodata, seful INPPA a propus organizarea unor campanii de constientizare pentru a le oferi tinerilor o imagine clara asupra cerintelor si profilului fiecarei profesii.
Referindu-se la datele recente privind numarul de tineri admisi in profesia de avocat, directorul INPPA a mentionat ca aproximativ 20-30% dintre candidati reusesc la examenul de admitere. Anul acesta, 632 de tineri au fost admisi in avocatura, dintre care 437 sunt femei si 195 barbati, evidentiind faptul ca profesia de avocat ramane atractiva pentru tineri si ca nu exista o problema semnificativa in privinta echilibrului de gen.
De asemenea, vorbitorii au discutat despre reglementarile europene relevante, precum Directiva 2018/958, transpusa in legislatia Romaniei prin Legea nr. 245/2020 privind efectuarea unui test de proportionalitate anterior adoptarii unor noi reglementari referitoare la profesii. Conform Directivei, legislatiile nationale care organizeaza accesul in profesii reglementate, inclusiv avocatura, trebuie sa fie evaluate pentru a verifica daca nu constituie un obstacol nejustificat in calea liberei circulatii a lucratorilor, a libertatii de stabilire si a libertatii de a presta servicii in Uniunea Europeana. In cadrul conferintei, au fost discutate si solutiile pentru o mai buna colaborare intre mediul academic si cel profesional, inclusiv prin parteneriate cu asociatiile studentesti, pentru a facilita accesul tinerilor la informatiile necesare privind profesiile liberale. De asemenea, s-a pus accent pe importanta unei formari continue si pe adaptarea profesiilor liberale la noile provocari economice, sociale si tehnologice.
Asociatiile-membre ale UPLR sunt: Ordinul Arhitectilor din Romania; Camera Auditorilor Financiari din Romania; Uniunea Nationala a Barourilor din Romania; Camera Consultantilor Fiscali; Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR); Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti; Colegiul Farmacistilor din Romania; Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania; Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania; Colegiul Medicilor Veterinari din Romania; Colegiul National al Asistentilor Sociali din Romania; Asociatia Consultantilor in Management din Romania; Camera Nationala a Consilierilor in Proprietate Industriala din Romania; Corpul Expertilor Tehnici din Romania (CETR); Uniunea Geodezilor din Romania; Colegiul Osteopatilor din Romania; Asociatia Lichidatorilor si Administratorilor din Republica Moldova.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii